Wednesday, April 24, 2013

Manusia judgemental

Aku jenis yang agak selekeh kalau dress up.
Pakai seluar 3 suku, tshirt putih, selipar jepon, sling bag satu.
Total atas sampai bawah tak sampai 45 ringgit 
Jam je mahal. nautica. 400 ringgit

Nenek pernah tegur, 
Camtu je ke pakai? tak macam engineer.
Takpelah nek. yang penting aurat terjaga.
kesian. sentap jugak dia masa tu.

Aku suka macam ni.
Boleh tengok perangai orang sekeliling.
Tengok sape yang baik, sapa yang jenis judgemental.

Aku pernah pergi butik nautica,
Nak tuka tali jam.
Orang kedai tu siap pandang atas bawah atas bawah.
Siap tanya, original ke jam tu?

Kat bank pon sama.
Bila aku bawak duit banyak sikit,
Akak bank pandang pelik,
Siap ada sorang tu pernah tanya dengan nada berbaur curiga
Banyak duit ye? kerje apa?
"Saya jumpa kat tong sampah depan sana tu" - cerita benar 

Takpa, aku selesa.
Baik duit banyak dari pakai barang2 mahal
Kalau mak sakit, nak bawak pergi hospital, hospital terima duit. 
bukan barang2 mahal yang aku ada masa tu.

bye.





24 comments:

MIMIE AIZA on April 23, 2013 at 9:35 PM said...

mimie pernah baca paper dulu, ada sorg lelaki dress up mcm abg naz, pegi shopping dekat klcc. org klcc tu halau, x nak layan dia... judgmental..

Amin A. R on April 23, 2013 at 9:36 PM said...

Betul sangat2... Orang kita bab "menilai" sangat hebat... Pakai selekeh je maknanya x berduit.... CHeh!

Faizal Fredley on April 23, 2013 at 9:39 PM said...

aik..masih ada lagi org mcm ni....

Rapunzeel Cikilolo on April 23, 2013 at 9:45 PM said...

tibe tibe kan...

aku setuju dgn benda alah ni...

sebab aku pun mcm tu meyh...

takkan sebab kita engineer, kite tak boleh beli baju kat bazar thai?

kan?

ammelia yusoff on April 23, 2013 at 9:46 PM said...

kadang2 pakai simple tu selesa. dan bole tengok sape kawan ikhlas dengan kita tak tengok rupa, harta :)

syErAh on April 23, 2013 at 10:25 PM said...

setuju! tang judge orang nombo satu. diri sendiri tak sedar.

penah je pakai selekeh pastu try masuk butik mahal.

tapi selalu yang pandang kerek kat kita pekerja dia. boss dia rilek je. hahaha

pesen yang suka judge orang ni, dia rase dia hebak la tuu. pufff. +.+

aenmatderis on April 23, 2013 at 11:34 PM said...

Haha...kak long aku upon slkeh gak even dial engineer..
Lantak ape org nk ckp...
Asal duit poket penuh...

Farhana Ibrahim on April 24, 2013 at 1:44 AM said...

selekeh biar selesa...

Fazleen said...

ada jugak pengalaman macam nih.. pakai jeans, t-shirt n selipar jepun tp staff tmpt tu pndang mcm sy takda duit.. last2 blah sbb bengang..

Suspek Utama on April 24, 2013 at 10:29 AM said...

hahah..deep btol entry ni..
Dari konsep 'first impression' mesti markah ko rendah kan?haha.. Tp mmg btol..manusia2 yg kita jumpa, yg ada sekeliling kita ni mmg suka menilai yg lain dr luaran..

Cik Eka on April 24, 2013 at 10:47 AM said...

orang sekarang menilai banyak macamtu..

pelik.

kita ni semua manusia biasa. tak akan kita nak canang kita ni kerja sekian,sekian kat orang.

tu macam bangga namanya.

kita pakai selipar pun pandang2... macam ape je kan... selalu sangat macamtu.

hara on April 24, 2013 at 11:16 AM said...

haha. biasalah..asyik judge orang je. semua tak betul. bila tah nak cantik kt mata diorang. so, buat dono je

Syuhada Nasya on April 24, 2013 at 11:41 AM said...

ramai mnusia cm ni.. huhuu

AKU CHUN on April 24, 2013 at 11:55 AM said...

Satu lagi keuntungan pakai selekeh.

Promoter tak datang promote apa-apa.

Itu satu kebebasan!

Cik Yatt on April 24, 2013 at 8:09 PM said...

pakai cecomot..tapi duit banyak..baru stail ye dak?

dee on April 24, 2013 at 11:23 PM said...

true.

Rempeyek Bahulu on April 25, 2013 at 10:09 AM said...

kadang kadang salesgurl sombong nak mam kalau nampak dressing orang macam tue
kalah orang yang keje doktor
kadang0kadang guwe menyampah tengok air muka diorang sab kita pakai selekeh2,pakai selipar jipun
salah ka??

kekunang on April 25, 2013 at 4:59 PM said...

ramai yang tak tahu sebenanya ramai gila orang kaya yang selekeh. yang pakai beria-ia tu semua mencari attention manusia.

Aien Zainal on April 25, 2013 at 9:54 PM said...

Betul tu...
Orang zaman sekarang memang pandang penampilan tu penting... Yang pakai biasa2 je memang tak pandang la kan... T.T

Ain Zulaikha on April 27, 2013 at 7:44 PM said...

Kekadang orang yang pakai singlet dan seluar pendek gi pavilion tu la yang paling banyak duit .. fakta ni okey.. hahhaa

SAYANGKU RAIHANA on April 30, 2013 at 12:41 AM said...

keh2, sentap..=)

wa nk cri calon suami cani ah, sempoi n cool!!

Lisa Sheila on May 1, 2013 at 2:26 AM said...

memang betul manusia ni suka judgemental... lisa pernah berurusan dgn satu kaunter kewangan ni... dan kerani kaunter tu bleh plak layan lisa macam budak2 ... aiyaa...umur saya suda hampir 30 tahun maa... ada ayat-ayat yang x sepatutnya di keluarkan sebagai customer service staff, then lisa report trus kat HQ ... trus jabatan tu call lisa dan minta maaf...

lisa sendiri pun memang suka orang yang bergaya biasa2 je tapi ada isi..hehe...maksudnya ... isi tu bukanlah duit semata-mata tetapi dari segi sikap,etc ... heee... :)

Heartbeat on July 26, 2013 at 2:33 PM said...

same . . dari hujung kaki samapi ujung kepala murah . kecuali jam . crocodile . hik hik hik . kuar ruma pkai asal bole .

Sheila Salim on January 16, 2014 at 5:45 PM said...

Assalamualaikum. hahaha lawak. tapi simple tu sempoi. semua orang comfortable kan..

 

Designed by #