Saturday, April 21, 2012

Perangai huduh melayu kite : peminta sedekah


hai

Ahad lepas, aku makan kat gerai ape ntah. kat KL
Macam biasa,aku order nasi goreng kampung dengan air suam.
Tengah syok borak pasal justin bieber tetiba :

"Abg, sedekah bang" - budak kecik, muke comot, selekeh pakai baju menchester,pakai kopiah.

Aku, dengan selamba keluarkan duit rm5, terus pass kat budak tu.

"Terima kasih bang" ~


****

"Budak sindiket tu brader. apesal ko bagi duit?lain kali tak payah bagi duit.buat rugi jer, bukan budak tu dapat, baik lu bagi die makan dari bagi duit"- member aku.

"lah, aku nak bagi, pedulik la, bukan duit ko, lu aku tak nampak pon bagi die makan" - jawab aku dengan hensem dan selamba


****

Ramai orang yang macam tu,aku tau.bukan aku tak tau
Yang bile nak sedekah,mule fikir panjang. padahal bukan sedekah sampai seribu pon
Yang die punye fikir macam la nak settle kan soalan show , sin2x+2cosin^2x = tan3x - 8
Segala macam spekulasi, tuduhan dihumban pada peminta sedekah
Tapi time nak beli hempon baru, kasut, handbag, beratus ringgit, tak de pulak nak pakai otak.
Alasan.


Mungkin,betolla ramai yang menipu.
banyak bebudak meminta sedekah untuk sindiket
ramai yang pengemis konon kudung, lari bukan main laju ibarat ussain bolt di kejar hanjing bile penguasa "spot check"
ramai yang pemintak sedekah bute, tapi cerah mate bile nampak tect teck gadis
bukan aku bodoh tak tau sume tu


tapi,
pernah kite yang konon pandai ni fikir?
  • ape jadi kat budak yang minta sedekah tu kalau die balik tak bawak duit? - paling cikai aku rase pelempang lima das kat muke . teruk lagi mungkin penendang kat perut yang die dapat.
  • ape agaknye jadi dekat makcik yang betul2 kudung, pakcik2, atok2 yang betol2 buta, betol2 susah kalau semua pengemis/peminta sedekah we all cop pembohong?


bende mudah,
tak payah nak jadi bijak sangat, sampai nak menilai penipuan dan pembohongan
bile ade yang orang meminta, bagi seikhlas hati
pedulik la budak sindiket ke, makcik tipu2 kudung ke, pakcik bute ke,
sebab InsyaAllah, keikhlasan tu akan Allah bayar dengan ganjaran yang korang tak mampu nak pk pon walaupon korang budak pandai kat skolah dulu pon.


p/s : harta bukan bawak mati pon.
tapi spare la duit rm 100. buat beli kapan dengan upah gali kubur.

& barangsiapa memudahkan orang yg kesulitan maka Allah mudahkan baginya di dunia dan akhirat. & barangsiapa yg menutupi (aib) seorang muslim maka Allah akan tutup (aibnya) di dunia & akhirat. Allah akan membantu seorang hamba selama hamba mau membantu saudaranya.” (HR. Muslim)









22 comments:

Awie Omar on April 20, 2012 at 11:09 PM said...

mentaliti orang sekeliling kebanyakkan lebih suka bersangka buruk. pernah buat entri pasal budak mintak sedekah ni. boleh baca entri ni
http://awieomar.blogspot.com/2012/04/10-respon-untuk-budak-minta-bantuan.html

Tuan Cimot on April 20, 2012 at 11:47 PM said...

entri yg buat otak aku aktif mlm2.hahah.setuju2..bhgn kt nk derma dh lepas kan..

cik najihah on April 21, 2012 at 12:55 AM said...

penah kene kat kuantan..kat kedai makan kudung..sedih gila sekali pegi all tengok elok die tengah shoping..harem betul

Tasha on April 21, 2012 at 2:57 AM said...

sedekah ni kan terapi penyakit hati, xkesah bg sape sbnrnya..ikhlaskan hati...

btl,xske org bkire sedekah wpon singgit,tp ble shoping mak aih...

princessrayha on April 21, 2012 at 4:11 AM said...

blog anda ditag
http://merahitusagaymail.blogspot.com/2012/04/soalan-untuk-blogger.html

amalina sahaja on April 21, 2012 at 7:45 AM said...

*tabik*

S..U..D..@..I..S on April 21, 2012 at 9:41 AM said...

ntah la hati ni berbolak balik...kadang tu hulur tak mau fiki pa2. kadang plak baik sedekah ketempat lain....
kena pujuk ati ikhlas dulu baru sedekah...

Eera Shera on April 21, 2012 at 11:13 AM said...

betul2. kalo la semua org pikir mcm ni..biar la kalo betul die tipu, tp kita tetap dpt pahala sedekah tu

alia azmi on April 21, 2012 at 3:17 PM said...

*angguk angguk*

Rozuan Ismail on April 21, 2012 at 6:17 PM said...

betol jugak, kalau diorg tipu itu antara dia dgn tuhan

AlyNn NyzAa on April 21, 2012 at 9:05 PM said...

stuju~ xsmua pminta sedekah tu penipu, blakon...ad yg mmg btul2 kurang upaya..dah xnk bg tu dok diam2..lau nk bg, ikhlaskn hati..xyh ungkit2~

Umie Naziera on April 21, 2012 at 9:39 PM said...

betul tu,janji lepas pahala kita bersedekah cukuplaa..samada itu sindiket or what biarkan mereka dgn tuhan..kita dh dapt pahala :)

Syaby on April 21, 2012 at 11:05 PM said...

Wah. aku rasa insaf.

ain dzaya on April 21, 2012 at 11:07 PM said...

kesian golongan camnie..sepatutnya kita sbg masyarakat jumpa golongan camnie..report kat jabatan kebajikan untuk orang2 sebegini...bukan lagi terus membiarkan dia ditindas..sebb dia jugak ada hak untuk hidup dengan tenang di dunia ALLAH nie..

"Ain Dzaya | Tips penting bodek godek pensyarah.hik.hik..".

woot on April 22, 2012 at 8:30 PM said...

thats why i love u :D

sya hassan on April 23, 2012 at 4:48 AM said...

betol2.. yg penting kita ikhlas.. lantaklah sindiket ke hape.. itu hal diorang dgn Tuhan.. janji niat kita ikhlas.. ^^

Haris Khairuddin on April 23, 2012 at 1:22 PM said...

betul tu. rezeki Allah takkan pernah habis.

tapi, still aku x mampu nak sebaik tu. masih skeptikal dgn dunia skrg.

mynameismy on April 23, 2012 at 2:44 PM said...

agree!

SURIA AMANDA on April 23, 2012 at 5:10 PM said...

sejuk perut mak ko..ngandungkan ko dik oi

mizzkechique on April 24, 2012 at 9:51 AM said...

sblm otak fkr benda negatif, ulur je.. kang dh jd xikhlas..

pena rozie on April 24, 2012 at 2:49 PM said...

Bagi biar ikhlas...

Lizzie Yasmin on April 28, 2012 at 6:59 AM said...

Aku menyampah bila orang tak nak sedekah ko comment banyak plak. Tak payah nak buat speculasi sendiri. Kita tak tau the true. Sedekah terus diam, kalau banyak bunyi nampak sgt tak ikhlas.

 

Designed by #