Friday, September 30, 2011

Aku amat kurang gemar wanita-wanita yang bekerjaya

tajuk panjang : aku amat kurang gemar wanita yang bekerjaya sehingga terpaksa menghatar anak ke pusat jagaan.


hari ni punye paper ade kes budak koma, suspek akibat dari hentakan atau gegaran kuat. kecuaian pengasuh.


guwa, dari dulu tak gemar if budak2 dihantar ke rumah pengasuh.mak sendiri ade.sendiri jage la. tangan ade kaki ade. kenape nak kasi orang lain jage?


1.gaji suami kecik, kene kerja nak tampung keluarga.

tampung keluarge or nak cari duit lebih supaye boleh shopping bulan2. if bergaji kecik, kontrol perbelanjaan.bile jadi 3000, jgn la nak hidup macam keluarge yang bergaji 18000. ni tidak, guwa tgk tren skang, gaji 3000 da sebuk nak pakai honda.

if nak jugak kerje.kerje sampingan pon boleh, contoh?blogging la weyh.rm1k sebulan pon boleh dapat.

tak payah keluar rumah dan u all boleh luangkan masa lebih dengan anak u all.



2. belaja tinggi2, sampai master. takkan nak bazirkan

u all nak bazirkan degree ke nak bazirkan kasih sayang kat anak? anak ngan degree, mane u all sayang lebih?bile anak da mati, boleh tebus balik dengan degree or master korang tu?



3. Kami kerje untuk anak2 jugak. nak bagi kesenangan hidup kat die.

soalan guwa. bile u all da tua. u all nak duit dorang ke nak kasih sayang dari anak2 u all tu?nak ke dorang hantar u all ke rumah orang2 tua? jangan salahkan dorang la if dorang buat bende yang same kat u all.

baby dan budak2 kecik ni, kalau suruh dipilih duit dan ibu bapa mereka surely, dorang akan pilih ibu bapa.



*****

guwa bukan against wanita untuk bekerjaya. tapi tapi..

bagi guwa, girl boleh bekerjaya, no prob, tp biarlah bile da beranak nanti, orang yang jage anak tu yang rapat ngan kite dan die hanye jage anak kite.baru la terjamin sikit. contoh, mak kite ke, makcik kite yang da taktau nak buat ape ke.

anak sedara guwa bersama ayahnya, tom cruise

hantar nak ke rumah penjage ni risky. serius. bukan sorang dua budak dorang jage, berpuluh. korang jage anak sorang pon da letih, tension, inikan pule jage berpuluh, pastu bukan anak sendiri plak tu.tak percaye?try la jage anak sedara korang dalam seminggu.


tak payah la nak praktikkan hidup dalam kemewahan. kat opis guwa ni ramai je yang gaji kecik, isteri tak kerje.boleh je handle. anak ade yang sampai 9 orang pon.its all about pengurusan. belajar sampai degree biar pandai gune akal.


memang betul orang kate kalau da ajal tak boleh buat ape. well at least, kalau anak tu u all jage sendiri. u all bersyukur, sekurang2nye u all sempat korbankan masa dan bagi kasih sayang sepenuhnya pada mereka.takde la rase terkilan.



p/s : surely ramai gadis akan hentam guwa, tp ape guwa peduli. yang guwa tak suke guwa suarakan,nk setuju atau tak itu hak memasing. negara kite negara demokrasi:)


tajuk diubah sebab diserang beribu anonnymous~

62 comments:

Munna on September 30, 2011 at 1:00 PM said...

bru je bincang psl hal ni dgn tng mlm td =)

hana on September 30, 2011 at 1:05 PM said...

erm...
tu pandangan masing-masing kan..
dgn kos hidup yg tggi ni mmg memerlukan suami isteri tuk bekerja..
sume perkara ada buruk n baik nye kan..
=D

Nick Hariz on September 30, 2011 at 1:08 PM said...

Gua sokong lu beb!!!!!!!!!!!! Pompuan sekarang, kerja bukan sebab nak tolong family, most of all... sebab nak shopping pakai mahal2 menunjuk jer!!!

missteeha the babling girl on September 30, 2011 at 1:09 PM said...

tapiiii ...cikgu kata , wanita yg x bekerja zaman nie ...ibaratt ... kemiskinan yg tersembunyii~

-.-

Nanako Genji on September 30, 2011 at 1:14 PM said...

nk kata sokong x gek...nk kata x sokong pn x gek...tp alasan tu blh r d terima...logik...cuma mcm d info td r...klu nk cari org jaga tu biar r yg btl2...trusted...supaya x jd mslh...pastu klu leh biar r dia org jaga ank kt je...atau pn dia jaga dlm 2 ke 3 org bdk je...sbb klu ramai2...smpi 10 ke 15 org mmg pening...tu yg mcm2 berita kt dgr...yg pth riuk...yg melecur...mcm2 g r...

rubi @ cawan2 on September 30, 2011 at 1:34 PM said...

aku suka post ko nih. tapi aku tak sokong beberapa poin.

kalau laki sendiri yang suruh kerja, katanya xmampu nak tanggung hidup berdua, so takkan ko nak mengada cakap xnak kan? mahu mendapat pelempang sedas dua nanti.

ps: kalau xkawen, kata xlaku.
kalau dah kawen, kata xreti jaga laki.
kalau hantar anak pi pusat jagaan, kata xsyg anak.

apa2 lar~

bighagenjo on September 30, 2011 at 1:50 PM said...

kadang2 kita tak tau situasi org tu kan.

ada betulnya kau,
ati perasaan dia, susah senang dia sapa tau kan.

belogkiter on September 30, 2011 at 1:53 PM said...

masalahnya..... u all sendiri tak mampu nak tanggung we all.. bukan nak kutuk tapi...kebenaran... peace....;)

♥ MS ♥ on September 30, 2011 at 2:05 PM said...

GUA TAK anti LELAKI-LELAKI yang bekerjaya DAN KAYA RAYA. HAHA xD .

Rozuan Ismail on September 30, 2011 at 2:15 PM said...

setuju ngan u all.ada mak kesah.kita punya hak untuk bersuara

Syara Mohammad on September 30, 2011 at 2:15 PM said...

memang best jaga anak sendiri. sangat puas hati. jimat pun sebenarnya. okay ke gaji husband 3K?? Not enough lah dear. simpanan utk pelajaran and sara diri bila meraka mula masuk sekolah.

ayah kerja, ibu jaga I kat rumah. semua adik beradik I tengah belajar. Allah nak uji, Allah amek ayah dulu. Pendapatan keluarga? ZERO. Mana ada siblings I yg amek loan??? Ayah tak kasi ohh... serabut jugak lah setahun dua. time tu, takde dah pak cik, mak cik nak tolong. duit belanja bulan2 pun takde.

ops! this is my opinion. sebab i, ibu yg jaga. ibu yg asuh sepenuhnya. Ibu pesan, kena kerja. saya hanya menurut perintah. =D

adanhayad on September 30, 2011 at 2:16 PM said...

aku memang panas, tp benda ni bagus gak kalo buat perbincangan.

thanks naz, ang dah bagi tajuk untuk assignment report writing aku! wahahahaha!

ShafiqIzwan on September 30, 2011 at 2:47 PM said...

nice nice nice! haha.

Novelgurl on September 30, 2011 at 2:57 PM said...

eleh ~

gerhana luka on September 30, 2011 at 3:36 PM said...

setuju ar jgn sbb sibuk sgt nak bekerjaya sampai anak tak terjaga tapi kan mana boleh suruh mak sendiri tolong jagakan anak kita udah la kita pun mak kita bela dulu pastu dah ada cucu kena jaga cucu plak tak baik tau biarla mak kita tu beramal ibadat dihari tua dia takyah bagi serabut ngan cucu2 plak. pandai buat anak pandai2 ar urus sendiri udah kome laki bini gatal beno ye dak?

un MARKS on September 30, 2011 at 3:42 PM said...

kerjaya pun penting. family pun penting ah

qasehraihan on September 30, 2011 at 3:51 PM said...

woooooo...panas gak tajuk ni..
cer naz update status, kalau pmpuan keje..then amik maid..anak tinggal kat maid apa pdpt naz..

nt bini naz xleh keje a ek??
sian dia..mesti dia stress dan inferior tgk member2 bekerjaya...hihihi

dylla fadzil 小草莓 on September 30, 2011 at 3:53 PM said...

semua benda ada pros n cons. for me, tak patut jugak kalau dah beranak pinak ja, itu kena dijadikan alasan untuk wanita tidak berkerja, esp yg ada degree n masters bagai.

sebabnya, perempuan harus ada back up plan n simpanan sendiri just in case apa apa jadi masa hadapan. jodoh pertemuan perpisahan di tangan tuhan. who knows, suatu hari nanti jodoh kita dengan suami aka tempat bergantung kita tak panjang, tak ka susah kita dan anak anak?


kalau nk hantar anak anak ke tempat mengasuh, survey la baik2, supaya boleh elakkan perkara tak baik terjadi.

sekadar pendapat. peace :)

Aku Ibu Muda on September 30, 2011 at 3:54 PM said...

kali ni tak setuju dgn kamu

orang ni kan...selagi dia tak merasa sendiri, memang sedap je bercakap itu dan ini.

hidup kat kota ni, tak semua orang bekerja 2-2 nak mewah...tp sbb TERPAKSA

kalau dah gaji suami cukup2 untuk ansuran kereta saga, sewa rumah, susu dan pampers anak je...

celah mana nk korek utk makan? sbb tu isteri kena kerja jugak.

Roxanne on September 30, 2011 at 3:55 PM said...

ssh nak komen..tp cube ltk kan diri kalian di tmpt ibu2 yg bekerja..they are struggling for life..mmg byk option utk cari duit..tp bukan semua org bernasib baik..tak boleh salah kan wanita semata..tak adil..

ir yien 9897 on September 30, 2011 at 3:59 PM said...

SooKaaa.. kan best kalau semua lelaki pikiran macam nie..

sekarang nak cari lelaki yg kerja pun susah...hehehe

nice entry..nk like 100k lah..huhu

nazirulhazwan~ on September 30, 2011 at 4:04 PM said...

@Aku Ibu Muda:

kerje is kerja, but anak jauh lebih penting, am i rite?

kerje la if u dapat cari orang yang terbaik untuk jage anak u.

nazirulhazwan~ on September 30, 2011 at 4:05 PM said...

@Roxanne:

macam mana nak ckp. takkan nak salahkan lelaki sebab tak jage anak?:P

aanie on September 30, 2011 at 4:34 PM said...

setuju dgn aku ibu muda...

kalau kes family jauh, camne nak hantar?
lagipun mak kita dah bersusah payah jaga kita adik beradik...takkan dah tua pun nak menyusahkan dia jaga anak kita lak?? sanggup menggajikan ibu sendiri??

sape x syg anak?? xkan sb hantar ke nursery blh dilabelkan x sayang anak...

Anonymous said...

nak cakap sopan pun rasa cm xpatut..sbb ko pun cm kurang sopan jek..wakokoko...ko da kawen belum ek?

Roxanne on September 30, 2011 at 5:19 PM said...

@nazirulhazwan~: bekerjasama lebih elok kan, dr menunding jari kpd sape2..sb tu sy kate td jgn salah kn wanita semata..ni tanggungjawab bersama..tp xde la smpi nk suruh laki pulak brenti keje jage anak kt umah kan..sume ppuan kalo boleh nak jage anak sendiri..tp atas desakan hidup,tpakse bkerja bantu suami..tugas sbagai isteri pn xle abaikan jgk kan..tapi masih anak adalah priority utama..xkan la nak bantu suami pn dikate kn x syg anak..hmm..pasal umah asuhan, mmg kena cari yg betul2..kbykkan org skrg bukak nursery sbb demand tinggi..duit masyuk..sb ramai golongan ibu bkerja skrg..niat murni utk mengasuh tu dorg ltk kt nombor bape kite pn xtau..sb tu kualiti kureng..pk duit je ;)

shaliza khairi on September 30, 2011 at 5:31 PM said...

zaman sekarang tak boleh jugak kalau isteri tak bekerja. kalau suami gaji kecik, mana sampai hati nk tengok dia susah payah keje sorang2. isteri kerja sebab nk ringankan beban suami. cuma perlu beringat lah. tak de lah sampai nak devoted life dekat kerja je kan. =)

Anonymous said...

Guys...

Come on k...tukar lah mentaliti nak hentam wanita bekerjaya...Zaman sekarang ini kalau lah isteri tak bekerja dan tiada pendapatan sendiri setiap bulan..habis lah!!Nowadays...its all about money k..tiada duit yang cukop rumah tangga berterabur jugak..berpecah belah...anak jadi mangsa..the main point here is still the same..ANAK JADI MANGSA!! Jadi wanita perlu bekerja untuk secure diri sendiri...Kene tggal dengan laki pon tade lah hidup melarat t...

Nieynasz.J on September 30, 2011 at 5:51 PM said...

jaga sendiri jela..kalau kerja mintak la family jugak yang jaga..bayar pun berbaloi

Nieynasz.J on September 30, 2011 at 5:51 PM said...

jaga sendiri jela..kalau kerja mintak la family jugak yang jaga..bayar pun berbaloi

nazirulhazwan~ on September 30, 2011 at 5:55 PM said...

@shaliza khairi:

yaya.dat one i ammit.if da mmg gajinye sgt kecik.then isteri kene tolong.dat one no choice.tp yg i ckp ni something yang ade choice.itu aje:)

nazirulhazwan~ on September 30, 2011 at 5:57 PM said...

@Roxanne:

puan,
sy tak kate pon.x syg anak.dan sy tak salahkan pon wanita sepenuhnye. If kit ade pilihan,then make a right choice.if.we dont..just jalan je:)

nazirulhazwan~ on September 30, 2011 at 6:00 PM said...

@Anonymous:

duit tak boleh beli byk bende.yes duit boleh beli handbag lv,duit boleh beli bmw,banglo 5 tingkat.

Tp duit tak mampu beli kebahagian:)

Yes,money maybe be something but not everything

Namee Roslan on September 30, 2011 at 7:04 PM said...

em tapi kan...aku blaja sampai peringkat master kau tahu kenapa?

hahaha, sebab kalau suami aku tinggalkan aku atau dia mati ke, aku ada pelajaran. :P tu je ah. tp bila dah kahwin, aku taknak kerja pun. saja nk kumpul scroll je.

izfanora on September 30, 2011 at 8:41 PM said...

wah, indahnya bahasa anda.. :P

nie bukan nak sokong atau bangkang. just kongsi ilmu sikit.

tak boleh salahkan wanita 100% kerana tugas seorang wanita yang telah berkahwin, "isteri", adalah melayan suami.

kenapa lelaki tak rasa anak itu tanggungjawab mereka? sampai salahkan wanita bila apa-apa terjadi pada anak?

Alya Esprézzo™ on September 30, 2011 at 8:49 PM said...

hahahahahaha..perghh!

nazirulhazwan~ on September 30, 2011 at 8:53 PM said...

@izfanora:

haha,bahasa tu mmg begitu la wak.entry sebelum ni pon macam tu:P maafla

Rtp Farra Arisha on September 30, 2011 at 9:38 PM said...

wanita bekerjaya bekerja because of they wanna get so much experiences (maybe). but then jangan la terlampau pentingkan kareer sgt daripada anak2 and family. whatever it is, family is first. then, our jobs, works will be the another matters after that!

BlueberrY CheesE on September 30, 2011 at 10:09 PM said...

Nice entry. thanks bg pendapat. but disagree with you. memg ada lelaki yang xsuka wanita bkerjaya. sbb apa? smometimes gaji bini lagi tinggi dr laki. dorg xdpt nak terima hakikat. ok, let say. bini dok umah, jaga anak. korg kata bini xperlu nak duit untuk bermewah2. kalo dah duk umah, laki pon liat nak bg duit, bini tu jadi apa? die pon nak cantik. nak beli itu, nak beli ini. ok, korg nak gelar perempuan materialistik, go on. tp kalo bini cantik, untuk sape? laki jugak kan? ni dok umah, keje kemas rumah, paling bosan pon online. korg xrasa ke perempuan bekerjaya lebih open minded? nak ke, bini dok umah, jaga anak, online, dok control laman sesawang laki. haha. korg, banyak dah cite camtu. nak kata anak tu x terjaga, nak seribu daya, xnak seribu dalih. saya ni dijaga pengasuh, tp alhamdulillah sihat walafiat sampai sekarang dan ikatan keluarga sangat rapat. cubalah kawin dulu, baru tengok cmne keadaannya. lagi satu, laki skarang bukan sume bole pakai. bini jaga rumah, die dok menggatal kat luar. heee, kalo jadi apa2, korg nak sedekahkan harta benda korg kat bini ke? hihi. perempuan pun kena ada back up bro. =) just my opinion.

Cikgu Jaja™ on September 30, 2011 at 10:56 PM said...

dh bekerjaya tu..pandai2lah manage.. xde sebab nk anti wanita bekerjaya..sbb yg bekerjaya tu lah yg bantu bayar bil, pampers anak susu bagai...

lg satu dr yg bekerjayalah, si suami boleh jadikan banker..

aku teringat ada satu ceramah tu, ustaz tu pesan, hutang anak xpyah bayar sbb wang anak adalah wang bapa.tapi hutang isteri wajib dibayar. sebab apa, duit isteri bukan duit suami.. suami tidaklah berhak ke atas wang isterinya melainkan memberi/menambah nafkah terhadapnya

ngeh ngeh ngehh... :p

❤ eyeme ❤ on September 30, 2011 at 10:56 PM said...

saya gadis TAPI saya setuju dgn entry ni.. hihi..

hidup biar sederhana. memadai utk rasa selesa. bukan utk rasa bangga..

pompuan tempat dia mmg kat bwh lelaki. even kau datin, gajin besar sekali pun, once laki kau ckp a, kau kena buat a..tapi tgk la jugak a tu ape kan. langgar hukum ke x..

pernah jugak dgr org ckp, kalau xnk jaga anak, jgn buat anak.. haa.. amek kaw..

Sunah Sakura on September 30, 2011 at 11:09 PM said...

bekerja hingga sampai satu masa, berhenti untuk anak2 pula... :)

adanhayad on September 30, 2011 at 11:41 PM said...

hangat dah kat sini.

aku lupa plak satu point penting.

tugas suami ialah carik nafkah utk keluarga.[tanggungjawab utama suami]

tugas isteri ialah melayan suami.[tanggungjawab utama isteri]

tugas menjaga anak2 pula terletak kepada ibu dan bapa.[tanggungjawab bersama]

so menuding jari kepada para ibu bekerjaya menyebabkan anak terabai sangatlah tak relevan sebab tanggungjawab menjaga anak2 terletak kat bahu ibu dan bapa

so amacam? aku harap sesangat naz bagi feedback yg boleh merangsang aku utk berfikir balik.

miss inna on September 30, 2011 at 11:55 PM said...

wah, entry panas nampaknya. bg inna lah, xsalah jika seseorang ibu itu nak kerja. asalkan tanggungjawab dia ka anak dia tak terabai. erm, rasanya klo letak anak tu dekat mak ke, mak cik ke, ataupun saudara mara terdekat rasanya lebih selamat kot bnding dgn org lain yg kita xberapa nak kenal...

BlueberrY CheesE on September 30, 2011 at 11:58 PM said...

hihihi. sekadar bertukar pendapat =) cuma saya harap janganlah ada lelaki yg anti perempuan bkerjaya lagi. stiap org ditakdirkan dengan hidup masing2. jgn anggap kehidupan semua sama. contoh ada depan mata. mama saya bkerjaya, cikgu. bagi seorang bapa, mereka hanya tahu keperluan asas anak2. tp bab remeh temeh anak2, (cth: jajan, keperluan hobi mereka) kemahuan anak2, mereka x amik kira. ibu lebih memahami. bila ibu bkerja, ada income untuk support kesukaan anak2. itu yang seorang ibu akan buat . bukan beri kami rasa mewah. tp beri anak2 rasa dihargai. itu akan lebih merapatkan anak2 dengan ibu. =) saya mempunyai ibu yang seperti itu. bkerjaya, tapi xpernah abaikan anak2. rapatnya kami dengan mama, hanya Allah yang tahu. mama lah ibu, kaunselor, kawan rapat..sprti yg saya cakap, nak seribu daya, xnak seribu dalih. boleh aje, tinggalkan sepenuh masa anak kat pengasuh. tp bg saya, saya berkorban skrg untuk dpt kerja in future yg mmbolehkan saya boleh jenguk anak selalu di nurseri. pilihan kerja bg perempuan penting =) nway, thanks again awak bg saya komen kat sini. panjang lagiiiii =p hehehehe

Anonymous said...

satu lagu trick blogger untuk dapatkan view dan komen dari ramai pembaca haha
- dan adakah ini hanya untuk menaikkan rating blog anda
-yelah blog anda kan bukan blog saya
- lagi pon blogger menyatakan dengan berblog pon dah dapat rm 1k kan...- nanti bolgger boleh wat makan anak bini ek haha

tradisi @ mentaliti melayu - isteri jaga urusan rumah, layan suami, jaga anak - suami cari nafkah, memenuhi keperluan rumah

islam yang sebenar -

suami wajib memberikan belanja untuk makan, minum, pakaian , pembantu ,pendidikan Perkakas-perkakas rumah seperti perkakas bilik air, perkakas tido , Alat-alat pembersih badan dan pencuci pakaian, sikat, dan tempat tinggal isteri sesuai dengan kemampuannya.
nafkaf batin . mahar. komunikasi baik.bimbingan tunjuk ajar. beri izin isteri bekerja dengan peraturan mengikut hukum syarak.beri hak isteri untuk bersuara. tidak sesekali dibenarkan membelanjakan harta isteri kerana itu hak mutlak isteri melainkan dengan izinnya.
http://ddms.usim.edu.my/bitstream/handle/123456789/737/HAK-HAK%20ISTERI%20DALAM%20PERKAHWINAN%20MENURUT%20AL-QURAN%20DAN%20AL-SUNNAH.pdf?sequence=1

isteri - kena taat pada suami dengan syarat mengikut agama . tidak membenarkan bukan mahram masuk dalam rumah jika suami tiada.
jaga harta suami. tidak keluar tanpa izin suami. layan suami.
berterima kasih pada suami. xboleh menyakiti hati si suami .http://www.geocities.ws/shaniz_ok/suami.pdf

jadi tanggungjawab anak ini terletak kepada kedua-dua ibu bapa .http://kajiansaid.files.wordpress.com/2010/06/hak-hak-anak-dalam-islam-al-mawaddah.pdf

tapi ada case - isteri berkerja xguna duit suami sebab dah ada upaya memelihara anak sendiri , makan minum anak bagi guna duit sendiri , duit pengasuh pon guna duit sendiri.suami teringin nak kahwin dua sebab berasa berupaya ada duit lebih bila dah isteri bekerja ...

isteri yang bekerja membelanjakan duit nya ke atas keluarga atas sebab kasih sayang lah encik blogger .isteri ini lah memenuhi keperluan keluarga yang tidak tertanggung oleh suami.

if isteri tidak berkerja , mengharapkan suami aje , alangkah berat beban itu.

kebanyakan umur lelaki itu lebih pendek daripada wanita. dan kadang kadang lelaki lebih cepat kena penyakit . dan percayalah tidak ada rugi nya isteri bekerja dan berpelajaran tinggi. cuma ada wanita yang kurang fahaman agama jer dan kurang rasa tanggungjawab yang patut dipersalahkan jika abai kan anak2.

terasa beremosi pula baca artikel di atas ...tapi artikel ni buat suami isteri berfikir mendalam lagi makna tanggung jawab patut dijalankan ke atas kedua duanya.

dan percayalah kebanyakan lelaki ini pendek umur dek kerana pekerjaan nya dan cara hidup makan minum nya.

p/s : hanya yang atas jer lebih tahu keikhlasan masing masing diantara suami isteri

nazirulhazwan~ on October 1, 2011 at 12:10 AM said...

@Anonymous:

nak dapat trafik berjuta tak payah buat entry macam ni pon boleh kawan.

nazirulhazwan~ on October 1, 2011 at 12:12 AM said...

@adanhayad:

haha, guwa boleh jawab, nanti panjang lebar sgt jadinye :P

so i guess biarkan begitu je.kan kan? masing2 dengan pendapat memasing,takde mng kalah pon actually:)

nazirulhazwan~ on October 1, 2011 at 12:15 AM said...

@Anonymous:


opss, btw thanks bg feedback yang nice

~Nana 귀여운~ on October 1, 2011 at 12:18 AM said...

pompuan kalau x kije hanya dok umah je kadang boring jugak.....tapi ada kala betul jugak cakap ang nie..... kalau nak kije, wat kije sampinganh kat umah je...anak2 pon terjaga..

♥NuR SyAFiQah♥ on October 1, 2011 at 12:21 AM said...

mak aku tak bekerja so aku dah kawen pon maybe tak keje nak jage family..cewahh

tapi aku kene pastikan la bakal suami aku tu mempunyai kerjaya yg selesa :)

Qaseh dalia adelia on October 1, 2011 at 12:53 AM said...

kalau dapat laki kaya tak kerja pun xpe hahaks ...

belum kawen lagi so tak merasa beban bila berumah tangga tapi suami isteri kan saling melengkapi , kalau suami tak mampu menanggung beban seorg diri , isteri yang baik akan mengurangi beban suaminya ... tu pun atas izin suami lah .. kalau suami izinkan no hal tapi jangan sampai keluarga tu tak mampu di uruskan dengan baik ...

benda ni sebenarnya satu tolak ansur , ada yg setuju ada yang tak setuju .. wanita bekerjaya ok je cuma wanita yg bekerjaya hingga tak mampu menguruskan n takde masa langsung dengan keluarga tu yang sebenarnya tak ok....

dah bincang dengan hencik kyle .. sebelum dapat anak , dia bagi kerja , tapi dah lepas dpt anak tak bagi kerja hahahaks (terkongsi hal rumahtangga pulak , lalala)

so hencik naz tak bagi lah wife hencik naz kerja ye ?

apa2pun berjimat cermat amalan mulia ... hihihi

Eera Shera on October 1, 2011 at 1:34 AM said...

x kawin lg..

tp kalau ada anak nanti, rasa x selamat la nak hantar kt pengasuh..
mcm2 kes

Ini Kisah Tia on October 1, 2011 at 2:47 AM said...

susah nak komen panjang2 sebab , cuma yang mengalami tau merasa . tapi betul lah , memang menakutkan bila selalu baca berita pengasuh cuai lah , apalah .. adoi ..

Liyana Ahmad on October 1, 2011 at 12:27 PM said...

aku sokong...awl2 lg ak da inform kt bakal laki aku,lau ada ank ak nk stop keje..biarlah ank membesar depan mata ibunya sendiri..^_^

amy syahirah on October 1, 2011 at 5:50 PM said...

hamboii . tapi betol la ape yg awk ckp. nti klau sy dh kwin sy xnak bgi org lain jaga ank sy =) melainkan org yg terdekat je .

Lydia Miza(Aidyl Azim) on October 1, 2011 at 9:15 PM said...

setuju...kalau gaji byk takpe..ni setakat 1-2 ribu..anak 2-3 orang antar penagsuh gaji tggl berapa?pastu antar kat org sebaranga..amatlah tak sesuai..nyawa x blh ditukar ganti.pendapat akak la....

Scarlett O'Hara on October 2, 2011 at 2:38 PM said...

Kalau ikutkan, mmg ramai yg nak duduk rumah je.Tapi malangnya zaman sekarang ni ramai spesis suami yg tau kawin je tapi tak tau tgg jawab.Bukan beri sikit, sekadar ikut kemampuan, tapi langsung tak beri.Mengikis duit isteri lagi.Dah berlambak2 kes macam ni bila siasat latar belakang anak2 murid.Habis, takkan nak biar je perut anak2 tu kosong semata2 nak duduk di rumah?

chemay on October 3, 2011 at 12:40 AM said...

chemay rasa.
elok kalau perempuan tu bekerja lepas kahwin.
sebab andai kata lahh.
pasangan suami isteri tuh bercerai satu hari nanti.
si isteri tuh pulak adalah suri rumah sepenuh masa.
sangatlah malang hidup si isteri tu nanti.
ye dak?
:)

zahidah seran on October 3, 2011 at 11:21 PM said...

akak resign masa dapat 2nd baby sebab asyik risaukan anak je masa keja.(anak hantar kat nursery coz mmg dok jauh dari family)...

Ct Arina on October 4, 2011 at 1:13 PM said...

wa ni government servant je. kuli plak tu. xde la bekerjaye sgt ala2 arkitek ke engineer ke kan. so wa keje sampai pencen pn xpe kot. anak wa nnt wa bawak je g opis. hebat kan opis wa? ;) *insyaallah klu wa ade jodoh, ade rezki dpt anak.

so maknenye tom cruise abg lu la? ke adek? ^.^

Anonymous said...

ko cakap senang la binatang...ko igt mak bapak yg antar anak bg org jage tu suke sangat ke...cakap ikot sedap tetek ko je kan...but hey..u r entitled to your opinion. :)

 

Designed by #