Monday, November 12, 2012

Alkisah seluar merah 5 ringgit

Hi.
Minggu lepas guwa beli seluar baru.
kaler merah. agak nice.  takda la typikal hitam dengan blueblack
dia punya nice sampai beckhem pon tiru. fuck.(apa itu fuck?KLIK SINI)




harga 5 ringgit. beli kat pasar malam.
awesome kan.
seriusly, guwa tak pernah beli barang mahal
benda paling mahal yang guwa pernah beli adelah spek mata. itu pon sebab tak ada spek yang ada power harga 10 ringgit.kalau ada sure guwa beli.


kedekut?

taklah.ni namanya pakai otak.
kenapa nak buang duit rm100 kalau boleh beli dengan harga 5-10 ringgit?
jeans levis 501 beli kat butik levis mid valley harga 200 dengan harga 5 ringgit pasar malam tak dapat nak beza dengan mata kasar pon kalau dah pakai. 
lain la kalau pakai tak buang tag harga.

****

guwa pernah hilang 3 helai baju, 2 helai seluar masa kat belajar dulu.
tapi guwa hadapi dengan jiwa yang tenang.
sebab? sekali hilang guwa baru loss 5 ringgit. ape ade hal. duit yang korang sedekah pon lagi banyak dari tu.
roomate guwa, hilang sehelai seluar levis butik.
5 hari 5malam gila.
nampak permainan die?


lagi satu. dengan membeli barang2 murahan ni takda la guwa rasa keji dan bersalah
bayangkan. beli baju, seluar,kasut, bag harga 200 ringgit. tenang je keluar duit.
tapi bila sedekah kat tabung masjid keluar seringgit je.
adil ke?

akhir kata,selamat membeli barangan pasar malam
dan selamat jadi lebih bijak.hehe




23 comments:

Syazana Zainn on November 12, 2012 at 12:32 PM said...

jawapan cliche dorang kalau beli barang mahal
"beli mahal-mahal ni bagus sebab boleh tahan lama"

padahal barang murah pun kalau kita jaga elok2 boleh tahan lama juga apa

cth : beli jam tangan RM10 kat pasar malam, ok je boleh tahan 1-2 tahun

kalau rosak belilah lah lg rm10 je pun, sedangkan jam mahal RM300-400 -,-'

Farah Zahid on November 12, 2012 at 12:37 PM said...

ha, elok la begitu..
beta pun senang beli barang yg murah, tak terkilan sangat kalau hilang atau musnah.. :D

SURIA AMANDA on November 12, 2012 at 12:40 PM said...

beli bundle eh?

miza kimbum on November 12, 2012 at 1:17 PM said...

boleh beli borong pasni....ngeh2x XD

NIA SI DRUMSTICK on November 12, 2012 at 3:25 PM said...

yess!!nia sokong!!suka bli kat psr mlm..haha..
xyah nk pkai mhl2..branded2 sgt la..haha

misz aisya on November 12, 2012 at 3:27 PM said...

hahah kau dan aku xsame pikiran.

aku ade certain barang je kot yg aku akan beli mahal. motif? tahan lama, tahan lasak, cantik, ekslusif dan yg penting puas hati!

syarat; berbaloi dgn harga dan tak nampak cikai.

honestly, ok je pkai barang murah. xde hal lah! janji, berbaloi dgn harga.

kalau dapat yg murah tp nampak mahal, lagi aku suka. :)



Haris Khairuddin on November 12, 2012 at 3:28 PM said...

pasar mana ko pegi? seluar 5 hengget je?? gilak murah..

• deΔr MΔRDIHΔH• on November 12, 2012 at 4:35 PM said...

Haha. Betul tu. beli mahal2 pun bukan nak bawak masuk kubur lama lama jemu jugak XD nak yg baru ;)

kay_are on November 12, 2012 at 5:30 PM said...

mendalam.. tapi bukan mase blaja ari tu aku nampak ko pakai sweater romp ke bro? kantoi di situ.. lol!

Namee Roslan on November 12, 2012 at 9:22 PM said...

em entah. tapi aku suka handbag mahal. tapi takde duit nak beli. setakat suka je. haha

محمد رازيق on November 12, 2012 at 10:49 PM said...

bila dengar seluar merah, teringat gua chef ado masterchef. dia suka pakai seluar merah. yer bro, aku setuju. tapi depands pada org, sbb ada yang jenis branded.

hara on November 12, 2012 at 10:55 PM said...

memang. byk benda yg ada substitute, wlopn dri china or thailand, yg pntg bleh pakai, x rosak. tp skrg mna nk dapat seluar 5hengget bro.. bundle bolehla.. even seluar tidor pon 10ringgit tau

Fendy on November 13, 2012 at 12:07 AM said...

betol tu..tenang n rilex je seluar hilang...steady boh!

♥ Nana BamBam ♥ on November 13, 2012 at 12:09 AM said...

kahkah....beli je banyak2..kalau hilang xde lah susah hati..

nazirulhazwan~ on November 13, 2012 at 12:45 AM said...

Sweater romp hadiah besday.haha bkn beli sendiri

nazirulhazwan~ on November 13, 2012 at 1:13 AM said...

@suria amanda
Yups.haruslah bundle

Anonymous said...

percakapan kau macam perli orang.. dah banyak entri kau aku bace sumenye perasan bagus....

nazirulhazwan~ on November 13, 2012 at 9:53 AM said...

Ko je yang rase macam tu kot.hee

AzyAdnan on November 13, 2012 at 9:38 PM said...

lelaki biasalah. tapi perempuan ni lain sikit, nak org pandang dengan apa yg dia pakai,murah ke mahal ke. tapi,saya setuju dengan awak,sebab saya pun mcm awak,evtgh saya perempuan jugak, tapi saya tak kesah dengan "jenama" ori ke tak,asal boleh pakai....taram aje lahhh! wakakaka.

pN.rOs on November 15, 2012 at 3:17 PM said...

YEZZA....
tapi rasanya tak sumer org use to think cara yg sama kan...?

Miss A on November 15, 2012 at 4:58 PM said...

huii, mendalam makna awak yang ayat last tu! lol tapi,tapi tapiii, kalau kita beli barang mahal kan, dalam masa yang sama,dia beri high utility dalam diri, but dia depends lah kat certain people :)tapi kalau saya, saya belasah je lah barang mahal or murah. janji boleh digunakan setiap hari,takdelah rugi duit kita spends kat barang tu.

BW here!

Izzah Azizah on November 18, 2012 at 6:06 PM said...

samelah ngan aku. suka beli bundle jer..kalau tshirt or blaus. tapi beli bundle tue biar yang elok2 and still nampak nice. kalau hilang pun merana sikit jelah.

Cik Eka on November 27, 2012 at 9:12 AM said...

setuju jugak!

kite sendiri tak kisah beli baju kat mana,janji pandai pilih.

kadang yang mahal tu tak semestinya bagus sangat kan...

kekadang cap pasar malam,kedai biasa2 pun beli kalau dah berkenan...

 

Designed by #