Saturday, May 14, 2011

SAKIT HATI : HENTIKANLAH PREJUDIS BODO PADA LELAKI~


saudara nazirul

saudara,kenape yer lelaki2 ni suke pada yang cantik aje, yang tak cantik buang tepi, ramai kawan2 saya yang da kawen kata suami mula berubah bila si isteri da tak cantik.ape ni? we all gadis2 tak pernah pon pk pasal cantik2 ni. huh ni yang i rase i hate guys ni


sekian

gadis tanpa nama berselubung hitam


jawapan serta ulasan

ini sebenarnya isu sampah yang selalu sangat gadis2 utarakan kalau mereka tak puas hati ngan abg2 macho. jawapan untuk menjawab soalan2 di atas guwa bagi 3 situasi yang u all gadis2 pernah hadapi untuk u all nilai diri u all sebelom u all menuduh abg2 macho tidak tentu pasal.


****************************


situasi 1 :

lokasi : kat kodai bata, kedai kasut sing hong, kedai kasut prinsess, mydin jalan masjid india,
waktu : 9.30pg - 3.43 ptg


da berejam2 dan berpuluh-puluh kodai kasut si pakwe meneman makwenye cari kasot, namun hampa.

si abg : yang2, bile ayang nak pilih ni, banyak sangat da kedai kite masuk, tapi tak jugak beli2. * dengan nada keluhan *
si ayg : haih, bukan xnak beli yang, tp blom jumpe yang 'CANTIK' dan berkenan dihati
si abg : hurm, yela



gambar : kasut yang ujang pakai mase majlis kawin die kalau korang perasan



****************************


situasi 2 :

lokasi : kat kodai beg, jusco midvelley, parkson alamanda, booth kt one utama
waktu : waktu zuhur zon 1 kelatan - waktu isyak zon 2 melaka


si abg dan si ayg duk membelek2 beg tangan yang kononye mahu digunakan di majlis makan malam

si abg : ayang2, ambik yang ni la yang, da okey ni kot * pujuk si abg sebab da letih berjalan *
si ayg : tak nak la abg, tak "CANTIK" la warna die, design pon tak "CANTIK" sangat
si abg : iyer la yang, kite cari lagi yer * dalam hati da panas da*


*****************************

situasi 3 :


lokasi : lowyat, tingkat 3. bahagian laptop dan empon
waktu : tahun baru cina

si abg baru dapat bonus, nak belanja si ayg beli empon ngan laptop baru

si apek : abang, kakak, angkat ini hempon la, bagus wooo, model baru lagi * dengan semangat sambil menunjukkan empon yang dimaksudkan*



model : HDC gelisi
fuction : 3G, wifi, GPS, touch screen, android, screen 4 inchi
harga : rm999
sifat : candi bar, kaler hitam



si abg : aah la yang, kita beli yang ni la yer, bagus dan murah * pujuk si abg*

si ayg : takmo2, ayg nak empon yang tu la abg * menjuihkan bibir kepada sebuah empon *




model : cokia hello kitty
fuction : 3G, takde wifi, GPS lagi la haram takda, bukan touch screen, saiz screen 2.5 inchi je
harga : rm979 * agak mahal sbb stiker hello kitty *
sifat : slide phone, warna warni


si abg : alaaa, kenapa taknak yang HDC?kan spesifikasi die lagi bagus yang

si ayg : tak cantik la bang, kaler itam, yang ni kaler2 pink, CANTIKKKK!!

si abg : hurm yelar yang..


*****************************


kesimpulan :


see, u all nampak tak gadis2?mesti ade yang terase macam u all pernah gune jer ayat2 kat atas tu kan?kan?:D


so betol ke hanya lelaki yang suke pada sesuatu yang cantik? dan sentiasa utamakan yang cantik? tak kan? gadis2 juga begitu, sememangnya manusia sukakan sesuatu yang cantik. jangan nak suke sangat prejudis kat jejaka2. tak baik. bukan semua jantan jongos, dan tak semua gadis bagus:D


dunia akan lebih aman seandainya kita memahami sifat mereka yang berlawanan jantina dengan kita, give and take, pelajari apa yang mereka suka selain dari kecantikan:DD


percaya la, lelaki akan tolak tepi soal kecantikan andai hadir seorang wanita yang benar2 pandai mengambil hati beliau2 semua. kami tidak hanya memadang kecantikan wajah dan keseksian body yang sementara.


pens off~

58 comments:

SiS NaD on May 14, 2011 at 3:03 PM said...

SaLaM NaZiRuL...

SeTiaP MaNuSia, TaK Kira LaKi aTau PreMPuaN, Suka MeMaNDaNG YaNG CaNTiK... ALLAH PuN SuKa aKaN BeNDa YanG CaNTiK... (^_____^)V

cik-terompah on May 14, 2011 at 3:13 PM said...

lumrah manusia. nafsu manusia. cantik mesti nak cantik. xdesapa nk tertnggal dengn arus kecantikkan.
yoo

ain revival on May 14, 2011 at 3:15 PM said...

gggrrrrrrr...x semua macam tu larh...

x baek ..!!

:)

sarah-najwan on May 14, 2011 at 3:23 PM said...

channnteekk ni subjektif nazirul..
kalu bg soklan objektif..byk benau jawapannya..

so sebaik2nya..bg L atau P..analisis sendirilah setiap yg berlaku..dok asik fikir kenapa..kenapa..kenapa..tak abis noks..ce fikir..bagaimana..bagaimana..bagaimana..

**hehe..hepi2 weken..

kembatolo™ on May 14, 2011 at 3:23 PM said...

gahaha. suka2.. perenggan last tu paling betol. *angguk2*

Noor Idayu binti Azmi on May 14, 2011 at 3:38 PM said...

bace xde feeling laa sbb xterasa pon. y slubung hitam tu maybe jenis golongan 'up' kot, mungkin entry nie amat sesuai untuk dia, miahaha~ (cakap lebih n berlagak ^^,) moral value, jgn shopping dgn booyz sekalian -..-

Fyqa on May 14, 2011 at 3:46 PM said...

huihhh.. mksud tersirat ;)

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim on May 14, 2011 at 4:01 PM said...

Lelaki dan perempuan, sama je.. Semua suka benda yg cantik.. :)
Nice entri ^_^

... on May 14, 2011 at 4:10 PM said...

as salam..
yeah. ada pro dan kon.
hidup memberi dan menerima.
sendiri mau ingat. dah besar kan.. bukan lagi cam kanak2 nak disumbat itu ini..haih..
er..kasut kaki.
kiranya masa kenduri tu, ujang pakai 2 pasang kasut. kasut luar demi melindungi rupa kasut kaki eh?

ahahaha

Nordin on May 14, 2011 at 4:18 PM said...

PEREMPUAN NI SUKA KOMPLEN2 BILA SUAMI ATAU BF DIORANG MULA TAK LAYAN DIORANG.

TAPI TAK PENAH PIKIR ATAU TANYA DIRECTLY KENAPA DIORANG TAK KENA LAYAN.

NAK TAU SEBAB APA? SEBAB SABAR LELAKI NI ADA LIMIT JUGAK.

BILA DAH SAMPAI SATU TAHAP PEREMPUAN TU ASYIK BUAT LELAKI RASA MENYAMPAH, LAMA2 PERASAAN SAYANG SI LELAKI KEPADA PEREMPUAN TU PANDAI HILANG.

SEBAB TU LA DIORANG MULA CARI LAIN.

SO, YANG PEREMPUAN TU, PANDAI2 LA TACKLE HATI LELAKI.

JANGAN ASYIK BUAT BENDA YANG SELALU BIKIN LELAKI MENYAMPAH CONTOHNYA SEPERTI YANG DALAM ENTRI NAZ GAY NI.

JANGAN SUKA NAK SALAHKAN LELAKI JE OK? SALAHKAN DIRI SENDIRI JUGAK, BARU ADIL.

LELAKI TAK SEMUA GITU, PEREMPUAN JUGAK TAK SEMUA GITU

*ter emosional jap, sorry

hana on May 14, 2011 at 4:18 PM said...

erm...
tak sume laki camtu..
x kira la laki ke pompuan sume same je...
kesah laki n pompuan ni mmg x pernah abes kan..
haha

dhilla nazli on May 14, 2011 at 4:20 PM said...

btol2.. pompuan ni yg ngade lebeh.. eheheheh

*fon tu htc ke hdc???

Puteri Iqa Izyan on May 14, 2011 at 4:22 PM said...

err.yeke?
tapi den penah jumpa lelaki yang menilai perempuan dr kecantikan semata2. =P

sumaiyah mokhtar on May 14, 2011 at 4:23 PM said...

huhuhuhu :) susa pulak nk jmpe lelaki ngade, asyik2 pmpn je. HUHU

nazirulhazwan~ on May 14, 2011 at 4:24 PM said...

@dhilla nazli:

Hdc :p kan reke2 aje tu:D

nazirulhazwan~ on May 14, 2011 at 4:25 PM said...

@Nordin:

Fuh derr,aku pon x seemo ko derr

nazirulhazwan~ on May 14, 2011 at 4:32 PM said...

@Puteri Iqa Izyan:

Same goes kt pompuan,ade jugak yg nak lelaki emsem semate2,tp cm guwa kate.tidak semua:D

iniialahaku on May 14, 2011 at 4:32 PM said...

dah mmg lumrah...semua nk yg cantik2...mnipula nk yg huduh...tu ada masalh otakla tu

Bakri Hussin on May 14, 2011 at 4:37 PM said...

salam nazirul

saya pun terpanggillah nak ulas isu ini koz ada jugak persoalan ini di timbulkan di blog saya , persoalan ialah kecantikan yang ditimbulkan pada saya kalau dah jodoh skalipun dengan perempuan cantik atau tak itu semua adalah ketentuannya sebagai seorang hamba alah kita perlukan menerima segala ketentuannya dengan hati yang terbukan Contoh ramai rakan saya yang menpunyai muka smart dan handsome telah berkahwin dengan wanita yang tak cantik kerana itu adalah qodo' dan qadar kita sebagai hambanya tak boleh lah nak tolak segala ketentuannya

Nordin on May 14, 2011 at 4:38 PM said...

@nazirulhazwan~:

Hehe. Aku tak emo sangat pun sebenarnya. Saja nak bagi dramatik sikit komen aku tuh :PP

yaya_flanella on May 14, 2011 at 4:44 PM said...

nah cik mawi asraff. yaya pergi shopping tak ajak pakwe. senang. melainkan dah pernah widow shopping then tinggal datang balik pastu beli je. ssungguhnya sy begitu memahami. =.=

**::CIKNUURUL::** on May 14, 2011 at 4:50 PM said...

bgus entri ni,ehhe,.tp cmne ek tips2 nk tackle lelaki,err,suami la snang cite,.huhu,.tp CN xkawen lg,saje je nk tau pndpt u all guys,.hope dpt d tnaikn,.hehe,.

nazirulhazwan~ on May 14, 2011 at 5:02 PM said...

@**::CIKNUURUL::**:

Akan diusahakan:D den akan ulas dengan sebaik2nye nanti.hehe

Anonymous said...

En.Nazirul...macammana plak pandangan anda bile:

Si Jejaka yg mengambil berat akan si gadis n jatuh hati dgn si gadis tetapi si gadis tidak mencintainya...begitu juga disebaliknya...

Si gadis mencintai si Jejaka tetapi tidak dicintai oleh si jejaka... dalam masa yg sama si Jejaka/gadis mengambil antara satu sama lain

adan on May 14, 2011 at 6:13 PM said...

suka entry ni bro.. sebenarnya kita kena memahami antara satu sama lain.. lelaki kena faham pompuan.. pompuan pun kena faham laki..

diana on May 14, 2011 at 6:14 PM said...

lelaki atau perempuan semuanya suka cantik..
orang gila pun suka benda2 yang cantik..
cuma ada beza kecantikan paras rupa seseorang dengan kecantikan hp,kasut,henbeg..
sama2 renungkan...

qasehraihan on May 14, 2011 at 6:39 PM said...

mcm2 a ek..
terima pasangan seadanya..
kalau awal2 rasa 'xleh nak g a dgn dia ni'..baik xyah teruskan..'

chemistry tu sgt penting..sangat penting!!hehe

Bulan on May 14, 2011 at 7:14 PM said...

hhahaha.wa setuju.

Ain Zulaikha on May 14, 2011 at 7:17 PM said...

kepada Perempuan yang tanya tu :

Saya juga sama seperti anda sebab kita sama perempuan, selalu berfikiran macam tu, tapi kita kena fikir jugak kita tak leh salahkan lelaki , yes mmg diorang sangat kejam sebab perlakukan kita macam tu, dia berubah bila kita dah tak cantik. kita pun kena lah jaga kecantikkan kita macam mana kita jaga rumah kita. bila rumah bersih kita pun bersih suami pun hati bersih. wakkakka even i tak kahwin lagi tapi saya suka baca perihal suami isteri poligami sebab I mmg anti laki poligami ni.. hahahah.. So just jaga diri sendiri then semua orang pun akan happy dengan kita.

kepada lelaki :

huhu bukan nak salahkan korang sebagai seorang lelaki, tapi sebelum kahwin tu dia dah cantik then bila dah kahwin dah tak cantik, huhu apa kata korang nasihatkan isteri korang jaga penampilan. korang pun ada tanggungjawab nak ubah isteri korang yang dah tak jaga penampilan. kalau dia maintain je macam tu salah korang jgk tak amik berat.. wuhuuuu..

apa2 pun sangat respect lelaki yang JENIS TAK KISAH PASAL KECANTIKAN, yang dia mahu adalah ISTERI dia je.. teruskan berjuang!!!

peace no war. love not war.

tieha ismail on May 14, 2011 at 7:24 PM said...

mane ader...situasi tuh x same...werk

Yuyu Musa on May 14, 2011 at 7:52 PM said...

ehem ehem....

Siti Mashitah Saidin on May 14, 2011 at 8:37 PM said...

hahahaha
ish.. rugi la... kalo henpon tuh sy pilih HDC...

Sunah Mohammad on May 14, 2011 at 8:39 PM said...

tak kisah, asalkan macam yang ang cakap tu, kena ada sifat faham memahami...kan kan kannnn?

Pembawa_Wacana on May 14, 2011 at 8:41 PM said...

ganah demo.... meme biso ah...ha ha ha

Izamir Ridzwan on May 14, 2011 at 9:15 PM said...

hihihii lumrah manusia nk semua yang cntik2 la naz... ko jer nak mcm ujang

zarazueyin on May 14, 2011 at 9:40 PM said...

mmg lumrah manusia nk yg cantik
tapi cantik itu juga subjektif
tak sama pd mata setiap org

* cantik tak kekal...utamakan hati budi & beragama ;)

Haryz Khairuddin on May 14, 2011 at 9:48 PM said...

da mmg lumrah. manusia mmg suke yg cantik/ensem. ada pompuan yg cakap mata lelaki ni tak reti dok diam, tapi berapa ramai yang dok menjeling2 kalau ada lelaki macho/ kacak yang lalu depan korang? sama je kalau nak ikut.

* hopefully, xde yg terase hati dgn komen ni.

m!3yr4h_LolLy on May 14, 2011 at 9:55 PM said...

tapi i rase byk lelaki memilih pd kecantikan la. konpem !

Puan Besar Shag Yahaya on May 14, 2011 at 10:34 PM said...

Yes! Shag sokong dengan Bro Naz sayam. Keke :P Itulah pentingnya perempuan untuk jaga penampilan. Tapi, tak perlulah sampai mekap tebal macam geisha. Cukup kot sekadar sedap mata memandang. Kan?

Faez Rusni on May 14, 2011 at 11:03 PM said...

gua sokong lu bro..hahaha..memilih jgak pompuan nie

Ujang9897 on May 14, 2011 at 11:25 PM said...

takda jodoh semuanya tak jadi..=)

gua benci pompuan materialistik<--betul ker eja ni..=)


- cari pompuan cantik dlm islam suruh..=)

nak ulas cantik mcm mana tu mls..

Solihin Zubir on May 14, 2011 at 11:31 PM said...

yeah! sgt tepat!

tp lumrah manusia la.. mmg sukakan kecantikan..

najihah sahami on May 14, 2011 at 11:59 PM said...

waaa...hebat r entry naz ni. haha....

btw, laki ngn puan ni. kalau pasal isu dua jantina ni. sebenarnyaaaaaa..dua2 sama je. smpai kiamat pun abis asek mainkan salah2..adoi.

tp ai pun terasa gk entry tu wei. hahahahaa

whitelover on May 15, 2011 at 12:15 AM said...

oh ini sungguh menarik haha :P

Hishyamuddin on May 15, 2011 at 12:27 AM said...

aku sokong la mu nih..hahhaa
semua org sukakan yg cantik2, xkira la brg kke awek ke..jnji sdp mata memandang..hati pun mau cantik!!!

FasiHaH SupiaN on May 15, 2011 at 3:05 AM said...

isu laki pempuan..hot je mcm............tp xsemua pilihan kita akn pilih yg cntik, mcm aku, kluu aku, aku plih htc, hello kitty xlawa dowh,mhl lak tu.....hehe

yup, sila saling faham memahami!

alexa yussida on May 15, 2011 at 3:49 AM said...

bila ceo naz berkata kata :)

laskar pelangi on May 15, 2011 at 1:15 PM said...

memang lah. nak beli something tu. kena banyak kali tatap, cari yang memang betol2 cantik..heee=D tu orang pmpuan bila shpg punyelah lama..

UNA budak BAEQ on May 15, 2011 at 2:57 PM said...

ahh semua nak cantik2 jeh !
sama jeh pompuan laki nih .

tu sesetengah laki je naz yang tak pandang kecantikan . belambak lagi yang tgk paras rupa jeh .pepandai la cari .

lost kitty on May 15, 2011 at 5:38 PM said...

siapa tak suka benda cantik?

wanda arry on May 16, 2011 at 9:37 AM said...

semua suka cantek..mcm wanda suka bgi taugeh cantek..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) on May 16, 2011 at 1:52 PM said...

lumrah kehidupan.semua suka yg cantik.tp siapa ek suka yg tak cantik tp bernilai?

emieysandra on May 16, 2011 at 2:44 PM said...

semua org sukakn kecantikkan. pilihan terbaik mesti la 'cantik'. cantik itu subjektif kan~

kpd si gadis tanpa nama berselubung hitam : jgn bersikap menyalahkan pihak lain je, kne tgk pada diri sendiri. Kalau syg suami, bkn stkat jge mkn minum suami je tp jge diri sndiri juga supaya sntiasa jd 'cantik' yg diigini oleh suami.

Dari situasi yg naz bagi pula, emiey rasa jelas & terang..gadis kne memilih, kne pilih yg betul2 ibarat memilih suami. Tak de poligami kpd wanita, jadi kena pilih satu yg terbaik. Jd, wanita kne praktikkan sikap memilih tu dlm khidupan dia dr awal lg^^ sy cube samakan gadis memilih barang cantik & terbaik ibarat memilih suami dan juga keputusan yg terbaik^^

p/s : situasi 1 tu, a'ah mmg sy..ehehe, susah benor nk cri ksut yg betol2 berkenan ni~

HAJAR hasan on May 16, 2011 at 11:25 PM said...

err... cantik itu subjektif. dan x semua yg cantik itu bagus. err.. masih tak faham knp still ada girl yg nk pertikaikan hal ini. sye yakin, semua lelaki nk perempuan yg terbaik utk masing2 kan? wee~

Chempaka Sari on May 17, 2011 at 2:19 AM said...

hmm tak boleh nak salahkan laki je. Aku pelik np ada perempuan sentap2 macam ni. Padahal diorang pun berangan nk laki hensem je. Laki tak hensem diorang kutuk belakang. Saya yang dapai pakwe hensem ni diam je bila diorang kutuk2.

muhammad iqbal hakimi bin tahir on May 17, 2011 at 3:51 AM said...

gua suka man u sebab man u power..haha


xde kaitan dengan entri..

Eera Shera on June 7, 2012 at 8:36 PM said...

hello kitty yg dia minat..ceh baik rembat htc

yaya_flanella on June 7, 2012 at 9:05 PM said...

truth.

tapi situasi tak sama dalam perhubungan la. kalau lelaki dah mula berubah lepas kahwin. tu je. hensem tak hensem belakang kira.

naz camne nak bagi body maintain lepas kahwin eh? ada tips?maklumlah lelaki start mula nampak kehenseman lepas kahwin. ni utk solution kepada masalah kenapa lelaki berubah lepas kahwin. (after 10-15 years after)

*mohon di rungkaikan

 

Designed by #