Sunday, September 9, 2012

Jane Jamilah : lelaki curang ke perempuan tak reti jaga laki?

Jane Jamilah adelah tajuk cerekarama.
Ekceli  ni first time guwa tengok cerekarama.
Tu pon sebab ade Sofia Jane.
Kalau tak jangan harap. klise sangat.

****

Tapi yang ni nice.
Boleh menyedarkan banyak perempuan-perempuan.
Jenis yang selalu sangat membuat tuduhan kononnya lelaki akan berubah lepas kawin.
sampai kan perempuan-perempuan bujang takut nak menikah. akibat dari momokan-momokan perempuan2 lain.
Memang lelaki berubah. tapi perempuan-perempuan tak pernah tanya kenapa.
Benda takkan jadi sesuka hati.
Baby takkan jadi kalau takda aksi tikam menikam antara lelaki dan perempuan
TV takkan ter"on" kalau takda orang tekan butang "on"
If, laki anda berubah lepas kawin. tengok balik diri sendiri.
Simple troubleshooting.
Tak payah nak serabut otak macam settlekan soalan calculus.
Dulu mase kapel berhias bukan main. lepas kawin?
Dulu mase kapel duk sms, koling2 sampai habis kredit. pas kawin?
Masa kapel boleh la asik makan McD, takkan lepas kawin nak makan McD memanjang.
Dan lain lain lagi.
Urm. bukan tuduhan. tapi wanita juga berubah selepas kawin yang menyebabkan lelaki berubah.
dah. cakap lebih-lebih kang kene ugut bunuh.

mohon undur diri
Lelaki pon.takpayah nak menggatal sangat. Kalau ada tak puas hati dengan bini bgtau.jangan buat diam.
macam guwa pernah ungkit dulu : lelaki ke perempuan yang berubah <--mohon klik

Pengajaran.
Andai jadi satu-satu benda.tak kesah la ape-ape pon. rumahtangga ke.kerje ke. mohon tengok diri sendiri dulu sebelum mencari salah orang lain.
bukan perempuan je.lelaki pon sama. masing2 carik salah sendiri dulu.


p/s : kenape entry aku selalu takde gambar.

22 comments:

Anonymous said...

hahaha...cptnya,baru bbrape mint tamat dh buat komen.Cekap.Tahniah to u.

Bgs jgk cita tu...mendidik msyrkt as jane jamilah cakap;educated. Tahniah penulis,penerbit,pnngarah lbh2 lg pelakon;dpt bw watak dgn baik.

Dh lama dh xnonton flm,drama melayu yg klas mcm ni.

Cam tu baru klssss...

MIMIE AIZA on September 9, 2012 at 12:28 AM said...

tuduh pompuan lagi.. bunuh kang.. ahahahaha

nazirulhazwan~ on September 9, 2012 at 12:38 AM said...

Kan?pasni hentam lelaki pulak lah

nia marlissa on September 9, 2012 at 1:10 AM said...

asyik pompuan je kena.. ini tidak adillll

Novelgurl on September 9, 2012 at 1:18 AM said...

haaa..tu la spe suruh couple.Org suruh ikut agama x nk.hoho.hmm..curang sbb x phm tujuan kawen kott.

nazirulhazwan~ on September 9, 2012 at 1:28 AM said...

Kan lelaki pon kene tu.hehe

pha is on September 9, 2012 at 1:44 AM said...

kna sama2 jaga la.. suami jaga isteri dengan tidak curang. isteri jaga suami spaya tak curang.. hehehe...

najihahfara on September 9, 2012 at 2:21 AM said...

ah, 2 2 sama je. tepuk tangan sebelah x kan berbunyi. kan. haha

Sheeda Minhaj on September 9, 2012 at 8:52 AM said...

yeah!bravo bro, setuju sangat....plus..tak sangka bro tengok cerekarama...

ashamami on September 9, 2012 at 9:40 AM said...

Bertolak ansur. Berterus terang. Percaya. Jujur. Berani menyatakan ketidakpuasan. Usaha utk kebaikkan. Doa. Tawakal. Dan yakin pada Allah.

AHMAD AFIQ on September 9, 2012 at 12:20 PM said...

sama jer semua. tapi ada yg terlebih emosi dan ego wat retak too.tgk hurof 'e' jugak. Sama kan

Cik Ila on September 9, 2012 at 3:07 PM said...

@AHMAD AFIQ

Lagi satu kalu mcm cerita tu byk pulak talian2 hayat kwn2..sendiri punya mslh rumah tangga,sendiri la setel...klu dgr org ckp,jadi mcm kwn2 jane tu la.batu api.

LelakiSemalam on September 9, 2012 at 8:15 PM said...

aah...org pompuan ni kannn...hehe

Syazwan Che Deraman on September 9, 2012 at 9:01 PM said...

sokong sokong.

" dulu lain, sekarang lain, dahulu bujang sekarang dah kahwin ".
teringat lagu ni.

blog aku pun tak banak gambar.
huhu

emieysandra on September 9, 2012 at 9:15 PM said...

tjuk cerekarama tu best, drp komen2 ni jgk...citer tu pasti best gk...rginyer xtgk. hee :D

Scarlett O'Hara on September 9, 2012 at 9:35 PM said...

Alah mak!frustlah sbb ttdo time si Jane buat puding mangga dgan anak dara dia.

♥♥szumika sakni♥♥ on September 10, 2012 at 11:55 AM said...

xya letk gmbr..sbb pencirtaan awk da bole mbri gmbrn yg lbh clear huhuhu...

nice...dua2 pn sma jgk..kapel wangi2 je..pas khwin masam je kn huhuhu

Anonymous said...

Semakin moden idup ni smakin byk jurang.sbb smkn bz dgn hal sendiri.blk keja dh penat.nk lyn da mls.laki plk kt lua jmpa rmai org.skandal laki dia keja 1 opis kn?.skrg byk skandal rakan sekerja...rasa cam kisah benar je hehe

Dilla Ady on September 10, 2012 at 4:49 PM said...

tak tgk citer tu, pergi beraya..

tp setuju, lelaki ke pompuan ke same jek..dua2 berubah bile da kawen..bukan perangai jek berubah, keadaan pun berubah..bukan cume nak pikir dunia berdua jek..ade anak2, sedara mara..

Blitzenius on September 11, 2012 at 2:07 AM said...

tu yang Diana Dasuki kata, "Kejam sangat ke D ni, kak?", camne nak jawab tu....

anyway, saya pun jarang tengok cerekarama sebab beza betullah dengan zaman 80's/90's dulu yang lebih berkualiti (dan melahirkan pengarah berkaliber macam U-wei Hj Shaari, Mamat Khalid,...). tapi tengok hari tu sebab Sofia Jane. tak klise macam biasa. kalau tak, Cerekarama laki vs bini mesti selalu berakhir dgn keretakan. buat saya terfikir, kalaulah institusi kekeluargaan kita ambil rujukan dari Cerekarama, tak ke haru, selalu je ada kes cerai. tapi Jane Jamilah is refreshing.

Anonymous said...

lau before kawin makan mcD, xpela la kot lepas kawin mkn mcD jgk..kau ingt aku kawin dgn kau sbb nk masak je ke utk kau..haha. lelaki yg patut msk sebenanye

aswadz on September 16, 2012 at 12:30 AM said...

aku pun tertengok citer ni ari tuh. after kena paksa ngan wife. hahaha...

 

Designed by #