Friday, November 4, 2011

twitter punye tweet



Muke sirius
Aku tak suke bkk twitter sebenarnye
byk sgt luahan perasaan kt situ.
Semak.tak ubah mcm fesbuk pon.ntah ape uang spesial sgt smpi ade octtwitfest
aku rase kalau fesbuk buat festival lagi meletop kut.


Tp semalam ade satu tweet yg bila aku bace
rase macam macam-macam
pelik,jarang ade kate2 yang bisa meruntun jiwa halus aku
tapi yang ni lain.sirius lain :


dakwah paling dekat adalah untuk mengajak ahli keluarga kita sendiri ke arah kebaikan..dan kita selalu terlepas pandang akan mereka


Sirius
Habis ade bace statement tu
aku usha situasi dan suasana sekeliling
byk orang yg sibuk duk mendakwah
Bukan main
yang mendakwah mendakwah la
yang menegur menegur
yang mengkritik mengkritik

stylo la ustad. tak payah buat muncung itik pon nampak stylo

segala macam medium di pakai
blog,fesbuk,twiter,linkdn,myspace dan tidak lupe juga circle99
segala macam salah org dicarik
segala segala lah
konon dakwah la katenye
Ade pule yg siap dgn maki hamun,carut carutan, sindir-sindiran
dakwah katenye.
Klu nak cover,tegur katenye
tapi sendiri punye keluarga? lupe nak jage


Tak kesah la baik dakwah,kritik mahupon teguran,
better stat dgn yang dekat2.
lagi baik kalau dakwah kan diri sendiri dulu.kot?
Tapi serius
wut to do.itula malaies islam malaiesia

Kalau tak,takkanla wujud peribahasa

Semut dekat kelantan boleh nampak,gajah depan mate buat2 buta.

dan

Ibarat gadis pakai seluar nmpak spenda di marah,adik terang2 beromen tak nampak


p/s : entry tembak diri sendiri.ade org berani buat?

18 comments:

SyazwanSarawak on November 3, 2011 at 8:57 PM said...

terbaiklah perlibahasa!

tapi twitter best apa =3

Namee Roslan on November 3, 2011 at 9:08 PM said...

hohohohohohohoh..

umie naziera on November 3, 2011 at 9:36 PM said...

zaman Rasulullah dulu pown baginda berdakwah 2 peringkat..first dengan ahli keluarga terdekat,contohilah baginda..btw,smart pepatah tuh..kamus dewan edisi berapa nie?heee

qasehraihan on November 3, 2011 at 10:00 PM said...

saya marah kat adik badik sdrik..
org len sy xmarah..
hahaha..

Anonymous said...

Walaupun tak faham sgt,(hihi sorry)tapi,Ustaz Azhar Idrus memang stylo kan!! :D

Sunah Sakura on November 4, 2011 at 9:08 AM said...

sebab rasa kene pada batang hidung sendiri, rasa wajib untuk kongsi kat orang lain juga...

betul, kita selalu terlupa orang2 yang dekat dengan kita...sebab asyik dengan dakwah kat orang lain...sama2 muhasabah...

miss inna on November 4, 2011 at 9:44 AM said...

memang btl pun apa yg dpost oleh twitter tu..klo nak difirkan bukan semua org yg berdakwah tu memeulakan dakwahnya dr keluarganya sendiri...

Ujang9897 on November 4, 2011 at 11:32 AM said...

i love u

♥ MS ♥ on November 4, 2011 at 1:23 PM said...

totally agree --"

Anonymous said...

ustaz ni bagus sangat2xx...
dakwah yang disampaikan JELAS,TERANG DAN NYATA ...semua org x sempurna...

ayuni rosli on November 4, 2011 at 4:12 PM said...

sape nk tembak diri sendiri? die tembak org ade. bertubi-tubi lg...

peribahase power! haha

BeloG MTT on November 4, 2011 at 4:12 PM said...

Sampai sekarang masih tak reti guna twitter.. Jadi terbiar gitu jer,sampai la semalam nk try bukak dah tak boleh log in.. Haha :(

najihah sahami on November 5, 2011 at 1:35 AM said...

hahaha..cantek peribahasa kau naz!!cayalahh!

amy syahirah on November 5, 2011 at 1:54 AM said...

wooo.btol2 serius ni bang.

Zulfikar Hazri on November 5, 2011 at 5:52 AM said...

itulah dia dengan masalah.. dan masalah ni menjadi lebih besar bila politik menggunakan jenama dakwah

sedangkan yg rapat dengan mereka ape pun tak boleeehhhh

onie on November 5, 2011 at 11:15 AM said...

dakwah yang fake macam nak hempuk pala orang tu jaaa,suka bermuka-muka dalam laman sosial walhal kat luar? nyampah....

MIMIE AIZA on November 6, 2011 at 1:36 PM said...

yang penting pandang kekurangan diri sendiri dulu. baru orang lain

Ct Arina on November 7, 2011 at 3:33 PM said...

haa lebih kurang la tu. sebok mengutuk orang pakai tudung x betul, mak, kakak, adik pempuan rupenye 2x5 ^_^

 

Designed by #