Thursday, November 22, 2012

mak ayah, anak dan upsr

Bukan main hepi bebudak dapat 5A upsr.
Abang dulu upsr 1A je.
Takde kerja la bang oi nak serius sangat belajar
Kamonla. Baru 12 tahun kan kan
Baligh pon belum


Ni takda niat nak kondem budak 5A.
Just cerita2.


Budak2 5A ni biasanya la Mak ayah yang struggle lebih.
Kekadang budak2 ni tak kesah sangat pon tak dapat 5A ke tak
Dorang bukan ade rasa malu sangat pon kalau dapat takda A
Kazen guwa sbg contoh.dapat 1B lain C. Tenang je.
Yang dapat 5A pon bukan hepi sebab 5A pon.sebab ipad.ps3.psp yang ayah dah janji.


Mak ayah pulak lain.
Dorg punye malu lain macam kalau anak tak dapat result bagus.
Macam dorang pulak yang belajar.
Tu yang bukan main paksa anak belajar
Hantar sampai 2-3 kelas tusyen untuk satu subjek.
Anak nak main petang-petang pon tak bagi sebab takut anak penat malam takleh study.
Guwa paham. Bukan senang nak menjawab 80 call yg bertalu2 masuk hari dapat result tu.  Guwa paham.
Tapi tula. Korang pon bukan dapat straight A jugak dulu.


Tapi tak semua la mak ayah macam tu.
Ramai yang ok.sikit2 je yang macam tu.
Untuk mak ayah calon upsr tahun depan dan seterusnya.
Upsr ni.tak payah la paksa sangat.
Paksa sikit2 dahla.
Kasi la budak2 tu menikmati zaman kanak2.
Takkan dah tua nanti dorang nak cerita kat cucu "mase atok kecik dulu atok blaja je"
Gila bosan.


p/s : tahniah pada yang dapat 5A. Yang tak dapat takpe. Cakap kat mak ayah.abg belog suratan kebetolan dapat 1A pon boleh jadi ingineer.






21 comments:

nini on November 22, 2012 at 12:18 PM said...

hahahaha...biasalah....kepuasan.....haha

:: Mrs.Eady :: on November 22, 2012 at 12:28 PM said...

yup....setuju!

Zalin Mansor on November 22, 2012 at 1:12 PM said...

ibu bapa nak anak dia berjaya dunia akhirat bro..

Amin A. R on November 22, 2012 at 1:16 PM said...

setuju...x dapat 5A masa UPSR x semestinya x de jaminan kerjaya yang cemerlang.

Lizzie Yasmin on November 22, 2012 at 1:32 PM said...

aku dulu dapat 4A 1 B lagi pun malu nk cakap. Sebab tak dapat 5A. Sapa cakap budak2 tak malu. huhuhuh.. Depends kot.

zuhaida on November 22, 2012 at 5:49 PM said...

dapat 5A upsr dah dapat ipad sebijik. untung budak sekarang ni :D

nanti aku cakap kat mak aku yang kau dapat 1A pun boleh jadi engineer. hahahah :P

Haris Khairuddin on November 22, 2012 at 8:38 PM said...

tu la.. apa ada dengan UPSR. kalau PMR atau SPM tu lain la kisahnya..

tapi dah mentaliti orang sekarang camtu.. ikutkan je la..

eykabum shahadan on November 23, 2012 at 1:16 AM said...

"Yang tak dapat takpe. Cakap kat mak ayah.abg belog suratan kebetolan dapat 1A pon boleh jadi ingineer."
yang nihh best ^^

♥♥szumika sakni♥♥ on November 23, 2012 at 9:31 AM said...

besa la..lbh2 lg parents yg duduk d kwsn prmhn yg jiran dia suma jns blgk hri2 citer ank dia dpt ni, tu sbb best student...kdg parents pun tknan jgk sbb tu dia nk ank dia pn bjya wlpn tu cuma UPSR...erm....

k Lee :) on November 23, 2012 at 12:57 PM said...

Hah tau takpe, masa sekolah rendah laa nak main apa semua. Tp pandai laa balance kan dua-2. Kalau baru sekolah rendah tapi mak ayah dah hantar tuition setiap hari kesian budak2 tu.

Anonymous said...

zaman sekarang nie banyak persaingan lah .. memang la kene study hard walau upsr pon .. tapi jgnla study hard sangat smpi zaman kanak2 pun tak merasa .. remember to study smart not study hard ..

NIA SI DRUMSTICK on November 24, 2012 at 1:09 AM said...

dr sulu smpai sekarang..mak ayah nia xpenah paksa nia untuk study smpai nk main pn xleh..even result xberape nk ok mak ayah tetap bg semangat..=)

misz aisya on November 24, 2012 at 11:40 AM said...

ade dua sebab.

1st; parents yg hidup ssh dan mahukan anak2 berjaya dlm pelajaran tuk ubah kehidupan. ini bukan paksaan tp lebih kepada harapan dan kesedaran.

2nd; parents yg nak jaga standard. ini serius membebankan anak2.

bagi aku, tuntut ilmu supaya kita jadi manusia yg sebenar manusia. bukan manusia ntah hape2.:)

Miss A on November 24, 2012 at 12:29 PM said...

kalau awak 1a, saya up sikit,dapat 2a LOL :)

SAYANGKU RAIHANA on November 24, 2012 at 5:50 PM said...

siyesly 1a?

hebak la 1a pat jd ingineer..haha

tahniah sebab entry nih dapat bg semangat bebudak yang tak dapat cemerlang dlm upsr.

Anis on November 25, 2012 at 11:50 AM said...

rileklah ibu bapa..spm nnti yang menentukan siapa yg line teknikal, arts dan kemahiran..yang penting anak2 become manusia

anak saya ada yang upsr 3A2B dah ambil electrical engineering, so far cgpa 3.9+

apapun jgn give up, just tanya samada mereka dapat follow apa yang diajar dan yang penting berdoa dan buat baik pada guru, pengasuh dan kwn2 anak...alhamdulillah anak yang ambil upsr tahun ni dapat 5A without much pushing dan tak bagi berlagak sgt just to respect friends yg blm berjaya...Believe in late bloomers!

Cik Eka on November 27, 2012 at 9:11 AM said...

setuju!!

skang nampak mak ayah yg banyak paksa.
masa kita dulu,kita belajar takat mana yang mampu..

a i m z on November 27, 2012 at 11:33 AM said...

bebudak skang struggle habis nak dapat 5A. aku dulu rilek jaa..

Yousof on November 27, 2012 at 1:48 PM said...

Bekas budak UPSR: Terima kasih bang! Entri abang ni dah berjaya suntik semangat saya! Ok lah saya nak rehat belajar kejap, nak main baling selipar dengan kawan² dulu..

shacky minhyuk on December 1, 2012 at 12:21 AM said...

yeah . upsr 1a takdelaa menunjukkan bad future ponn

Langit Tinggi on December 27, 2012 at 1:43 PM said...

hahaha..ok

 

Designed by #