Saturday, June 4, 2011

SIAL ! LU SEBOK2 PEHAL, KUBUR LAIN-LAIN KAN?

tengah2 guwa mencuri tulang saat guwa bekerja, guwa terbaca diblog rakan lame guwa si keen satu entry yang bertajuk "kubur lain-lain"


guwa tak nafikan, kubur lain-lain merupakan jawapan standard bagi mereka yang mempunyai kebebalan dan kedegilan serta menganggap diri maksum di saat mereka ditegur.


guwa tak tau,serta blurr mengenai sejarah sejarah kewujudan jawapan yang agak-agak kurang hajar ini, namun, selama 10 tahun yang lepas, guwa diajar dengan jawapan yang terbaik bagi jawapan tersebut yang secara tidak langsung mampu men'sentap"kan kembali mereka-mereka yang cube menyentapkan kita dengan jawapan tersebut.


cam biasa, guwa bagi dengan contoh serta situasi :


********************************

lokasi pengambaran

kuala terengganu
maghrib, 7.50


sesudah usai solat, nazirul turun ke ruang tamu, kelihatan, sahabat beliau, iqbal hakimi masih lagi kusyuk menonton cite doraemon di tb8


nazirul : udah2 la tu derr, p la solat, guwa tgk kurang benor ko solat, subuh isyak toksah cite la, haram xdo
iqbal : ... (senyap)


nazirul : fuh, aku da macam cakap ngan seluar dalam yang basah jo, ko dengar tak? p la solat (sambil menutup tv)
iqbal : derr, ko jgn sebok boleh?lantak la, kubur lain-lain maaaa


nazirul : ship! derr, sebab kubur lain2 la aku tegur.kalau kubur same senang, kalau malaikat tanye guwa boleh tolong jawabkan untuk ko,"sorry bang, die tak ready lagi nak jawab soalan2 tu, mintak tangguh boleh bang??" .tak sanggup guwa nak tengok member guwa kene sebat.bebal!
iqbal : gulp!


**************************


p/s : u all cube la try buat kat u all punye member yang bajet maksum. tengok die boleh bagi hujah balas tak. tapi cover2 sket, jangan over sangat.kang terlebey2 plak.hee


entry terakhir sebelum berenti dalam seminggu dua, nak balas komen2 yang tak terbalas, dokat 200 jugak kut.huu

73 comments:

Ms. Ann on June 3, 2011 at 4:43 PM said...

betul tu... untung sebab ada orang nasihatkan.. cube takda orang nasihatkan?

hanyut gila2

bella_bumbum on June 3, 2011 at 4:44 PM said...

yeah memang ramai sangat orang guna ayat tu. takpela belum sedar dari mimpi lagi tuuuu. janji kita dah jalankan tanggungjawab kita kan.

NuSaNa NoSa 91 on June 3, 2011 at 4:45 PM said...

ahahahahaa~ ada gak org ajar keen suruh jwb camni.. sure sentap gak.. ahahahaa~ ^_^

Noor Idayu binti Azmi on June 3, 2011 at 4:45 PM said...

peergh, makan dlammm, boleh try kat mmbe yang owez buat ayat bangang ni, 2 thumbs up ^^,

Chempaka Sari on June 3, 2011 at 4:46 PM said...

huhua hua pedas tu bro.. syabas bete!!

XOXO, Chempaka Sari

sarah-najwan on June 3, 2011 at 4:48 PM said...

molek sungguh jawapan itu
boleh aplikasi nanti..hhee

Rara Farah on June 3, 2011 at 4:50 PM said...

ego tak bertempat derr...kekadang pendapat orang perlu didengari jugak..

nursayidatina on June 3, 2011 at 4:51 PM said...

memang sentap la org tu.

best la :)

great idea of yours ^^

thanks.

BRO_MONDAY on June 3, 2011 at 4:52 PM said...

naz : ai laik yor stail!!! giler punye kata balas...smart ah tu, kalo susah sangat kasi azan sikit kat telinga oram yam cakap camtu...biar berdarah...koh koh koh

najwa's on June 3, 2011 at 4:56 PM said...

hehe sentap!

hah, cepat pegi balas komen2. ;p

y u y u Z u l a i k h a on June 3, 2011 at 4:57 PM said...

ahahahahahahah.. terbaikkkkk! nak guna la :P

Cik Cammy Lia on June 3, 2011 at 4:58 PM said...

tulah pasal..sy seyes shit ngan org jenis jwb mcm tu.kubur lain2.. bongok gile...bile kena timpa musibah tahu plak meratapi nape kena musibah gtu..time senang xnak ingat huhu

redskyim.kyu on June 3, 2011 at 5:04 PM said...

hehe tau xpe. geram bila dengar org ckp camtu..

Rozuan Ismail on June 3, 2011 at 5:04 PM said...

memang kubur lain-lain tapi kalau kita tak nasihat or tegur dia,kita jugak yang kena soal nanti.

Hashira Yusoff on June 3, 2011 at 5:04 PM said...

wah! the best la.. :D

mesti tergamam takk bole membidas, haha...

thumbs up!

--> Hashira Yusoff

muhammad iqbal hakimi bin tahir on June 3, 2011 at 5:09 PM said...

weeh...aku xsuka tgk doremon lah!..aku suka shincan..

err..mmg sentap habis jawapan macam tu..

emieysandra on June 3, 2011 at 5:14 PM said...

boleh diaplikasikan nih^^

amin on June 3, 2011 at 5:15 PM said...

ish..ish..ishhh

qasehraihan on June 3, 2011 at 5:17 PM said...

kakakaka...best ni entry ni..
naz kena tukar..iqbal cakap dia nak citer sin can..haha

Salbiah Zakeri on June 3, 2011 at 5:17 PM said...

singgah & follow sini :)

nazirulhazwan~ on June 3, 2011 at 5:19 PM said...

@qaseh dan iqbal shinchan kol 7, sebelom maghrib, jadi tak leh buat.hahaha

tomato on June 3, 2011 at 5:21 PM said...

hoho ! terbaekk sokong ! kauang asam je iqbal tu . haha ;p

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim on June 3, 2011 at 5:22 PM said...

Nanti nk try lah.. Hehe.. Best entri ni. :)

Ujang9897 on June 3, 2011 at 5:27 PM said...

yup..sebab kubur lain la tegur..!!


kalau kau mati pun bukan mayat kau tu korek sendiri..,

TeAqArH on June 3, 2011 at 5:31 PM said...

mmg syiok la an jwpn tu....tp mmg btol pun...sbb kubur laen2 la kene nasihat....nnt kubur org yg beriman tu tenang je sbnrnye..tp keliling dya bising..ggu jugak tu babe...^_^

saiazuan on June 3, 2011 at 5:36 PM said...

haha x trpk gua jwpn tu

Ayeem Jemain on June 3, 2011 at 5:39 PM said...

haha masalahnya kau dgn malaikat pon kuajaq? haha

Epola on June 3, 2011 at 5:46 PM said...

meh nak tmbah lg komen. HAHA

dakwah dgn bhikmah der :))

syeRAWRR bieber on June 3, 2011 at 5:56 PM said...

pehhhh, terbahikk, sebelum ni tak tau nak jawab ape!

Gayahspears on June 3, 2011 at 6:15 PM said...

perghhh.. terbaik lah ceta ni.. hahaha

yaya_flanella on June 3, 2011 at 7:50 PM said...

lagi sedap kalau kata :

memang la kubur lain2. tapi kalau ditakdirkan kubur kau sebelah kubur aku, tak tenang pulak aku dengar ko menjerit2. gulp! takutnya.

Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama I wahuwas sami'ul 'aliim..

mynameismy on June 3, 2011 at 7:56 PM said...

bagu2 tips yg menarik...;)

shigellazoster on June 3, 2011 at 8:13 PM said...

HUHUHU KUBUR LEN2... TAPI SOKLAN SAME LOL.... HUHUHU KANG AKU LAK NE JAWAB.. :)

darxniq on June 3, 2011 at 8:16 PM said...

aku suka nasihat ko!!..ahahahha

cik azeya on June 3, 2011 at 8:17 PM said...

setuju. hahaha. takot tengok orang lain kene sebat. sebab tu kene tegur. nanti kang bising dalam kubur teriak ke nangis ke. kan susah. adei.

Ain Zulaikha on June 3, 2011 at 8:18 PM said...

ain pernah je tegur kawan yang malas solat, tapi dia senyum je..

iszieylyanziy on June 3, 2011 at 8:22 PM said...

haha,,sebelum ni aku jawab cam ni
" sebab kubur lain2 la susah,kot2 lah kubur ko kat sebelah kubur aku,memekak je dengar ko menjerit mintak tolong"
hehe...

Budak kuat makan on June 3, 2011 at 8:28 PM said...

haha, yeah.. bncik gila org jwb cmtu.. org baik2 da nasihat, pgi jwb jawapan ngang tu

suhaili sarif on June 3, 2011 at 8:31 PM said...

salam dik..
ade ustaz ni penah balas mcm ni

kalau kubur kite sebelah menyebelah,aku xnak sakit telinga dgr ko kena seksa...hehe
wallahuallam

biruMerah on June 3, 2011 at 8:50 PM said...

hahhha best jugakkk lawakk ko nie ye..hahahahahha guleng2 makk :)

noraliza on June 3, 2011 at 8:56 PM said...

hahaha..terbaek ar.

Solihin Zubir on June 3, 2011 at 9:04 PM said...

haha.. kubur lain2 eh..
nnt mampus, lu gali la lobang kubur sindri.. mandi sindri.. kapan sindri.. tp boleh ke mayat nk wat suma tu sindri? alamatnya, mati membusuk la sorg2..
kerek sgt.. kubur lain2 konon.. heheh..

SyahmiFikri on June 3, 2011 at 9:05 PM said...

derr.. aku suka cara ko jawab! da best answer nak bg org ingat!

aku follow belog ko yer.. thnx

Bulan on June 3, 2011 at 9:33 PM said...

nazirulxendar the great la ang nie.ahakss

Syafiq Rosli on June 3, 2011 at 9:38 PM said...

mendalam lah bro..good job

FasiHaH SupiaN on June 3, 2011 at 9:44 PM said...

memang terbaik lah naz!

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr on June 3, 2011 at 9:53 PM said...

Jawapan cam tu boleh buat gaduh tu...

shra:) on June 3, 2011 at 10:00 PM said...

focus kat tak smyg tuh. laki skang banyak x smyg. xdak kualiti. member pmpuan ngn laki, nampak cm pompuan ag ramai yang smyg. laki hampeh. ciput sangat yang smyg. meluat menyampah pon ada

Sunah Mohammad on June 3, 2011 at 10:08 PM said...

jawapan ni pun terbahekkkk gak~

NURUL NADIAH MAMAT on June 3, 2011 at 10:15 PM said...

tersentap habis...

sudeh on June 3, 2011 at 10:20 PM said...

haha sempoooi! mau kena jawap macam tuh baru nak tersentapp >.<

syud on June 3, 2011 at 10:30 PM said...

hahhaha.. terbaiikkk... org mcm ni mmg kna bagi kaw2 sikit sbb macam main2 dgn hal2 agama..haha

tieha ismail on June 4, 2011 at 1:17 AM said...

betul tuh...sebab kubur lain-laiin la, nk tlg ingtkan...tade sape nk tlg..kalo x, masukkan skali dalam kubur tok imam...

udin on June 4, 2011 at 1:28 AM said...

hahaha.. terbaek.. padat dan padu jawapan ni.. baru depa tau.. kubur lain2 konon.. kann dah kena.. kompem sentapp habis.. hahaha..

Lydia Miza(Aidyl Azim) on June 4, 2011 at 1:33 AM said...

mmg org ego akan kata kubur lain2..hahaha..esok mati siapa yg gali kubur dia?mandi sendiri ke dia?benci dgr ayat camtu.

kalau bagus sgt.takdalah org tegur.kalau kita tegur maknanya kita prihatin,ambil berat.kalau tak kita yg nasihat siapa lagi?camtu hidup sorang2 la..gi angkat beg duduk gua sorang2..takyah campur org lain.giler ego punya ayat,kubur lain2.

♥NuR SyAFiQah♥ on June 4, 2011 at 1:41 AM said...

sebab tu aku suke baca blog ko...penuh dengan sindiran yg terkesan..ehh berkesan kan???ape2 jela..

sc on June 4, 2011 at 9:57 AM said...

sumpah mantap!!

Aretikz on June 4, 2011 at 10:18 AM said...

yezza.. lain kali suruh dia gali kubur sndri.. dah kubur masing2 kan.. wakaka.. eh? mcm ayat dari keen jak? haha..

Pijahh' de-Arr on June 4, 2011 at 2:27 PM said...

hehee saya suka nazirull..=))

chemay on June 4, 2011 at 2:45 PM said...

whoahh..
terbaek jawapan tuh..
kena stepek atas hidung dia.
hehe

Siti Mashitah Saidin on June 4, 2011 at 4:08 PM said...

hahahaha.... suka entry nih~ makan dalam,

Qaseh dalia adelia on June 4, 2011 at 4:51 PM said...

apesal xcakap .. suh gali kubur , mandikan ,kafankan .,.bungkus sendiri tubuh badan .. kubur masing2 kan ! hambek !nape org lain gak tulung.. mueheheh ape lah pemikirang sengkat

~Kirin Selama Perak~ on June 4, 2011 at 8:53 PM said...

kubur lain2 memang style.
gua taknak la sekubur ngan gambit walaupon gua banyak dosa.
kekeeke~
:D
mintak simpang~

adan on June 5, 2011 at 12:01 AM said...

ahahaha.. jawapan terbaek.. kena praktikan ni... ahaha

kiz on June 5, 2011 at 6:11 AM said...

aku suka entry ni..satu motivasi yang sebenarnya.

mia on June 5, 2011 at 5:16 PM said...

mmg terbaek la dato..bernas idea tu..hekhekehke

pergh, dato awat skrg byk sgt 'sial' ni..grrrrr

CT NoArIzAh ArIs on June 6, 2011 at 2:55 PM said...

Hehe mmg jwpan terbaik tapi ada gak yg terlebih bebal bila jawab.." aku yg kena sebat bukan ko ko apo sibuk smbahyang ko pun lum tentu betul lagi jgn nk nasihatkan org".

Jenis mcm ni time tu je nak start enjin strambrol (betul ke ejaan?)
lanyak terus biar kasi mati cepat itu olang !!

Hansyirah Takezur on June 6, 2011 at 3:48 PM said...

kubur dia yang deluxe punya, ada ekon. =,=''

AzwanRamli on June 7, 2011 at 12:22 AM said...

amal makruf nahi mungkar.

Opah Kentang on June 7, 2011 at 9:34 AM said...

susah gak nak tegur orang nie..
tapi boleh gak kot kalau nak tegur macam tu..hehe :)

aizamia3 on June 7, 2011 at 1:41 PM said...

biarlah dia marah2 tapi selagi boleh nasihatkan.. nasihatkanlah.. mana tau satu hari nanti terbuka hati dia..

eyjalukman on June 7, 2011 at 8:21 PM said...

haha part nk tolong jawabkan tuh sentap ;DD

Mira Amira on August 7, 2011 at 6:00 AM said...

klu org de akl n aty n rse takut pd Allah, cnfrm die sentap nye ngn ayt mmbr die tu derr..

tp klu mmg spesis dungu haty batu, ckp la ayt sentap ke ayt sengat ke..die x kn trangkat nye derr...

 

Designed by #