Wednesday, December 26, 2012

khalwat, zina, romen dan jabatan agama

Hai.
Semalam ada berita orang kene tangkap khalwat.
khalwat dengan berzina adelah dua entiti yang berbeza. biarpon khalwat boleh menjadi pencetus zina
contoh : aku lepak berdua-dua dengan anzalna nasir dalam kereta kat tepi pagar rumah dia, tengah bercerita pasal masalah pakwe dia, tetiba kene tangkap dengan jabatan agama, kira kene tangkap khalwat walaupon langsung aku tak sentuh anzalna. sentuh pon tidak.takkan berzina pulak. zina tanpa sentuhan adalah perkara mustahil


Serius. kadang-kadang kesian dengan orang yang kene tangkap khalwat.
tak kesah la yang tak buat apa-apa atau pon yang tengah cium mulut.
sekurang-kurangnya yang berkhalwat ni ada usaha untuk menyembunyikan maksiat mereka.
kadang-kadang tu tak beromen pon.
baru main belai-belai rambut.


ada pulak jenis manusia yang lain.
biapon  secara open pelok-pelok.cium-cium tayang dalam cerekarama, samarinda, akasia dan slot raudhah tv3 , jabatan agama tak berani nak sentuh
pelik.
artis2 tu dah dapat permission dari tuhan ke untuk pelok-pelok sampai jabatan agama senyap je?
ke syarat nak buat maksiat kene buat secara open?ke sebab guna alasan karier?
seronok la camtu. lepas ni boleh la budak-budak pegi kat shopping mall, gesek-gesek ape bagai. bila kene tangkap cakap je " maaf bang, saya buat secara open ni.lagipon memang karier saya main gesel-gesel ni"


mohon jangan double standard. bukan guwa sokong orang main gesel-gesel. tapi biar adil. serbu yang buat maksiat secara open dulu baru sibuk nak mengendap orang beromen.
takda beza pon gesel-gesel artis dengan gesel-gesel orang biase.dua-dua pon dosa. dua-dua pon tuhan marah

p/s : kalau dah tangkap orang yang bermaksiat tu, tak payah la nak masuk tv dengan youtube. islam tak ajar mengaibkan orang.



Wednesday, December 5, 2012

Digimon

Dulu masa guwa kecik-kecik damily guwa jenis tak kaya sangat.
masa tu pakai kereta toyota corrola je.
balik kampung, dari KL ke kelantan, 7 orang naik kerete tu.
Gile.
sampai ada terpaksa duduk kat lantai kereta.dengan air cond rosaknye. mmg azab
tapi tu dulu.

Dulu jugak.masa kurang duit tu jugaklah.
game digimon keluar.
masa tu guwa darjah 6.


Memang tak dapat la nak beli.
70 ringgit. mane mampu.
Menangis woi, tengok semua orang ada.
Siap buat mogok lapar.
tapi mak ayah guwa orang yang hebat. tak makan dengan mogok-mogok ni. diorang buat kering je.
"taknak makan setahun lagi bagus.save duit beras mak" - mak guwa cakap.

Tapi tula.
tuhan itu maha mendengar.
berkat doa tiap-tiap hari nak beli digimon 12 tahun dulu.
Allah kabulkan sekarang. nampak nampak?
Allah tak kata "tidak" sekiranya Dia menangguhkan doa kita. tapi Dia kata "tunggu dulu"
Skang dengan keagungan teknologi.
Guwa dapat menikmati saat budak kecik guwa.
Dapat main digimon kat phone.
dan guwa dapat meracun seorang dua budak opis untuk main benda ni.
wakakakaka.



p/s : sape nak main, boleh la download app vpet dekat playstore.boleh battle. ade bran?

Sunday, December 2, 2012

nak kurus punya hal

Hai.
Pagi tadi guwa jogging.
Penat. Tapi tula.pagi sabtu ahad ni mmg best jogging.
Time ni la buleh carik calon bini.
Pompuan yang jog pepagi sabtu ahad ni menandakan die jenis bangun pagi.
Takda la korang kebulur hari sabtu ahad sampai tengah hari.
Tapi jgn carik gadis yang jog pakai legging je
Azab.


Ekceli.Guwa jog sebab nak kurus.
Takda kerje la nak jadikan jog tu hobi kan.
Mana mampu nak beli alpha lipid sd2
Tak perlu beli pon sebenarnya.
Cube try tanya pengedar alpha lipid.
Ape maksud diet tak belapar die.
Betol tak belapar.tapi takleh ambik karbohidrat. Nasik.pizza.mee.kuew tiaw dll.


Ceh.kalau gitu guwa dah lama buat.makan ape saje tp tak ambik karbohidrat.
Cume tukar alpha lipid jadik jogging.
Kurang la 7kg 2 bulan
Lambat la sikit dari alpha lipid.
Tapi dapat la save 100++ sebulan


Entry ni saje2.
Bukan nak troll or bash alpha lipid.
Bagi option dekat orang takda duit.
Kesian. Dahla gemok.takda duit pulak. Macam guwa.heh
Plilihan di duit anda.
Yang ade duit tu.beli la.bukan guwa nak marah pon.


Peace.





Sunday, November 25, 2012

Belagak masuk surat kabar

Hai.
Mohon tengok gambar.

Ekceli guwa tak minat sangat paper utusan ni.sebab bahagian sukan die 2page je.
Tapi tu la. Terima kasih utusan.biarpon guwa selalu troll utusan.masih ada secebis rasa sayang utusan kat guwa.



"Kenape muka engko macam tengah tahan berak?nampak tak hemsem" - mak yang jujur.
Mak. Ekceli tu muka tahan nafas. pepatah baru kan ada cakap "hodoh takpa.asalkan tak boroi"


Sempat lagi nak pegi beli paper untuk sapa2 yang belum beli.Kalau tak.esok pegi,pergi kedai.cakap nak paper utusan semalam. Kalau tak dapat jugak baca kat sini :Mengenali lelaki kacak


Target lepas ni. belakon dalam samarinda pulak.takpon cerekarama.


p/s : dah laminate.taruk frame.gantung kat wall ruang tamu.

Thursday, November 22, 2012

mak ayah, anak dan upsr

Bukan main hepi bebudak dapat 5A upsr.
Abang dulu upsr 1A je.
Takde kerja la bang oi nak serius sangat belajar
Kamonla. Baru 12 tahun kan kan
Baligh pon belum


Ni takda niat nak kondem budak 5A.
Just cerita2.


Budak2 5A ni biasanya la Mak ayah yang struggle lebih.
Kekadang budak2 ni tak kesah sangat pon tak dapat 5A ke tak
Dorang bukan ade rasa malu sangat pon kalau dapat takda A
Kazen guwa sbg contoh.dapat 1B lain C. Tenang je.
Yang dapat 5A pon bukan hepi sebab 5A pon.sebab ipad.ps3.psp yang ayah dah janji.


Mak ayah pulak lain.
Dorg punye malu lain macam kalau anak tak dapat result bagus.
Macam dorang pulak yang belajar.
Tu yang bukan main paksa anak belajar
Hantar sampai 2-3 kelas tusyen untuk satu subjek.
Anak nak main petang-petang pon tak bagi sebab takut anak penat malam takleh study.
Guwa paham. Bukan senang nak menjawab 80 call yg bertalu2 masuk hari dapat result tu.  Guwa paham.
Tapi tula. Korang pon bukan dapat straight A jugak dulu.


Tapi tak semua la mak ayah macam tu.
Ramai yang ok.sikit2 je yang macam tu.
Untuk mak ayah calon upsr tahun depan dan seterusnya.
Upsr ni.tak payah la paksa sangat.
Paksa sikit2 dahla.
Kasi la budak2 tu menikmati zaman kanak2.
Takkan dah tua nanti dorang nak cerita kat cucu "mase atok kecik dulu atok blaja je"
Gila bosan.


p/s : tahniah pada yang dapat 5A. Yang tak dapat takpe. Cakap kat mak ayah.abg belog suratan kebetolan dapat 1A pon boleh jadi ingineer.






Monday, November 12, 2012

Alkisah seluar merah 5 ringgit

Hi.
Minggu lepas guwa beli seluar baru.
kaler merah. agak nice.  takda la typikal hitam dengan blueblack
dia punya nice sampai beckhem pon tiru. fuck.(apa itu fuck?KLIK SINI)




harga 5 ringgit. beli kat pasar malam.
awesome kan.
seriusly, guwa tak pernah beli barang mahal
benda paling mahal yang guwa pernah beli adelah spek mata. itu pon sebab tak ada spek yang ada power harga 10 ringgit.kalau ada sure guwa beli.


kedekut?

taklah.ni namanya pakai otak.
kenapa nak buang duit rm100 kalau boleh beli dengan harga 5-10 ringgit?
jeans levis 501 beli kat butik levis mid valley harga 200 dengan harga 5 ringgit pasar malam tak dapat nak beza dengan mata kasar pon kalau dah pakai. 
lain la kalau pakai tak buang tag harga.

****

guwa pernah hilang 3 helai baju, 2 helai seluar masa kat belajar dulu.
tapi guwa hadapi dengan jiwa yang tenang.
sebab? sekali hilang guwa baru loss 5 ringgit. ape ade hal. duit yang korang sedekah pon lagi banyak dari tu.
roomate guwa, hilang sehelai seluar levis butik.
5 hari 5malam gila.
nampak permainan die?


lagi satu. dengan membeli barang2 murahan ni takda la guwa rasa keji dan bersalah
bayangkan. beli baju, seluar,kasut, bag harga 200 ringgit. tenang je keluar duit.
tapi bila sedekah kat tabung masjid keluar seringgit je.
adil ke?

akhir kata,selamat membeli barangan pasar malam
dan selamat jadi lebih bijak.hehe




Sunday, November 11, 2012

InshaAllah ke in shaa Allah ke sama je

Hi.
Tengok gambar ni.

No wonder, satu dua hari ni kat fesbuk ramai yang start eja in shaa Allah.
Tak heran.malaysia brader,malaysia.buat la benda camni.laju je orang sebar. awesome kan.
Tapi serius. betol ke zakir naik cakap macam tu?
Ada ke video tazkirah or ceramah beliau yang cakap pasal benda ni?
setakat ayat tepek gambar.adik guwa boleh buat.
Kalau ada orang tepek gambar ustaz don. pastu ayat sebelah kata kapel itu tak haram ape bagai. kita nak terus sebar percaya ke?

Takda la niat nak lawan zakir naik pon.guwa respek ilmu beliau. sebab tu guwa tak rasa benda ni dari beliau.

Serius.guwa tak nampak salah pon dengan ejaan inshaAllah tu.
Mari sama-sama cuba.
cube sebut in shaa Allah. pastu sebut inshaAllah.
ade beze nahu ke?
takda kan?


Guwa percaya.kat malaysia ade lebih dari 20 orang ustaz yang hebat dalam bahasa arab.
takkan dah 56 tahun merdeka,seorang pon ustaz, mufti,dan ulama2, hadi awang ke, fathul bari ke, harussani ke pon tak bersuara pasal benda ni if benda ni sangat lah salahnya.
kan?


lagi satu. nama kawan aku mohd jibril
korang sebut ape? moh-Di jibril ke muhammad jibril?
muhammad kan? so apa ada dengan ejaan. yang penting sebutan tu tepat.


Jom ramai-ramai kita diagnos benda ni guna otak
Tak kesah la nak pakai yang mana satu,takut akan ada kes salah menyalah bila ada orang yang yang tak buat apa yang korang buat.
tolong jugak try contact zakir naik.tanya dia. betul ke dia cakap.
takut kita sebarkan fitnah.
macam kes dato harun din. punya la ramai yang bercerita dia halau jin pakai bas.
last-last semuanya fitnah. sebab dia sendiri mengaku yang dia tak pernah pon halau pakai bas dan tak tahu pon macam mana boleh tersebar cerita tu.

Sekian

Wallahua'lam

p/s :jom sama terus doakan palestin.selalu,jangan sekadar tulih kat fesbuk.

tambahan : Dari laman fesbuk ustaz azhar telah menjawab. tak ada masalah dengan ejaan inshaAllah. kita jangan samakan tulisan jawi/arab yang menjarakkan perkataan. kalau nak ikut sangat Assalamualaikum pon kene jarak(assalamu alaikum) sebab huruf mim dengan ain jarak dalam arab/jawi





Wednesday, October 31, 2012

kesian perempuan

Perempuan ni makhluk yang kesian dan dikasihani.
Selalu sangat perempuan ni kene kutuk, kene keji, kene umpat, kene fitnah.
Maklumlah. insan yang lemah.




Cerita 1.

Masa kat matrik.
Guwa ade 2 helai je baju kemeja.
Kaler ijau dengan oren.
Isnin sampai rabu pakai ijau. Hari lain pakai oren.
Takda sapa pon kisah.

Member guwa. Seorang perempuan
Pada hari rabu. Terpakai baju yang sama yang dipakai beliau hari isnin.
Semua orang kesah.
"Malas gosok baju lain la tu"
"Eh?ni baju ko pakai dua hari lepas kan?"
"Kau xda baju lain ke weh"
Dan lain lain lagi.

Kesian kan?

Cerita 2.

Masa kat matrik.
Dalam 1 dewan kuliah. ada 76 orang lelaki.
23 daripadanya pakai baju warna merah. corak plain.
takda sapa pon bising.

Member guwa. perempuan.
Pada hari rabu 23 february 2005 kalau tak silap
Pakai baju kaler putih, bunga merah.
tengah syok lepak kat library, tetiba lalu sorang minah, pakai baju sebijik sama.
terus member2 guwa yang lain kutuk dan mentertawakan beliau sebab pakai baju sama dengan budak tu
pelik. ape yang lawak ntah.
guwa je tak kutuk.

kesian kan?

To be continued..

Sunday, October 21, 2012

Biodata Zulfahmi Khairuddin | siapa zulfahmi khairuddin

Hai.

1. Tahniah zulfahmi khairuddin. No.2 motor gp adelah pencapaian yang awesome

2. Respect jugak pada beliau kerana tidak bersama2 main simbah arak sewaktu penyampaian hadiah. Mohon penganjur tukar arak kepada sirap bandung lepas ni.klik sini video zulfahmi elak arak

3.tahniah dan terima kasih kat mak ayah zulfahmi. En khairuddin dan isteri.

4. If,mak ayah zulfahmi jenis majoriti mak ayah kat malaysia yang jenis nak anak masuk unibersiti.dapat degree.pastu jadi doktor. Nescaya kita akan kempunan sampai kiamat utk melihat anak malaysia lat podium motor gp

5. Pesanan untuk mak ayah.belajar hargai minat anak anda. bukak minda. Masuk unibersiti harini belum pasti menjamin masa depan yang cemerlang.

6. Sikit info pasal zulfahmi : asal banting. Mungkin sekampung dengan anak2 sidek. dilahirkan pada 20/10/1991. Mula merempit dimotor gp pada tahun 2009 dalam kategori 125cc. Masih bujang dan sedang mencari pemilik tulang rusuk yang satu lagi.suka sirap bandung. Boleh follow beliaw di twitter @zulFahmi_63




Wednesday, October 17, 2012

Perempuan dan friendSHIT.

Hari ahad normally hari yang bosan.
Kalau tak keluar datim. Guwa suka lepak dekat playground
suka tengok budak2 main jongkang jongkit
Tapi lagi suka tengok kakak-kakak budak yang datang teman adik main.
Lagi-lagi yang pakai singlet+lengging aje. hoi!


Sebenarnya
Perempuan ni makhluk yang unik
susah nak predik. Even perempuan sendiri tak faham perempuan
lelaki easy to go.sempoi.
Perempuan bila berkawan nampak suwit.
Main pegang2 tangan. Makan main suap2.Alolololo
Guwa pernah try pegi kantin pegang tangan member guwa.lelaki
Sampai sekarang we all kene cop gay.
ketidak adilan. Yang perempuan takde sapa pon cop lesbian.


 
gambar hiasan: hai suri cruise, muke u macam muka budak yg main jongkang jongkit tu.


Tapi member guwa penah cakap.
Perempuan punye frenship banyak yang fake.
Nampak suwit. tapi dalam penuh dendam.
Pantang nampak kawan lebih sikit. sure dengki
lagi2 kalau pakwe punya hal
tambah pulak kalau lelaki yang di admired sangat jatuh hati kat best friend sendirik
Mula la adengan busuk membusuk,tikam menikam macam dalam senetron anugerah bermula
ape adehal dengan 20 tahun punya friendship.

jijik kan kan?
Bukan semua.tapi adelah dalam 20 orang bagi setiap 35 orang.
Lelaki?ada. tapi sikit. mungkin 1 dari 1000

p/s : sure.ramai perempuan yang geram dengan entry ni.tapi dalam hati mengiakan.kepala mengangguk.

Monday, October 8, 2012

kucing

Semalam guwa duduk lepak kat playground.
 Seronok tengok budak2 main.
Tengah syok layan perasaan guwa terdengar dua budak tgh berborak.
Kecik lagi. Dalam 7 tahun setengah. Laki dgn perempuan.
Guwa suspek mesti pakwe makwe.

Perempuan : adi. Kita nak tanya.tengok awak pandai ke tak.

Lelaki :ape dia?

Perempuan : kita ade 7 ekor kucing. Hari ni kite bagi awak 1. Pastu kite bagi lagi 3. Ade berapa kucing dah kt rumah awak?

Lelaki : takde. Sebab mak kite tak bagi bela kucing.

Perempuan : eeeeee.

 Tamat.

Sunday, October 7, 2012

kenapa proton?

kadang series guwa kesian dengan peroton (proton).
selalu sangat kene kutuk.
point paling common surela dengan power window peroton.
enjin senang rosak , handle pintu senang patah , minyak bocor bla bla bla

takpa peroton, meh guwa back up lu

bagi guwa jenis manusia yang suke mengutuk tanpa mencermin diri sendiri ni jenis orang yang bodoh.
peroton pulak yang salah. sendiri punya salah tak tengok

18 orang pakcik guwa pakai peroton sejak dari tahun 1985, tak pernah sekali pon peroton bikin masalah.
kenape?
Nasib baik?guwa tak rasa sebab nasib baik. tapi lebih pada cerminan diri

gossip : ni mungkin model SUV pertama proton

pengutuk peroton tak pernah tanya:

1)loan bank mana yang dipakai masa beli kereta? konvensional or islamik?

ramai orang kata, islamik takda beza pon dengan konvesional, dan islamik lagi mahal pon. memang.di akui. tapi tak payah la nak serabut. orang yang lebih arif dari kita dah pon sah keislamikkan tersebut. kita follow je. takkan mahal 1000-2000 pon nak berkira dengan Allah? nak ke Allah berkira dengan kita?

nk lebih info pasal islamik vs konvensional KLIK SINI <--sebab tuorang kata jangan dengar kata orang, bykkan membaca dan bertanya

2)simpanan bulanan?kat bank convensional ke islamik?


3)bawak kereta, pegi mana?byk bawak ke tempat baik ke minggu pergi clubbing, berdating, main betina?

yang paling orang terlepas pandang yang ni :

4) income bulanan?berkat ke tidak?curi tulang or tak masa kerja?
memetik kata2 ustaz don. kalau kita dibayar gaji rm3000, tapi usaha kerja kita setakat rm1000, Allah akan tarik lebihan gaji dalam cara yang lain. anak yang nakal, hidup tak tenang, masalah tak putus dll"


nampak remeh, tapi sebab sebab remeh tu la Allah tarik nikmat kesenangan dalam diri kita. untuk jenis orang yang malas berfikir, dorang takkan nampak issue ni., yang nampak. peroton yang salah.


tak percaya?try la beli BMW. kalau still caranya tak betol, BMW tu pon akan rosak.


p/s : guwa tak kerja dengan proton dan tak pernah berharap pon nak kerja proton. 


Monday, October 1, 2012

Petua cari bini 2 : fesbuk+twitter

Petua kedua mencarik bini yang awesome mengikut petua mak aku.

"Nilai perempuan yang nak dijadikan bini di fesbuk dan twitter" - kata mak guwa dengan selamba.

Mak guwa kata :

1. Jangan jadikan perempuan yang selalu buat status macam perusuh,emo, marah2 sebagai bini.
Contoh :
wei pompuan bodoh.ko ingat ko bagus.apa yang kau dengki sangat dengan aku? (ini fail)
argh!bodoh la maxis ni.selaluw angat pobelem. (ini fail)


2.Jangan jadikan perempuan yang banyak sangat amik gambar sendiri sebagai bini. serius. jenis pompuan macam ni jenis yang perasan cantik.


3.Jangan jadikan perempuan jenis meroyan update twitter/fesbuk sejam 18 kali sebagai bini. Yang jenis setiap saat bgtau dia buat apa kt fesbuk/twitter. jangan. nescaya bakal terbongkarla segala cerita rumah tangga kalau kawin dengan perempuan jenis ni


4.Cari gadis yang update status yang berjenis nasihat,tazkirah, yang ni awesome.boleh buat bini.


Untuk pakcik makcik, anda juga boleh mempraktikkan petua di atas. mulai hari ni, sila stalk fesbuk atau twitter bakal menantu anda.

Terima kasih fesbuk dan twitter

KLIK SINI untuk petua cari bini part 1


P/s : bende ni applicable untuk cari suami jugak.

Friday, September 28, 2012

Oh malaysia yang tipikal : buruk sangka

1. Dua minggu lepas, guwa pegi kolumpor.shopping dengan mama dan adik guwa.naik public transport paling guwa benci. komuter. kereta? simpan rumah la der. save duit minyak, kumpul duit buat kawin.

2. Seperti kebiasaan, dalam komuter amatlah sesak. kalaulah sardin naik komuter, nescaya beliau pon akan mengeluh kesimpitan. ditambah pulak dengan bau aBANG-aBANGLA. memang awesome.

3. Sepeti udah jatuh ditimpa tangga dihimpap , udahla sempit dan berbau, seat pulak tak dapat. 

4. Masa tengah berdiri, guwa dengan mama guwa sempat la melihat sekeliling.dalam kesempitan, masih lagi sempat mama guwa termengumpat bebudak "tak berjenis" *kata orang2 tua* bebudak yang dressup ala-ala kpop, gothic, skinhead dan sebagainya. guwa dengar je. 

5. Habis je mama guwa mengumpat, tetiba sorang budak ala-ala gothic datang. ah.serabut! takkan beliau dengan plak mama guwa umpat beliau.

6. "Makcik, nak seat tak?duk la sana tu ha.tempat kitorang tu" - offer budak gothik yang pakai baju liverpool rambut ala kpop, mata make up ala-ala lady gaga



Hi adik2 gothic. abg copy dari google gambar ni. kalau u all tak suke bgtaula.nanti abg delete


7. Mama guwa apa lagi, sentap sesentap sentapnya. mau taknya, golongan2 yang di umpat yang care tentang beliau. guwa? senyum sinis. hehe

8. Ni bukan 1st time, guwa selalu tengok bebudak yang orang ramai rate "tak berjenis/takda masa depan" la yang selalu offer seat kat makcik2 dalam public transport. yang ber"tai", ber"coat"? buat-buat tido konon penat kerje. takpon time dalam komuter tu la sibuk nak baca buku.

9. Tipikal malaysia - selalu beli buku sebab kulit buku cantik

p/s : dikeluarkan dengan izin mama guwa. atas alasan untuk mendidik.jgn nak kata guwa mengumpat mak pulak.


Friday, September 21, 2012

bahaya make up..make up boleh buat bercerai laki bini

Hai.

Ekceli guwa serabut tengok awek-awek yang make up dengan over.
Plastik sangat.
Untuk info, make up adalah salah satu faktor kenapa pasangan muda bercerai awal. 

Serius.
Tak percaya?
Meh guwa explain.


Amat bohong kalau lelaki tak pilih awek berdasarkan paras rupe. paling tidak mesti beliau pilih yang sedap mata memandang. rupa salah satu aspek penting dalam pemilihan awek dan bini selain dari kebaikkan, tingkah laku yang sopan, agama dan lain lain lagi. 
Begitu jugaklah dengan wanita. tak hensem takpe.yang penting sedap mata memandang, 


Bayangkan kapel yang berkapel selama 5 tahun.
Selama 5 tahun tu si pakwe menyayangi dan mencintai awek seperti dalam gambar sebelah kanan
Tiba2, pagi selepas malam pertama dan hari-hari berikutnya si pakwe disajikan dengan muka bini dengan wajah disebelah kiri. mau tak sakit hati?
Sakit woi, 5 tahun di tipu.mau tak sakit. tu kapel yang 5 tahun.kalau 10 tahun kapel?
Sayang pon akan berkurangan.satu hari turun 0.38%
Pastu bini buat hal.
Ape lagi. cerai!





perempuan akan kata.
sapa suruh mencintai sebab paras rupa.

guwa kata.
tak salah pun.tapi biarlah dia mencintai rupa kita yang asli.bukan yang plastik. takkan ada hal.

Friday, September 14, 2012

Tips dapat 4flat kat matriks

Ada budak matriks mengadu kat guwa.
Tension. Susah plus laju blaja kat matriks ni. Payah nak dapat.
Guwa pon blaja kt matriks. takda la raya susah sangat pon.
Meh guwa bagi tips bagaimana nak berjaya kat matriks.

1. Mohon study kat libray.
Tak payah nak mengada study kat bilik. kat bilik, belajar 10%. tido 40%. selebihnya layan movie.
Advantage : if tak dapat faham something. boleh terus je tanya mamat or minah kat library tu. jangan segan silu. sama2 nak belajar kan. untung2 boleh dapat makwe/pakwe. kah3.

2. Lab report jangan buat sendiri. Tiru je.
Ni penting, jangan buang masa selama sejam untuk fikir ayat buat lab report. tiru je. benda tak berpekdah sangat pon. tapi jangan tiru macam orang bodoh.sambil meniru belajar.

3. Tumpu dalam kelas. malam terus revise.
Memandangkan speed belajar kat matriks agak tinggi. tumpu perhatian dalam kelas. kalau member ajar borak. tampar je muke beliau. balik, terus revise mana yang tak paham. sambil baca TULIS> baca tak tulis tak dapat la der. macam bace novel je la jawabnye. time ni la nak gune tips no.1. habis 1 chapter, terus buat mind mapping.

4. Strategi yang tepat buat latihan.
Dalam tutorial or buku latihan, soalan 1-3 mesti jenis yang same. soalan 4-6 pon sama. 7-10 sama. so?jangan buang masa buat 10 soalan. instead of 10 soalan, buat 4-5 dah la. contoh soalan 1-3 :
1. 2+2 =
2. 3+2 =
3  5+2 =

so, takkan tiga2 nak buat?buang masa kan? yang penting konsep difahami.

5. Jaga hubungan dengan lecturer.
Ni penting. buruk mana pon lecturer tu mengajar, jangan ponteng. datang kelas. sampai kehujungnya.
guwa dulu ade lecturer kimia.tak dinafikan, huduh benar cara beliau mengajar. akhir2 sem, just 3-4 orang termasuk guwa yang datang kelas beliau. last2, kitorang 4 orang yang 4flat. yang lain? hanyut.
juga, banyakkan jumpa lecturer kalau tak paham, tak payah nak bodoh sombong.

6. Main
Petang2 turun main. jangan study macam nak mati.play more.learn more!

Tips diatas bukan main-main punye tips. guwa praktikkan selama setahun. hasilnya macam dalam gambar. bukan poyo.tp bukti.kang orang taknak percaya ngan guwa punye tips.kah3




p/s : Yang belajar kat U boleh try gak. tp hasilnye tak macam dekat matriks la kut.


Sunday, September 9, 2012

Rogol itu free lagi syok


Ini kes minggu lepas.. maaf, guwa agak tertinggal...


"....Seorang lagi telah dibebaskan dengan bon jaminan berkelakuan baik atas atas kesalahan merogol. Kali ini ialah seorang juruelektrik yang didapati bersalah merogol teman wanitanya berusia 12 tahun sebanyak dua kali pada tahun lepas.

Hakim Mahkamah Sesyen Sitarun Nisa Abdul Aziz mengarahkan Chuah Guan Jiu, 22, dibebaskan dengan ikat jamin RM25,000 dengan bon jaminan berkelakuan baik.
Beliau berkata mahkamah mengambil kira faktor Chuah yang masih muda dan kesalahan pertama...."

Ini pula kes bulan lepas...

".... kes bekas pemain tenpin boling kebangsaan Noor Afizal Azizan yang dibebaskan dengan perintah berkelakuan baik selama lima tahun dengan ikat jamin RM25,000 selepas dia mengaku bersalah merogol seorang gadis berusia 13 tahun...."


Kalau macam ini punya kes masih boleh dipertimbangkan malah dilepaskan dengan alasan yang tidak masuk akal agak-agaknya adik-adik kita yang bersekolah itu selamatkah sangat masa hadapan mereka nanti?

Ini seperti memberikan ruang dan petunjuk yang lebih besar lagi kepada penjenayah yang bernama perogol untuk lebih berhati-hati bila memilih mangsa.Mereka sekarang sudah tahu mangsa yang bagaimana harus mereka pilih dan tahu juga bagaimana untuk melepaskan diri dari hukuman!

"....ini kesalahan pertama mereka ...dan mereka masih muda dan punya masa hadapan yang cerah...."


Bagaimana pula masa hadapan si mangsa rogol?
Hakim tidak ambil kira ke apa pula nasib mangsa yang kena rogol itu?

Eh! aku sudah mulai curiga dengan undang-undang yang diguna pakai di negara aku sendiri.Sejak bila kesalahan yang begini punya besar boleh jadi mudah kepada si tertuduh?

Agak-agaknya la kan selamat lagikah semua gadis-gadis yang berusia dibawah 16 tahun berada sendirian dijalanan?

Ini siapa boleh jawap sekarang?

Seronok la merogol lepas ni,nyum3

chow!

kredit to lelaki semalam <-- mohon klik

Jane Jamilah : lelaki curang ke perempuan tak reti jaga laki?

Jane Jamilah adelah tajuk cerekarama.
Ekceli  ni first time guwa tengok cerekarama.
Tu pon sebab ade Sofia Jane.
Kalau tak jangan harap. klise sangat.

****

Tapi yang ni nice.
Boleh menyedarkan banyak perempuan-perempuan.
Jenis yang selalu sangat membuat tuduhan kononnya lelaki akan berubah lepas kawin.
sampai kan perempuan-perempuan bujang takut nak menikah. akibat dari momokan-momokan perempuan2 lain.
Memang lelaki berubah. tapi perempuan-perempuan tak pernah tanya kenapa.
Benda takkan jadi sesuka hati.
Baby takkan jadi kalau takda aksi tikam menikam antara lelaki dan perempuan
TV takkan ter"on" kalau takda orang tekan butang "on"
If, laki anda berubah lepas kawin. tengok balik diri sendiri.
Simple troubleshooting.
Tak payah nak serabut otak macam settlekan soalan calculus.
Dulu mase kapel berhias bukan main. lepas kawin?
Dulu mase kapel duk sms, koling2 sampai habis kredit. pas kawin?
Masa kapel boleh la asik makan McD, takkan lepas kawin nak makan McD memanjang.
Dan lain lain lagi.
Urm. bukan tuduhan. tapi wanita juga berubah selepas kawin yang menyebabkan lelaki berubah.
dah. cakap lebih-lebih kang kene ugut bunuh.

mohon undur diri
Lelaki pon.takpayah nak menggatal sangat. Kalau ada tak puas hati dengan bini bgtau.jangan buat diam.
macam guwa pernah ungkit dulu : lelaki ke perempuan yang berubah <--mohon klik

Pengajaran.
Andai jadi satu-satu benda.tak kesah la ape-ape pon. rumahtangga ke.kerje ke. mohon tengok diri sendiri dulu sebelum mencari salah orang lain.
bukan perempuan je.lelaki pon sama. masing2 carik salah sendiri dulu.


p/s : kenape entry aku selalu takde gambar.

Wednesday, September 5, 2012

Jilake ape "Oppa Gangnam Style"

Satu dua minggu ni, asal guwa bukak fesbuk je "oppa gangnam style"
18 kali bukak fesbuk, 18 kali lah "oppa gangnam style"
fenomena.
bebudak obses gile. semua nak di gangnam style.



Akibat terpengaruh, guwa macam terexited nak follow. jiwa remaja beb.
guwa try search, bukak video bebudak ni post.
83 kali jugak la guwa tgk.
like shit.
ape bende ntah bebudak ni
seriusly, first time guwa tgk video tu, guwa ckp "sampah"
kali kedua "sampah"
kali ketiga "mohon jumpe ape yang best"
sampai la kali ke 83. guwa gagal jumpe ape yang best sangat sampai bebudak boleh terfollow dan post kat fesbuk setiap 17 minit sekali.

Sebab guwa dah tua sangat ke?
ke bebudak ni yang tak dapat menilai?
sampai bende bodo camni pon dilayan.
dah, mohon jangan jadik sengal layan gangnam style.
Kalau nak terpengaruh pon biala yang awesome punye bende.
dah. mohon cari bende lain.
doggie style takpe.
gangbang lagi bagus <--sape paham ni die bukan budak baik.

patik minta diri dulu
selamat merdeka.
luv u all

p/s : kepada matlutfi90 mohon buat postmorterm.vlog yang baru kurang kaw lawak die. thanks




Tuesday, September 4, 2012

Perangai huduh perempuan.

Tahukan anda,
Perempuan makhluk ciptaan tuhan yang indah.
Lemah lembut pekerti.
Payah nak digambarkan dengan kata-kata hebatnya perempuan ni.
Mohon search google kalau nak tau apa hebatnya perempuan.
Lelaki mengigil la kalau takde perempuan.

Walaubagaimanapon,
Hari ke hari, tahun demi tahun, masa silih berganti,
Perempuan hari ni dah makin kurang hebatnya. tak semua.tapi banyak.
lebih dari satu dan sukar dibilang diklasisfikasikan sebagai banyak.
kurang sopan, agak kasar dll.
Ade pulak jenis perempuan yang jenis selambe rockiah.
Berikut adelah perangai selambe yang gadis2 hari ni tanpa segan silu buat.

1. Try spendar dan bra secara open.





2. Menggaru punggung dikhalayak ramai.
Seriusly, guwa pernah tengok kejadian ini di universiti paling islam di malaysia.
tanpa cover.
tak tipu. tipu dosa


 3. Mengali hidung dengan semangat juang yang tinggi
Yang ni biasenya tak open. cover2.tp kantoi. selalunya dalam kereta.
kalau kereta tu tak tinted full, tak payah la nak menggali.


4. Dapat MC 5 hari sebab sakit mate pon sampai nal kene upload kt utube. Mental ke? Mohon undur diri.
taknak cakap lelebih. kang kene ugut bunuh.

lagi pasal perempuan KLIK SINI

p/s : mohon jadi gadis yang sopan:) . entry ini juga ditujukan kepada lelaki.


kredit : tabekpuang

Tuesday, August 28, 2012

lawak tak lawak la : Manusia kurang ajar pada pandangan mereka

Hai,
Guwa balik kampung dua minggu.
Bosan. asal balik kampung je tengok muke kazen guwa.balik kampung je kazen guwa. takda kelainan.
mohon tahun depan sara ali, izara aisha dengan neelofa jadi kazen guwa.
Dalam kebosanan tu sempatla guwa lepak dengan ayam dgn lembu atok guwa.

Banyak yang dorang tak puas hati kat kite. salah satunye mereka mengatakan yang kita kuang jaq

Ayam : Manusia ni memang kuang jaq, jilake sungguh.
Lembu: laaaa, awat hang kalut ni kak oi?

Ayam : Guwa ni tiap-tiap minggu beteloq.cadangnye naklah dapat 2-3 ekor anak. waris. senang, harta aku nanti adelah pewarisnye. tp tula. hari2 pulak manusia makan teloq guwa. guana nak dapat anak.haih
Lembu : Alah kak oi, stendart la manusia. jilake, pastu tak kenang budi.sedeh.

Ayam  : apesal?ko pon ade tak puas hati gak ke babe?
Lembu: Ade la kak oi, tiap2 hari la pulak manusia2 tu minum susu aku.

Ayam : so what?salah ke?
Lembu : Salah la. xde sorang pon panggil aku mak ke, mama ke, mummy ke. aku rassa tak dihargai. sob

Ayam : pulak. WTH


p/s : lawak ke? sikit la.

Thursday, August 16, 2012

Separa Lawak : Anak yang cilaka.


Aiman, Salleh, Pijol dan Alias buat reunion di sebuah restoran.Dia orang berborak-borak pasal anak-anak dia orang. Masa tu Aiman pergi ke toilet.


*****

Salleh: Bisnes anak ko camne Lias?

Alias: Superb. Tapi yang cilake sikit tu, aku ni bapak die, tapi tak pernah di beli apa2. haih. yang tambah cilake nye, boleh bpulak dia bagi BMW sebijik kat awek dia semalam. besday awek dia katenye.

Salleh: Sama la jugak degan anak aku. die dah jadi pemaju perumahan yang hebak la. Tapi tula, rumah aku yang dah nak roboh tu tak nak pulak dia baiki.. yang tambah cilake tu, semalam besday awek dia, ade ke patut dia belikan banglo mewah 3 tingkat siap perabut sekali kat Seremban. Geram pulak hati kite ni.

Pijol: Ish3, kesian gila kat korang. Anak aku pon lebih kurang je. Broker saham paling berjaya dalam dua dekat. Tapi tula, kat abah dia ni dia hulur Rm100 je bulan-bulan.Semalam pulak aku dapat tahu dia bagi RM100k kat bakal bini dia. hadiah besday la konon.

Alias: Kesian jugak kat kita ni. haih . haa!, anak ko Man peciter? (Aiman baru balik toilet)

*****

Aiman: Anak aku sebenarnya seorang lelaki, tapi apabila besar sifat dan wataknya menjadi lembut. Puas aku marah tetapi dia degil sehingga dia berpakaian wanita dan membuka sebuah salon. ni ha gambar dia *sambil menghulurkan gambar*



Alias : fuh, jijik jijk. lagi teruk dari anak kitorang bertiga *sambil disambut hilai tawa salleh dan pijol*

Aiman : Sabaq la, aku tak habis story lagi ni. tapi tu la dia ni anak yang baik.selalu sangat hulur kat aku kalau ada rezeki lebih.
.
Semalam hari jadi dia, mungkin dah rezeki dia dan aku sekali.  Ada jantan belikan dia kereta BMW baru, tu yang aku drive tadi tu

Lagi seorang jantan belikan dia sebuah banglo di Seremban siap perabot sekali,gile2. esok kalau takda aral aku pindah masuk la
.
Dan ada lagi sorang.bagi dia duit RM100,000. Dia bagi la aku separuh, jadi apa korang nak makan hari ni, order jer aku belanja!

"gulp".

p/s : selamat hari raya :)

Monday, August 6, 2012

Bodohnya kita : Shopping

Semalam guwa sempat menjamah ais krim pujaan rakyat malaysia. baskin robin
takda la spesial mana. harapkan harga je mahal. rase lebih kurang je dengan aiskrim yang bhai bawak motor dengan hon tu jual.

Semalam jugak guwa pergi tesco.beli barang-barang peribadi.
minyak rambut loreal,
deordoren playboy
perfume playboy
bedak johnson baby kaler biru.
Seluar dalam brand renoma 4 helai
dll
Total : rm47.30 <--untuk 3 bulan pakai.

nak dijadi cerita, odw ke kereta, terserempak pulak dengan member guwa.

"buat apekat sini der" - soalan pertama beliau

"beli barang la bro. takkan guwa tido pulak" - jawapan pertama guwa

"barang ape der?" - soalan kedua beliau

"barang peribadi ni ha" - jawapan kedua guwa

"ceh, ape standard ingineer shopping kat tesco? beli la kat mid ke, pavilion ke" - statement bodoh beliau

bodohkan? bukan beliau je, ramai lagi malaysian yang jenis begitu.
pelik. kalau boleh beli seluar dalam harga rm15 4 helai kat tesco, buat pe nak membazir beli rm100 2helai kt pavilion?



pakai kat dalam je pon.


stop being malaysian yang bodoh.

p/s : shopping kat shopping mall pon, beli barang time sale gak.kecoh

Saturday, July 28, 2012

Shit : Sperma dan ovum

Seriusly selama ni aku rasa dikhianati. mati-mati aku ingat komputer adalah ciptaan manusia. rupa-rupanya tak. shit.

p/s : wondering macam mane die beranak?

Thursday, July 26, 2012

Ramadhan bulan yang pelik.

Hai.
Selamat berpuasa
Bulan ramadhan ni bulan yang special dan pelik sebenarnya.
Banyak sangat. bukan sikit special dan peliknya.

Berikut guwa senaraikan 5,6,7 kespesialan dan kepelikan bulan ramadhan

1.Pahala fardhu ganda jadi 70x, sunat digandakan macam pahala fardhu, malam lailatul qadar .<-- biasa dengar time tazkirah

2. Syaitan di ikat. Tapi pelik, ada jugak yang tak bangun solat subuh time ramadhan ni, pastu salahkan syaitan. engko tu yang setan setan.

3. Time ramadhan la mengada2 mengidam kuih yang pelik-pelik. apesal time bulan lain taknak pulak mengidam?

4. Masa ni la nak tengok pengacara tv pakai tudung. tu pon jenis tudung malu-malu, jenis tayang jambul. tapi takde hal. "hidayah tak sampai lagi" - ah.kalau tunggu je hidayah memang la tak sampai. hidayah kene cari. macam mencari rezeki. takkan masuk nasi dalam mulut kalau engko tak suap



5. Time ni la nak dengar orang dengan mendabik dadanya berkata " biapon guwa tak semayang. puasa guwa tak pernah tinggal tau" -ptuih!

6. Time ni la start nak main meriam buluh, mercun pop-pop ape semua bagai. kenapa?bulan lain tak boleh main? ape mercun tu berbuah time ramadhan je ker?

7. Masa ni la orang yang tak pernah/ jarang sangat2 menjejakkan kaki kesurau time bulan-bulan lain solat betul2 belakang imam. awesome. semangat. time selawat, suara beliau la yang paling kuat.

8. Time bulan ni la dengan comfidentnya kalau dengar orang mencarut or mengumpat kita akan kate " weh, tak baik la mencarut, bulan puasa ni. respect la sikit" . ok.maknanya bulat lain mencarut tu baik

9. Ade lagi? kalau ada kongsi-kongsi la kat ruang komen. hehe

Friday, July 20, 2012

Kisah sedih seorang sahabat : Opek

Aku ada kawan.
Nama dia Taufik.
Seperti Taufik-Taufik yang lain, orang panggil dia Topek.
Tapi aku panggil beliau Opek.
Hemsem?mestilah tak.
Tapi beliau sangat baik hati
Sangat. tu pasti.


Bagi aku beliau kawan spesial.
Beliau jenis kawan yang takkan tinggal kawan beliau ketika susah.
Serius
Segala "adjektif" yang baik-baik sume boleh bagi kat beliau + gila-gila

****

Beliau satu-satunya kawan yang panggil aku "ziwol". :)
Aha. ada satu lagi yang buat beliau spesial
bila beliau call, beliau selalu borak dengan aku guna pelat gedik. hee
contohnye :

"ziwol, ziwol ade ane ni?"
"ziwol, ziwol dah mamam ke?jom la mamam ngan opek.opek lapa la"

Kadang-kadang rasa jijik. tapi tu la. haih
Opek,opek. ko memang sengal.
Kawin pon tak bagitau aku. sengal

*****

Hurm,
Hari ni aku mohon pada korang,mohon sangat.
Tolong doakan kawan aku opek.
Semalam, aku dapat tahu beliau kat hospital.
Beliau mengidap cancer darah :(
Kata doktor, kes beliau kes yang sikit aneh. satu dalam sejuta.
Sekarang ni beliau sedang menjalani rawatan kimoteraphy


Sampai saat ni aku masih lagi tak dapat kontek beliau.
Mungkin lepas ni.
tapi ni sms terlatest yang beliau hantar kat kawan aku:


"InsyaAllah aflah...arini pny efek kemo kuat sgt...muntah bagai....tp smgt and doa hampa semua buat aku nk lwn semua ni...thanx weh...aku xkan putus asa...dengan nama Allah yang Maha Penyayang,aku doakan urusan dunia akhirat semua hampa dipermudahkan...setiap solat aku doakan semua dosa kita diampun oleh Allah....semoga ikatan ukhwah kita semua di bawah lindungan rahmatNya.teruskan doa utk aku sm na lah..."


Doakan beliau ye kawan-kawan. doa itu senjata orang muslim. aku sangat percaya dengan kekuatan doa. apa yang kita anggap mustahil mampu berlaku dengan kehebatan doa dan izin Allah.


kepada opek. cepatlah sembuh. kalau opek sakit sapa nak kol ziwol panggil ziwol ziwol lagi. sembuh cepat2 tau.

p/s : ni facebok beliau. mana tahu ada antara korang yang kenal beliau

Facebook Opek

Opex si baju merah


lagi satu,untuk pengetahuan, kos rawatan kimoteraphy agak tinggi. if ada, sesiapa yang rasa ingin memberi sumbangan dalam bentuk wang ringgit, boleh hubungi aku di nazirulhazwanws@gmail.com
hanya Allah yang boleh membalas jasa baik korang:)


Sekian~



Tuesday, July 10, 2012

Semua orang pon suka seks

seriusly,
jilat ice cream cornetto rm2.20 depan perempuan is gangguan sexsual
Makan hotdog takpon pisang tanduk depan lelaki pon gangguan seksual


tu semua tahu.
tapi,
yang ni seksual tak?
pegi KFC, kat kaunter, depan cashier pompuan yang cun,
"dik, abang nak dada ye dik" sambil memandang ke arah dada dengan muka stim


tu satu hal.
dekat blog, paper, magazine , tayang iklan besarkan te**k, panjangkan itu, rapatkan yang ini, tahan lama sampai patah pinggang
tu kire seksual ke tak?


iklan sabun lux tayang pangkal te**k, iklan nivea tayang ketiak putih melepak, betis putih licin takde bulu.iklan kotex tanyang shot baahagian punggung
ini?bukan seksual?


filem.ongbak rindueww.main gesel-gesel, tu bukan seksual?padahal kajian menunjukkan 95.78% penonton stim mase tengok babak tu." tapi Alhamdulillah,saya berjaya melakonkan adegan tu" - kate inner shine je


motif?aku rase semua tu seksual.tapi yelah, malaysia kan dah maju.hanya yang perfikiran kolot je yang nak marah2 or sibuk2. proud to be malaysian!yeay. rakyat malaysia mula kearah sukekan seks

takda sapa bantah pon kan? semua redha je kan. jangan tanya la kenapa kalau tsunami sampai kat malaysia


p/s : entry ni?seksual ke tak?

Sunday, July 1, 2012

fakta awesome : Putus cinta

1.Menurut kajian dan stalking wall fesbuk, 93% kawan-kawan dalam list fesbuk guwa pernah melalui pengalaman putus cinta.

2.Alasan standard yang sering di guna pakai untuk memutuskan hubungan (mengikut urutan menurun):

i. 56% : Maaf, i rasa kita tak serasi
ii. 22% : Makin lama makin serabut i tengok muka u
iii.17% : i dah tak tahan dengan bau ketiak u
Iv. 9.7% : Terus terang i cakap, mak i tak suka u
v. 0.2& : I nak bertaubat.kapel ni haram

3. Lagu mahligaimu dari airmataku nyanyian lestari menjadi lagu putus cinta pilihan bagi lelaki manakala lagu putus cinta pilihan perempuan adalah pelamin anganku musnah nyanyian azie





4. Jumlah kali putus cinta bagi seorang perempuan boleh dikira dengan cara membilang berapa banyak kali mereka tuka phone number. 5 kali tuka no phone = 8 kali putus cinta (plus minus)

5. 3 daripada 4 wanita pernah kapel balik dengan ex-bf meraka.dengan alasan "everybody deserved 2nd chances" biarpon terang-terang ex-bf mereka main kayu tiga dan kemudian putus balik dengan sebab yang sama. bodoh kan?

6.Bila putus cinta, atau diputuskan cinta, ayat standard yang selalu digunapakai oleh 87% pempuan selalu pakai di minggu-minggu awal keputusan adalah

"Saya tak boleh hidup tanpa dia"

Tahap bangang : 4.9 bintang dari 5
Ko hidup dari baby sampai ke tadika, terus ke sekolah rendah. lulus UPSR dengan cemerlang.menyambung pula pengajian ke sekolah menengah sebelum mengenali si dia boleh pulak ko hidup??






p/s : guwa dah 83 kali putus cinta.

Sunday, June 24, 2012

susah sangat ke?

Hari ni bukak fesbuk.
Kalau bukak fesbuk mestilah stalk gambar.
Tiba nampak gambar ni :



Kesian. moga2 Allah sembuhkan dia
andai kata beliau meninggal.syurga pasti tempat baby tu :)

Seriusly,
selalu iklan mohon bantuan gini keluar.
Sadis.
If guwa jadi PM malaysia
Guwa akan wujudkan satu tabung khas.
Setiap warganegara yang gaji lebih rm1500 kene spend SERINGGIT setiap dua bulan sekali
so. Mengunakan matematik sekolah rendah. if ade sejuta orang yang gaji lebih RM1500 guwa dapat RM 1juta setiap dua bulan.
Atau 6 juta setahun
Duit tu guna untuk benda2 macam ni.
Alah.bukan nak pakai banyak.
Paling2 banyak guwa pernah tengok RM 100k.
Tak payah la lagi mak ayah kene buat iklan.
Senang kan?
Ke rakyat malaysia kedekut sangat nak bagi seringgit?

Ke salah apa yang guwa pk?

So apa lagi.undi guwa kat dun sepang next PRU


P/s : takkan la sejuta je rakyat malaysia yang gaji lebih RM1500?

Friday, June 22, 2012

pesan mak : bini orang sabah serawak.

Masa aku kecik, mak aku selalu pesan.
macam-macam la pesanan beliau.
kadang2 serabut dengar.
98.3% pesanan tu memang awesome la. selebihnye guwa rasa mengarut

contoh yang mengarut.

dulu guwa kapel dengan awek sabah.
safarina.
free hair. rambut blonde paras bahu.
body memang superb.

mak guwa tahu je, terus malam tu die bagi pesanan yang begini bunyinye :

"kalau nak cari bini orang sabah serawak, ade 3 bende yang kene pastikan.
1. awek tu kene cantik sangat2.paling kurang macam jessica alba.
2. die kene kaya sangat2.kalau bulih tahap taib mahmud.
3. baik sangat2. kalau ustazah lagi bagus"

=.= cakap je lah taknak aku kawin dengan awek sabah serawak.kan senang.

sebab pesanan beliau, guwa dah reject dalam 17 permohonan kapel awek sabah serawak termasuklah fauziah gambus. maap.




gambar fauziah gambus diupload tanpa izin beliau

Tuesday, June 19, 2012

Seronoklah perempuan dosa orang tanggung.


Dosa seorang anak perempuan ditanggung oleh ayahnya. manakalah dosa si isteri ditanggung oleh si suami.

1. Statement kat atas tu boleh menyebabkan 97% manusia salah faham. seriusly.

2. Biasalah,kalau dah jenis melayu yang tipikal, surely apa yang dibaca tu la yang betol, takda dah usaha nak cari penjelasan. jenis terima apa yang disuap je.

3. Seriusly,bagi lelaki yang berfikiran singkat, beliau pasti berfikir rugi la jadi lelaki.baik jadi perempuan.dosa orang tanggung.

4. Bagi lelaki lain, mungkin ada yang terpaksa cancel plan nak kawin tahun depan. ape pekdah nak tanggung dosa orang lain, baik jaga dosa sendiri yang sendiri tak mampu nak jaga.

 
Gambar : Suri nanti besar jadi budak baik tau.kesian ayah kene tanggung dosa suri nanti

5. Yang suka sangat post kat fesbuk pasal dosa main tanggung-tanggung tu, Cuba baca maksud petikan ayat Quran ni pulak :

“Katakanlah: "(Sesudah Aku mentauhidkan Allah dan berserah diri kepadaNya) Patutkah Aku mencari Tuhan selain Allah, padahal Dia lah Tuhan bagi tiap-tiap sesuatu? dan tiadalah (kejahatan) Yang diusahakan oleh tiap-tiap seorang melainkan orang itulah sahaja Yang menanggung dosanya; dan seseorang Yang boleh memikul tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain (bahkan dosa usahanya sahaja); kemudian kepada Tuhan kamulah tempat kamu kembali, lalu ia menerangkan kepada kamu akan apa Yang kamu berselisihan padanya.” (Al-An’am : 164)

6. Totally kontradik kan? so mana main tanggung-tanggung dosa?

7. takpayah la nak garu kepala. make it easy.pemahaman mudah adalah seperti berikut :

8. Siti seorang yang free hair dan suka tayang line seluar dalam. dosa untuk kedua dosa tersebut dah tentu lah siti yang tanggung. banyak cantik bapak die nak tanggung.kalau bapak dia tanggung dia senang2 la masuk syurga?

9. Apa yang bapak dia tanggung? bapak dia bukan tanggung dosa freehair dengan tayang seluar dalam, tapi beliau menanggung dosa tidak mendidik anak dia dengan baik. or dalam bahasa yang simple, saham dosa tersebut.

10. faham? so what if bapak dia memang dah nasihat, ajar anak dia baik, tapi anak tetap berperangai cilake?bapak kene tanggung jugak ke? yang ni susah nak jawab. tapi guwa tak rasa bapak dia still menangung dosa. berdosakan nabi nuh dan nabi luth sebab anak mereka tak beriman?

11. Sekian. Wallahualam


Friday, June 15, 2012

10 artis/pelakon korea paling cantik

1. Guwa sebenarnya tak faham apa yang budak-budak sekarang suka sangat dekat korea .Kadang-kadang ada yang saling tak ubah macam kene sawan babi bila artis korea yang dorang minat keluar tv.

2.Satu-satunya drama korea yang guwa tengok adalah fullhouse.

3.Satu-satunya lagu korea yang guwa hafal adalah lagu family beruang dalam fullhouse. lirik dia seperti dibawah :

kom sema-ri-ga
han chi-be-yi-so
appa gom
omma gom
ae-gi gom
appa gommun tung-tung-hae
omma gommun nal-shin-hae
ae-gi gommun na bul-gwi-yo-wo
hishuk hishuk cha-rhan-da

4. Satu2nya artis KPOP yang guwa kenal adalah girlgeneration. tu pon sebab yuri satu kelas dengan guwa dulu.

5. nah. 10 artis korea paling cantik mengikut undian yang dijalankan oleh sebuah portal hiburan.

6. Jangan marah kalau artis yang korang pilih takda.sapa suruh tak undi. undi malas.kalah banyak komplen pulak <-- sikap tipikal orang melayu.

*****

10. Song Ji Hyo

9.Son Ye Jin

8. IU

7.Han Ji Min

6.Soo Ae

5. Song Hye Koo

4. Yoona SNSD
3. Shin Se Kyun

2. Han Ga In
1. Yuri SNSD

p/s : ahh yuri.main kenyit mata pulak. jangan la. malu i

Tuesday, June 12, 2012

Tips untuk gadis : gadis murahan ke mahalan?

Guwa ada tips untuk gadis
pakcik guwa bagi.

Macam mana nak tau u all adalah gadis yang direspek dan tinggi levelnya dimata lelaki?

Try nih :

Try keluar makan dengan kawan-kawan. pastikan ada 3-4 lelaki. yang smoker.
kalau sepanjang masa melepak tu si smoker dengan selamba smoke depan u all, maknanya u all bukan jenis yang they all respect. murah bagi they all

kalau kawan u all yang smoker tu tak merokok depan u all (beliau pergi tempat lain untuk smoke) tu tanda dia respek u all.

kalau semua lelaki steady je smoke depan u all tu maknanya semua lelaki tak respect u all


*****

Serius.

Guwa ada pengalaman yang membenarkan statement pakcik guwa tuh

Masa dekat U. guwa join satu program.yang perempuan ramai jenis yang baik-baik. jenis tudung labuh. yang lelaki pulak, jenis setan.


gambar curi kat google.
Habis program tu we all buat makan-makan. yang datang masa tu, 3 orang gadis. jenis yang baik. lelaki dalam 6 orang. semua smoker kecuali guwa.

sepanjang majlis membuang masa tu, tak ada sorang pon yang smoke depan gadis-gadis tu. padahal kebiasaanya setiap 13 minit sure dorang akan hisap sebatang rokok.

pelikkan?tak pelik pon.

p/s : kalau pakwe u all smoke dengan selamba depan u all, tuh maknenya die tak respek u all pon. hehe


belajarlah menjadi gadis yang dihormati ^^

Tuesday, June 5, 2012

cita-cita adik saya

Dulu masa sekolah rendah
soklan yang paling cikgu suka tanya --> " nanti besar nak jadi apa?"
Pelik. Tiap2 tahun tanya soalan sama.
No wonder bebudak lambat berkembang

Guwa tanya soalan yang sama kat adik guwa
saja. testing
jawapan dia agak awesome
Nak jadi ustaz

Terkesima sat.
Hipotesis : betol lah orang kata. ustaz don dengan azhar idrus punya pengaruh amat besar
sampai boleh tarik minat budak-budak nak jadi ustaz.


    gambar : style gile ustak dong.

"apasal ustaz?" - soal guwa
"sebab lelaki. kalau perempuan jadi ustazah" - jawab beliau dengan teramat selamba. macam pundek.

"betol-betol la budak.apasal nak jadi ustaz"
"sebab boleh lawan hantu macam dalam movie tuh.power kot"

=.= Okeh.
Rupanya movie melayu still ada pengaruh yang baik kat bebudak.


P/s : mase skolah rendah aku cakap nak jadi programmer. menangis cikgu

Thursday, May 31, 2012

Kad Kahwin Lagi

lately ramai member guwa yang kawin.
tapi guwa tetap tenang. walaupon di tekan dari segenap sudut.


guwa ade prinsip.
kawin mesti pakai duit sendiri.100%
tak buat loan, tak pakai duit mak bapak.
kamonlah.
dulu, pampers mak beli, susu mak beli,puting pon mak beli.
takkan kawin pon nak pakai duit mak bapak lagi.

*****

satu lagi kad kawin yang pelik.

pengantin : hasnul dan farah
tema : buku sekolah
reason : bercinta since darjah satu. lepas tu terpisah. namun takdir penentu segala.kita hanya mampu merancang. tuhan menentukan. akhirnya mereka bertemu kembali dekat bas stop depan sekolah.
meter awesome : 8.3 bintang

nah.



p/s : guwa mungkin buat design ijazah UM

Monday, May 28, 2012

Kad Kahwin Paling Awesome

1.Word paling banyak yang guwa jumpa kalau guwa bukak fesbuk ialah kahwin. dimention sebanyak 3567 kali . jauh mengatasi word "k-pop". kudos!

2 Perempuan sangat eksited kalau diajak borak pasal kawin. serius. they all boleh bercakap pasal kawin selama 18 jam tanpa henti. try la.

3. 93% lelaki akan boroi lepas kahwin. yang perempuan pon lebih kurang je.

4. 95%perempuan percaya pda mitos yang 98% lelaki berubah lepas kahwin.padahal they all tak sedar yang perempuan pon lebih kurang jugak.

5. Nowadays, bebudak suke jemput pegi kenduri pakai event fesbuk. agak shit lah. kalau trend ni berterusan, guwa berani potong kuku, kad kahwin akan pupus seperti mana kad raya. tapi guwa pelik, masa zaman myspace takde pulak orang jemput pakai myspace.

6.Sebenarnya guwa buat entry ni nak tunjuk kad kahwin paling awesome yang guwa pernah dapat.
serius. jauh lagi awesome dari kad kahwin scha dengan awal ashaari.

pengantin : hakimi dan akmar
tema : pasport
motto : buku merah jangan lupa bawa moga-moga belum tamat tempoh ~
meter awesome : 9.9 bintang

nah :





p/s : guwa punya nanti, buat saiz A4, itam putih je. senang. fotostat pon boleh.takyah nak print2. cost saving~

Tuesday, May 22, 2012

hadis palsu bulan rejab | hadis palsu popular

Mohon kepada semua. sebelum menyebarkan mana mana hadis,pastikan dulu kesahihanya.semak dengan mana mana ustaz dan ustazah.jangan berdusta dengan nama nabi.
tiada alasan tidak tahu.kita yang malas belajar dan malas nak ambil tahu.


Hadis-hadis Palsu Yang Popular di Bulan Rejab

"Sesungguhnya di Syurga ada sungai yang dinamakan ‘Rejab’ airnya lebih putih dari susu dan lebih manis dari madu, barangsiapa yang puasa satu hari pada bulan Rejab maka Allah akan memberikan minum kepadanya dari air sungai itu.”(Periwayat majhul(periwayat tidak dikenali).Imam adz-Dzahaby berkata: “Mansyur bin Yazid al-Asadiy meriwayatkan darinya, Muhammad al-Mughirah tentang keutamaan bulan Rejab. Mansyur bin Yazid adalah rawi yang tidak dikenal dan khabar (hadits) ini adalah bathil.” (Lihat Mizaanul I’tidal (IV/ 189)

"Barang siapa yg berpuasa sehari pada bulan Rejab (ganjarannya) sama dengan puasa sebulan."Periwayat matruk(periwayat suka berdusta).(Kata Imam an-Nasa’i: “Furaat bin as-Saa’ib Matrukul hadits.”)

"Rajab bulan Allah, Sya’ban bulanku dan Ramadhan adalah bulan ummatku."Kata Syaikh ash-Shaghani (wafat th. 650 H): Hadits ini maudhu(palsu)

"Barang siapa yg berpuasa 3 hari pada bulan Rejab, dituliskan baginya ganjaran puasa satu bulan dan barang siapa yg berpuasa 7 hari pada bulan Rejab maka Allah tutupkan daripadanya 7 pintu-pintu api neraka. Dan barangsiapa yg berpuasa 8 hari pada bulan Rejab maka Allah membuka baginya 8 buah pintu dari pintu-pintu syurga, dan barang siapa yg berpu! ! ! asa separuh dari bulan Rejab maka dia akan di hisab dengan hisab yg mudah."Periwayat matruk.Imam an-Nasa-i berkata: “Dia Matrukul Hadits.” Sedangkan kata Imam al-Bukhari: “Dia dituduh sebagai pendusta.”

"Keutamaan bulan Rajab atas bulan-bulan lainnya seperti keutamaan al-Qur’an atas semua perkataan, keutamaan bulan Sya’ban seperti keutamaanku atas para Nabi, dan keutamaan bulan Ramadhan seperti keutamaan Allah atas semua hamba.”(Kata al Hafizh Ibnu Hajar al-‘Asqalany: “Hadits ini palsu.”)

"Barangsiapa solat Maghrib di malam pertama bulan Rajab, kemudian solat sesudahnya dua puluh raka’at, setiap raka’at membaca al-Fatihah dan al-Ikhlash serta salam sepuluh kali. Kalian tahu ganjarannya? Sesungguhnya Jibril mengajarkan kepadaku demikian.” Kami berkata: “Allah dan Rasul-Nya yang lebih mengetahui, dan berkata: ‘Allah akan pelihara dirinya, hartanya, keluarga dan anaknya serta diselamatkan dari azab kubur dan ia akan melewati as-Shirath seperti kilat tanpa dihisab, dan tidak diseksa."(Kata Ibnul Jauzi: “Hadits ini palsu dan kebanyakan rawi-rawinya adalah majhul (tidak dikenal)

"Barang siapa yg berpuasa satu hari pada bulan Rejab dan bangun pada malam harinya mengerjakan solat malam maka Allah akan membangkitkan dia pada hari Kiamat dalam keadaan aman, dan dia berjalan di atas sirat dalam keadaan Tahlil dan Takbir."(Periwayat matruk.Dalam sanadnya ada rawi yg bernama Ismaail, dia adalah seorang rawi yg suka berdusta.)

"Barang siapa yg menghidupkan satu malam dari bulan Rejab mengerjakan solat malam dan berpuasa padanya satu hari, maka Allah memberi makan kepadanya dari buah-buahan Syurga."(Periwayat matruk.Dalam Kitab Al-Laaly.Kemudian diterangkan bahawa hadis ini Mawdhu.)

Barangsiapa puasa satu hari di bulan Rajab dan solat empat raka’at, di raka’at pertama baca ‘ayat Kursiy’ seratus kali dan di raka’at kedua baca ‘surat al-Ikhlas’ seratus kali, maka dia tidak mati hingga melihat tempatnya di Syurga atau diperlihatkan kepadanya (sebelum dia mati)”(Kata Ibnul Jauzy: “Hadits ini palsu, dan rawi-rawinya majhul serta seorang perawi yang bernama ‘Utsman bin ‘Atha’ adalah perawi matruk menurut para Ahli Hadits.”)

Apakah yg sepatutnya di lakukan?

"Seorang lelaki telah bertanya Rasulullah saw, katanya : Bulan mana kamu perintahkanku berpuasa selepas Ramadan? Maka Rasulullah saw berkata : Jika aku berpuasa selepas Ramadan, maka berpuasalah dibulan Haram, maka sesungguhnya didalamnya dari Taubat Allah swt keatas satu kaum, dan terdapat taubat didalamnya untuk satu kaum yg lain"(Riwayat Ahmad)

:: Bulan-bulan haram iaitu Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan Rejab. :: Hadis-Hadis Bulan-Bulan Rejab kebanyakkannya adalah Mawdhu' (Palsu). Pendustaan terhadap Rasulullah saw. (Al-Saqr, Al Qardhawi) ::Tidak ada solat dan zikir khas untuk bulan Rejab (Al-Saqr, Al-Qaradhawi). ::Bulan Rejab seperti bulan-bulan Haram yg lain disunatkan melakukan Puasa sunat dan banyakkan bertaubat. ( Imam Al-Sya'rawi) ::Berpuasa pada bulan Rejab tidak sepenuhnya dan Sya'ban tidak sepenuh bulan (Al-Qardhawi) ::Rejab tidak mempunyai kelebihan dari bulan-bulan yg lain, kecuali kelebihan sebagai bulan-bulan Haram.(Syed Sabiq) ::Tidak boleh HANYA berpuasa dibulan Rejab sahaja, dimana 3 bulan-bulan yg Haram yg lain tidak langsung diberi keutamaan melakukan puasa (Mazhab Hanbali- Al-Jaziry)

Wallahualam..

P/s : juga boleh rujuk blog ustaz asri di http://drmaza.com/home/?p=646

Monday, May 21, 2012

argh! puas

Selain dari jawab soalan exam SPM paper bahasa melayu
benda yang guwa rasa paling sukar dan paling leceh adalah memuaskan hati semua orang.
Serius.
Dalam 83 kali cubaan,mungkin baru 4 kali kot guwa berjaya.
Tulah. orang tua2 pernah kata
"luka ditangan nampak berdarah.luka dihati siapa yang tahu" #ehtetiba


Ada tak sesapa yang awesome yang sentiasa mampu memuaskan ati semua orang?
Kalau ade sila kol saya
thanks


p/s
Walaubagaimanapon,
Guwa masih bersifat rasional.
Tak macam sesetengah manusia. terutama wanita
jenis yang sanggup mengorbankan kepuasan diri demi untuk memuaskan hati mereka disekeliling
kesian T_T kan?
Hebatnya mereka kan?ke sengal?

Tuesday, May 8, 2012

halal haram hari ibu

1) Ada pihak menghukumkan Hari Ibu Haram. Asas pengharamannya kerana menyerupai amalan Kristian langsung disandarkan kepada hadis s.a.w yang menegah umat Islam menyerupai sesuatu kaum kerana mereka akan menjadi sebahagian dari mereka. Kemudiannya, analisis deskriptif historis diunjurkan bagi menunjukkan korelasi rapat sambutan Hari Ibu dan nilai spiritual ajaran Kristian. Tidak dinafikan faktanya cuma meragui hukumnya kerana asasnya itu bukanlah rock-solid reasons untuk mengharamkan Hari Ibu.

2) Propaganda Orientalis? Perlu difahami, tak semua amalan Orientalis itu salah. Malah, banyak yang perlu dipelajari dari mereka. Pendirian kita tidak boleh bersifat defensif atau obsesif tetapi selektif.

3) Defensif dalam ertikata terlalu mempertahankan diri kita saja yang benar tanpa melihat keselarasan antara dua perkara yang diperselisihkan. Obsesif pula dalam ertikata kita tidak boleh terlalu menurut dan taksub dengan semua doktrin orientalis. Tetapi kita perlu bersifat selektif dengan menentukan mana yang baik, mana yang buruk, mana yang boleh diamalkan, mana yang perlu ditinggalkan segera dan mana yang boleh dimurnikan dengan cara Islam.

4) Hari Ibu ternyata berbeza dengan Hari Kekasih (Valentine Day). Dalil pengharamannya jelas. Hari Kekasih bagai menggalakkan anak2 muda bercinta sakan sedangkan Islam mengajar supaya menjauhkan diri terjerumus ke kancah maksiat dan mengutamakan cinta selepas perkahwinan yang sah. Hari Kekasih juga disambut dengan perbuatan yang jelas haramnya seperti zina. Sedangkan Hari Ibu disambut dengan pemberian hadiah kepada ibu, jamuan makan keluarga, anak-anak pulang ke kampung dan sebagainya.

5)Objektif pejuang-pejuang seperti Julia Ward Howe & Anna M Jarvis memperjuangkan sambutan Hari Ibu juga adalah kerana untuk menarik perhatian anak-anak muda supaya mengingati jasa ibu bapa, membalas jasa mereka, membahagiakan dan menghormati mereka kerana anak-anak muda Barat tipis atau kontang nilai etika dan etiket sosialnya (Al-Qaradhawi). Sama la juga kondisinya dengan masyarakat kita dasawarsa ini.

6) Islam sememangnya mewajibkan anak-anak mentaati, menghormati, mengingati jasa, membalas jasa, melawat dan membahagiakannya kerana di situ letaknya keredhaan Allah s.w.t. Terdapat pelbagai dalil naqli yang menyuruh anak-anak mentaati ibu bapa dan terdapat hadis yang menekankan prioriti ketaatan perlu diberikan kepada ibu.

7) Cuma, mungkin kerana Hari Ibu ini skopnya dilihat sempit kerana limitasi 'hari' sahaja sedangkan menghormati ibu perlu 'hari-hari'. Anggaplah saja ianya sebagai penggalak dan satu peringatan yang mana ianya tidakpun menafikan ibu perlu dihormati setiap hari. Kalau macam tu, Hari Guru? Hari itu sajakah perlu hormat guru? Hari Merdeka? Hari itu sajakah merdeka?

8)Maka, pengharaman itu tidak jelas, makanya Hari Ibu ini 'halal' dan terdapat fatwa yang menyatakan ianya tidak bercangggah dengan Islam. Dalam sejarah Islam, banyak amalan jahiliyyah yang tidak diharamkan terus. Poligami misalnya berasal daripada amalan jahiliyyah. Islam tidak mengharamkan terus tetapi memurnikan amalan poligami tersebut hanya kepada 4 orang isteri sahaja. Istifadahnya, jika umat Islam ingin menyambut Hari Ibu, sambutlah dengan pemurnian amalannya. Jika hadiah-hadiah yang diberi atau makanan-makanan yang dihidangkan itu haram dan membazir, kita sambutlah dengan yg halal dan sederhana mengikut kemampuan. Buat ala2 kenduri doa selamat lebih bagus.

9) Pastinya, dengan kenduri doa selamat sebegitu takkan ada terniat dan terlintas pun untuk kita menyambut hari ibu sebagai perhormatan kepada 'mother of church' atau 'mother of god'.

10) Konlusinya, kita lihat dua senario ini:

Senario 1: Anak-anak pulang ke kampung, jarang2 dapat berhimpun anak beranak. Duduk semeja makan bersama-sama, mendoakan kesejahteraannya dan memberi hadiah serta mengucup dan memeluk ibu dan mengucapkan Selamat Hari Ibu, Sayang Mak!. Pasti sejuk perut ibu mengandung.

Senario 2: "Anak emak ni balik kampung tak bawak ape2 ke untuk emak sempena Hari Ibu? (secara berseloroh). "Mana boleh sambut hari ibu, Haram la Mak!". Terkebil2 la mata, terkecil pula hati si ibu.huhu

wallahualam


p/s : pandangan peribadi saudara istajib bin mukhtar. penerima anugerah pelajaran diraja Universiti Malaya 2009
http://istajib.blogspot.com/

Wednesday, May 2, 2012

Kentut : Fakta yang disembunyikan

1. Kentut adalah satu perkara yang murni. kentut menghasilkan gas yang dinamakan lafelsinatoklarisfera yang mampu melegakan tekanan.

2. Mencium bau kentut juga mampu merendahkan tahap kolestrol dalam badan. kajian menunjukkan mencium bau kentut selama 10 saat bersamaan dengan makan 10 mangkuk quaker oats.

3. Di yugoslavia sekitar tahun 1830an, mertua memilih menantu berdasarkan nilai desibel bunyi kentut calon-calon menantunya.

4. Kata-kata Arnold Hitler (sarjana agung jerman) berkenaan kentut " tak guna berwajah cantik sekiranya kentut berbau busuk"

5. Sekiranya gas yang dihasilkan oleh kentut dikumpul selama 10 tahun, ia mampu menjana sebuah reaktor nuklear bersaiz 8 Stadium Bukit Jalil

6. Ambil mancis, kentut dan nyalakan mancis tersebut di sekitar gas kentut, nescaya akan terbakar seluar anda.

7.Di uganda, terdapat satu universiti yang menawarkan sarjana muda pengajian dan penyelidikan jenis kentut.

8.Berikut adalah kajian dari thesis pelajar tahun akhir Universiti berkenaan :


Jenis-jenis perwatakan manusia berdasarkan kentut.

1. Tidak jujur : Orang yang kentut dan menyalahkan orang lain
2. Bangang : Orang yang tahan kentut berjam-jam
3. Yakin dengan diri : Kentut dengan lantang dan disusuli dengan " hensem gila aku kentut"
4. Strategik : Kentut dan ketawa sekuat mungkin untuk menyembunyikan bau kentut
5. Yahudi/Zalim : Kentut senyap
6. Periang : Kentut dan kemudian senyum sorang-sorang
7. Pemalu : Kentut terkapit-kapit
8. Jijik/sampah/bisex : Kentut kat shoutbox blog orang lain
9. Blogger awesome : Dapat idea bila kentut

Kongsikan fakta ini kepada rakan-rakan anda. Jangan biarkan rakan anda terus dalam kegelapan

Monday, April 30, 2012

Fesbuk : Gaduh

1. Fakta menunjukkan filem dan rancangan bertemakan perperangan, pergaduhan sangatlah laku di malaysia jika dibandingkan dengan filem bertemakan cinta.Ia menjadi faktor penyumbang kutipan filem Ongbak lakonan Tony Jaa mengatasi kutipan filem Ombak Rindu lakonan Aaron Aziz. konklusinya, rakyat malaysia memang suka gaduh. serius.


2. Tapi amat menyedihkan , kini trend pergaduhan rakyat malaysia setakat di fesbuk, twitter dan youtube. which is langsung tak awesome. serius. paling mengecewakan apabila gengster-gengster sekolah jugak mengambil langkah untuk bergaduh di fesbuk dan youtube terutama di video lagu najwa latif dan yuna instead of bergasak di dalam kelas waktu cikgu tengah mesyuarat.

kakak Yuna sayang adik Najwa tapi peminat bergaduh. tak ke kurang cerdik?


3. Trend bergaduh, memaki, mencarut, memperbodohkan sesiapa sahaja di fesbuk, twitter dan youtube bagi saya satu trend jahiliyah (biarpon takde fesbuk zaman tu) yang memperjelaskan kebodohan, ketidakcerdikkan mereka yang belagak kononnya mereka la manusia paling betul dan cerdik.


4. Serius, belum pernah saya temui pergaduhan di fesbuk mahupun di youtube di hujungnya ada yang dengan rela hati berkata " betolla apa awak cakap. saya dah silap selamani" atau " aah, saya salah la awak, betolla apa yang awak cakap tu" . sila pergi cari. takkan ada. Semua orang, bila berhujah mesti nak menang. semua.walaupun apa yang diperkatakan itu memang jelas terang salah.

Contoh mudah , isu melibatkan perhimpunan bersih:

Yang kepala otak memang dah cintakan Ambiga, bergaduhlah macam mana pon, Ambiga jugak dia akan pilih. begitu jugak sebaliknya. bergaduhlah sampai ke komen yang ke 3657 sekalipon, saya pasti, pendirian dia tidak akan tergugat.

5. Tambahan pula, apa yang mereka dapat bila berperang di fesbuk dan youtube? sakit hati dan perasaan benci ditambah pula dengan setan yang bertepuk gembira sambil menyanyikan lagu selena gomez.


6.Walaubagaimanapun, saya menyeru semua, pembaca blog ni, yang mungkin dah sampai beribu, serulah rakan-rakan anda untuk berhenti jadi bodoh dengan memperbodohkan diri sendiri dengan bergaduh dan berperang di alam maya. sekiranya, betol-betol nak gaduh, call, jumpe, bawak parang. gaduh. itu betol, akan ada pemenangnya.


7. Sebelum terlupa, ini pasal bergaduh, bukan berdebat. berdebat tidak menggunakan perkataan bodo, anjing, binatang, celake, bangang dan yang sewaktu dengannya.


Sekian

p/s : pandai guwa pilih penanda wacana. bangga cikgu BM guwa. tetiba nak tengok balik cerita gaduh yang zahiril adzim belakon tu, dialog paling awesome filem tu " cina makan babi" ~

Saturday, April 28, 2012

Bersih 3.0 Live Streaming | Terkini Bersih 3.0 | Gambar Bersih 3.0

Live Steaming Bersih 3.0
Situasi di kawasan sekitar Dataran Merdeka
Orang ramai mula berkumpul sejak dari jam 12.00 malam untuk menjayakan Bersih 3.0


*****


Live streaming by Ustream

*Klik video untuk paparan video yang lain*
Lagi Video Di : http://www.mobtv.my/klcc.php
Update :

9.09am KLCC 500 berkumpul di taman dekat pintu masuk Suria & mula melaungkan slogan anti-Lynas. #BERSIH

9:14am JAN TUN PERAK menghala Jln Datuk Onn ditutup. 50 polis kelihatan berkawal. #BERSIH

9:21 JLN TUN PERAK Lebih 1,000 duduk di jalan & kali lima.

9.35am JLN SULTAN/JLN HANG JEBAT Polis buat perisai manusia halang orang ramai ke Yan Keng Benevolent Dramatic Association, muzik selamatkan Jln Sultan akan dimainkan pada jam 10am

9.44am MASJID JAMEK Sudah 3,000 orang banjiri LRT & kawasan sekitar.

10:03am JLN TUN PERAK Suasana makin meriah dengan sorakan, persembahan silap mata.

1015am BANGSAR Sasterawan Negara A Samad Said memasuki Stesen LRT Bangsar disambut tepukan gemuruh. #BERSIH

10.40am MASJID NEGARA Pengerusi BERSIH S Ambiga baru sampai, kelihatan bergerak ke stesen keretapi lama. #BERSIH

10.45am Dianggarkan 10,000 sudah banjiri KL dengan kumpulan besar di Masjid Jemek, Jln Tun Perak, KLCC & Jln Sultan. #BERSIH

8 objek disyaki bahan letupan dikesan di luar Menara Dayabumi, menurut tweet polis.

10.51am: Three hours before the Bersih 2.0 rally at 2pm, there are already an estimated 15,000 protestors in different parts of the city center in Kuala Lumpur.

KLCC - 5,000
Jalan Sultan - 4,000
Masjid Jamek - 2,000
Masjid Negara - 1,000
Near Dataran Merdeka - 3,000

11.00am MASJID NEGARA Mat Sabu: Saya dan Isham Rais ke sana untuk mententeramkan peserta BERSIH agar tidak masuk ke kawasan Dataran Merdeka. Kami larang peserta pijak rumput hijau.

11.15am Angka peserta BERSIH membanjiri pelbagai tempat di Kuala Lumpur mencecah 20,000 orang. #BERSIH

11.37 am Sebahagian peserta kini mula bergerak dari dataran ke masjid negara. Difahamkan pimpinan Bersih dan Pakatan Rakyat akan berada di sana.
Hampir 4,000 peserta sudah berada di sini memenuhi jalan bersebelahan dataran merdeka yang dipagar. Dianggarkan lebih separuh dari peserta di sini sedang bergerak ke masjid negara

12.02 pm: Zunar yang baru tiba di perkarangan CM meminta semua peserta Bersih tunggu di situ sementara menunggu arahan daripada pimpinan Bersih. Menurut zunar para peserta akan bergerak ke Dataran Merdeka jam 1.30 petang.

12.15pm Jumlah peserta BERSIH: Pudu (dari KLCC) 20K, Pasar Seni (bergabung dengan kumpulan Brickfields) 10K, Jalan Petaling 3K, Masjid Negara 2K. #BERSIH

12.30pm Masjid Negara – Nama-nama besar kelihatan tiba, termasuk Mat Sabu, Lim Kit Siang & Kadir Sheikh Fadzir. #BERSIH

12.40pm: Pasar Seni - Pengerusi DAP Karpal Singh tiba di hadapan Majlis Peguam sambil disambut laungan "Bersih". #BERSIH

12.45 pm: Trak water canon fru kini mula memasuki kawasan dataran merdeka. Dianggarkan lebih 20 buah.
Jumlah peserta di dataran merdeka kini dianggarkan mencecah 10,000 orang. Turut kedengaran laungan 'Duduk bantah, berdiri Umno'

12.50pm: Masjid Negara - Anwar Ibrahim, Wan Azizah tiba dengan pemerhati antarabangsa. #BERSIH

1.40pm Polis keluarkan kenyataan keadaan sekitar Dataran terkawal. Menurutnya, hingga jam 1pm, peserta 25,000.

1.38pm: Masjid Negara - Presiden PAS Abdul Hadi Awang tiba. #BERSIH

2pm Puluhan ribu kepung Dataran dari Utara & Selatan. Kumpulan besar di Jln Tun Perak, Lebuh Pasar Besar, Masjid Negara. Lebih ramai akan sertai lepas solat Zohor

this!! welcome to Bersih 3.0

2.24 pm: Peserta yang berkumpul di jalan berdekatan Dataran Merdeka melaungkan "We Want Dataran", diselangi laungan "Buka, buka, buka Dataran".


3pm Polis menyembur meriam air dan gas pemedih mata dilepaskan di persimpangan Tun Perak. Orang ramai bertempiaran lari. #BERSIH

3.15pm Loceng amaran FRU dibunyikan. Sebahagian orang ramai merempuh masuk ke Dataran. Water cannon sudah mula ditembak dan gas pemedih mata dilepaskan. Orang ramai berlari ke bangunan DBKL.



3.20PM - Sebahagian peserta berundur ke jalan Pudu ekoran tembakan gas pemedih mata tadi. Gas terus dilepaskan di Jalan TAR Gas pemedih mata terus di belakang bangunan Colosseum dan JLN Lebuh Pasar Besar. #BERSIH

MAKLUMAN: Seorang kanak2 berumur 3thn nama timangan "bad" hilang ketika polis melepaskan gas pemedih mata. Bantu kesan kanak2 ini.. Sebarkan. Sumber #Harakahdaily

Sumber : Malaysiakini dan Harakahdaily

Rakaman video keadaan di kawasan sekitar







kredit : youtube

*****

Gambar pra Bersih 3.0 #Update 1 Pagi


This one is epic!!







*****
Gambar bermula jam 8.30pagi tadi :
















KLIK SINI UNTUK LEBIH GAMBAR

*****

Tuntutan yang dikemukan oleh bersih adalah :

1. BERSIH kan Senarai Undi (Daftar Pemilih)
2. Reformasikan Undi Pos
3. Gunakan Dakwat Kekal
4. Akses Media Yang Bebas & Adil
5. Tempoh Berkempen Minima 21 Hari
6. Kukuhkan Institusi Awam
7. Hentikan Rasuah
8. Hentikan Politik Kotor

p/s : gambar adalah ihsan dari group kami boikot buletin utama TV3 dan Malaysiakini dan http://123malaysia.com/pictures/listing/bersih-3-0-live-pictures/
 

Designed by #