Monday, April 30, 2012

Fesbuk : Gaduh

1. Fakta menunjukkan filem dan rancangan bertemakan perperangan, pergaduhan sangatlah laku di malaysia jika dibandingkan dengan filem bertemakan cinta.Ia menjadi faktor penyumbang kutipan filem Ongbak lakonan Tony Jaa mengatasi kutipan filem Ombak Rindu lakonan Aaron Aziz. konklusinya, rakyat malaysia memang suka gaduh. serius.


2. Tapi amat menyedihkan , kini trend pergaduhan rakyat malaysia setakat di fesbuk, twitter dan youtube. which is langsung tak awesome. serius. paling mengecewakan apabila gengster-gengster sekolah jugak mengambil langkah untuk bergaduh di fesbuk dan youtube terutama di video lagu najwa latif dan yuna instead of bergasak di dalam kelas waktu cikgu tengah mesyuarat.

kakak Yuna sayang adik Najwa tapi peminat bergaduh. tak ke kurang cerdik?


3. Trend bergaduh, memaki, mencarut, memperbodohkan sesiapa sahaja di fesbuk, twitter dan youtube bagi saya satu trend jahiliyah (biarpon takde fesbuk zaman tu) yang memperjelaskan kebodohan, ketidakcerdikkan mereka yang belagak kononnya mereka la manusia paling betul dan cerdik.


4. Serius, belum pernah saya temui pergaduhan di fesbuk mahupun di youtube di hujungnya ada yang dengan rela hati berkata " betolla apa awak cakap. saya dah silap selamani" atau " aah, saya salah la awak, betolla apa yang awak cakap tu" . sila pergi cari. takkan ada. Semua orang, bila berhujah mesti nak menang. semua.walaupun apa yang diperkatakan itu memang jelas terang salah.

Contoh mudah , isu melibatkan perhimpunan bersih:

Yang kepala otak memang dah cintakan Ambiga, bergaduhlah macam mana pon, Ambiga jugak dia akan pilih. begitu jugak sebaliknya. bergaduhlah sampai ke komen yang ke 3657 sekalipon, saya pasti, pendirian dia tidak akan tergugat.

5. Tambahan pula, apa yang mereka dapat bila berperang di fesbuk dan youtube? sakit hati dan perasaan benci ditambah pula dengan setan yang bertepuk gembira sambil menyanyikan lagu selena gomez.


6.Walaubagaimanapun, saya menyeru semua, pembaca blog ni, yang mungkin dah sampai beribu, serulah rakan-rakan anda untuk berhenti jadi bodoh dengan memperbodohkan diri sendiri dengan bergaduh dan berperang di alam maya. sekiranya, betol-betol nak gaduh, call, jumpe, bawak parang. gaduh. itu betol, akan ada pemenangnya.


7. Sebelum terlupa, ini pasal bergaduh, bukan berdebat. berdebat tidak menggunakan perkataan bodo, anjing, binatang, celake, bangang dan yang sewaktu dengannya.


Sekian

p/s : pandai guwa pilih penanda wacana. bangga cikgu BM guwa. tetiba nak tengok balik cerita gaduh yang zahiril adzim belakon tu, dialog paling awesome filem tu " cina makan babi" ~

18 comments:

eyjalukman on April 30, 2012 at 1:25 AM said...

gaduh,gaduh,gduh.
ini mcm darah tinggi boleh naik maa . haha

luqman zakaria on April 30, 2012 at 1:37 AM said...

gaduh kat fesbook twitter! memang susah nk bendung dah kan! erm...

Areliff on April 30, 2012 at 1:46 AM said...

gaduh tu trend ler..macam aaron dgn zed zaidi he3

jgn lupe ke entri terkini areliff :) http://www.areliff.com/2012/04/pertolongan-30-saat-dari-rakan2-blogger.html

Eera Shera on April 30, 2012 at 2:51 AM said...

gelak je tgk dorang bergaduh, maki hamun.. pe barang gaduh dpn laptop kah3

Mialia on April 30, 2012 at 6:05 AM said...

pnah dkt utube video tasha manshahar, ckp psl earth hour.. then ada mamat tiga suku ni marah2 then suruh makan contraceptive pill sblum pegi tido.. bangang, haha..

kdg2 tu la pnyebabnya.. smua komen nk dianggap negatif dan dibalas pulak dgn ayat negatif.. pdhl org tak kutok ape pon, ckp psl earth hour je, kesian.. hehe

Puteri Iqa Izyan on April 30, 2012 at 6:47 AM said...

bergaduh maki hamun tu yang tak best tu. mcm2 keluar. ishhh

EZAN IDMA on April 30, 2012 at 9:09 AM said...

jangan gado gado, tak baik, gado malam pertama takpe. hikhikhik

Solihin Zubir on April 30, 2012 at 11:33 AM said...

lepas baca entry ni, guwa rasa nk gaduh dgn lu la.. bak no tipon.. kuikuikui..

♥ MS ♥ on April 30, 2012 at 11:51 AM said...

Bro jom la laduh. Lu ingat. .wa lakut sama lu ka?. Lu HAHA

mizzkechique on April 30, 2012 at 11:52 AM said...

biarla diorg nk gduh.. klu tgur pun aku kena sembur balik.. penah kena.. so aku pdng n lihat je.. pastu aku tlg tepuk tgn pas diorg malu sendiri.. tegur elok² pun dpt maki.. haihhh..

aku terasa nk gadoh dgn ko boley???

hana on April 30, 2012 at 12:08 PM said...

mcm xde akal je masa gaduh tu..
suma caci maki nak kuar..
haiyaaa

mynameismy on April 30, 2012 at 12:41 PM said...

hang la ni.. buat status psl bersih kan sume dok pakat komen...:D

Ujang9897 on April 30, 2012 at 3:20 PM said...

gua ajak gadoh dgn lu..lu goyang..!!!

Rozuan Ismail on April 30, 2012 at 3:23 PM said...

diorg bergaduh apalah dapat faedahnya kan..artis tak pelah dapat jugak duit.

bighagenjo on April 30, 2012 at 11:12 PM said...

woh! aku setuju gileee.. betol betol betol sgt apa ko cakap .

ainraus on April 30, 2012 at 11:13 PM said...

betul! hebat penggunaan wacana anda!

Mr Lonely on May 1, 2012 at 1:06 AM said...

walking here with a smile. take care.. have a nice day ~ =)

Regards,
http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

yaya_flanella on May 1, 2012 at 1:24 AM said...

antara entry kau yg paling awesome. haha. tgelak2 dgn roomate.

 

Designed by #