Wednesday, January 30, 2013

kawin part 2 : kumpul duit

Hai.
Cerita banyak tak guna.
Cinta semata2 tanpa duit tak boleh bawak korang ke jinjang pelamin.
Kalau pon nak tolak tepi adat istiadat semua bagai.korang masih perlukan duit. Kos katering aje paling cikai 8000 (rm8 X 1000 orang). Lainlah kalau korang jenis jemput 100 orang je.

Berikut sedikit sebanyak cara mengumpul duit untuk kawin berdasar pengalaman.

1.Pergi kerja naik moto
Dengan jarak sejauh 40kilo. Guwa mampu save kira2 rm100 sebulan. Tu pakai saga BLM tu.jalau yang pakai inspira.mungkin boleh save rm200 ratus sebulan.

2.Makan sekali sehari.
Ni kira paling hardcore. Dahla sekali sehari.breakfes pulak tu. Kuew tiaw gorang tambah telur air kosong. Kos rm 1.50
Boleh save dalam rm200 sebulan kalau jenis makan biasanya rm10 sehari.

3.Gunting rambut botak
Save 19.50 gel rambut loreal yang biasa guwa beli. Syampu mantain.biarpon botak syampu wajib.jangan syampu pon cutcost. Berkerak kepala koramg nanti

4.Deodoren spray kurang sikit
Dari sebotol sebulan jadi sebotol dua bulan. Save la rm16.50 kalau korang pon pakai deodoren brand playboy

Cukup la 4. Total boleh save dengan 4 benda ni kira2 350 sebulan. Setahun? Dapatlah dalam rm4000. Boleh la buat beli barang dalam dulang hantaran tuh.

Ada orang yang kate, bodoh saving macam orang gila sebab nak kawin. Takda hal.korang buat bodoh je,die mak bapak sponsor.ape die tahu. Semua yang korang buat tu tanda usaha betol2 serius nak jadikan si dia isteri. Bukti jelas yang korang awal2 lagi sanggup berkorban dan jenis betanggungjawab.


Sekian :)

25 comments:

najihahfara on January 28, 2013 at 10:53 PM said...

selamat mengumpul duit ya :)

محمد رازيق on January 28, 2013 at 11:17 PM said...

tips hang terbaik bro. aku kena bljaq ni.

nur emilya on January 28, 2013 at 11:32 PM said...

Betul! Baru nama usaha.
Takdelah asyik bgantung pada orang je.

Sunah Sakura on January 28, 2013 at 11:32 PM said...

da nak kawen lettewwww Ir kannnn

Langit Tinggi on January 28, 2013 at 11:37 PM said...

true one..yeahhh ^______^ syabas saya ucapkan..hahahha..fighting!!

Haryz Khairuddin on January 29, 2013 at 12:25 AM said...

RM8000 tu pon baru kos katering je. belum masuk duit hantaran, barang hantaran, segala macam jenis cincin.. n duit belanja untuk majlis belah lelaki lagi. tu baru kira yang kos kasar je.. belum kos yang kecik2 lagi. so.. berjimatlah selagi buleh. ;)

Rapunzeel Cikilolo on January 29, 2013 at 1:17 AM said...

Okeyla tu usaha.

Mcm aku maseh bayang2.

Miss A on January 29, 2013 at 6:07 AM said...

auwww, that's so gentleman lah :) all the best dalam proses mengumpul duit k :3

♥♥szumika sakni♥♥ on January 29, 2013 at 8:40 AM said...

suke2....good luck bro....xper susah2 dlu insyaALLAH sng kmudian :)

nurayunni on January 29, 2013 at 8:45 AM said...

semangat tue..baru ade keberkatan dlm perkahwinan kan..hihi

dee on January 29, 2013 at 9:10 AM said...

TERUSKAN USAHA ANDA. :D

:: Mrs.Eady :: on January 29, 2013 at 9:37 AM said...

okey..usaha lagi!

Aku Ibu Muda on January 29, 2013 at 12:02 PM said...

slamat mengumpul duit... tmbhn: part foorgift utk tetamu...bg je telur sebijik...sign atas tu :) hihii

Rempeyek Bahulu on January 29, 2013 at 4:59 PM said...

KALAU PEREMPUAN PUNYA CARA SAVE COST MCM MANA PLAK...BOLEH BG TIPS??
PLEASE!!!

Anonymous said...

kawin pun kene banyak duit......

Syafik Coklat on January 29, 2013 at 11:18 PM said...

selamat menjemput ak time kawen . haha . aku makan rm10 kot bukan rm8 . haha

Pendekar Berkuda on January 30, 2013 at 8:02 AM said...

okay...akan gua try usahakan...

lu jangan lupa adjust mana-mana lubang kerja kat gua...

ohsem bebeh tips lu ni... tapi bab makan sehari tu memang serius lu sengaja cari pasal..tahulah gendut...

nyiahahahah...

Ini Link ke blog gua kalau-kalau lu lupa....

Amanda Suria on January 30, 2013 at 10:16 AM said...

bangga la hang mampu usaha gugih mcm tu..selamat mengumpul...

diana on January 30, 2013 at 3:56 PM said...

ramai lelaki yang jenis kawen pkai duit mak pak..sudahnya dah beranak pinak pun dok tagih duit mak pak lagi..

hara on January 30, 2013 at 5:26 PM said...

benda2 kecik kalo cut2, memang banyak boleh save.. boleh guna, tp brand lain yg lebih murah perhaps? tp beragakla kalo dah makan skali shari, kawen nanti keding la jawabnya..haha.

feyza on January 31, 2013 at 12:25 AM said...

semua org dh nk kwen

Cik Eka on January 31, 2013 at 11:20 AM said...

nak hanto ke tunang.. hahahahaha

tapi kitorang kawen nnti hantaran dah takde..dah bagi masa tunang.

Jadi kawen nanti fokus kenduri.

ye,bialah org nk kata,kita berjimat sebab kita guna duit sndiri.Tak sampai ati nyusah mak ayah kan...

tunang eka lak,

dia kata tengahari tu jgnlah makan melampau.pegi kedai amek tauge,nasik,ayam @ ikan seketul.kuah.Dah habis cite.Ayo,sirap.Takpun ayo suam.. muahahahhahaha

umi fafa ~ on February 1, 2013 at 2:24 PM said...

sama lah kita.. saving pny pasal, p keje naik motor even 100km (p & balik).. even dah kawen & anak 2 sebab komitmen hidup yang semakin meningkat.. huhuhu..

amir hamzah on February 5, 2013 at 3:18 PM said...

inila name nye cinta sejati,yg kene sponsor mak bapak ,ape dia tau

Teena Tna on May 10, 2013 at 12:06 AM said...

Tips ni boleh digunakan juga oleh pelajar2 univ mcm sy ni yg sgt2 kedekut sbb nak berjimat..tp tips yg ke3 tu mcm x dpt nk ikut..

 

Designed by #