Tuesday, August 23, 2011

Sengal: Kenape suke buat statement bodoh?

"Kalau tak ikhlas nak berubah, tak gune gak der"


betol ker statement tu?sape yang ajar tak gune kalau tak ikhlas?


aku nak tanya, kalau kite solat, tp tak ikhlas, ade gune tak?
kalau kite pakai tudung, sebab terpaksa semata-mata, ade gune tak?
kalau kite puasa, tp sebab da memang islam semata2, ade gune tak?


jawapan aku, ADE


sekurang2nya, korang yang pakai tudung dan solat kononnye sebab terpaksa buat semua tu da tunaikan kewajipan walaupon terpaksa.berapa banyak pahala yang korang dapat sebab buat tak ikhlas tu belakang kire. yang penting tanggungjawab sudah ditunaikan. betol ke tak aku cakap ni?

********


contoh situasi bagi korang pikir :

i.senah tak pakai tudung dengan ikhlas,sexy pulak tu,
ii.minah pulak menutup aurat, lengkap, tp sebab ayah die pakse la.

so camne?agak2nye hukuman Allah kat minah same ke dengan senah?


so, pada yang suke cakap tak pakai otak tu boleh tolong jawab?:P

len kali pakai otak k. peace^^


32 comments:

♥NuR SyAFiQah♥ on August 22, 2011 at 8:35 PM said...

macam biase entry ko mmg aku setuju sangat2..hehe

tu la takkan nak tunggu kiamat baru nak ikhlas -,-

bella_bumbum on August 22, 2011 at 8:39 PM said...

yes betul tu. selalu dengar org cakap macam tu. kita cakap orang tapi diri sendiri dah cukup baik ke? apela

[k]o{q}i[n] on August 22, 2011 at 8:41 PM said...

setuju...

Myera Nyera on August 22, 2011 at 8:42 PM said...

:)

bukan ke selalu-nya bila dipaksa tu lama-lama (walaupun lambat) akan timbul sendiri rasa ikhlas? ^^,

terus update blog, rindu nak stalk lagi hihihi ^^,

.izzati liyana. on August 22, 2011 at 8:46 PM said...

peh, direct punya sound. huhu. tapi setuju jugak. mestilah ada guna.at least dia buat. ikhlas tak ikhlas urusan dia dengan Allah. dari yg tak buat lgsg. terang2an dah dapat dose. :)

Nazim Nasri on August 22, 2011 at 8:47 PM said...

komen kalau tak ikhlas takde guna gak der. HAHAHAH tapi terpaksa komen.

aku komen bukan sebab terpaksa. tp sebab sje2 je :p

adanhayad on August 22, 2011 at 8:48 PM said...

"i.senah tak pakai tudung dengan ikhlas,sexy pulak tu,
ii.minah pulak menutup aurat, lengkap, tp sebab ayah die pakse la.

so camne?agak2nye hukuman Allah kat minah same ke dengan senah?"

der, lu ingat lu tuhan ke nak kate pasal hukuman?

hahaha ok. bkn sy, tp mungkin la akan ade butthurt yg kate gini. nice one btw :)

A retarded kitty on August 22, 2011 at 8:55 PM said...

kau baru lepas tengok al kuliyyah ke ni?

hari tu aku tengok topik ikhlas ustaz tu discuss.

Eyka on August 22, 2011 at 8:56 PM said...

double like entry ni :)

#tak yh angin2..jom laa tgok babi blog eyka~ hehe:P

Cik Aien on August 22, 2011 at 9:02 PM said...

Betul.. Yg pnting kewajiban dah ditunaikan. soal ikhlas atau x, terpulang.. Lama2 akan ikhlas jugak, tak gitu?

nazirulhazwan~ on August 22, 2011 at 9:05 PM said...

@A retarded kitty:

mmg tak la, kuliah mase blaja pon selalu ponteng, wakaka

K O R I E on August 22, 2011 at 9:21 PM said...

ok faham!

hana on August 22, 2011 at 9:37 PM said...

mula2 mmg x ikhlas..
lame2 nanti jadi ikhlas la..
betol x??hehe

Rtp Farra Arisha on August 22, 2011 at 9:42 PM said...

masing2 punya pikiran dan masing2 bisa berfikir..all depends on ourselves..for me, better bikin sesuatu perkara itu harus dgn ikhlas, if not we'll face another prob in the future..it's just my first sight..:)

btw, keikhlasan dan kejujuran sgt penting :)

selamat berpuasa day 23 for tomorrow!!

Lydia Miza(Aidyl Azim) on August 22, 2011 at 10:02 PM said...

ikhlas atau tak blakang kira..janji dah tunaikan kewajiban sbgi hamba Allah.mula2 mmg terpaksa,tp lama2 akan fhm apa yg perlu kita tunaikan sbgi hamba Nya

namaakulynn on August 22, 2011 at 11:43 PM said...

dahulukan apa yang wajib. ikhlas ke tak, allah tahu. kan? hehe. nice dato'! :)

Bulan on August 22, 2011 at 11:43 PM said...

terbaik..sape kite nk nilai keikhlasan org kn?

Cikgu Jaja™ on August 22, 2011 at 11:50 PM said...

keh keh.. mls nk ckp byk..nk gelak je. kehkeh

Sunah Sakura on August 22, 2011 at 11:54 PM said...

sama la macam orang cakap bertudung tapi tak solat, solat tapi tak bertudung... bertudung dan solat adalah benda berbeza... bertudung dan ikhlas juga adalah benda berbeza... satu benda da tunaikan, tinggal benda lain pulak nak tunaikan...

paling tak leh terima bila orang sebut tak boleh paksa2 nak berubah, kena ikhlas... Islam bukan agama paksaan kata mereka... sedangkan itu untuk bukan Islam yang nak peluk Islam.. kita yang da Islam ni memang da kene paksa sebab da kewajipan kita untuk cari redha Allah, bukan redha manusia...

baca entri ceq yang ni beb... Islam Bukan Agama Paksaan | Sunah Suka Sakura dot com

eiela on August 23, 2011 at 12:03 AM said...

huhu kan dah kena sound. manusia nih macam-macam.

Jue on August 23, 2011 at 12:13 AM said...

Urm ade betul gak. Kat building ofis wa ramai yg pakai tudung ala2 siti lately sempena mhormati bln phasa ni..tp sape la utk judge diaorg kan =)

eyjalukman on August 23, 2011 at 12:24 AM said...

klu relate dgn hukum Allah ni tak berani nk jwb sbb tu kita tak nmpak . apa yg kita boleh buat ,ikhlaskan hti dlm stiap perkara yg dilakukan :)

asy faro on August 23, 2011 at 12:45 AM said...

kalau aku, aku malas nak pikir pasal orang laen..

tanye diri sendiri dulu ikhlas ke tak buat sesuatu n ape yang aku dapat lepas tu..

tapi biasalah, kat dunia nie, orang lain2

bighagenjo on August 23, 2011 at 3:23 AM said...

haha. kasa lah kau. tapi memang betol pon, bukan ikhlas tu tak penting,penting gak, tapi yg lebih penting, jalankan tanggungjawab. ikhlas boleh datang kendian. huhu~

Khuzrin Kamarudin on August 23, 2011 at 5:59 AM said...

Sarkaa!! hehehee... nice one bradah!!

kaizen on August 23, 2011 at 6:46 AM said...

btol3... pahala & dose tu kn berbeza...

najihah sahami on August 23, 2011 at 10:48 AM said...

wah....semakin membuka mata lak bila baca entry hang ni naz...


selamat hari raya!

Maya Mayana on August 23, 2011 at 10:55 AM said...

kalau tunggu ikhlas susah la,kot2 esok2 meninggal ke?

selamat hari raya,maaf zahir batin :D

Qaseh dalia adelia on August 23, 2011 at 11:09 AM said...

kdg2 letih ase tgk statement2 mcm tu ..ase nak nangis .. tu lah org kata susah nak ckp ngan org JAHIL .. apa pun tak boleh , mesti buat alasannya ..cakap je lah malas nak buat kan sonang ! xyah wat alasan yg membodohkan diri sendiri .. letih3x.. pekena cendol dulu.. eh poseee ..


fikir2lah sendiri ..dah beso panjang dah ..

YANG WAJIB TETAP WAJIB , xyah bagi syarahan ,fakta ,auta .. hihihi

YAYA AZURA on August 23, 2011 at 12:02 PM said...

bab kata pepatah..keikhlasan umpama semut hitam di atas batu hitam pada waktu malam ..mmg tak terlihat dengan pandangan mata kasar kita..jadi kita manusia serba kurang nie tak yah la ckp pasal keikhlasan...Yang Berkuasa Maha Mengetahui ... yang penting kita buat perkara wajib dan segala perkara ke arah kebaikan ..

pCL [p@kcikLie] on August 23, 2011 at 12:20 PM said...

buat dgn ikhlas seeloknya memenuhi syarat mengikut hukum syarak...dah buat itu tanggungjawab, tak itu tanggung diosa..hanya Allah yg menentukannya.

Hasnah Sheikh Hassan said...

ahemmm... senahhh yer..

 

Designed by #