Thursday, June 9, 2011

ASB HARAM ! NOKTAH

Assalamualaikum

cam biasa, tengah den mengulor sewaktu kerje den terjalan kat satu blog yang bernama alam legacy yang kembali menbangkitkan isu halam haram ASB/ASN

ini berdasarkan dari hasil keputusan muzakarah fatwa selangor yang membuat keputusan ini berdasarkan :

Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional.


ulasan :

1) majlis muzakarah fatwa kebangsaan pernah mewartakan fatwa yang menbuat keputusan pelaburanASB adalah harus

2) namun berdasarkan dari pandangan serta blog ustaz zahirudin di entry beliau perbincangan hukum asb hukum harus yang majlis fatwa keluarkan adalah disebabkan maslahat seperti petikan dibawah :
Saya juga telah hubungi seorang S.S Mufti, beliau kata hujjah utama Majlis Fatwa adalah "MASLAHAT". Ini beerti majlis fatwa bukannya mengesahkan sistem dan cara pelaburan ASB dan ASN yang sedia ada tetapi ia diluluskan atas dasar 'Maslahat' atau kepentingan ramai (mungkin kerana terlalu ramai orang Islam yang telah terlibat dan fatwa mengharamkan akan mengakibatkan kekalutan yang tidak tergambar), hasilnya ia difatwakan harus

3) korang semua da berakal dan bijaksana dan sinin, korang boleh fikir kot, kalau den, den memang takkan join ASB, atas dasar ASB bukan la satu2nya jalan untuk menambah pendapatan. BUAT APOLA NAK BERTEKAK HALAL HARAM KALAU YANG HALAL JELAS DEPAN MATA. macam-macam pelaburan lagi yang we all boleh join.




4) kalau tidak jelas pon haramnye ASB, ASB still tergolong dalam golongan2 syubhah. toksah kite nak berjuang habis habisan memperjuangkan sesuatu yang syubhah, wat for kan? buat letih ajo.


5) den tau, sure ade ramai yang akan bagi seribu satu alasan kan?kan?? untuk u all yang rase2 nak membangkang, jemputla baca ayat dari ustaz azhar idrus, hehe mesti rase cam kene penampar jer:P





6) korang fikir-fikirkan la, nampak simple, jangan sebab keuntungan yang lebih skit kito nak buat-buat buta. keberkatan satu benda yang amat penting.


7) den bagi contoh, part beli kete, ramai yang still tak gune pinjaman islamik, sbb islamik punye pinjaman ade mahal sikit. tp bile 3-4 bulan pakai kete, kete mule meragam, power window rosak la, minyak itam bocor, yang kite salahkan proton kan?company kete tu, tp lu orang tak pernah pulak pikir, rosaknye kete sbb ketidak-berkatan duit pinjaman tu:) tak pernah kan?


6) sekian:) nak tanye lebeh contact ustaz zahiruddin


komen dari Guest
asb start since before u was born. all parents rite now use asb to live their life...poor u

kenape nak poor kalau banyak lagi pelaburan lain yang boleh mengkayakan kita dari ASb, poor u sbb mata u just nampak ASB semata-mata:) sedangkan lot more pelaburan yang boleh bg pulangan jauh lagi hebat dari ASB n menepati kehendak syarak

p/s : guwa men pelaburan emas jer, lagi untung. jelas halal :)

36 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA on June 9, 2011 at 3:20 PM said...

cmtu ea..

adela rm 100.. huhu..

baru feb 2010 bg..

Norhafiza on June 9, 2011 at 3:23 PM said...

terima kasih..info yang sangat baik dan amat berguna..org sll pesan kalo was2 baik jangan..

Sunah Mohammad on June 9, 2011 at 3:35 PM said...

aiyokkkk...ceq dulu masuk ASN...mak ayah suruh..errr.. tapi da lama tak masuk duit... terbiar cam tu je...hurmmm...

lalink7 on June 9, 2011 at 3:38 PM said...

uish..biar betik..hmmmmmmm...

misz sheyla on June 9, 2011 at 3:57 PM said...

aiyark..... baru wat asb nyer loan...x leh cancel smpai 2 tahun... :(

qasehraihan on June 9, 2011 at 4:01 PM said...

saya mmg dr awal tolak ASB/ASB..aritu bepusu buat dgn maybank..tp xbminat..xyakin..

yu main plaburan emas gak??
brapa jongkong dh yu ada skang??hehehehehehehehehehe

d_tieah on June 9, 2011 at 4:10 PM said...

Erk.. *Senyum*

Entry Terbaru : Day 1 : 10 Things About Hate

cantekk on June 9, 2011 at 4:26 PM said...

oo ekk?? ermm...

bole tak cadangkan skalik bank2 mane yang tak bsekongkol?

nazirulhazwan~ on June 9, 2011 at 5:00 PM said...

@cantekk:

maksud soalan? if u pinjam dari bank untuk melabur kar ASB, tu da kire haram sbb pinjam dari bank konvensyional yang bungenye adelah riba.

TAK ADA ISLAMIK BANK YANG BG PINJAMAN UNTUK ASB. CUBE TRY CHECK KLU TAK CAYA

Tea on June 9, 2011 at 5:03 PM said...

oh, baru tau laa. ish3.

Norhidayu Anuar on June 9, 2011 at 5:09 PM said...

errr.. bru tau neh! tp dlm ASB aku ade jugak la duet tabung lame2 yg aku kira klu byr muka utk kua moto bru lepas kot.. pastu cane ek? xkan nk bako jek duet 2? aduhhh.. lg 1 nk tnye nuffnang 2 haram x? hehehe? sbb ramai jgk yg tebus nuffnang utk cover financial..

muhammad iqbal hakimi bin tahir on June 9, 2011 at 5:13 PM said...

aku xpasti aku ada ke tak asb..

PjahFzah on June 9, 2011 at 5:27 PM said...

camner plak ngan nuffnang? sy pnah dengar & bace yg nuffnang ni haram sbb sumber dier syubhah. hmm

Kalamhati on June 9, 2011 at 5:40 PM said...

den baru nak buko akaun..tak jadi la..huhu

cantekk on June 9, 2011 at 5:56 PM said...

;-D owh... oke..
erm so, kalau simpanan biasa caner? interest nye kita tayah amik la kan,, ntah la aku pon fening,
ekceli byk jgk soalan ni,,
sape nak kalau da jatuh haram kan,,

tq naz,,

oke nti den tnyo laie ;-D

Ain Zulaikha on June 9, 2011 at 6:24 PM said...

semua ahli family ain dah veteren hehehe guna asb ni.. hurmm macam mana nak cakap dengan dia orang ni eh?

macam mak ain kata, asb ni boleh buat kita syak wasangka sebab pelaburan, so pelaburan tu dia buat bukan duit kita, ada je duit yang lain myb dari kilang2 arak or apa2 je yang tak halal .. then ain tak jadi nak simpan duit MARA dalam ASB jadi ain membelanjakan duit itu... kah kah kah

~NieZa~ on June 9, 2011 at 7:29 PM said...

thnx!!..good info :)

SyAmSuL AnUaR on June 9, 2011 at 7:36 PM said...

good info..rajin dorg siasat

mOoN on June 9, 2011 at 7:54 PM said...

moon ada asb... huhuhu... ades!!

HAZWAN17 on June 9, 2011 at 8:24 PM said...

ku ade 100 je kot dalam ASB huhu

FasiHaH SupiaN on June 9, 2011 at 8:31 PM said...

ada kaji topik ni untuk fiqh hari tu....yup, paling penting, kalau syubhah, eloklah jauhkan.....lagipun, ada banyak tempat lain yang lebih menguntungkan, salah satunya pelaburan emas, siapa yang pandai, memang dia boleh dapat banyak pulangan dengan pelaburan emas ni..belajar lah...selain tu, sebelum melabur, lecturer pesan, pastikan pelaburan itu ada majlis syariah yang terlibat dalam urusan pelaburan, duit mesti dinyatakan ke mana ia dilaburkan. Kalau kita dapat tahu semua tempat pelaburan adalah halal, kita tak perlu risau, kita boleh put trust on them. Selagi tiada bukti atau kata-kata org yg mengatakan duit dilaburkan tempat haram, then u r safe..tp kepada sesiapa yang dah terlibat, ada caranya...boleh tanya ust zaharuddin...hehehe

p/s:naz, banyak ko labur saham dah?

~Kirin Selama Perak~ on June 9, 2011 at 8:32 PM said...

aku pon tak tau ttg ni..
nice~
tabung haji aku ada la.
kekeke~

SkEMmAtiXx on June 9, 2011 at 8:33 PM said...

dlm ASB aku dh ada 6000.... lg pn duit tu makin brtambah... walaupn aku xmasukkn duit... dia pnya pulangan pn lebih bnyk dri bank2 lain..

MIMIE AIZA on June 9, 2011 at 9:02 PM said...

erkk macam ni yea.. sepanjang belajar dalam bidang investment ni memang perihal asb soal haram dan halal x pernah habis2. tahun pertama dan kedua belajar orang kata asb haram. sebab melabur dgn conventional counter. jadi semua divident yang pelabur dapat adalah haram. tapi tahun ketiga belajar dapat tahu asb dah bersih. dah buat pelaburan dekat syariah conter. sekrang ni masih lagi timbul soal haram. bak kata encik naz eloklah dielakkan. kalau kejap halal kejap haram buat ape kan.. pelaburan yg paling selamat adalah pelaburan emas. lagipun dia liquid.dan emas sentiasa bagi keuntunggan dan jarang turun harga. biasanya harga dia akan menaik. kalau untuk long term hartanah adalah pelaburan yang paling bagus. chance untuk rugi kurang..


wahhh panjangnya comment.. lama x comment sini. hahaha

+_Miss.Jannah_+ on June 9, 2011 at 9:24 PM said...

tau xpe..dr dulu lg sy x nak wat ASB sbb was2..tp biasa la manusia..nak kejar mewah dgn cpt,sampai hukum tolak tepi..manusia akhir zaman.. :)

pikah yang baik on June 9, 2011 at 9:47 PM said...

terima kaseh sebab share.dah lama ragu-ragu..dan sebab tak berpengetahuan sangat dengan kewangan nie..saya tak berani amik lagi.

najwa's on June 9, 2011 at 9:53 PM said...

nuffnang camna? ada penah sesape bg fatwa tak halal ke haram?

Mohamadazhan hjDesa on June 9, 2011 at 10:01 PM said...

betul tu..setuju!

najihah sahami on June 9, 2011 at 10:08 PM said...

thanx share ye naz..den penah tau lak sal ni. naseb baik xde akaun ASB tu.

HeziqaMushadadLee on June 9, 2011 at 10:30 PM said...

sedihnye aku sebab aku taktaw ape ASB dan function nye

cik husna on June 9, 2011 at 10:43 PM said...

agak terkejut bile tau ASB haram...huhu

CikBulat on June 9, 2011 at 11:36 PM said...

err. duit aku beriban dalam tuh. T__T

NauRah aLwaNi on June 12, 2011 at 5:46 PM said...

aik?.. asal banyak trafik datang drpd URL entri ni.. peliks lak. :D

Mekasih. XD

Siti Mashitah Saidin on June 12, 2011 at 9:49 PM said...

baru cadang nak bukak asb... tapi tak da niat nak makan dwet tuh... nak simpan beli keta.... pastuh, 2 , 3 ari lepas, ada org ckp dah asb nih haram....

bila dah dengar tuh, terpaksa cancle... naseb baik tak bukak lagi~

hudahazwani on June 13, 2011 at 10:21 PM said...

waa....mak keje kat ASB...hmmm

Anonymous said...

ikut yang kebangsaan la.....buat apa susah pikir...majlis fatwa kebangsaan tu adalah satu perkumpulan yang mengkaji...

kalau nak ikut selangor takyah la masuk....aku ikut kebangsaan punyalah...tanpa ragu2...

 

Designed by #