Monday, June 27, 2011

tolonglaa, pedih sangat rase =(

sejak dari semalam, kehidupan guwa penuh tekanan. hurm, pedih sesangat, sampaikan kat opis pon guwa tak mampu fokus pada kerja, sejak dari pukul 8 pagi tadi, keadaan guwa di opis boleh digambarkan seperti di dalam gambar :


sebabnya adelah :







tolongla, sesapa yang tau camne nak ilangkan sakit yang amat ni, guwa bagi rm 10 :(


sekian

p/s : chantik tak guwa lukis, boleh lawan shadawentz <---(gadis konon paling power lukis gune paint) tak?ki3

SHIT! suke sangat cari salah orang!

bagus macam mane pon lu orang,baik macam mane pon lu orang,femes ke,tak femes ke,hemsem ke,huduh macam member aku ke,cantik macam awek aku ke, baik lu orang prepare siap2,sebab guwa kompidem,pasti akan ade manusia bebal yg akan mencoba mencari kesalahan lu orang



pelik bebenor kan,tapi itu memang udah lumrah kot,pencarian kesilapan dan kesalahan orang telah menjadi intipati kehidupan serta hobi ke"banyak"an manusia.ape yang best sangat ntah guwa pon tak tau



guwa,seriusly,jijik dengan perangai manusia2 yg begini.macam gud2 je.manusia,surely,will make lot of mistake,no one can deny it,you are not doing anything wrong if you give some advice/critics on anyone mistake. tu orite je,tp yang guwa pertikaikan seboleh2 NAK MENCARI kesilapan orang lain.



come on la,daripada lu orang cari silap orang,lu cari lu orang punya silap dulu,jangan nak belagak MAKSUM plak.jangan jadi bak kate pepatah :



kuman berjuta batu lu nampak,ikan paus biru depan mate lu buat2 buta jer.



pastu,yang tukang dengar pon satu,kalau keburukan orang laju je hebahkan.laju je menaip.hehe



kla,ckp lebih kang guwa plak kene.


pens off

Sunday, June 26, 2011

Entry Hentam Perempuan : legging, tiub, seluar nampak spenda

"Pehal ni der,asyik team-team awek je yg kene tiaw/hentam" - siti markonah,parit bongsu,johor


"semua bende pon pompuan salah,kami yg kene rogol,pastu kami yg kene kutuk,salah pakaian la,tayang body la,ape pon tak boleh" peah jambu,simpang ramas,perak


"50 teguran kt blog,49 daripadanya mesti teguran kt gugurl,pastu tegur kasar pulak tu.hina sangat ke we all ni?" saida shuib, kampung bumbung,KL


***************************


berikut-berikut diatas adelah luahan hati yg jujur gadis-gadis kepada guwa.


sungguh,luahan hati tersebut menyelinap masuk ke ulu hati guwa yang bertaman. pilu hati guwa melihat kaum2 yg sepatutnya dibelai manja dihentam secara berleluasa.


kesian...guwa setuju,saban hari,waktu dan ketika,ber"SEPAH" teguran dan kritikan terhadap makhluk yg dinamakan gadis,isu tudungnya,isu leggingnya,isu seluar nampak line spendanya,isu pakai kebaya nampak singlet dan tiub basikalnya*da stat mengarut* serta isu2 lain yg tidak menyebelahi gadis-gadis, setiap teguran pulak, amat sukar mencari teguran yang lembut dan berhemah, kebiasaanya, sure, sume nak jadi kononya bapak-bapak yang garang


"salahke we all tegur?salah ke?" jerit seulas anonymous


err err,soalan hujah membalas dari guwa pulak


"jantan2 rogol,peraba,pengila seks yg suke main gesek2,mat2 rempit,mamat2 pukul,mat2 yg tak reti azan,mat2 yang semayang tak cukup,mat2 penakut jadi imam,bace quran gagap,kutu berahak jantan lepak buat bising malam2,mat2 tengok cite blue ADE TAK U ALL TEGUR/SOUND?


kalau ade pon bape kali?sebanyak yg we all hemtam gadis ke?


benarla kate kawan baik guwa,gadis diexploit dalam bermacam2 cara,even bloggers pon gemar exploit wanita,gune isu wanita untuk dapatkan perhatian,trafik pon up kalau buat entry hemtam pompuan,kn kn?


guwa kompiden,gadis gadis pembaca blog mampu menerima teguran terhadap mereka,tetapi yg mereka persoalkan keadilan terhadap mereka,be adil dalam penulisan kita,sekali hemtam gadis,sekali jugaklah hentam jejaka. kan best,kn kn?pastu salah ke if teguran itu disampah dengan lembut dan berhemah?



lu orang ade pikir x?dengan entry konon teguran korang tu bape ramai gadis yang agaknye berubah selepas membaca entry 2?hurm,ke ramai yang bace pastu terase dan rase macam err err .............. *isi tempat kosong*



gadis,tidak sama bentuk ciptaanya dengan insan yg dinamakan jejaka,hati sang gadis haluussss yg amat,fragile,if we all nak menegur sang gadis,berila teguran yang halus amat,biar ianya bisa menembusi hati mereka2 yg haluuussss:p



guwa guwa bukan la nak jadi konon hero,tp guwa mendapat ilham dan kesedaran sivik yang mengatakan kebanyakan dari kita,menegur dengan cara yang MUNGKIN kurang tepat.


kasi lu orang situasi :
korang sedang melepak bersama geng-geng kt.tepi jalan,jam menunjukkan 7.27pm,azan maghrib berkumandang,tetiba lalu pak imam lantas beliau dengan kurang ajar menegur

"korang ni pekak tuli ker?bebal ke hape?tak reti2 nak balik rumah?da maghrib ni,tak reti nak g masjid?"



korang rase(sila pilih) :
a) nak penyepak muke pak imam sambil berkata "lu sebok2 pehal?"

b) dengan penuh insaf pergi ke surau

jawab dengan jujur,toksah nak poyo baik:D


dapat ape yang guwa nak sampaikan?tak dapat PM guwa kt FB

pens off~


p/s: guwa nak berubah jadi baik~


err,kalau suke tak salah kan kalau klik like.hehe berkongsi:D

Wednesday, June 22, 2011

STIM : BUDAK TADIKA dah pandai main CIUM MULUT.

orang tua-tua pernah berkata, jauh perjalanan luas permandangan. memang, tak dapat aku nafikan, semua itu benar, guwa nak kongsikan gambar yang guwa berjaya snap sewaktu lawatan rasmi aku ke hong kong untuk memenuhi jemputan actress terkenal hong kong, saudari fong sang syuk.


maafla, gambar tak clear, mase amik ni guwa kat atas helicopter :


Nasib la ni bukan di Malaysia..Bayangkan kalo budak di negara kita macam ni pula..:-)
) apa aka
n terjadi??
ulasan : amboi, stim gile comolot bebudak ni sampai beralih tempat. wakakaka. teringat plak filem lenjan, si rosyam comolot ngan nina juren sampai masuk bawah katil. haha ujang comolot agaknye sampai masuk lubang jamban kot??



percaya tak kalau guwa kate bende ni tak mustahil jadi kat malaysia. sogok la lagi bebudak ngan filem pelok2, sogok la lagi ngan filem ade cium mulut, adegan-adegan rogol kt drama, bebudak tengok stim la wei, tak caye tanye hamzah, ayeem, ngan ujang. atas sbb tu la entry blog dorg sume seks jer.sogok la, tayang la lagi. pasni, 6 tahun da takde dara, sebab tu guwa tak heran kalau adinda evans da tak berdara.



tapi nak buat guana kan, selagi mentiliti sebahagian besar rakyat nakkan adengan camtu, pembikin filem hulur kela, kang ade yang kate tak romantik la cite takde peluk2, tak suspen kalau takde rogol *lisa surihani pon ade lakonkan adengan rogol kan??* tahniah, anda akan men"stim"kan kanak2, dan juge mak bapak kanak2.yeaaaaaa!! hidup negara islam malaysia!!




suke entry ni?:D jom like.hehe

Tuesday, June 21, 2011

REMAJA 15 TAHUN LEPAS DAN REMAJA SEKARANG

guwa telah menjalankan kajian lanjut berkaitan perbezaan kehidupan remaja sekarang dengan zaman guwa 15 tahun dulu.


survey di jalankan/diedarkan kepada 1juta remaja kini, dan 1 juta remaja 15 tahun lepas *menggunakan mesin masa* hasilnya adalah seperti gambar dibawah :





sumber : asiansex.com <--- cari la kalau jumpe.haha:DD

Monday, June 20, 2011

Peng"KIPAS" dan yang di "KIPAS" - pem" butthurt " jgn baca

bile ko ade kat atas, ko buat la ape sahaja, ko cakap la ape sahaja, orang akan :


1) betulla,respek la abg besar
2) tak sangka la abg ni bijak
3) setuju sangat2! tak ada yang lebih betol la dari ape yang abg besar cakap



bila ada yang cuba melawan arus dan membuat sedikit perubahan, sikit je pon, cube betulkan keadaan, orang itu akan :


1) ko bajet ko da bagus kan?
2) megada2nye mamat ni.eeee
3) eleh, eleh, err *tak tau nak cakap tp nak jugak jadi hero kononnye*



now skang aku tau, kenape orang nak sangat berada di atas:D



try, stop being pen'kipas' mereka-mereka yang diatas, cube gunekan sedikit akal fikiran, logic untuk menilai, dan jangan nak jadi tukang tepuk tangan perhimpuanan agung umno la. sikit tepuk sikit tepuk.ape yang ditepuk pon tak tau.haih

gambar 1 : belajar melukis dari faiz tapit

dan cube fahamkan "eksplenation" seseorang terhadap sesuatu perkara, jangan duk main bantai je bile tak paham, kang jadi macam kartun utusan, sebab bodoh sombong, agama pon nak dimain-mainkan.


pesanan : kalau agak2 kable tak besar, jangan sesekali cube langgar ..................... nanti mati woo


peace no war

entry tiada kaitan dengan dunia blogger, sila jangan sakit punggung *butthurt*


p/s : bukan semuala orang yang diatas yang buruk perangai:)

Sunday, June 19, 2011

Balik-balik SEGMEN,takda bende lain da ker?

perhatian! : entry ini bukan bertujuan menyinggung hati dan perasaan sesiapa.sekadar.memberi pandangan dan pendapat ikhlas untuk kemajuan bersama :)


UPDATE : mungkin ade orang kate guwa lupa diri bile da agak2 telah dikenali,tp untuk info,guwa mungkin antara salah seorg blogger yg paling suke blogwalk di blog-blog baru untuk meninggalkan komen2 di entry, u all?mungkin sekadar berlegar di blog2 kawan2 yg da kenal,sebab itu,u all x sedar masalah ni.atas ape yg guwa lihat,guwa hasilkan entry ni.tp xpe,cm org kate,blog masing2 kan,so i guess ni last time la guwa bagi pandangan n pendapat on blogging.cm mane guwa ckp pon if ade org yg u all sanjung membantah u all still tetap akan turut sama membantah.lumrah dunia.suara2 kecil xkan didengari:D i hope i was zackzukhairi or someone yg better agar pandangan aku boleh diterima untuk kemajuan bersama.

untuk ape la aku nak menjatuhkan seseorang,aku tetap aku yg sekarang.aku just nak kite sama2 berjaya.sama-sama nak mencurahkan idea dan tips dlm berblog.if aku diamkan je pon masalah ni aku tetap aku.xde tergugat pon. aku takde ape pon yg nak dikejarkan.even if blog aku di hack pon aku akan jusy let it be:D

bukan ayat touching tp guwa agak keciwa dengan lumrah hidup kat dunia.orang yg diatas akan disanjung,setiap bait katanya walaupun ade sedikit salah ttp dianggap betul tanpa lebih dulu melihat hujah si kecil:)



segmen segmen segmen, kontest, kostest, bloglist



balik-balik tu je la tajuk yg guwa nampak bile guwa berblogwalking menjelajah blog kengkawan. serabut wei, kenape guwa serabut? err err


tidak semena-mena, kedengaran satu laungan dari jauh :
"lah,lu sakit hati pehal naz,mcmla lu x pernah join" soal anonymous


soal guwa balik " ade lu nampak pekataan sakit tak takat ni?




meh guwa explain awat guwa serabut, yang buat guwa serabut, bile :

1. ade 1,2,3 blog yg guwa singgah, 5 entry terakhir,semuanya segmen, kontest, bloglist

2. ade dalam 4,5,6 blog, yg 3-4 entry terakhirnye segmen, bloglist,kontest

3.ade plak,dalam 1 bulan,buat 9 entry,tp 7 drpdnye segmen, kontest, bloglist semata2-semata




so,soalan guwa balik,mamat or minah tu buat blog mmg semata-mata nak join segmen ea? ape memang dorang kene tunggu segmen, kontest ngan bloglist baru boleh nak update?baru dapat idea?




orang tak puas hati :leks la derr,dorang bebudak baru la, bagi la mase dorang belajar

guwa jawab :soalan aneka piliha untuk lu,sila jawab dengan jujur.

soalan : lu cube cerita kat guwa, macam mane nak belajar berenang??

a) secara praktikal : turun kolam, cube sendiri berenang pelan2

b) secara teori, duk dalam kelas,blaja dari slide show



same goes to blogging dear, u all sampai tua pon takkan dapat menghasilkan entry yang berkualiti dan best if u all tak pernah nak cube,berusaha untuk dapatkan nye. kalau balik-balik asik buat entry yang berbunyi :

1. kite join segmen ni, cepat2 sape lagi nak join!!

2. kite nak masuk bloglist polan bin pulun sebab kite cun

ape kejadahnye kalau macam tu je setiap hari??




guwa tak nafikan,guwa pon join segmen,check la entry2 dulu kale,guwa naik pon mungkin disebabkan bantuan segmen. guwa mmg tak nafikan, ade baiknye segmen,bukan semua buruk. tapi kene berpada2 la. jangan la jadikan blog semata2 untuk segmen. kalau boleh biarla nisbah entry otak sendiri dan entry segmen tu 5:1

bukan 5 segmen la, 5 entry sendiri.



okeyh la, pens off, cakap bnyak pon bukan orang nak bace sampai kebawah:D


**************************

err, ade satu blog yang guwa rase entry die sangat superb untuk seorang budak yang baru 17 tahun. idea, bahasa memang superb derr. sape kate budak2 umur 17 kene buat entry k-pop, ngan tayang pakwe jer, blajar dari blogger ni.






p/s : guwa memang seorang yang bersuara lantang, ape yang guwa rase perlu diperbetulkan, guwa akan cube betolkan, biarpon bendu tu seakan mengundang cemuhan beberapa pihak.hee


kalau ade orang kate, segmen ni menguntungkan satu pihak jer, guwa tak berapa setuju, ade pihak lain yang akan untuk jgk, tp depends on taktikal la. tp still, berpada2 la join segmen kontest tu.

Friday, June 17, 2011

PANAS : nazirulhazwan lagi hebat dari zackzukhairi ?


vs

sape lagi kacak? sure la ...............................................

back to business,

guwa tau, ramai antara kita yang teramat mementingkan kedudukan rank alexa. tak kisah la nak top kat dunia or kat malaysia.


tak dapat nak guwa sangkal dan guwa nafikan guwa jugak tergolong dalam golongan ni mase mula2 berblog, guwa jadi gila trafik dan sebagainya. tinggi rank maknye trafik mantap bile trafik mantap income pon cantik. skang hampeh, nufnang tak sampai rm1000 pon sejak kerje ni.


tp bile da menjejak dewasa, guwa lebih matang. guwa tak nampak pentingnya alexa rank. kat dunia mahu pon kat dunia. sebab ape? meh guwa bgtau sebab ape :


cube korang p chek rank alexa rank blog zackzukhairi : http://zackzukhairi.blogspot.com/
pastu check guwa punye : http://nazirulhazwanws.blogspot.com/


guwa lagi up kan? guwa tau ramai lagi blogger yang ranking blog lagi up dari blog realiti konspirasi tu, tapi tapi


1)cube u all tanye member2 bukan blogger yang blogger pon boleh gak kalau nak tanye, kenal tak guwa? takpon kenal tak ujang,kalau tak ujang pon izamir ridzuan la. sure RAMAI tak kenal


2) cube tanya plak, kenal tak zackzukhairi? sure ramai yang akan cakap kenal, paling tidak pon pernah dengar name, tak pon ade yang akan jawab " eh?yang buat katun comel2 tu kan??"



so i guess, dengan penjelasan yang simple di atas u all boleh dapat sebab, kenape kini guwa berblog dengan lebih matang, no more kejar rank, trafik pon tak endah sangat(sikit2 bolehla)



ape yang guwa kejar kini, entry yang dapat menghiburkan, mengajar dan membuat mereka2 diluar sana, kenal guwa sebab kualiti entry guwa dari pada rank tinggi mencanak, tp orang tak sedar pon kehadiran kita kat dunia blog ni.


pens off

p/s : even irine pon guwa rase rank guwa lagi tinggi dari die.hehe tapi tapi ......................................

Thursday, June 16, 2011

BLOG DIKRITIK DISERANG ANON : BENCILAH

p/s :u all penah tengok anjing menyalak bukit? bukit takde pape pon, buat rilex jer, anjing lame2 penat.kalau da penat die berenti la, kalau u all lawan makin menjadi2 la die.


anon di sini bukan anon penggodam, tetapi anon pengkritik~



gambar 1 : motif?


semalam,guwa menggodek2 beberapa buah blog.tak banyak pon,mane yang sempat je guwa godek.yg tak sempat.maap la yer.sob sob


cam biasa,kalau godek guwa akan lebih banyak menggodek blog gadis dari blog pakwe,buat ape tgk muke jantan.


gambar 2 : hanis zalikha versi kartoon


bila da tergodek,guwa mesti tergodek entry lame2(sambil carik idea) jumpela entry pasal anon.anon mengutuk blog ku,anon itu la anon ini la


bukan blog gadis tu aje,byk lagi blog yg entry nye pasal anon mengutuk memaki.jadi guwa jadi blur sat.otak guwa gagal berfikir dengan waras sat.perlu ke nak buat entry kalau anon maki?


ape motif we all nak buat entry tu?


1.publisiti murahan
2.belas kasihan murahan
3.jualan murahan *da stat merepek*



so i guess xda best pon nak buat entry pasal anon serang maki, guwa nak tanye,ape la yg we all dpt klu buat entry gitu? paling tidak pon dapat la komen komen seperti berikut :


1. sabar ye wak,anon mmg jahat
2. ish3,x abes2 anon ni
3. awak rileks ye, i benci anon


kepuasan? ape yang puas kalau stakat balas balik kat entry,kalau dpt bagi penendang se'das' dua ye jugak



kekadang ade jugak entry yang siap kite bagi jawapan kat semua kritikan anon, adeh, der,bhai,akak,makcik, "haters,lu explain berjuta2 patah pon,mereka tetap benci " so, better korang perah otak untuk buat entry lain yg lagi best dan kebaboom



nak bagi haterz paham?tak ade nye mamat or minah anon tu faham akak2, abg2 sekalian, sekali u all jawab, sekali tu die jawab balik, begitula seterusnya. buat letih je u all menaip dengan perasaan geram, tp haram pon tak dapat.



ntahla,kekadang guwa serius rase kehadiran anon ade kalanya macam dibuat2. guwa sendiri boleh jadi anon untuk kutuk blog guwa.pastu buat entry.ye idak?



guwa sure,akan ramai membantah entry guwa ni,sebab mmg ramai pon yg pernah buat entry pasal anon. " blog aku lantak aku la nak buat entry ape" sure akan terbit di bibir pembaca yg x puas hati, then jawab aku balik " blog guwa suke guwa la nak buat entry ape"



peace no war
pens off

Wednesday, June 15, 2011

# rabu ayatless : percutian guwa dan nia di brazil, gambar nia sahaja









Tuesday, June 14, 2011

Tony Blair pon BACA QURAN tiap hari, kite?HARAM takdonye

Ape agaknya perasaan u all bila pagi2 u all terbaca petikan yang berbunyi begini :



LONDON - Bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair yang merupakan seorang penganut ajaran Katholik, mengaku membaca kitab suci umat Islam, al- Quran (yang diterjemahkan) pada setiap hari, lapor sebuah akhbar semalam.

Pemimpin berusia 58 tahun itu berkata, beliau membaca Al-Quran untuk memastikan bahawa beliau lebih memahami tentang ajaran Islam. - sumber BELI PAPER SENDIRI

ulasan :

guwa la, sebagai seorang manusia yang mengaku umat Nabi Muhammad merasa amat malu dan sepertinya muka guwa ni ditampar berkali-kali oleh mantan PM britain tu.


orang yang kite benci, caci atas tindakan bongkak takbur kerjasama beliau dengan US dalam projek penentangan pengganas kononnye itu melakukan satu perkara yang guwa rase majoriti umat Nabi Muhammad tidak lakukan hari ini


tak percaya?korang p cari korang punye Quran skang? kompem tempat letak Quran pon da tak ingat kan? mau taknye, bace time ade orang mati jer kan?tu pon kalau baca la, kekadang tu baca yasin jer


tambah lagi satu petikan :

Blair sebelum ini memuji agama Islam sebagai indah dan menyatakan Nabi Muhammad SAW penggerak yang kuat dalam membentuk masyarakat bertamadun.


so kite camne? AF buat BERDEKATAN masjid pon kite buat tak tau, pastu bile da tau, siap cakap, " alah, takdola dekat sangat pon " guane tu?



ape agaknye tindakan kite agaknye lepas baca entry ni yer? hurm, sure kite akan rase tertampar pastu takde effect kan?kan?:)


sila like entry untuk berkongsi dengan rakan islam yang lain:)


p/s : agaknye la, bape lame kite duk depan laptop, layan facebook + blogging compare dengan bape lame mase kite ambil mase untuk solat dan baca quran?:D

Monday, June 13, 2011

merapu monday : HENTIKANLA KERJA2 HINA TU UJANG

#merapu monday

kalau u all boleh main wordless wednesday, guwa nak main merapu monday. so awas, entry hari ni just entry2 merapu sahaja.tak ada nak serius2.

pasni sape nak buat entry #merapu monday kene link kan kat guwa:)



*******************************


alkisah bermula ketika guwa membawa anak buah guwa yang paling guwa rase rimas kalau bersama, siapa lagi kalau bukan nia. lokasi penjelajahan kami pada minggu ini, KL


dipendekkan cerita, sedang guwa, sedang sibuk meng"usha" pakaian di sebuah gedung tekstil terkemuka tanah air, nia tiba2 menjerit ibarat terkene rasukan


*****************************


nia : uncle !! uncle !! cepat!!
nazirul : ye! ape die sayang? ape?

nia : nia nampak uncle ujang!!!
nazirul : uih, takkan la, uncle ujang tengah men bunuh2 ngan untie yana tu


nia : etul uncle, nia tak ipu,tadi nia nampak!! haaaa, tu tu ( sambil menuding jari )
nazirul : mane?mane?


nia : tuuuu (sambil menjuihkan bibir ke arah ujang)


alangkan terkedunye guwa melihat ujang disaat itu.hampa hatiku, ujang, kan aku da suh ko hentikan kerja2 bangsat ko tu :


V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V


gambar : ujang melambai kepada nia

nazirul : ujang2, baru kawin da boroi sampai camtu sekali?(getus guwa dalam hati)

nazirul : udah nia, meh kita balik, tak selera uncle tengok.
nia : jom!! tite nak p mane plak uncle, tite tengok movie ea!!


nazirul : iyola sayang, jom!
nia : yeaa!cayang uncle!
p/s : kepada ujang, wa da kate, lu langgar wa, wa langgar balik.hahaha

Friday, June 10, 2011

KONSERT AF BUAT DEPAN MASJID BLOGGER DIAM JER, MASE GAMBIT FUCK BUKAN MAIN LAJU UP ENTRY

guwa tak tau mana silapnye kite, mungkin memang udah ditakdirkan kite jadi blogger yang just melenting bile di fuck sedangkan bende-bende sensitif lain kite just tutup mate or buat-buat pekak


guwa tak salahkan sesape, mungkin yola, kite duk sibuk sangat dok layan nora elena sampai terpuja SETAN sampai terlupe nak amik kisah pasal bende lain.


mungkin ade yang bagi alasan, we all tak pernah tengok atau minat pon AF, tapi same goes to GAMBIT, u all tak pernah pon minat or layan die b4 ni, tapi laju jer up entry kan??


berikut adelah gambar dari blog ady budika, antara insan terawal yang meng-up entry pasal AF ni, u all boleh nilai :

gambar 1

gambar 2

gambar 3

gambar 4


soalan lu : ade antara kita mungkin kate, eleh, banyak lagi la tempat hiburan depan masjid derr, toksah nak jadi langau kecoh2 sangat.

jawab guwa : yang da ade tu kite tolak tepi la sat, yang tak ade nak diadakan ni derr, kite bising2 la sket,



soalan lu : ape pasal yang lu nak bising sangat derr?

jawab guwa : sebab guwa pelik, bersepah lagi tempat boleh buat konsert, STADIUM PUTRA, ARENA ALL STAR, PWTC. kenape nak buat dekat2 jugak ngan masjik gak derr.



soalan lu : kan die buat lepas isyak, bukan kacau pon derr

jawab guwa : aih, apesal tak buat terus dalam masjid kalau camtu, kan lg senang.


update, lihat gambar 4, masjid adelah bangunan bercahaya di belakang sane. guwa tak kate buat betol2 depan masjid, tp still, ianya berhampiran:)

korang rase, Nabi kite suke ke bende camni?da la program nyanyian, buat pulak BERHAMPIRAN MASJID



p/s : ape pon, guwa tetap nak bantah, kesucian masjid biorla terkawal, bukan jauh pon lokasi tu dengan masjid, jerit tak pakai mike pon boleh dengar la.


jangan pulak nanti di tanya ape usaha kamu untuk agama, u all kelu lidah tak tau nak jawab, usaha yang sedikit lebih baik dari mereka yang haram takda pape.


Thursday, June 9, 2011

ASB HARAM ! NOKTAH

Assalamualaikum

cam biasa, tengah den mengulor sewaktu kerje den terjalan kat satu blog yang bernama alam legacy yang kembali menbangkitkan isu halam haram ASB/ASN

ini berdasarkan dari hasil keputusan muzakarah fatwa selangor yang membuat keputusan ini berdasarkan :

Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional.


ulasan :

1) majlis muzakarah fatwa kebangsaan pernah mewartakan fatwa yang menbuat keputusan pelaburanASB adalah harus

2) namun berdasarkan dari pandangan serta blog ustaz zahirudin di entry beliau perbincangan hukum asb hukum harus yang majlis fatwa keluarkan adalah disebabkan maslahat seperti petikan dibawah :
Saya juga telah hubungi seorang S.S Mufti, beliau kata hujjah utama Majlis Fatwa adalah "MASLAHAT". Ini beerti majlis fatwa bukannya mengesahkan sistem dan cara pelaburan ASB dan ASN yang sedia ada tetapi ia diluluskan atas dasar 'Maslahat' atau kepentingan ramai (mungkin kerana terlalu ramai orang Islam yang telah terlibat dan fatwa mengharamkan akan mengakibatkan kekalutan yang tidak tergambar), hasilnya ia difatwakan harus

3) korang semua da berakal dan bijaksana dan sinin, korang boleh fikir kot, kalau den, den memang takkan join ASB, atas dasar ASB bukan la satu2nya jalan untuk menambah pendapatan. BUAT APOLA NAK BERTEKAK HALAL HARAM KALAU YANG HALAL JELAS DEPAN MATA. macam-macam pelaburan lagi yang we all boleh join.




4) kalau tidak jelas pon haramnye ASB, ASB still tergolong dalam golongan2 syubhah. toksah kite nak berjuang habis habisan memperjuangkan sesuatu yang syubhah, wat for kan? buat letih ajo.


5) den tau, sure ade ramai yang akan bagi seribu satu alasan kan?kan?? untuk u all yang rase2 nak membangkang, jemputla baca ayat dari ustaz azhar idrus, hehe mesti rase cam kene penampar jer:P





6) korang fikir-fikirkan la, nampak simple, jangan sebab keuntungan yang lebih skit kito nak buat-buat buta. keberkatan satu benda yang amat penting.


7) den bagi contoh, part beli kete, ramai yang still tak gune pinjaman islamik, sbb islamik punye pinjaman ade mahal sikit. tp bile 3-4 bulan pakai kete, kete mule meragam, power window rosak la, minyak itam bocor, yang kite salahkan proton kan?company kete tu, tp lu orang tak pernah pulak pikir, rosaknye kete sbb ketidak-berkatan duit pinjaman tu:) tak pernah kan?


6) sekian:) nak tanye lebeh contact ustaz zahiruddin


komen dari Guest
asb start since before u was born. all parents rite now use asb to live their life...poor u

kenape nak poor kalau banyak lagi pelaburan lain yang boleh mengkayakan kita dari ASb, poor u sbb mata u just nampak ASB semata-mata:) sedangkan lot more pelaburan yang boleh bg pulangan jauh lagi hebat dari ASB n menepati kehendak syarak

p/s : guwa men pelaburan emas jer, lagi untung. jelas halal :)
 

Designed by #