Wednesday, December 21, 2011

mak bapak ke sendiri2?



Guwa perasan,mak ayah zaman skarang amat suke menentukan kerjaya anak2. sejak dari anak tu keluar dari perot mak lagi mereka da tetapkan anak ni guwa nak jadikan doktor,jadikan cikgu dan macam2 lagi

reason dan alasan?
1.mak bapak nak tumpang bangge.

mau taknye,bile sembang dgn kawan2,sure la rase proud bile anak keje doktor.
Cube bygkan kalau anak tu keje executive biase je.

2.susah nak dapat kerja sekarang.

Ni alasan yg BANYAK mak bapak gune bile mengarahkan anak2 jadi ape yg mereke nak.lagi2 bile si anak minat dlam bidang berkaitan komputer yang amat dituduh susah dpt kerje.
Biasebye makbapak suh jadi cikgu.senang katenye.dipakse nye anak jadi cikgu biarpon anak takmo.kesannye?banyak wujudnye cikgu yg tak serius dan malas mengajar.


*****


Salah ke mak bapak camtu?
Salah dan tak.

tak salah sebab they all concern dgn masa depan anak2.kang tak amik tau kang da dikire makbapak derhaka.

Salah bile they all act like semua bende dorg tau padahal bukan semua tanggapan they all betol.

Untuk makbapak, hentikanla menentukan kerjaya anak2.u all boleh advise.tapi jangan jadi pembuat keputusan.believe me,u all akan merosakkan anak2.

Untuk anak2, please,jadi org yang u all nak jadi.pilih kerjaya yg u all betol2 minat.then jadi the best dalam course yg u all pilih,then,xkan ade issue susah nak kerje. BUT jgn menderhaka! =p

******

Mak ayah guwa pernah kate,bebudak engineering susah dpt kerje.bukan makayah guwa je la.ramai yang ckp gitu. makayah guwa siap pakse guwa amik medic.tapi sayang,guwa org yg berprinsip.alhamdulilah,berkat usaha dan juga doa mereka guwa berjaya dalam bidang yg guwa pilih dan minat dan yang penting guwa enjoy dengan kerja guwa.

guwa mungkin boleh grad sebagai student medic,TAPI guwa sure tak happy

Dan untuk info,semua student engineering batch guwa da dapat keje.termasuk lah mereka yang extend setahun.so mane die "fact" yang kate budak engineering susah dpt kerje?dan member guwa yg amik sains computer pon da kerje.


*****


"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life" - Confucius

"Every day I get up and look through the Forbes list of the richest people in America. If I'm not there, I go to work." ~Robert Orben

"When people go to work, they shouldn't have to leave their hearts at home" - Betty Bender

"You know you are on the road to success if you would do your job, and not be paid for it" - Oprah Winfrey

25 comments:

qasehraihan on December 20, 2011 at 8:39 PM said...

mak aiii..pjgnye nama dia..hehe
dh ada ank nt xyah stresskan ank..
biar dorang buat pilihan..
asal jgn blajar xkemana kawen ngn sejenis udah..huhuhuhuhuhu..nauzubillah..

Akmal Khalidah on December 20, 2011 at 8:39 PM said...

Mak ayah lagi banyak makan garam. Kadang2 diaorang halang kita buat sesuatu sebab tak nak benda yang dia pernah buat,kita buat. Mereka pun pernah alami zaman remaja cam kita.
Kan =)

Cik Apa Saja on December 20, 2011 at 8:44 PM said...

betul tu.......mak ayh yg trlalu concern pasal kerjaya anak2 akn mmbunuh ank tu blik...boleh nsht, tp jgn memkse...

TiTi on December 20, 2011 at 8:45 PM said...

Betul tu, tp ibubapa hanya ingin yg terbaik untuk masa depan anaknya :)

Walau apa pun yg awk tulis, kena ingat tanpa doa ibu bapa mungkin rezeki yg ada harini takkan dtg bergolek.

Halimatun Sa'adiah on December 20, 2011 at 8:53 PM said...

berkat doa mak ayah la sy dpt kerja seperti skang..
alhamdulillah..

Syat0za Zai on December 20, 2011 at 9:40 PM said...

thanks naz :)

snadilaa on December 20, 2011 at 9:58 PM said...

my cita-cita nak amik medik tapi semalam berangan nak jadi engineer . hehehehe .

makbapak semua nak anak2 dia berjaya dan berkerjaya :)

Aflina Affandi on December 20, 2011 at 10:03 PM said...

Betul gak tu. Parents aku suruh ambik nursing dulu. Alasan nanti boleh dapt kerja terus.Tapi aku still teruskan usaha jadi English comm students.

Btw, semoga kau dapat kerja best2 nanti.

YAYA AZURA on December 20, 2011 at 10:11 PM said...

Percaya dan yakin dgn kemampuan diri..buat yg terbaik...

Eera Shera on December 20, 2011 at 10:14 PM said...

keje tu insyaAllah ada..tapi kena belaja rajin2 la..kalo result ciput tu yg ssh dapat keje..

niezam on December 20, 2011 at 10:23 PM said...

bab cos tu mmg la. tu usaha kite sendiri la bila masuk pasaran keje. tak kisah la grad cos ape. cth autocad. dari budak hotel smpi park management smpi construction mmg kena tau kan. sbb tu basic. *pendapat sy*

gadis NOTA pelekat on December 20, 2011 at 11:51 PM said...

rezki tu Allah bagi tak kisah pun apa bidang yang penting usaha. tapi kalau dah buat kerja tak ada ikhlas dlm terpaksa x ada paedah gak kan... ikut kemmpuan masing2

cantekk on December 21, 2011 at 9:43 AM said...

ramai jgk aku tgk, grad kos lain, bile kje masuk bidang lain..

[k]o{q}i[n] on December 21, 2011 at 11:48 AM said...

yup...agreed.. bak kata Harith Iskandar, "Do what you love, Love what you do.."

hudahazwani on December 21, 2011 at 12:28 PM said...

HAHA ! lame ta lepak kt blog ko naz. .entry kali ni amat sesuai dgn aku. .

terjadi smp skank kot . .pecah pale dibuatnye ! tension memanjang, , HAHA. . :))

sue on December 21, 2011 at 1:21 PM said...

pucuk pangkal diri kita sendiri.. ..pd saya mak bapak serg dah lebih terbuka pemikirannya.. *bersyukur sbb mak& ayah saya sgt sporting n support anak2 mereka.. alhamdullilah

Mr. Sepet on December 21, 2011 at 2:14 PM said...

like . ! !

Ujang9897 on December 21, 2011 at 2:59 PM said...

mak bapak baca tak blog ek..?? tgk cerita 3 idiot byk pengajaran tentang kerjaya ni..

"jalan pasti ada, mesti ada cara"

najihah sahami on December 21, 2011 at 3:21 PM said...

ehee..setuju....tp kan...lepas keje seperti yang diharapkan oleh umi ni, rasa macam puas la jugak walaupun terpaksa bergadai minat dan cita2. xpe. dah tersurat rezeki macam ni. uhuuu..

sumpah jeles ngan mu naz!

umie naziera on December 21, 2011 at 3:58 PM said...

betul betul betul...apa yunk betul pown aku tak tau..hehehe

Tasha on December 21, 2011 at 7:18 PM said...

realiti nya mmg bnyk kes mcm ni,kesian yg tpaksa ikot ckp mak ayah tu...

EZAN IDMA on December 22, 2011 at 8:46 AM said...

Yup. Engineering student sng je dpt keje. Usaha kene lebih la. Saya pon tak lama menganggur. Sbulan je. Hehe

~Nana BamBam~ on December 22, 2011 at 3:44 PM said...

x bleh bantah dah kalau mak bapak dah tentukan..tapi hati sendiri?

kene tegakkan diri sendiri jugak..kalau x, bahagia x sudah.

Puteri Iqa Izyan on December 24, 2011 at 1:17 PM said...

dulu parents selalu suruh ambik medic the belajar kat oversea. fuhhh. kemain berangan. last2 taknak ambik medic jugak sbb malas belajar =P

tapi okay la jugak ambik akaun sekarang. cume tak tau nak teruskan dgn akaun or tak sbb akaun susah sangat. huhu

chemay on December 30, 2011 at 9:06 AM said...

sumpah sentap baca entry ni.
dari habis spm.
family dok tentukan kos untuk diploma.
family dok tentukan masuk matrik or u.
habis matrik.
family dok tentukan kos untuk degree.
then dah dapat degree.
family suruh masuk SPA.
senang kerja kerajaan.
taktau ape diorang fikir.

kadang2 rasa better mati je dari hidup tak dapat buad apa2 keputusan.
tapi bila ingat Allah.
terus redha sebab taknak jadi muslim yang terpesong,
n taknak jadi anak derhaka.

n now.
chemay siriyesli rasa tertekan dengan hidup.
haishhh.
entah lah
:(

 

Designed by #