Friday, September 14, 2012

Tips dapat 4flat kat matriks

Ada budak matriks mengadu kat guwa.
Tension. Susah plus laju blaja kat matriks ni. Payah nak dapat.
Guwa pon blaja kt matriks. takda la raya susah sangat pon.
Meh guwa bagi tips bagaimana nak berjaya kat matriks.

1. Mohon study kat libray.
Tak payah nak mengada study kat bilik. kat bilik, belajar 10%. tido 40%. selebihnya layan movie.
Advantage : if tak dapat faham something. boleh terus je tanya mamat or minah kat library tu. jangan segan silu. sama2 nak belajar kan. untung2 boleh dapat makwe/pakwe. kah3.

2. Lab report jangan buat sendiri. Tiru je.
Ni penting, jangan buang masa selama sejam untuk fikir ayat buat lab report. tiru je. benda tak berpekdah sangat pon. tapi jangan tiru macam orang bodoh.sambil meniru belajar.

3. Tumpu dalam kelas. malam terus revise.
Memandangkan speed belajar kat matriks agak tinggi. tumpu perhatian dalam kelas. kalau member ajar borak. tampar je muke beliau. balik, terus revise mana yang tak paham. sambil baca TULIS> baca tak tulis tak dapat la der. macam bace novel je la jawabnye. time ni la nak gune tips no.1. habis 1 chapter, terus buat mind mapping.

4. Strategi yang tepat buat latihan.
Dalam tutorial or buku latihan, soalan 1-3 mesti jenis yang same. soalan 4-6 pon sama. 7-10 sama. so?jangan buang masa buat 10 soalan. instead of 10 soalan, buat 4-5 dah la. contoh soalan 1-3 :
1. 2+2 =
2. 3+2 =
3  5+2 =

so, takkan tiga2 nak buat?buang masa kan? yang penting konsep difahami.

5. Jaga hubungan dengan lecturer.
Ni penting. buruk mana pon lecturer tu mengajar, jangan ponteng. datang kelas. sampai kehujungnya.
guwa dulu ade lecturer kimia.tak dinafikan, huduh benar cara beliau mengajar. akhir2 sem, just 3-4 orang termasuk guwa yang datang kelas beliau. last2, kitorang 4 orang yang 4flat. yang lain? hanyut.
juga, banyakkan jumpa lecturer kalau tak paham, tak payah nak bodoh sombong.

6. Main
Petang2 turun main. jangan study macam nak mati.play more.learn more!

Tips diatas bukan main-main punye tips. guwa praktikkan selama setahun. hasilnya macam dalam gambar. bukan poyo.tp bukti.kang orang taknak percaya ngan guwa punye tips.kah3




p/s : Yang belajar kat U boleh try gak. tp hasilnye tak macam dekat matriks la kut.


29 comments:

[k]o{q}i[n] on September 13, 2012 at 9:27 PM said...

tips jadi pekerja berdedikasi ade bang??

Syazwan Che Deraman on September 13, 2012 at 9:31 PM said...

bagus tuh.
dulu aku dapat matrik johor.
tapi ramai yang cakap.
belajar kat matriks ni susah.
aku tunggu dulu tawaran lain.

dapat JPA hantar uniten.
belajar kat sana pon susah.
dok sana pon sekejap je.
dapat tawaran lain plak.(course aku yang baru tamat baru ni ).

belajar kat mana mana pon susah.

hang takpe budak SASER.

yuna icha on September 13, 2012 at 9:33 PM said...

perghh terbaik. tp yg paling susah nak maintain momentum dari awal. selalunya time ade quiz or test baru nak study. masa lain habis dgn benda2 lagha. haish. thanks!

вʋввℓɛ ρσρƨ on September 13, 2012 at 9:41 PM said...

wow. 4 flats kowt ;) nie modul bpe?

hana on September 13, 2012 at 10:23 PM said...

huiyyoo..
4 flat tu...

Kucing Nakal on September 13, 2012 at 11:43 PM said...

klu blajar kt kolej??? kolej aku mathematics dgn engineering sciences palig susah... result budak2 lepas.. dlm 2 kelas tu ade dlm 30org.. semua fail.... -_-" risau aku...

Sheeda Minhaj on September 14, 2012 at 3:11 AM said...

matrik dah sama dah kat melaka nun, tapi tang result je tak sama,,,hebat bro dpt 4 flat...canggih2

Maria Menado~ on September 14, 2012 at 9:39 AM said...

4flat berkualiti ni.. sebab adee jugak masa main. Ade sesetgh tu duk berkurung je baca~

♥♥szumika sakni♥♥ on September 14, 2012 at 1:22 PM said...

giler....memang superb ..tips mang happening nice bro

najihahfara on September 14, 2012 at 1:25 PM said...

wuu pandainya...jeles haha
gunakan kepandaian tu sebaik mungkin..

AHMAD AFIQ on September 14, 2012 at 4:34 PM said...

dasyat bro...mmg pak dean syg lebih ni

Dilla Ady on September 14, 2012 at 4:35 PM said...

ok, nnti anak ai da besar ai suh die jadi kan yu mentor yu..

terer gile ko ni dik!

Atiqah Wadiah on September 14, 2012 at 4:41 PM said...

waaa..4flat tu..

Faizul Osman on September 14, 2012 at 6:43 PM said...

wah!!! hebat... sy dpt PNGK 3.60... pencapaian tertinggi sy sepanjang blaja kat matriks..

Anonymous said...

kalau member ajak sembang, tampar je muka beliau......haha.....
statement yang tak boleh blah...

MIMIE AIZA on September 14, 2012 at 10:51 PM said...

giler ahh abg naz.. mmg hebat.. tips ni kalau bdk u follow sama jgk.. blh dpt best result

Cik Jannah on September 15, 2012 at 3:00 AM said...

kat u rasa rilek ssikt kot. hee

bella YOYO on September 15, 2012 at 9:15 AM said...

saya budak modul 3. hew2

Puteri Iqa Izyan on September 15, 2012 at 2:59 PM said...

tabik springgggg kat abg naz! ^_^

iqa dulu pon takde terfikir nk dpt 4 kt matrik. gile susahhhh.. yang penting malas. hakhakhak. :P

aswadz on September 16, 2012 at 12:25 AM said...

"play more, learn more". cam pernah dgr je ayat ni. tp di mana yaa???

kat matriks, pace belajar dia mmg laju. tp aku masa kat matriks dlu, still x tumpu kan perhatian masa lecture pun. sbb x paham lgsg. tp masa study week kena pulun la.

p/s: x pernah study kat library.

Hanida Moss on September 17, 2012 at 12:27 AM said...

Nombor satu tu tak praktikal utk i. I harus study di bilik bersendirian. Haha

Rozuan Ismail on September 18, 2012 at 3:41 PM said...

aku setuju sgt. sebab aku pon budak matrikulasi

azzakirat on September 19, 2012 at 10:54 AM said...

pergghhh . mentang2 budak saser .

EZAN IDMA on September 22, 2012 at 10:01 AM said...

powernya awak!!

zanazaki said...

Agreed!!! tpi aku xle smpai rjin pegi lib bagai...most of the tips aku apply n the result is AWESOME!! ~selamat mencuba for future matriculation student~

wanie on October 8, 2012 at 8:28 PM said...

sistem form 6 sekarang same mcm sistem matrikulasi.. boleh kah., adk ikot tips ini untuk terus maju dlm pljran.? -Wanie-

Rozuan Ismail on April 25, 2013 at 9:19 PM said...

wah 4 flat. hebat. aku pon 3.2 lebih je.huhu

Eyla Light on May 20, 2013 at 12:50 AM said...

Smart!mekasyehh

Anonymous said...

lab report tu tiru kawan ke atau tiru dari internet.?

 

Designed by #