Thursday, August 29, 2013

Eh serius kau nak kahwin part 1

Kahwin benda yang menyeronokkan.
tapi datang juga dengan pekej kesukaran.
k. cukup intro.

Kenalan dan bercintaan.
Kenal dengan tunang masa kt UM. satu kolej
standard macam cerita korea, senior playboy yang hensem mesti bercinta dengan junior.
bukan senang nak tackle.
agak sukar. penuh ranjau, dugaan, pergaduhan, bla bla bla
habis satu semester
lagi banyak masa habis mengorat dari buat assignment masa tu
Tapi takpa sebab daripada kesukaran kita akan lebih menghargai.


First time kenalkan dengan parent.
Masa konvo.
Ni masa paling sesuai awak-awak semua yang tengah bercintaan nak kenalkan pasangan memasing kat parent. pls take note.
takkan mak ayah awak semua nak maki awak dihari bahagia awak kan.


First time bawak ke rumah.
tak pernah langsung bawak kat rumah sebelum tunang.
power kan?
jangan over expose pasangan awak.
lagi-lagi pasangan awak perempuan.
biar dia nampak seorang yang pemalu, lemah lembut
tapi depends pada mak ayah masing-masing.


Part paling payah.
Nak bagitau mak nak kawin.
Baru sekali bawak jumpa, nak suruh pergi pinang.
Dialog guwa dengan mak lebih kurang begini ;

"Mak, bila nak pegi pinang firzah"
"eh, bila kau nak?"
"bulan depan la"
"serius?"
"aah"
"duit cukup?"
"duit dah lebih banyak"
"ok. bagitau la dia, bulan depan tunang"

payah kan?


ok. habis. babai.
sambung nanti kalau rajin







13 comments:

ammelia yusoff on August 29, 2013 at 6:57 PM said...

bunyi macam senang tapi hakikatnya hmmmmphh

Aujinz on August 29, 2013 at 7:39 PM said...

perghhh... payah.. payah sungguh...
payah nak percaya...

kah kah kah

yanaLiana on August 29, 2013 at 7:39 PM said...

Bab ni sangat mengerunkan bagi aku. Macam mana la nak menyusun ayat kat mak ayah pasal kawin. haha

missfieza_1525 on August 30, 2013 at 1:29 PM said...

Hahaa..part plg susah ea?:P
Like this entry soo much..hehe
Semoga dipermudahkan semua urusan..
Kem salam kt firzah tu ea ;D

Zyra Roxx on August 30, 2013 at 2:22 PM said...

ssooooohh sueweeett :)

♥ Nana BamBam ♥ on August 31, 2013 at 9:32 PM said...

Assalamualaikum,

part yang last sekali tu bukan apa, anak lelaki dia kalau nak kahwin mesti la teruja..huhuu.

Hansyirah Takezur on September 1, 2013 at 1:32 PM said...

macam baca novel..

Alia Ali Ahmad on September 1, 2013 at 7:27 PM said...

suka2 ... semogta kekal ...

Alia Ali Ahmad on September 1, 2013 at 7:27 PM said...

suka2 ... semogta kekal ...

Cik Eka on September 2, 2013 at 11:25 AM said...

Sambung2 hehehehehe

nampaknya kita ni sweet blood lah. hahahaha

♥♥szumika sakni♥♥ on September 3, 2013 at 12:01 PM said...

TAHNIAH...bro selamat melangusngkan perkahwinan

seri.selaseh on September 26, 2013 at 10:15 PM said...

nampak macam straight forward je kan.. tapi nak sebut kat mak tu pasal nak kawen... tu yg susah. huhu.

Sheila Salim on January 16, 2014 at 5:39 PM said...

Assalamualaikum naz. hehe cepat2 lah langsung ye. nak makan nasi minyak korang. hehhee. teringat time kitorang dulu. hihi

 

Designed by #