Friday, August 12, 2011

Kenape puase kalau tudung tak pakai?

" abg, azan nak tanye sikit la, tu pon kalau abg pandai la " - ayat provokasi dari mulut adik guwa, nazhan

" mende? " jawab guwa ringkas

"kenape yer, orang tak puase polis tangkap, tapi orang yang tak pakai tudung tak kene tangkap?" - soal beliau

"da polis nak tangkap orang yang tak puase je nak buat macam mane" - balas guwa malas2

"azan pelik la, puase ade dalam quran, pakai tudung pon ade jugak, tp yang tak puase kene tangkap, pakai tudung tak kene tangkap, bodoh jugak polis ni" - sambung beliau lagi yang membahasakan diri sebagai azan

" ntah "

*******

"pastukan, kenape orang yang tak pakai tudung tu puase? "

" laaa, da sebab di nak puase la, kan ke wajib tu " - jawab guwa endah tak endah

"pakai tudung tu hape pulak?sunat muakkad ke?" - lagi soalan dari beliau

"abg cube tanye kat blog abg, kat blog abg kan ade banyak akak2 seksi tak pakai tudung bace, tanye tau, azan nak tau macam mane dorang jawab"

"yelaa, esok abg taip, da la, pegi tutup lampu, tido.esok skola"


******



72 comments:

laskar pelangi on August 11, 2011 at 9:07 PM said...

betul jugk tu..ce tangkap manusia yang tak pakai tudung..mesti penuh lokap nanti..kih3

belogkiter on August 11, 2011 at 9:08 PM said...

speechless

nor fairuz on August 11, 2011 at 9:16 PM said...

menyentap jiwa bila baca entry ni.nice one~bijak betul azan tu ye (^_^)

CikGu Ma on August 11, 2011 at 9:22 PM said...

setuju juga dengan soalan adik wan..kenapa kita ambil separuh2 hukum Tuhan..???tapi lebih elok muhasabah diri sendiri juga (",)

A retarded kitty on August 11, 2011 at 9:26 PM said...

hahaha

ramai la orang sakit buntut baca entri ni naz

mynameismy on August 11, 2011 at 9:31 PM said...

huhu.. mcm belum ade yang komen pun..;D

sorry my bukan free hair ngee~

My pun nak tahu lah jawapannye... kalau ade nnti buat entry letak snapshot ye hehe

Hishyamuddin on August 11, 2011 at 9:33 PM said...

haha...kita tengok sape yg jawab!!

bukankosong on August 11, 2011 at 9:42 PM said...

sentappp!!!

ha..ha..

setuju ngn adik ko

tp xpasal2 polis dpt 'bodoh'

[k]o{q}i[n] on August 11, 2011 at 9:43 PM said...

no komen...huhuhu

hana on August 11, 2011 at 9:55 PM said...

soklan khas tuk akak seksi tak pakai tudung je kan??
haha...

~+aSma dAud+~ on August 11, 2011 at 10:11 PM said...

ssh jugak nk jawab..apa ye hukumnya kalau puasa tp tak tutup aurat..dan apa pulak hukum puasa tapi tak solat? nak tahu jugak

zeeck on August 11, 2011 at 10:21 PM said...

ehem2 xde sape nak jawab ke?? XD

yui92 on August 11, 2011 at 10:23 PM said...

satu kekonfiusan yang dah lama sangat berlaku

yad'z on August 11, 2011 at 11:11 PM said...

hehehe.. nak tau jugak jawapannya.... bagus adik kamu... huhu...

budaksetan on August 11, 2011 at 11:13 PM said...

try tgk entry aku pasal puasa ni XD

qasehraihan on August 11, 2011 at 11:24 PM said...

polis takut nak tangkap orang tak pakai tudung naz..sebab...kalau nak tangkap dia kena tangkap ROSMAH MANSOR dulu..kakakakaka

shaliza khairi on August 11, 2011 at 11:28 PM said...

hati belum terbukak lagi nak pakai tudung kot. manusia. rambut je sama hitam. hati lain2. =))

Syuhadah Azri on August 12, 2011 at 1:28 AM said...

habis tu pakai tudung tu sunat muakkad ke? hahahaha (Y)

Mana perempuan2 yg tak pakai tudung ni,sila lah jwb soalan ni ;)

saouri on August 12, 2011 at 1:36 AM said...

bagos adek kaw..byk tanya...

adrinaqamarina on August 12, 2011 at 3:14 AM said...

nazirulhensem :P kirim salam pada nazhan yee? nasib dye baru sekolah~ ni ke yang baru amek pmr aritu?

:D



rasa ni bukan untk akak seksi tak pakai tudung je kan? akak yang pakai tudung tapi macam tak pakai tudung pon terlibat sekali je kan nazhan?

miss epa on August 12, 2011 at 6:14 AM said...

haha.smua pun panas ah baca ni.polis panas.yg free hair pun panas.haha :)

Yana Farinha on August 12, 2011 at 6:48 AM said...

haha nice question.. budak kecik mmg selalunya tanya direct je heee

hye...nice blog.. kite da folo awk..jom singgah blog kite. www.duniasigadisberseliparhijau.blogspot.com

Anif Abdullah| AA on August 12, 2011 at 7:18 AM said...

hahak.. tepuk dada tanya iman :)

yana halim on August 12, 2011 at 7:55 AM said...

jawapannya....mereka hanya dapat lapar dan dahaga. bukannya pahala berpuasa. kalau dah mengaku Islam, buatlah spt yg sepatutnya. takyah tunggu ikhlas x ikhlas, seru x seru ke. itu hipokrit namanya. butthurt??? ini peringatan utk diri sendiri juga. peace.... :)

zaMir on August 12, 2011 at 7:55 AM said...

persoalan nih rmai yg trtanya-tanya...sape yg bolah jawab ek??? cer tnya najib...

F.H.'s on August 12, 2011 at 8:26 AM said...

Haha : ) tulahkan.

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn on August 12, 2011 at 8:36 AM said...

sentap giler p bgus kta saling igt mgingati :)

Diana @ bilakukatacinta on August 12, 2011 at 8:45 AM said...

terkono buat siapa yang kono....Salam ramdhan :: selamat beramal

Aku Ibu Muda on August 12, 2011 at 9:19 AM said...

tak de ke yg tak bertudung nak jawab ni, kenapa puasa buat, tp tudung tak nak pakai? nak jugak tau jawapannya :)

*tu belum masuk puasa tp tak solat

bighagenjo on August 12, 2011 at 10:07 AM said...

haha! sinissss jeh. betul ke adik yg tanya nih.. huhu.

amiey lee on August 12, 2011 at 10:24 AM said...

upsss sentapp..

:p

Maya Mayana on August 12, 2011 at 10:26 AM said...

emm macamana pula yg puasa tapi tk sembahyang? sebab puasa org yg tk sembahyang tu pun sia2...ramai gak yg buat gitu...

mizzkechique on August 12, 2011 at 11:56 AM said...

setuju sgt dgn azan.. ngeee.. ada yg sentap tak??

i am S!L4H.. on August 12, 2011 at 12:28 PM said...

hahammbekkk.
berkias-kias di situuu.

Eyka on August 12, 2011 at 12:29 PM said...

hahaha..memng sentp la sape yg terasa 2 wey...haha:P

nice one bro:)

#dialog sentap:

pompuan tak pakai tudung: suka hti i laaaa..kubur masing2 sebuk ja! haha:P (kompem mcm ni jwapn dy wey..haha:P)

#bagitau adek tau :puasa dengan pakai tudung dua dua wajib..tapi ade setengah yang lalai sebab sesetengah itu kena gnguan nafsu dan setan dalam badan dia..sebab itu la dy tak tkot kalau tak puasa dan pakai tudung..sebab dia tak ada perasaan malu dah adek..malu sama macam iman kite..kalu tak ada malu sama macam tak ada iman..so akhlak bole rosak macm perbuatan pakai tudng dgn puasa yang adek tengok itu :)

izfanora on August 12, 2011 at 1:53 PM said...

entry bagus.. soalan budak2 nie lbh mencabar dr soalan exam utk dijawab..

ada org pernah berkata. manusia akan buat apa yg dilihat dan nampak cantik di mata mereka.

bagi mereka, kena puasa sbb setahun sekali je. klu pkai tudung, kn hari2-hari.

wallahua'lam.

gerhana luka on August 12, 2011 at 3:13 PM said...

kekadang soalan2 budak kecik ni memang tak terjawab dan tak terfikir di akal fikiran org dewasa.

Qaseh dalia adelia on August 12, 2011 at 3:55 PM said...

hahaha , xde yang tak pakai tudung jawab huhu ..

tahlah dik ,akak pun tak tahu nak ckp camne .. yang pasti semua benda yang wajib kita kena ikut , baik or tak ia tetap kewajiban

aredah on August 12, 2011 at 3:59 PM said...

hurm suke la entry ni....stuju sngt3....skang ni da mcm2 org leh jmpe...ade yg pose tp xsolat...solat tp xpkai tudung...pkai tudung tp xsolat...solat tp xpose...pose tp xpkai tudung tp solat....


haaaa....mcm2 kn...hohoho...~~~

mas saari on August 12, 2011 at 4:22 PM said...

orang camni puasa sebab malu ngan orang kalau tak puasa!

tapi kalau tak pakai tudung diaorg tak malu sebab diaorang lagi suka rambut mereka ditengok oleh orang bukan muhrim... seksi sikit kot?

Anonymous said...

Macam mana pula yang pakai tudung tapi pakai ketat2? ramai yang comment ni pakai tudung. haa jawab2

sYafIk-wAy on August 12, 2011 at 6:14 PM said...

aku suka komem qasehraihan . exactly tepat !

d_LA on August 12, 2011 at 6:34 PM said...

tp kat tmpat dla kene tngkap@denda kalo x pakai tudung walaupun bkn dlm bln pose naz..ckp je kat adeq tu, dia dpt pahala puasa tp x lengkap mcm mkn nasi xde lauk..sm gak puasa tp x sembahyang naz, lg peliknya tarawikh rjn lak pergi..yg wajib x buat pulak..

Anonymous said...

bia ALLAH tentukan, kte manusia boleh menegur tp takleh nk judge org tuh.. hehehe (:

♥ MS ♥ on August 12, 2011 at 9:34 PM said...

kalau fikir ikut logik,betul le tu. kenapa ek,org tak pakai tudung tak kena tangkap. . --"

Sis Nana on August 12, 2011 at 9:37 PM said...

uwaaa~comeiyer budak kecik tye soklan mcm tue...

but i think better si nazhan ni tye sendiri girls yang free hair out there...bwk la die jln2..hahah..^0^

scha al ahmad on August 12, 2011 at 10:13 PM said...

cumill la azan tuu.. :p

puasa da lam rukun islam..
pakai tudung xd lam rukun islam..

msia kan kununnya menjalankan dasar demokarasi..
sebab tuu kowt..

logik x?

Cikgu Jaja™ on August 12, 2011 at 11:07 PM said...

keh keh..giler solute kt adik kamu naz.. :)

FaKArePa!n on August 12, 2011 at 11:47 PM said...

hnya no kmen mmpu dberi kpada azan..hihi

Pembawa_Wacana on August 12, 2011 at 11:56 PM said...

terbaik la pertanyaan.... hahaha

ISU BLOGGER : Berblog biarla berpada-pada..

http://wacanaku2009.blogspot.com/2011/08/isu-blogger-berblog-dan-berfacebook.html

Rtp Farra Arisha on August 12, 2011 at 11:57 PM said...

how smart ur little boyyy!
punya pemikiran yg matang :)

NURUL AINI NORAZMAN on August 13, 2011 at 12:03 AM said...

budak2 pon pandai tau,.

Anonymous said...

kenapa pakai tudung kalau berzina?

kenapa pakai tudung kalau mengumpat?

izfanora on August 13, 2011 at 12:20 AM said...

saudara nazirul, sy sangat tertarik dengan entry kamu nie. Saya telah mengulas sedikit ttg isu ini di blog saya dan telah melinkkan nama kamu di post saya itu. harap perkongsian ilmu ini bermanfaat untuk semua. terima kasih.

Di sebalik Ramadhan 12

hakeem kira on August 13, 2011 at 6:29 AM said...

kalau camtu rosmah mansor pon kena tangkap woi . haha kena bukak lokap yang besar sikit la

.sweet-ants. on August 13, 2011 at 6:54 AM said...

ke abg yg ckp?

hehe.. tp logik gak. pndai adik abg.

Ain Zulaikha on August 13, 2011 at 10:02 AM said...

huhuhuh sadis ni... hhuhu

Munna on August 13, 2011 at 10:58 AM said...

pagi tadi lps sahur bru je tgk tanya ustazah kt tv9...ada soalan yg mcm ni.ustazah tu jwb,

kedua2nya perlu dibuat selari,kedua2nya wajib. tutup aurat wajib (bkn tudung semata), puasa juga wajib.

tak buat kedua2nya bdosa.

ustazah tu psn, jgn kita kata puasa org yg tak btudung tu x diterima @ x dpt pahala, sbb hanya Allah yg menentukan phala seseorg.

wallahualam.

aanie on August 13, 2011 at 12:09 PM said...

dua2 benda wajib...mana boleh pilih nak buat yg mana satu...huhu....

dak eina on August 13, 2011 at 1:38 PM said...

budak pon tahu dosa pahala... bagus la :)

misz sheyla on August 13, 2011 at 3:14 PM said...

waaa....bile bebudak tanye ase cam pedih aje ....

shafeeca on August 13, 2011 at 4:01 PM said...

saya tidak bertudung dan saya tidak berpuasa.

bg la pada yg berpuasa itu jawap :)

Namee Roslan on August 13, 2011 at 5:37 PM said...

sebenarnya benda ni bukan scope puasa dan pakai tudung je. aku tak pakai tudung n aku puasa...tapi aku ada sedikit kekok untuk keluar rumah since aku student uia..so most of the time aku pakai tudung sbb aku selalu kat campus je. bila dah adapt envirnment macam tu..automatic aku rasa lain. lepas aku grad...aku jarang sekali keluar rumah. sebab hal tudung tu...aku tak sure untuk terus commit. hati aku ni.

tak lama lagi aku sambung master kat uitm..envi uia tentu terbawak2 juga.

lagi satu....

its not about pakai tudung..its about observing the aurah.

even kalau comment2 org tak pakai tudung n condemn...is it good?


ada yang pakai tudung tapi mengumpat. ada pakwe? menggedik dengan blogger laki? "abang ben ..sayang abang ben tau". aku baca kot pmpuan bertudung meleseh kat ben macam tu.

hohoho, aku pakai tudung so aku boleh saya whatever i wanna say. ?

kenapa orang tu selalu tak solat tapi dia puasa? kan dah tertulis dalam quran..solat tu wajib.

scope ini besar tho. aku rasa semua orang kena muhasabah diri.

SyazwanSarawak on August 14, 2011 at 3:42 AM said...

selamat bersahur. hehe

pose, pose gak. benda lain yang wajib pun jang lupa ^_^"

najihah sahami on August 14, 2011 at 12:31 PM said...

naz...den tabik springgggg kat hang noh..hehehehe

Anonymous said...

betol la kan.bg aku yang pose n x pkai tdung sama je dengan yang pose x solat.cma dpat lpar dhga je.aku pun rmai je member yg free hair n pose.n yg pose tp x solat.tp bg aku la yg bg alasan x pakai tdung tu sebab x dpat hdyah lg mcm tpu la.hdyah Allah dah bg,yela dah dlhirkan dlm Islam n dah trang2 tau pkai tdung tu wjb bkab ke ptnjuk yg Allah bagi? for me tu just alasan.bukan jwpan.nak jwpn lg bes g la tya cik2 artis tu..pose dpat ape?

Nurasyiqin on August 16, 2011 at 3:12 PM said...

* pandai adik ang..hehe..

senang jer nak jwb soklan adik ang nih..hik3

* bg tau dia : berpose dlm bulan ramadhan kan termasuk dlm rukun islam tapi pemakaian tudung tak..memang kedua-duanya wajib tapi bg mereka..alah..tak pakai tudung jer kan??ramai orang buat cam tu..berlainan kalau tak pose, rasa macam aduh..'konpem masuk neraka!!' @ 'rasa cam kafir aje' sebab ia adalah RUKUN ISLAMM !!



lagipun hal puasa ni dapat liputan meluas kan??contohnye didikan para ibu bapa dan ramai yang tak pakai tudung dari yang tak pose..jadi hal tak pakai tudung tu dorang rasa biasa..ambil mudah..

padahal tak pose ngan tak pakai tudung sama je tetap mendatangkan dosa..

samalah halnyer dengan pose tapi mengumpat, tak solat..camna tu??=D

pokok pangkal nak lahir dr hati..bertudung ke berpose ke tapi kalo hati tak leh pakai/busuk..no meaning kerana dr hati akan melahirkan sikap..hati baik sikap baik la..

yang penting bukan menilai/hukum mereka tetapi doakan peubahan atau yang terbaik untuk mereka..aminn !! =)

panjang lak yer??leh wat entri nih..=D

p/s : bg tahu azhan tau..iklas menaip nih..=p

ubabe on August 19, 2011 at 10:08 AM said...

Puase tapi xsolat xsah puase kate orang. Tapi kalau xtutup aurat? Menutup aurat pun wajib. Puase pun wajib. solat lun wajib. macam mana orang lain timbang benda tu? =_=

NauRah aLwaNi on August 19, 2011 at 9:25 PM said...

Aisyy senang je nak menjawab soalan Nazhan tu.

Puasa - masyarakat Islam kita rasa berdosa kalau tak puasa. Lagi2 kalau selamba makan depan orang.

Dia tak puasa walaupun wajib. Memang tak reti malu! Itu yang masyarakat cakap.

------------

Tudung - masyarakat Islam kita dah terbiasa dengan free hair. Ada ke orang tak kenal tiba2 nak tegur perempuan yang free hair?

Dia tak pakai tudung. Biarlah dia, hak dia. Majoriti masyarakat berpendirian sebegitu.

----------

Maka wujudlah mereka yang berpuasa tapi tak menutup aurat. Katakan pada Nazhan, - bukan tudung jadi persoalan, yang pentingnya aurat dan jaga batasan.

Pressto on August 7, 2012 at 2:17 AM said...

polis tak tangkap sebab undang2 tersebut tak digazetkan dlm undang2 negara. Kita nak saman org x puasa ni atas akta apa ? mmg takda akta tu. sama mcm merokok. polis tak boleh nak saman atas akta tembakau, sedangkan mufti2 besar telah mengeluarkan fatwa bahawa rokok haram. undang2 tak digazetkan, sedangkan polis tu sendri isap rokok. itu saje masalahnye bro. bnyk kan berdoa semoga Allah memberi hidayah kepada hambanya. amin ya Allah

akmall on October 9, 2013 at 9:52 PM said...

'bagus' sangat jawapan Naurah Alwani tu..teramat bagus... hahahha... "bukan tudung jadi persoalan? yang penting aurat dan jaga batasan"??? apa kebendenya ni???

tapi memang saya tabik la azan tu.. pandai.. bagus... nanti adik tegur kakak-kakak yang ada kat tepi jalan yang tak pakai tudung tu..tapi kena tahan muka lah..takut kena lempang..huhu...

Kenari Putih on November 11, 2013 at 11:29 PM said...

Yg tak pakai tudung tu belum ready specially sesuai untuk yg dah kertu2 dah.. Hahaha.. Yang bertudung pon kalo seksi n ketat macam telanjang... Pon undang fitnah n cercaan jugak tu.. Hihi.. Peace...

 

Designed by #