Sunday, November 11, 2012

InshaAllah ke in shaa Allah ke sama je

Hi.
Tengok gambar ni.

No wonder, satu dua hari ni kat fesbuk ramai yang start eja in shaa Allah.
Tak heran.malaysia brader,malaysia.buat la benda camni.laju je orang sebar. awesome kan.
Tapi serius. betol ke zakir naik cakap macam tu?
Ada ke video tazkirah or ceramah beliau yang cakap pasal benda ni?
setakat ayat tepek gambar.adik guwa boleh buat.
Kalau ada orang tepek gambar ustaz don. pastu ayat sebelah kata kapel itu tak haram ape bagai. kita nak terus sebar percaya ke?

Takda la niat nak lawan zakir naik pon.guwa respek ilmu beliau. sebab tu guwa tak rasa benda ni dari beliau.

Serius.guwa tak nampak salah pon dengan ejaan inshaAllah tu.
Mari sama-sama cuba.
cube sebut in shaa Allah. pastu sebut inshaAllah.
ade beze nahu ke?
takda kan?


Guwa percaya.kat malaysia ade lebih dari 20 orang ustaz yang hebat dalam bahasa arab.
takkan dah 56 tahun merdeka,seorang pon ustaz, mufti,dan ulama2, hadi awang ke, fathul bari ke, harussani ke pon tak bersuara pasal benda ni if benda ni sangat lah salahnya.
kan?


lagi satu. nama kawan aku mohd jibril
korang sebut ape? moh-Di jibril ke muhammad jibril?
muhammad kan? so apa ada dengan ejaan. yang penting sebutan tu tepat.


Jom ramai-ramai kita diagnos benda ni guna otak
Tak kesah la nak pakai yang mana satu,takut akan ada kes salah menyalah bila ada orang yang yang tak buat apa yang korang buat.
tolong jugak try contact zakir naik.tanya dia. betul ke dia cakap.
takut kita sebarkan fitnah.
macam kes dato harun din. punya la ramai yang bercerita dia halau jin pakai bas.
last-last semuanya fitnah. sebab dia sendiri mengaku yang dia tak pernah pon halau pakai bas dan tak tahu pon macam mana boleh tersebar cerita tu.

Sekian

Wallahua'lam

p/s :jom sama terus doakan palestin.selalu,jangan sekadar tulih kat fesbuk.

tambahan : Dari laman fesbuk ustaz azhar telah menjawab. tak ada masalah dengan ejaan inshaAllah. kita jangan samakan tulisan jawi/arab yang menjarakkan perkataan. kalau nak ikut sangat Assalamualaikum pon kene jarak(assalamu alaikum) sebab huruf mim dengan ain jarak dalam arab/jawi





18 comments:

Ammelia Yusoff on November 18, 2012 at 8:18 PM said...

betul, saya pun perasan ramai yang sebar gambar tu. tapi saya sendiri ragu dengan kesahihan gambar tu

Rapunzeel Cikilolo on November 18, 2012 at 9:02 PM said...

ejaan dalam tulisan untuk membaca. terima kasih untuk renungan :)

Fendy on November 18, 2012 at 10:12 PM said...

rasanya dah ada pembetulan...dari segi sebuatan rakyat Malaysia yang betol adalah Insya-Allah..dijarakkan..maaf kalau tersilap...ada yg bg tahu..

Anne Nurain on November 18, 2012 at 10:14 PM said...

ada baca jgk benda ni kat fesbuk tp x layan sgt sebab bg sy pun sama je sebutan tu wlupun ejaan lain2.. sedih sbb masih ada lg orang yg suka sebar benda yg diragui kesahihan ny ni.. :)

MR. SYAH on November 18, 2012 at 11:28 PM said...

aku pun tergolong dalam kalangan tu.. adoi..

Izyan Hamizi on November 19, 2012 at 3:02 AM said...

adoi~ macam macam.. tak tahu la sahih atau tak.hmmm
yg betul2 sahih saya tahu between assalamualaikum dan assaamalaikum (kot kalau tak silap) yg bawak maksud tak elok. Rasulullah SAW ajar kalau org kafir nak kenakan kita mcm tu just jwb je waalaikum (ke atas kamu juga). cool kan Nabi ajar. relax je, dalm diam2 je balas. :D

wawa on November 19, 2012 at 9:06 AM said...

ada jugak terperasan kat wall fb sy ni..tapi tak tau betul ke tak..nak tanya sape pon tak tau..so, masih kekal dengan ejaan yg dah selalu tulis sebelum ni...huhuu...

Belajar mengenal Allah said...

Insha'llah could mean any one of the following variations: If Allah (God) wills; When Allah (God) wills; If Allah (God) wishes.People often mispronounce this word by joining up the three words that make it up - In, sha' and Allah - and pronouncing it as one word.

Sources : islamic dictionary.

So bro, it is not the same.

Yuliana Wahit on November 19, 2012 at 10:45 AM said...

hyee.. yuyu singgah sini dan follow sini.. nice to meet u.. come visit my site http://www.sayeshukepink.com/

♥♥szumika sakni♥♥ on November 19, 2012 at 11:22 AM said...

bru tw....tp kesahihan tak tau lg..kne refer UAI ni huhu

Anonymous said...

inshaAllah......

teha on November 19, 2012 at 12:52 PM said...

betol2.. same2 laa kite doakan palestin :)

Farah Zahid on November 19, 2012 at 3:13 PM said...

itulah. bab2 sebar-menyebar, nombor 1, pantassss zassss! tapi biarlah relevan dan based on fakta yang sahih lagi benar.
inilah realiti dunia sekarang...

Anonymous said...

zakir naik? pelik je nama dia HAHAHAHA

Anonymous said...

Saya pun ragu ragu juga. Risau berbalah dgn teman kerana tak sahih begini tetapi sy memilih ejaan In Shaa Allah kerana melihat pd maksudnya. Sblm ni sy pun menggunakan Insya Allah juga tp lepas membacanya sy bertukar kepada In Shaa Allah.

NIA SI DRUMSTICK on November 20, 2012 at 1:42 PM said...

dunia sekrang mmg cepat je tersebar ape2 cta..tp nk tentukan kesahihan nya susah..

Miss A on November 21, 2012 at 12:43 PM said...

saya rasa, memang pronounced tu sama InsyaALLAH, or In Shaa ALLAH. tapi kena fikir jugak dia punya makna. jangan sebab even sebutan sama, tapi makna lain. kan dah berdosa. at least, ada jugak orang nak suruh kita perbetulkan mana yang salah. I don't think is wrong. sekarang pun,kite eja dengan In Shaa ALLAH :)

btw, nama ustaz tu memang unik. zakir naik? haha *opps,cover mulut,gelak dalam hati* :3

BW HEREEE!

EZAN IDMA on November 21, 2012 at 3:53 PM said...

aku setuju dengn ko nazirul. janji sebutan tu,

 

Designed by #