Thursday, September 8, 2011

akibat dari pengaruh tv.sengal! (gambar)

semenjak dari dahulu kala lagi, atok guwa selalu pesan kat guwa jangan banyak sangat menonton tv. jadi bodoh nanti.


'eleh, atok ni, jeles la tu,mentang2 la zaman die takde tv" - protes guwa dalam hati


bile da matured ni, baru la guwa nampak,betape betolnye kate atok.tv/filem menyebabkan manusia jadi bodo,kecuali semanis kurma, al-kuliyah, national geographic dan yang sewaktu dengannya.


*****

bedasarkan pengalaman guwa, filem dan drama banyak menjadi penyumbang kepada kehancuran moral dan akhlak. semalam guwa pegi tengok cite smurf (skali skala layan taste adik) kat alamanda, dengan adik guwa, nazhan, kazen guwa dan anak buah kesayangan guwa nia.(tengok fb kalau nak tengok gambar die). last2 cite tu ade la part cium mulut.


pastu guwa terdengar perbualan orang sebelah guwa :

"asik cium molot je omputih ni kan kak" -tanye si adik yang macam umur 11-12

"da cium molot best " - jawab si akak

" iyer ke kak, nak try la" - balas si adik semula


nampak tak. guwa bercakap berdasarkan bukti kukuh. memang, u all akan kate, bukan salah filem, da akak die yang tak bimbing, tp agak2nye la kan, if. budak tu tak tengok adegan cium molot, ade die tau pasal cium molot pada usia 11-12 tahun?


nak tengok satu lagi contoh kehancuran yang dibawa oleh filem dan tv? pernah tengok wresling?
ni gambar wresling wwe.



v
v
v
v
v
v
v
v
v

tengok!ape jadi?same tak movement ni dengan gambar wwe kt atas?same kan?



so, macam mane?betol tak ape guwa kate?:)



22 comments:

[k]o{q}i[n] on September 8, 2011 at 12:56 PM said...

dunia skang...

MR. SYAH on September 8, 2011 at 1:03 PM said...

betul tu.. aku setuju..

shIdA on September 8, 2011 at 1:18 PM said...

dunia...

Elyana Ahmad ツ on September 8, 2011 at 1:36 PM said...

setuju sgt.makin merepek repek cerita kat TV sekarang.

FasiHaH SupiaN on September 8, 2011 at 1:38 PM said...

dah memang betol pun...xpenah dinafikann media massa banyak benar pengaruh skrg

FasiHaH SupiaN on September 8, 2011 at 1:38 PM said...

dah memang betol pun...xpenah dinafikann media massa banyak benar pengaruh skrg

Hafriz Mohamad on September 8, 2011 at 1:44 PM said...

ini namanya mengaplikasikan input maya kpd output nyata.. hadoyai...

si ayah bley plak jd ref..

Abhamz on September 8, 2011 at 2:09 PM said...

salam, nak latih jadi pro le tu...kayo ooo....!!!

mynameismy on September 8, 2011 at 2:33 PM said...

kehkehkeh betul lettew....;D

NMH on September 8, 2011 at 2:59 PM said...

hahaha...mungkin

hana on September 8, 2011 at 3:54 PM said...

betol2...
tv filem bahan bacaan tu sume mmg membawa pengaruh yg besar...
pesal la kakak budak tu sengal semacam je..
leh plak cakp kt adik die macam tu..
ketuk kang kepala tu..
aish,,

nur choki choki on September 8, 2011 at 4:01 PM said...

siannya kat adik dia :(

FaKArePa!n on September 8, 2011 at 4:14 PM said...

hardcore weh baby tu..

Memori Kekasih on September 8, 2011 at 4:19 PM said...

hasutan dan pengaruh itu ada di mana2 saja..Kadang2 tanpa kita sedar, kita sendri pun ada bagi pengaruh buruk kepada anak2 kita...Berusaha untuk menjauhi dan berdoa supaya dijauhkan perkara2 macam tu...

tieha ismail on September 8, 2011 at 5:52 PM said...

haha betollah...wwe tu dasyat sungguh ganasnya...ya ampun...

chemay on September 8, 2011 at 10:55 PM said...

time ada anak nanti.
tv takleh ade kat rumah.
:)

adrinaqamarina on September 9, 2011 at 5:39 AM said...

pengaruh media. -.-'


aku pon risau juga adik3 aku tiga ketul kat rumah tu. haih~


tapi aku ada dengar juga jangan tengok tv banyak sangat nanti bodoh.

najihah sahami on September 9, 2011 at 11:42 AM said...

hhahaha....memang ramai yang terpengaruh...hampeh..jom bako je tv masing2...

:P

~+aSma dAud+~ on September 9, 2011 at 8:58 PM said...

we what we eat we what we see..jd betol la tu tv bnyk bg pengaruh tak elok..

CIK FERRA AWW on September 10, 2011 at 10:15 PM said...

hahha tak smestinya beb. kalau yang baik2 tgok ceramah agama, so kite terikut, kira leh gak jdk baik kan. haaa

Namee Roslan on September 11, 2011 at 9:36 PM said...

adik aku wrestling macam ni wey. risau aku

bighagenjo on September 14, 2011 at 12:54 AM said...

aku dulu ingat ciom molot boleh mengandung, dem~

 

Designed by #