Thursday, July 26, 2012

Ramadhan bulan yang pelik.

Hai.
Selamat berpuasa
Bulan ramadhan ni bulan yang special dan pelik sebenarnya.
Banyak sangat. bukan sikit special dan peliknya.

Berikut guwa senaraikan 5,6,7 kespesialan dan kepelikan bulan ramadhan

1.Pahala fardhu ganda jadi 70x, sunat digandakan macam pahala fardhu, malam lailatul qadar .<-- biasa dengar time tazkirah

2. Syaitan di ikat. Tapi pelik, ada jugak yang tak bangun solat subuh time ramadhan ni, pastu salahkan syaitan. engko tu yang setan setan.

3. Time ramadhan la mengada2 mengidam kuih yang pelik-pelik. apesal time bulan lain taknak pulak mengidam?

4. Masa ni la nak tengok pengacara tv pakai tudung. tu pon jenis tudung malu-malu, jenis tayang jambul. tapi takde hal. "hidayah tak sampai lagi" - ah.kalau tunggu je hidayah memang la tak sampai. hidayah kene cari. macam mencari rezeki. takkan masuk nasi dalam mulut kalau engko tak suap



5. Time ni la nak dengar orang dengan mendabik dadanya berkata " biapon guwa tak semayang. puasa guwa tak pernah tinggal tau" -ptuih!

6. Time ni la start nak main meriam buluh, mercun pop-pop ape semua bagai. kenapa?bulan lain tak boleh main? ape mercun tu berbuah time ramadhan je ker?

7. Masa ni la orang yang tak pernah/ jarang sangat2 menjejakkan kaki kesurau time bulan-bulan lain solat betul2 belakang imam. awesome. semangat. time selawat, suara beliau la yang paling kuat.

8. Time bulan ni la dengan comfidentnya kalau dengar orang mencarut or mengumpat kita akan kate " weh, tak baik la mencarut, bulan puasa ni. respect la sikit" . ok.maknanya bulat lain mencarut tu baik

9. Ade lagi? kalau ada kongsi-kongsi la kat ruang komen. hehe

14 comments:

SURIA AMANDA on July 26, 2012 at 4:06 PM said...

pi kerja dulu sebelum puasa pakai sendat2 mekap tebal2..la ni x nampak dah....mekap pun xde..ntah rupa apa dah..huhu

cik najihah on July 26, 2012 at 4:10 PM said...

dan time ni lah nak tengok org transform bulan pose pakai tudung, time raya terus hijau rambut

qila on July 26, 2012 at 4:30 PM said...

err time ni jgk la automatiknya org alert subuh dgn maghrib pkul berapa ;p

Anis Adila Aris on July 26, 2012 at 4:47 PM said...

sokong entry ni..bila bulan puasa, semua pakat jadi baik..bulan lain, tumbuh tanduk

nur choki choki on July 26, 2012 at 6:13 PM said...

otomatik akan jadi baik sebab setan dibelenggu. klu dok buat perangai jahat maka diri sendiri la setannye :P

Anonymous said...

Assalamu'alaikum.

Maaf jika teguran saya ini menyinggung hati admin.

Gambar fazura ini masih boleh menampakkan bentuk dadanya. maka ianya dikira aurat.
jgn share, kita turut dpt saham dosa. delete ye?

dan, how's opek? hope he'll get well soon :)

may Allah bless. :)

eyjalukman on July 26, 2012 at 8:21 PM said...

klu pose penuh,smbhyg tinggal tk leh jgk. huhu

Maria Menado~ on July 26, 2012 at 11:10 PM said...

time bulan puasa lah semua orang cuba jadi lebih baik.. maybe time ni je la syaitan diikat jadi godaaan pon menurun kan. Time raya??

Puteri Iqa Izyan on July 26, 2012 at 11:23 PM said...

haha. betul ni betul. ishh.

tp paling best part makanan. bulan nilah duk ngidam macam2 ^_^

nazirulhazwan~ on July 26, 2012 at 11:28 PM said...

@Anonymous:

terima kasih. hehe

Outbound di malang on July 27, 2012 at 12:08 PM said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
Buatlah hari esok lebih baik dari sekarang !
di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...

DeDeeD'Shazz said...

puasa ja, baru boleh pasang lagu raya..klu xposa lg, org len marah psg lagu raya..cuma ni sj nk lari tajuk..puasa taun ni kita dpt dgr lagu raya baru..raya merdeka..tajuk dia; Janji ditepati..hahaha

Ain Dzaya on September 6, 2012 at 12:17 AM said...

statement no 5 tu sangat setuju! apa guna puasa..

Ain Dzaya on September 6, 2012 at 12:17 AM said...

tp yg utama yang wajib tak buat..

 

Designed by #