Tuesday, October 4, 2011

Serius : MLM tidak patuh syariat Islam

KUALA LUMPUR – Sebahagian besar daripada kesemua 1,411 buah syarikat sistem pemasaran berbilang tingkat (MLM) yang berdaftar di negara ini tidak menepati syariat Islam.

Seorang daripada ahli panel jawatankuasa tersebut yang juga merupakan Pensyarah Kuliyyah Ekonomi Islam Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr. Zaharuddin Abd. Rahman berkata, kebanyakan daripada operasi syarikat MLM yang terdapat di negara ini berada dalam keadaan yang meragukan.

“Kita mendapati daripada banyak sudut seperti kontrak, pelan, pemberian bonus, komisen, cara pemasaran dan melanggar adab-adab serta etika perniagaan - SUMBER berita kosmos

****

Surely akan ade orang yang akan pertikaikan. sama macam kes ASB. tapi yela, nak buat macam mana,kalau dah bagi dey all, kekayaan paling utama dalam hidup kan. agama yang kedua ketiga.

Nasihat guwa, yang syubhah dan yang meragukan ni tinggalkan la. banyak lagi medium lain untuk dapatkan duit dan kekayaan.

U all mungkin tak dapat lihat kesan dan akibatnya masa ni, tapi who knows kan? kadang-kadang kesan yang kite terima bukan direct punye kesan contoh duit kene curi dan sebagainya, tapi mungkin, akibat dan kesan tu hadir dalam bentuk sesuatu yang we all tak sedar dan tak pernah terfikir, contoh, anak tak pernah lulus exam,anak tak dengar kata, kereta sikit2 rosak walaupon pakai kereta honda dan sebagainya.


p/s : haah, memang bukan semua, tapi yang join tu sebelum u all join ade u all check MLM yang u all join tu patuh ke tak patuh syariah? tak kan, main sebat jugak.


8 comments:

mizzkechique on October 4, 2011 at 8:28 AM said...

org kg sy ramai terpedaya dgn MLM ni.. kesian pakcik² n makcik² yg dh labur ribu² tp xde hasil.. yg ketua lak senang lenang dpt mewah..

nur Muhammad on October 4, 2011 at 8:40 AM said...

nak untung .. tapi tak nak usaha ,,..

FasiHaH SupiaN on October 4, 2011 at 8:53 AM said...

hmmm....jgn kelabu mata sgtlah dgn duit....

namaakulynn on October 4, 2011 at 9:07 AM said...

kwn seUNIBESITI byk joinnnn mende ni... haaihhh..

CikBulat on October 4, 2011 at 11:47 AM said...

sebab MLM berbentuk perniagaan piramid :)

Finaz Jaafar on October 4, 2011 at 12:33 PM said...

naseb la gwa mmg tk mnt MLM bagai ni

Ct Arina on October 4, 2011 at 12:57 PM said...

basiz MLM, psiko sampai org tu join ^_^
eh, ustaz azhar idrus ade fesbuk! kesian saye xtaw -_-

Ujang9897 on October 4, 2011 at 2:24 PM said...

siapa yg join MLM keluar ribu2 tu bangang...takda konsep MLM suruh labur keluar ribu2...

buat buruk MLM lain jer...

gua join CNI..hahaha

 

Designed by #