Friday, September 28, 2012

Oh malaysia yang tipikal : buruk sangka

1. Dua minggu lepas, guwa pegi kolumpor.shopping dengan mama dan adik guwa.naik public transport paling guwa benci. komuter. kereta? simpan rumah la der. save duit minyak, kumpul duit buat kawin.

2. Seperti kebiasaan, dalam komuter amatlah sesak. kalaulah sardin naik komuter, nescaya beliau pon akan mengeluh kesimpitan. ditambah pulak dengan bau aBANG-aBANGLA. memang awesome.

3. Sepeti udah jatuh ditimpa tangga dihimpap , udahla sempit dan berbau, seat pulak tak dapat. 

4. Masa tengah berdiri, guwa dengan mama guwa sempat la melihat sekeliling.dalam kesempitan, masih lagi sempat mama guwa termengumpat bebudak "tak berjenis" *kata orang2 tua* bebudak yang dressup ala-ala kpop, gothic, skinhead dan sebagainya. guwa dengar je. 

5. Habis je mama guwa mengumpat, tetiba sorang budak ala-ala gothic datang. ah.serabut! takkan beliau dengan plak mama guwa umpat beliau.

6. "Makcik, nak seat tak?duk la sana tu ha.tempat kitorang tu" - offer budak gothik yang pakai baju liverpool rambut ala kpop, mata make up ala-ala lady gaga



Hi adik2 gothic. abg copy dari google gambar ni. kalau u all tak suke bgtaula.nanti abg delete


7. Mama guwa apa lagi, sentap sesentap sentapnya. mau taknya, golongan2 yang di umpat yang care tentang beliau. guwa? senyum sinis. hehe

8. Ni bukan 1st time, guwa selalu tengok bebudak yang orang ramai rate "tak berjenis/takda masa depan" la yang selalu offer seat kat makcik2 dalam public transport. yang ber"tai", ber"coat"? buat-buat tido konon penat kerje. takpon time dalam komuter tu la sibuk nak baca buku.

9. Tipikal malaysia - selalu beli buku sebab kulit buku cantik

p/s : dikeluarkan dengan izin mama guwa. atas alasan untuk mendidik.jgn nak kata guwa mengumpat mak pulak.


16 comments:

Farah Zahid on September 27, 2012 at 8:16 PM said...

eh, budak tu offer seat kat mama kamu je?

nia marlissa on September 27, 2012 at 8:26 PM said...

baiklah

Tddmka™ on September 27, 2012 at 8:29 PM said...

Bagus gak ha. Mmg centu pun dak dak tu. Bukan semua kutu berahak. Lagi baik punya hati dari yang jenis pakai style kemas mat pejabat.

Ammelia Yusoff on September 27, 2012 at 9:17 PM said...

sebab tu ada pepatah don't judge a book by it's cover (eh,pepatah ke?)

Syazwan Che Deraman on September 27, 2012 at 9:20 PM said...

gothic gothic pon bagus.

misz aisya on September 27, 2012 at 9:48 PM said...

salam.

yes, so true. dan bnde ni jd tarbiyah tuk aku. setiap org ade sisi baik yg kdg2 tenggelam atas sedikit keburukan. :)

Maria Menado~ on September 27, 2012 at 10:59 PM said...

yeke. yela.. mendalam maksud tu.. jangan tengok cover.. tengok isinya juga~

mamawana on September 28, 2012 at 12:00 AM said...

Hari hari naik LRT Mrail.. hari2 berdepan lelaki kosmopolitan macho yg konon buzi, penat kerja, sumbat muzik kat tinger wat donno nengok pempuan2 berdiri sepjg perjalanan saban pagi saban petang.. 1 dlm 100 yg gentleman pun susah nak jumpa. Sebulan sekali dpt offer seat pun sgt kadang2..

bukankosong on September 28, 2012 at 2:48 AM said...

ayat yg last tu kena

dun judge book by its cover

izfanora on September 28, 2012 at 8:28 AM said...

dorg bukan der mslh dgn org lain.. dorg ada mslh kenal jati diri je sbnrnyer.. dorg malu berperangai macam tue, tp hanya org yg mcm tue nk berbual, berkawan dgn dorg..

org yang konon 'bersih' tak pandang org mcm dorg.. kononnya xder msa dpn.. tp, kdg klu dgr dorg borak, cakap english lg bagus dr org yg keje ofis.. :)

Zyra Roxx on September 28, 2012 at 10:27 AM said...

haha tipikal.
baju smart - ada duit
baju comot - xdak duit

suka sgt tgk kulit buku je kan?

#gua suka cari kulit buku yg lunyai, itu tanda isi best, ehh.

♥♥szumika sakni♥♥ on September 28, 2012 at 11:33 AM said...

sbb tu org kta jgn slalu buruk sngka huhu...tp spa2 pn akn fkr cm mak u...

nurdani on September 28, 2012 at 4:05 PM said...

moral of the story, jangan mudah buruk sangka. kadang2 kita nampak orang tu macam entah hape2. tapi sebenarnya ada kebaikan dalam diri dia.

MIMIE AIZA on October 1, 2012 at 3:38 PM said...

dgr tu.. nasihat ni

Sanji Ngatmi on October 1, 2012 at 7:02 PM said...

bak budak gothik pegi simbah dengan air zam zam .. biar sedar asal usul ...

Yanie on October 18, 2012 at 4:36 PM said...

memang pun. nak ngadu jugak lah. dulu saya ngandung perut memboyot macam nak pecah, tak ada sapa yang offer duduk. semua buat tak tau je. (eh lari tajuk tak?)

 

Designed by #