Saturday, April 28, 2012

Bersih 3.0 Live Streaming | Terkini Bersih 3.0 | Gambar Bersih 3.0

Live Steaming Bersih 3.0
Situasi di kawasan sekitar Dataran Merdeka
Orang ramai mula berkumpul sejak dari jam 12.00 malam untuk menjayakan Bersih 3.0


*****


Live streaming by Ustream

*Klik video untuk paparan video yang lain*
Lagi Video Di : http://www.mobtv.my/klcc.php
Update :

9.09am KLCC 500 berkumpul di taman dekat pintu masuk Suria & mula melaungkan slogan anti-Lynas. #BERSIH

9:14am JAN TUN PERAK menghala Jln Datuk Onn ditutup. 50 polis kelihatan berkawal. #BERSIH

9:21 JLN TUN PERAK Lebih 1,000 duduk di jalan & kali lima.

9.35am JLN SULTAN/JLN HANG JEBAT Polis buat perisai manusia halang orang ramai ke Yan Keng Benevolent Dramatic Association, muzik selamatkan Jln Sultan akan dimainkan pada jam 10am

9.44am MASJID JAMEK Sudah 3,000 orang banjiri LRT & kawasan sekitar.

10:03am JLN TUN PERAK Suasana makin meriah dengan sorakan, persembahan silap mata.

1015am BANGSAR Sasterawan Negara A Samad Said memasuki Stesen LRT Bangsar disambut tepukan gemuruh. #BERSIH

10.40am MASJID NEGARA Pengerusi BERSIH S Ambiga baru sampai, kelihatan bergerak ke stesen keretapi lama. #BERSIH

10.45am Dianggarkan 10,000 sudah banjiri KL dengan kumpulan besar di Masjid Jemek, Jln Tun Perak, KLCC & Jln Sultan. #BERSIH

8 objek disyaki bahan letupan dikesan di luar Menara Dayabumi, menurut tweet polis.

10.51am: Three hours before the Bersih 2.0 rally at 2pm, there are already an estimated 15,000 protestors in different parts of the city center in Kuala Lumpur.

KLCC - 5,000
Jalan Sultan - 4,000
Masjid Jamek - 2,000
Masjid Negara - 1,000
Near Dataran Merdeka - 3,000

11.00am MASJID NEGARA Mat Sabu: Saya dan Isham Rais ke sana untuk mententeramkan peserta BERSIH agar tidak masuk ke kawasan Dataran Merdeka. Kami larang peserta pijak rumput hijau.

11.15am Angka peserta BERSIH membanjiri pelbagai tempat di Kuala Lumpur mencecah 20,000 orang. #BERSIH

11.37 am Sebahagian peserta kini mula bergerak dari dataran ke masjid negara. Difahamkan pimpinan Bersih dan Pakatan Rakyat akan berada di sana.
Hampir 4,000 peserta sudah berada di sini memenuhi jalan bersebelahan dataran merdeka yang dipagar. Dianggarkan lebih separuh dari peserta di sini sedang bergerak ke masjid negara

12.02 pm: Zunar yang baru tiba di perkarangan CM meminta semua peserta Bersih tunggu di situ sementara menunggu arahan daripada pimpinan Bersih. Menurut zunar para peserta akan bergerak ke Dataran Merdeka jam 1.30 petang.

12.15pm Jumlah peserta BERSIH: Pudu (dari KLCC) 20K, Pasar Seni (bergabung dengan kumpulan Brickfields) 10K, Jalan Petaling 3K, Masjid Negara 2K. #BERSIH

12.30pm Masjid Negara – Nama-nama besar kelihatan tiba, termasuk Mat Sabu, Lim Kit Siang & Kadir Sheikh Fadzir. #BERSIH

12.40pm: Pasar Seni - Pengerusi DAP Karpal Singh tiba di hadapan Majlis Peguam sambil disambut laungan "Bersih". #BERSIH

12.45 pm: Trak water canon fru kini mula memasuki kawasan dataran merdeka. Dianggarkan lebih 20 buah.
Jumlah peserta di dataran merdeka kini dianggarkan mencecah 10,000 orang. Turut kedengaran laungan 'Duduk bantah, berdiri Umno'

12.50pm: Masjid Negara - Anwar Ibrahim, Wan Azizah tiba dengan pemerhati antarabangsa. #BERSIH

1.40pm Polis keluarkan kenyataan keadaan sekitar Dataran terkawal. Menurutnya, hingga jam 1pm, peserta 25,000.

1.38pm: Masjid Negara - Presiden PAS Abdul Hadi Awang tiba. #BERSIH

2pm Puluhan ribu kepung Dataran dari Utara & Selatan. Kumpulan besar di Jln Tun Perak, Lebuh Pasar Besar, Masjid Negara. Lebih ramai akan sertai lepas solat Zohor

this!! welcome to Bersih 3.0

2.24 pm: Peserta yang berkumpul di jalan berdekatan Dataran Merdeka melaungkan "We Want Dataran", diselangi laungan "Buka, buka, buka Dataran".


3pm Polis menyembur meriam air dan gas pemedih mata dilepaskan di persimpangan Tun Perak. Orang ramai bertempiaran lari. #BERSIH

3.15pm Loceng amaran FRU dibunyikan. Sebahagian orang ramai merempuh masuk ke Dataran. Water cannon sudah mula ditembak dan gas pemedih mata dilepaskan. Orang ramai berlari ke bangunan DBKL.



3.20PM - Sebahagian peserta berundur ke jalan Pudu ekoran tembakan gas pemedih mata tadi. Gas terus dilepaskan di Jalan TAR Gas pemedih mata terus di belakang bangunan Colosseum dan JLN Lebuh Pasar Besar. #BERSIH

MAKLUMAN: Seorang kanak2 berumur 3thn nama timangan "bad" hilang ketika polis melepaskan gas pemedih mata. Bantu kesan kanak2 ini.. Sebarkan. Sumber #Harakahdaily

Sumber : Malaysiakini dan Harakahdaily

Rakaman video keadaan di kawasan sekitar







kredit : youtube

*****

Gambar pra Bersih 3.0 #Update 1 Pagi


This one is epic!!







*****
Gambar bermula jam 8.30pagi tadi :
















KLIK SINI UNTUK LEBIH GAMBAR

*****

Tuntutan yang dikemukan oleh bersih adalah :

1. BERSIH kan Senarai Undi (Daftar Pemilih)
2. Reformasikan Undi Pos
3. Gunakan Dakwat Kekal
4. Akses Media Yang Bebas & Adil
5. Tempoh Berkempen Minima 21 Hari
6. Kukuhkan Institusi Awam
7. Hentikan Rasuah
8. Hentikan Politik Kotor

p/s : gambar adalah ihsan dari group kami boikot buletin utama TV3 dan Malaysiakini dan http://123malaysia.com/pictures/listing/bersih-3-0-live-pictures/

15 comments:

Hishyamuddin on April 28, 2012 at 1:26 AM said...

terbaik!!!

Syazwan Che Deraman on April 28, 2012 at 1:31 AM said...

Makkk aihh, ramai jugak.

yaya_flanella on April 28, 2012 at 1:36 AM said...

diorang tak ngantuk ke? semangat pelik.

The Other Derpina on April 28, 2012 at 3:31 AM said...

apa pendapat kau pasal ni? maksud aku, kau sokong ke x?

hijabul crewz on April 28, 2012 at 7:13 AM said...

Klik link di bawah untuk paparan-paparan channel live streaming pilihan anda yang ON-AIR. [siaran langsung]

http://hijabulcrewz.blogspot.com/2012/04/live-streaming-siaran-langsung-bersih.html

Anonymous said...

Butoh la Bersih...balik cukur bulu bersih-bersih..

Mialia on April 28, 2012 at 10:25 AM said...
This comment has been removed by the author.
yaya_flanella on April 28, 2012 at 2:11 PM said...

yang malam tadi punya lain. huhu
okay jugak tuntutan diorang ni. usulkan dalam parlimen dulu tak salah rasanya..

sofez on April 28, 2012 at 2:29 PM said...

pembangkang tue bersih sngt ke?tak kire bn,pas,pkr klu sudah di arena politik semuanya memang kotor.pada penyokong pembangkang klu pembangkang ambik alih negara anda semua boleh jamin ke diaorg akan telus dan jujur dlm memerintah negara.korupsi akan tetap wujud tiada negara yg bersih dan telus memerintah.demokrasi adalah permainan jahat yahudi untuk memecahbelahkan rakyat sesebuah negara.hidup kita umpama catur samaada kita sedar atau tidak.ingat la rakyat malaysia kita bertelagah sesama kita negara luar akan ambik peluang untuk melihat kelemahan kita.salam.

Anonymous said...

kahkahkahkah .. bila si bodoh bersuara .. bnyk la kau pnya bersih .. hahahahahaha

Tan Choon Hong on April 28, 2012 at 6:31 PM said...

So heart warming to see such an overwhelming turn out. So uplifting to see ordinary citizens from grannies to babies in the fight for democracy and clean polls.

Anonymous said...

Biasalah...nak raih undi simpati nak pilihanraya...DAP tak suka PAS..PAS tak suka DAP...PKR jadi lalang..boleh ker orang mcm ni nak memerintah negara??? Sama sendiri tak sehaluan..Lu pikirlah sendiri

Anonymous said...

bersih bodoh!!!!

Syaby on April 30, 2012 at 1:41 AM said...

blog ni boleh masuk buletin utama ni. bagi nampak sikit cerita betul.

suzie rahman on May 4, 2012 at 8:45 PM said...

pic ni br real...suke!

 

Designed by #