Sunday, June 26, 2011

Entry Hentam Perempuan : legging, tiub, seluar nampak spenda

"Pehal ni der,asyik team-team awek je yg kene tiaw/hentam" - siti markonah,parit bongsu,johor


"semua bende pon pompuan salah,kami yg kene rogol,pastu kami yg kene kutuk,salah pakaian la,tayang body la,ape pon tak boleh" peah jambu,simpang ramas,perak


"50 teguran kt blog,49 daripadanya mesti teguran kt gugurl,pastu tegur kasar pulak tu.hina sangat ke we all ni?" saida shuib, kampung bumbung,KL


***************************


berikut-berikut diatas adelah luahan hati yg jujur gadis-gadis kepada guwa.


sungguh,luahan hati tersebut menyelinap masuk ke ulu hati guwa yang bertaman. pilu hati guwa melihat kaum2 yg sepatutnya dibelai manja dihentam secara berleluasa.


kesian...guwa setuju,saban hari,waktu dan ketika,ber"SEPAH" teguran dan kritikan terhadap makhluk yg dinamakan gadis,isu tudungnya,isu leggingnya,isu seluar nampak line spendanya,isu pakai kebaya nampak singlet dan tiub basikalnya*da stat mengarut* serta isu2 lain yg tidak menyebelahi gadis-gadis, setiap teguran pulak, amat sukar mencari teguran yang lembut dan berhemah, kebiasaanya, sure, sume nak jadi kononya bapak-bapak yang garang


"salahke we all tegur?salah ke?" jerit seulas anonymous


err err,soalan hujah membalas dari guwa pulak


"jantan2 rogol,peraba,pengila seks yg suke main gesek2,mat2 rempit,mamat2 pukul,mat2 yg tak reti azan,mat2 yang semayang tak cukup,mat2 penakut jadi imam,bace quran gagap,kutu berahak jantan lepak buat bising malam2,mat2 tengok cite blue ADE TAK U ALL TEGUR/SOUND?


kalau ade pon bape kali?sebanyak yg we all hemtam gadis ke?


benarla kate kawan baik guwa,gadis diexploit dalam bermacam2 cara,even bloggers pon gemar exploit wanita,gune isu wanita untuk dapatkan perhatian,trafik pon up kalau buat entry hemtam pompuan,kn kn?


guwa kompiden,gadis gadis pembaca blog mampu menerima teguran terhadap mereka,tetapi yg mereka persoalkan keadilan terhadap mereka,be adil dalam penulisan kita,sekali hemtam gadis,sekali jugaklah hentam jejaka. kan best,kn kn?pastu salah ke if teguran itu disampah dengan lembut dan berhemah?



lu orang ade pikir x?dengan entry konon teguran korang tu bape ramai gadis yang agaknye berubah selepas membaca entry 2?hurm,ke ramai yang bace pastu terase dan rase macam err err .............. *isi tempat kosong*



gadis,tidak sama bentuk ciptaanya dengan insan yg dinamakan jejaka,hati sang gadis haluussss yg amat,fragile,if we all nak menegur sang gadis,berila teguran yang halus amat,biar ianya bisa menembusi hati mereka2 yg haluuussss:p



guwa guwa bukan la nak jadi konon hero,tp guwa mendapat ilham dan kesedaran sivik yang mengatakan kebanyakan dari kita,menegur dengan cara yang MUNGKIN kurang tepat.


kasi lu orang situasi :
korang sedang melepak bersama geng-geng kt.tepi jalan,jam menunjukkan 7.27pm,azan maghrib berkumandang,tetiba lalu pak imam lantas beliau dengan kurang ajar menegur

"korang ni pekak tuli ker?bebal ke hape?tak reti2 nak balik rumah?da maghrib ni,tak reti nak g masjid?"



korang rase(sila pilih) :
a) nak penyepak muke pak imam sambil berkata "lu sebok2 pehal?"

b) dengan penuh insaf pergi ke surau

jawab dengan jujur,toksah nak poyo baik:D


dapat ape yang guwa nak sampaikan?tak dapat PM guwa kt FB

pens off~


p/s: guwa nak berubah jadi baik~


err,kalau suke tak salah kan kalau klik like.hehe berkongsi:D

50 comments:

I do I need Iman on June 25, 2011 at 1:25 AM said...

menarik dan stuju ;)
xsmue okayhsss.
u all pon ade kelemhn. due2 same
but slg mnshati ;)

cik najihah on June 25, 2011 at 1:29 AM said...

amik cili letak kat mulut pak imam..
hahah
x de lah..senyum aje kat pak imam tu

FariehanIbrahim [LBC] on June 25, 2011 at 1:31 AM said...

tp mgkin kekdg kite kne guna prinsip 'xde rotan, penampo pom boley' :p

errkk..sy pompuan kot. mmg jiwa halus r. pfffttt! >.<"

TeAqArH on June 25, 2011 at 1:32 AM said...

setuju infinity percent...tp itulah kenyataan..sikit2 nk hina pompuan..lau kene rogol pun,salah pmpn..lau kene ragut pun slh pmpn...sumenye salah pmpn la..lelaki xde salah ke??suke mencari mslh org..ni la bala nye org kita skrg...dah hentam tu..nape x guna identiti sebenar???lantang menaio disini..korg tu JANTAN PENGECUT...yg g gune anynomous(gini erk eja?)tu nape?? ceh..dah tgor ase ustaz la..aku x slhkn yg tgor..goodjob la korg tgur tp nape mesti hina2???wah...jgn ase ilmu di dada da cukup utk menghentam kaum hawa..sy tau kaum hawa pembawa fitnah kt dunia ni..tp korg selaku kaum ADAM,yg memimpin..xleh ke bg teguran membina???jwb jgn x jwb...
bukan tnye kt tuan belog ni..^_^...btw,goodjob ngn entry ni...alamak..teremosi pulak...

~syue~ on June 25, 2011 at 1:35 AM said...

tau xpe.. kadang yg menegur tu cara dia x sesuai.. jiwa prmpuan kn haluuuusss~

sah2, sume jwb a pe kan.hee :)

Budak Chomot on June 25, 2011 at 1:38 AM said...

Gwa suka entry ini gila babeng. Dah share kat FB :)

diana amin on June 25, 2011 at 1:48 AM said...

wow tergamam seketika.

apepun btol gak tu. jiwa pompuan neh sensitif sikit. bkn pompuan jew as an example kiter amek "REMAJA". remaja skrg makin dilarang makin memberontak jiwa mereka. jiwa muda ar katakan.

ikot gaya imam muda mmberikan nasihat. jom layan imam muda! :)

yaya_flanella on June 25, 2011 at 1:51 AM said...

bro, serius wa suka entry lu.. wuu wuu. suka. kadang2 perempua nak cakap tapi bila dia cakap mesti dia kena balik. so diorang prefer diam ajelah. just go w the flow. T___T

muhammad iqbal hakimi bin tahir on June 25, 2011 at 2:17 AM said...

jangan lah sakiti perempuan..haha

::contengan hati::)) on June 25, 2011 at 3:59 AM said...

yup memang betol,,
kalau nak tegur pun cara baik lah kan? cuba kalau mereka ditegur cara yang kasar mcm tu boleh terima tak ,, fukur lah sendiri ;)

iniialahaku on June 25, 2011 at 5:26 AM said...

lectrur aku ada ckap dalam kelas hari tu pasal ni jugakla...
nak tegur biarla kena...tak seimbang dari segi J.E.R.I.S. kalau ada semua ni, InsyaAllah, berhemahla dia tu

chemay on June 25, 2011 at 5:59 AM said...

urmm setuju.
banyak sangat dah entry hentam2 perempuan sekarang nie.
tak paham motif.
tak boleh tegur elok2 kew?
bukan nye semua gurls boleh terima teguran..

btw nice entry :)

Siti Mashitah Saidin on June 25, 2011 at 6:27 AM said...

huhuhu...aku sokong... better tegur dr tak tgur langsung~
jgn jadi dayus.. huhuhu~ :)

Fyzal on June 25, 2011 at 7:40 AM said...

ni aku setuju seratus peratus. betul. wanita diexploit. dan betul cakap ko susah nak jumpa entri yang tegur laki-laki yang buruk perangai. ini kalau nk dikategorikan sebagai salah satu "gender discrimination" pun boleh jugak.

A retarded kitty on June 25, 2011 at 7:51 AM said...

suka suki hentam dalam blog
kat akhirat nanti lu tanggung sendiri

aku perempuan jiwa potassium, very reactive.

hahaha

qasehraihan on June 25, 2011 at 8:05 AM said...

wowww!!!!heroo!!!!hehehe
untung firzah..hehe

AesyaZealous on June 25, 2011 at 8:06 AM said...

tak semua boleh terima. tp bg aku, kalau dh buat salah, insaflah sikit bile org tegur..hohoho

Putri Malu @ ima salsuzaima on June 25, 2011 at 8:08 AM said...

Haaaaa!! setuju lagi.. betol2x..

cik husna on June 25, 2011 at 8:08 AM said...

thanx for d entry bro..

beotl la ur msj. pmpn ni lmbut. kalau ntego kasar2, cnfrm die mmberontak, tak tinggal kesan pape pun kat hati. lau tego lembut skit tapi tegas, even die tak berubah sdikit sbnyak tekesan gak kat hati die tue. lame2 t lau da dapat hidayah dari Allah, insyaAllah berubah la jugak..yang penting, pmpn bencikan kegansan :)

FasiHaH SupiaN on June 25, 2011 at 8:44 AM said...

dalam islam selalu cakap...bil hikmah :)

Sylangster Pressure on June 25, 2011 at 8:49 AM said...

setuju!
org2 yg mcm ni sbnrnya nak minta perhatian je..
konon2 diri tu baik jd selamber je la nak kutuk org..
ceh! aku mmg x suke org yg perangai mcm ni..
sesuai sgt la ko buat entri mcm ni..
double thumbs up!

sarah-najwan on June 25, 2011 at 9:21 AM said...

lelaki ka perempuan sama sahaja
seme ada kekuatan dan kelemahan

hanya kebijaksanaan berlandaskan iman dan taqwa dlm mendepani sesuatu hal dpt membezakannya

tepuk dada tanya minda!!!

miss epa on June 25, 2011 at 9:22 AM said...

mcm mcm hal kan?yg penting jaga diri.jaga hati.insyaAllah.even org tegur pun.xda la kita cepat melatah. :)

yad'z on June 25, 2011 at 9:24 AM said...

gurlz memang jiwa halus weyh.. silap tegur makan dalam. haha.. ko pasan tak kebanyakan yang komen kat entry ko perempuan? #outoftopic.. hahahah

Anne Nurain on June 25, 2011 at 10:17 AM said...

lelaki & ppuan saling melengkapi..
jika ppuan tu lemah, lelaki la yg patut melindunginya.. bkn menjatuhkannya... ^__^

Qaseh dalia adelia on June 25, 2011 at 10:21 AM said...

bagus .. ingatkan hang nak hentam tadi .. betul , lelaki byk kesalahan tak di tegur kerana wanita ini lemah .. sewenang2nya mengutuk .. kalau kamu betul2 seorang lelaki sejati bukan itu cara yg sebenar .. kalau kamu lelaki yang punya iman , ada niat ikhlas untuk merubah kaum hawa , hentaman bukan jalan terbaik .. =) qaseh pun cuba merubah kaum qaseh sendiri insyaAllah ..n me too (baik tak den naz gila)

Sunah Sakura on June 25, 2011 at 11:21 AM said...

sedang berusaha menegur kedua2 belah pihak tanpa mengira gender.. thanks Ir untuk entri ni.. :)

misrerama on June 25, 2011 at 1:24 PM said...

sangat tepat dan padat.menegur dengan cara yang baik adalah lebeh elok dari menegur secara membuta tuli....semua orang ada perasaan jugak....xkira lelaki xkira perempuan... :)

~Kirin Selama Perak~ on June 25, 2011 at 2:15 PM said...

sokong terutama sekali yang lu nak berubah
kekekeE~

Rtp Farra Arisha on June 25, 2011 at 2:59 PM said...

pepatah inggris ada mengatakan :
nobody's perfect and practice makes perfect.

so by hook or by crook, we must try to make best for ourselves.

terima kasih kerna saling2 mengingatii!

CT NoArIzAh ArIs on June 25, 2011 at 3:08 PM said...

Assalam... lelaki yg bergelar suami dan ayah itu adalah pemimpin keluarga klau si perempuan tak betul kedua2 status ni yg perlu di hentam bukan si perempuan itu.... ni terbalik lak lelaki menghentam perempuan sedangkan kaum dia sendiri yg tak betul mendidik.

Perlu gak sy buat satu entry untuk kes yg ini nanti !

Puan Besar Shag Yahaya on June 25, 2011 at 3:09 PM said...

Hahahaha :D Baca sambil sengih sengih. Tegur baik baik kan bagus. Tok sah marah marah. Hehe.

muhammad iqbal hakimi bin tahir on June 25, 2011 at 3:11 PM said...

jangan mainkan hati perempuan...aku syg kaum wanita.. peace yaww!

Namee Roslan on June 25, 2011 at 3:30 PM said...

aku kurang gemar gak ah..entry lucah2 guna wanita. aku rasa mcm malu nak baca. aku rasa kalau issue tudung ke, legging ke...okay je nak tegur tp cara tu biar kena ah. baru lah org boleh terima teguran.

btw, aku xde ah minat ben. hahah. just minat penulisan dia .aku wonder why org benci dia sangat. :)

♥NuR SyAFiQah♥ on June 25, 2011 at 4:10 PM said...

kadang2 memang suke kalo laki tegur2 kaum aku ni kt blog sbb pompuan lg dengar kalo kaum laki yg tegur tp kalo da melampau2 tu agak fragile la hati pompuan aku ni beb..haha

emieysandra on June 25, 2011 at 4:18 PM said...

klu nk tgur, tgur la leklok dgn cara baik..klu pmpuan tu balas dgn kasar, die yg akan sdar & menyesal nnti~

zarazueyin on June 25, 2011 at 5:57 PM said...

boleh terima teguran
asalkan dgn cara yg baik
nice entry ;)

Cik Ungu Kamila on June 25, 2011 at 6:08 PM said...

sesungguhnya hati wanita itu memang halussss. ahaks :)

najihah sahami on June 25, 2011 at 7:36 PM said...

hohohoh...naz oi. hentam tu macam kejam sgt je...adesss....tp kejam pun bukan org nk dgr kan. hahaha....

xpe2. teruskan berdakwah cara hang ni haa..den sokong je. auwww..

hana sudradjat on June 25, 2011 at 9:24 PM said...

nice one!

~hati saya ni memang kaca,rasa lagi macam susah nak terima bila kena hentam dengan cara kurang halus ni....

Tea on June 25, 2011 at 10:52 PM said...

nak hentam cara baik okeh je. tea pon hentam perempuan pe. tak caye boleh pegi belek entry tea. diorang nk terima ke x itu hak masing2. masing2 dh besar, yg dok baca2 luahan hati kita ni. bukan kecik2 derr.

NURUL NADIAH MAMAT on June 25, 2011 at 11:22 PM said...

saling tegur menegur adalah satu cara yang bagus.....
cuma dalam berdakwah ada cara2nya.... hanya pendapat sahaja.. :)

Solihin Zubir on June 26, 2011 at 1:02 AM said...

ok2.. aku pon nk jd baek jugak.. heheh.. sblum tu, aku nk lempang dlu pak imam tu..

darxniq on June 26, 2011 at 10:54 AM said...

hahaha...kalau pak imam kate cam tuh..aku lempang jer..kalau pak imam kate..moh kita ke masjid..dpt la jugak keluarkan syaitan lam badan korang..wakkaka..mmg pedas tol ayat tuh..:P

errrr...demmm..terasa tol aku ngn entry nih..mentang2 la aku post entry Gelagat Perempuan Masa Kini

Fuhrer on June 26, 2011 at 11:55 AM said...

Salam perkenalan...

ekceli kita tak payah nak salahkan sape...tak yah nak salahkan laki or salah kan perempuan.. suma itu dtg dari diri sendiri...
kalo asik nak salah org lain.. sampai bila pun tak selesai masalah...

Masalah itu datang dari diri sendiri.. cnth:
kalo x nak kene ragut..jgn jalan sorang2 jalan..atau jgn expose yg kita tu bnyk duit..
kalo x nak jd peragut.. gi la keje..cari duit yg halal..kan senanng..

Ape2 pun selalu lah muhasabah diri..ok..Chill...

p/s: kalo ade salah ckp hrp di maafkan..tidak ditujukan kepada sape2..ini nasihat pada diri sendiri saja..PEACE

Ujang9897 on June 26, 2011 at 3:49 PM said...

wahai wanita di luar...meh sini dkt saya...

saya romantik mcm Seth Tan..., saya pembimbing wanita..

Lydia Miza(Aidyl Azim) on June 26, 2011 at 3:52 PM said...

jika pki tak senonoh,cuma org tak senonoh jek yg nmpk korang pki tu cantik.elok ke pki seluar ketak2 kaki dan peha tu?aduhh dah kena cabul,rogol ...nak salah kan siapa?pakaian siopan kan lbh baik wahai wanita di luar sana . nampak ayu dan baik budi pekerti

salina sayang on June 26, 2011 at 6:38 PM said...

setuju dengan saudara nazirul. kalau nak menegur tu biarlah berhemah. janganlah kasar-kasar. kalau tegur kasar ni, manusia cenderung untuk memberontak, cuba kita ajak elok-elok, konfem tergerak hati nak berubah. tak drastik pun, slow-slow mereka akan berubah...heee~

belogkiter on June 26, 2011 at 9:37 PM said...

speechless

bighagenjo on June 27, 2011 at 2:49 PM said...

:)

 

Designed by #