Monday, September 12, 2011

Asal menjawab je kene cop kurang ajar, tak adil la der


Dari kecik aku jenis manusia yang suke menjawab.jawab aku kebiasaannya untuk mempertahankan diri. trend mak bapak zaman milenium ni aku tengok amat jarang nak bagi chances anak2 mempertahankan diri. kalau jawab sket je mesti anak2 kene chop kurang ajar biapun anak anak cube meng-xplain dengan cara baik.

Antara ayat2 tipikal mak bapak yang sering digunakan sebaik sahaja anak-anak bukak mulut :

"oo..ko da pandai menjawab skang kan..kurang ajar"

"menjawab2..jawab lagi "

Trend sebegini bakal menghasilkan masyarakat merdeka yang pasif dan lembab.serius.

in fact, sikap buruk mak bapak yang sebegini secara tidak mewujudkan generasi pemberontak akibat dari tekanan jiwa dan perasaan.

salah ke if anak2 diberi peluang mempertahankan diri atas segala tindak tanduk beliau. lain la kalau kes tu kes berat contohnye berzina, tak semayang, pakai baju nampak spendar dan sebagainye. kalau setakat isu2 setempat guwa rase tak salah kalau anak diberi peluang meng"explain"


*****


orang tua tak semestinya betol, tak caye? cube bagi soalan add math form 5 kat pakcik makcik korang, belum tentu dorang dapat bagi jawapan yang betol


kepada yang tua, tokyah nak bajet diva sangat, toksah nak rase gah sangat. please, belajar mendengar hujah balas dari mereka yang lebih muda. kekadag dorang lagi bijak, pandai, releven dari anda.



miranda kerr kate : i marah kalau my hubby orlando bloom marah anak i membabi bute


*****

" kurang ajar mu skang kan, baru blaja UM nak tunjuk pandai da, dasar kurang ajar "<-- aku pernah dihentam ngan ayat ni dulu kala


nak tau ape aku jawab?


"abes tu? ko tu da terlebih ajar sangat la, takde la pandai sangat pon, nampak bodoh bangang jer aku tengok"


p/s : motif?tak puas hati~

nota kaki : entry minah ni agak nice la, --> missViVio


jadilah ibu bapa yang dihormati bukannya ditakuti:) peace

33 comments:

mizzkechique on September 12, 2011 at 12:13 PM said...

dh kdg2 dia mrh smbil bg soklan.. jwb je la kan.. haha

misyamissyou on September 12, 2011 at 12:13 PM said...

hoho! tp gaye menjawab tu kena la pada tempatnye...budak2 skrg menjawab dgn segala kata makian keluar..kalau jawab elok2 okay kot..

generasi kite yg akan beri peluang anak2 kite explain..tp kite generasi yg dicop kurang ajar kalau menjawab..um..the word is explaining..hehe

MiSs NoRmaLa NorFiqZ on September 12, 2011 at 12:21 PM said...

Pernah menjawab dengan perkataan AWAT? tapi dikatakan kurang ajar sebab menjawab dengan perkataan 2..Hanya sengih2 dan xjawab apa2 pun, sebab sangat terasa dan nak jaga hati orang lain...

Walaupun isu lain, tapi lebih kurang sama kot..hehehehe, memang rasa xpuas hati...

YAYA AZURA on September 12, 2011 at 12:21 PM said...

mak ayah jgn la tunjuk kuasa keibubapaan tu sangat..ada masanya kena la jadi kawan ngn anak..dengar luahan dan pendapat dorang..
yg muda xslalu salah..yg tua xslalu betul...

hana on September 12, 2011 at 12:30 PM said...

haha..
x smstinye yg tua ni betol sangat...
kekadang ada jugak salah nye...
=D

Faez Rusni on September 12, 2011 at 12:34 PM said...

haha..tp kalau diberi peluang menjawab nanti aku takut hilang repect la pade mak bapak..
but parents should know better about their son

Sunah Sakura on September 12, 2011 at 12:42 PM said...

kalo ibu bapa macam tu, serius la anak jadi diam aje... bila diam, kene hentam jugak kang... haihhhh....

JIJI YU on September 12, 2011 at 12:43 PM said...

muahaha..ak menjawab tika perlu je

waaaa..otai dtg komen blog aku..nak shaaimmm...ekeke

Elyana Ahmad ツ on September 12, 2011 at 12:44 PM said...

haha.aku pun suka menjawab kalau aku rs aku tak bersalah.kehkeh

Saiazuan on September 12, 2011 at 1:47 PM said...

susah..

Nurasyiqin on September 12, 2011 at 2:28 PM said...

macam pernah bacalah n3 nih..=D

Myera Nyera on September 12, 2011 at 2:29 PM said...

sedih.

Ujang9897 on September 12, 2011 at 3:37 PM said...

tak setuju entri kau ni...hahaha


budak milinium,cmner eja ek.. sekarang ni yg pelik..

mana boleh kuang ajar dgn mak bapak..kalau jwp elok2 takpa lagi..,

igt wei..mak takda dosa dgn anak..=)


eh aku lari tajuk ker..hahahahahha

FarhanahAdzlan on September 12, 2011 at 3:47 PM said...

maybe sbab nada suara xsesuai..tu la parents marah..=)

dylla fadzil 小草莓 on September 12, 2011 at 4:16 PM said...

nice entry... yg mn rs betul kita jawab. sbb taknak salah faham. so explain la. bukan nk melawan ka apa niat.

nazirulhazwan~ on September 12, 2011 at 4:29 PM said...

@Ujang9897:

cilakak.haha mmg la, aku cite pasal jawab elok2 la, bukan kurang ajar

Namee Roslan on September 12, 2011 at 6:08 PM said...

wahahha, amboi. tapi culture melayu memang macam tu. kalau anak banyak cakap pun marah n suruh senyap. sbab tu melayu banyak tak maju. serius. kalau mat saleh, diorg ajar anak bercakap dan debate. sebab tu diorg banyak pandai.

Hishyamuddin on September 12, 2011 at 6:54 PM said...

haha..betoi, setuju..opps, aku bukan nak menjawab ni, tapi nak mengomen..hahaha

fleXor said...

parents x salah pon, kita tuh sebenarnya jgn menjawab. ak tau ak pon biasa kena dgn parent ak, biarpon pada ak, ak yang betol but to him he's right. so there are two different opinions about something, and when it comes to this, respect comes to play. you must respect your elders fore and foremost. tapi one thing about my parents, they never said,' kurang ajar ' to any childrens even if its not theirs.. not in my 20 years of life. sometimes i do talk back for the sake of satisfying the needs to explain myself, but after that surely i will regret because deep in my heart, even how true i am at one particular moments, i had shown disrespect to them. sometimes, its ego, my dad would get angry and after that, he cools down and tried to talk things back with me, mainly because he knows, rage and ego had consumed him at that moment and he couldn't think things straight. U must nevertheless respect your elders, especially your parents even if it kills and pains you. i was taught that way. and thank god, things were smooth sailing for me through out my 20 years of life.

tieha ismail on September 12, 2011 at 8:26 PM said...

dak UM erh? kuikuikuikui

qasehraihan on September 12, 2011 at 8:27 PM said...

panas gak isu ni..
pdt sdri..ntah ye x pun xtau ni..

biasanya time ibu tegur..klu time dia tegur lembut, kita mjwb pun otometik smulajd lembut so xwujud pun istilah kuang ajaq..

yg timbul tu bila..ibu marah time datang bulan..angin satu bdn,
time ni kalau kalau c anak tu pun nk buat angin satu bdn..mmg akan nmpk kuang ajaq..sbb otometik suara menjawab tu pun ikut volume dtg bln ibu td, tinggi..dan ibu akan tmbah marah dan xnak trima pun wpun apa yg dipertahankan oleh kte btul time tu..

yg penting org tua kena hormat,kena utama..huhu

lari topic x ni ek??xtahu..huhu

Penggemar Coklat on September 12, 2011 at 8:36 PM said...

kadang2x mendiamkn diri dgr bebelan pun kena cop kurang hajaq.. cehh~~

speak on mind on September 12, 2011 at 8:43 PM said...

kadang-kadang memang kena menjawab pun...bergantung kepada isu dan situasi....tak kan nak diam je...mana tahan! kan?

missn on September 12, 2011 at 8:49 PM said...

betul tu..
selalu je kena 'dia ni tau nak menjawab je,'
dah tu mcmana, ayat tu pown asik nak menghentam kita je..
lepas tu, sumer org nmpk kita ni bersalah besar..
sedih giler2..

MIMIE AIZA on September 12, 2011 at 9:45 PM said...

baru masuk um dah kurang ajar. penampor mau?? ahaha

FasiHaH SupiaN on September 13, 2011 at 12:37 AM said...

menjawab bila perlu...kadang org tua pun tak semua betul..aku sokong!!

Qaseh dalia adelia on September 13, 2011 at 11:48 AM said...

saling hormat menghormati tu yang penting , tak kira tua or muda ,kalau salah turunkan ego

Miss A on September 13, 2011 at 12:42 PM said...

hehe,mmg lah ade org kte kurg ajar kt kte klau mlwan ckp ibubpe,tapi kdg2 dorg kne dgr jgakkan ape kte nk ckp.hurmm :)

thanks

eiela on September 13, 2011 at 3:43 PM said...

huhu menjawab-menjawab, menjawab jugak kalau ada rasa yang tak kena bila kena pada tempatnya. kalau dah main pijak kepala, terus sound je. Tapi dengan family menjadi dengan cara slow talk, tunggu reda.

budakampung on September 13, 2011 at 5:27 PM said...

sekali lagi gua setuju! dan sekali lagi jugak thumbs up bro!

amirnawawi on September 13, 2011 at 8:46 PM said...

Menjawab tu boleh api biarlah kena ngan tempat dan situasi.. kalau main redah je memang kena la sejibik atas muka balik..

bighagenjo on September 13, 2011 at 9:41 PM said...

ingat tak jadi publish entry ni rituh, hehe

meaw on September 14, 2011 at 3:02 PM said...

biasa ah orang tua mang gitu,nak betul depa je,huhu

 

Designed by #