Monday, May 30, 2011

KAU, AKU DAN MEREKA MEMANG "BEBAL"

guane nak mule ni yer?maklumla, guwa taip entry terus dari hari, mmg takde nak pikir2 or siap buat draft2 ni, ape yang guwa terpikir, on the spot taip.hehe


camnila, kekadang guwa bingung, guwa rase manusia ni kekadang bebal, hurm


kenape yer?


guwa kekadang usha persekitaran, mmg lain takde, guwa nampak ke"bebal"an manusia, termasukla diri guwa sendiri


bukan kite tak tau dosa pahala
bukan kite tak tau syurga neraka
tp yang di pilih, tetap dosa dan neraka.


mengumpatnye, mendengkinye, mesangka buruknye.
mencarutnye, menipunye dan me me yang lain


bukan kite tak tau Allah tu adenye dimana-mana


tapi, time nak buat dosa, kite buat bebal,buat2 lupe.
kalau yang jantan, time tu la dok tengok gambar lucah,duk tengok video lucah, tangan plak? menggoncang atas bawah atas bawah menembak syiling rumah dan hostel
time tu la duk lepak2 usha bontot awek, lepak2 tgk awek2 seksi sambil membogelkan mereka secara virtual, gune photoshop minda.hurm


korang tak rase bebal ker?
yela, da tau panasnye neraka


tp nak jugak p neraka, hurm, mungkin we all ingat neraka tu macam spa atau sauna jer kot.
yola, kalau tak masekan awek2 suke2 hati bebalkan akal untuk tayang2 rambut, tayang2 lurah, tayang2 spenda bunge2, tayang2 betis licin baru lepas cukur.



ntahla, guwa tak tau nak salahkan sape
salah emak yang beranak ke?
salah bapak yang bawak balik rezeki haram ker?
salah ustazah ngan ustaz yang mengajar tak ikhlas ker?
salah budak2 konon soleh dan solehah yang taknak bantu bimbing kite ker?


mmg trend kan? bile da salah, nak mencari salah orang?
tu pon bukti kebebalan:)


so guane? memang kite ni bebal ea?or saje buat2 bebal.
same2 la kite fikirkan, takkan terus menerus kita nak bebalkan diri kita yang sebenarnya merupakan sebaik2 kejadian?


pens off~


like this post untuk menyebar2kan ia:)

32 comments:

FasiHaH SupiaN on May 27, 2011 at 8:44 PM said...

hmm, renung-renungkan dan selamat beramal ;)

Izamir Ridzwan on May 27, 2011 at 8:44 PM said...

amboi sampai syiling dia menembak.. hihih sama2 kita tgk blk diri masing2.. apa yg kita buat selama ni.. sama2 perbaikikan diri

FariehanIbrahim [LBC] on May 27, 2011 at 8:55 PM said...

terasa diri ini bebal. #okbai. -.-'

muhammad iqbal hakimi bin tahir on May 27, 2011 at 9:12 PM said...

huhuhu...berusaha ke arah ketidakbebalan..

laskar pelangi on May 27, 2011 at 9:28 PM said...

nice entry!;)

memang manusia BEBAL wlau dah tau hukum dosa pahala.. memang degil gilewww..

mungkin Allah tak tnjuk lg balasan. tu yang bebal semacam manusia...

dah la sekarang manusia dah memang jahat lebih pd binatang...dunia makin tua..macam2 dah jadi skrg nie

Faizal Fredley on May 27, 2011 at 9:31 PM said...

kalau yang jantan, time tu la dok tengok gambar lucah,duk tengok video lucah, tangan plak? menggoncang atas bawah atas bawah menembak syiling rumah dan hostel
time tu la duk lepak2 usha bontot awek, lepak2 tgk awek2 seksi sambil membogelkan mereka secara virtual, gune photoshop minda.hurm

deemmmm....hahahahah...

Puteri Iqa Izyan on May 27, 2011 at 9:32 PM said...

den rase den pon mcm ni jugak. uhuk~

bilo nak berubah ni. haih~

Tok Esah on May 27, 2011 at 9:32 PM said...

tangan atas bawah tu ape?? tak paham.. kihkih

NARDtheNERD on May 27, 2011 at 9:33 PM said...

makan banyak kepala ikan kot.
:P

ღ Sis Aieda ღ on May 27, 2011 at 9:57 PM said...

tangan didada,mata ke atas~

tanye diri sendiri :D

NuSaNa NoSa 91 on May 27, 2011 at 10:00 PM said...

*muhasabah* T_T

nunui Joe on May 27, 2011 at 10:03 PM said...

terasa hina diri ini...:(.....

adrinaqamarina on May 27, 2011 at 10:03 PM said...

bila hati dah penuh dengan titik3 hitam, sume pon dah jadi bebal.

:(

Bulan on May 27, 2011 at 10:07 PM said...

manusia memang membebalkan sekarang nie.umat akhir zaman

Sunah Mohammad on May 27, 2011 at 10:16 PM said...

hambekkkkkkkkkkkkkk! kalo tak kena batang idung jugak, tak tau lahhh...

*insaf*

Fakhrul on May 27, 2011 at 10:18 PM said...

HAHHAHAHA..."tangan atas bawah" tu kapal terbang nak mndarat la tu...wakakakak

MIMIE AIZA on May 27, 2011 at 10:33 PM said...

untuk renungan :)

Aku Ibu Muda on May 28, 2011 at 9:54 AM said...

hurmmmmmmmmm.....

Marya Hana . on May 28, 2011 at 2:52 PM said...

manusia tak sedar kesilapan sendiri..

Qaseh dalia adelia on May 28, 2011 at 3:19 PM said...

bebal n jahil .. diri pun byk kekurangan jugak ... huhu .. duk tgk org buat maksiat pun takut nak tego .. haisyyy tanggungjawab kita sbgai umat islam tak terlunas lagi ~

Sophie Al-yahya on May 28, 2011 at 3:38 PM said...

manusia memang suka menghalalkan apa yang haram. Kalau ada DNA babi dikira haram. babi jek haram. benda lain xnak pikir haram. Aku pun pelik. memang manusia ni bebal.

TheChekJah on May 28, 2011 at 6:26 PM said...

tu la... kadang2 bila dinasihat elok2 buat2 tak paham.. mungkin kena nasihat terbuka baru paham kot... adoyai....

yad'z on May 28, 2011 at 9:37 PM said...

sama2 kita renungi diri kita.. and berusaha ke arah kebaikan.. =)

delarocha on May 28, 2011 at 11:01 PM said...

syurga dan neraka itu intangible

mereka tak nampak

kalau nampak, confirm tak bebal

zaMir on May 29, 2011 at 7:40 AM said...

bebal manusia ade dmana-mana...

NOOR FATIN on May 29, 2011 at 1:22 PM said...

semoga kita selalu insaf..

cik azeya on May 29, 2011 at 6:40 PM said...

cikgu saye cakap, bebal tu pak pandir.

najihah sahami on May 30, 2011 at 2:43 AM said...

fuh..bebal tu seriyes kasar. tp dh xde bahasa lembut yg sesuai kot nk gmbarkan keadaan sekarang ni kan naz.

jgn lah bebalkan kami ya Allah..

amir aizat on May 30, 2011 at 10:58 AM said...

manusia mmg terasa bebal,huhu

nelly on May 30, 2011 at 1:04 PM said...

hehe ...kena salahkan diri sendri ~

sarah-najwan on May 30, 2011 at 1:04 PM said...

akak rasa bukan bebal
bebal ni langsung tak tau nak fikir waima baik buruk..main redah mcm org yg xbetul..org mereng..

jika hal gini sebenarnya lalai..dalam hati igt donia shj..xfikir panjang..igt mau seronok shj..

semoga kita semua tidak terus lalai..dunia hanya sementara..
ingatlah Allah taala dan berusaha utk menambah pahala dan menjauhi sejauh-jauhnya perbuatan berdosa xkira apa cara sekalipun..

d_LA on May 30, 2011 at 2:07 PM said...

dia jadi bebal bila dia x nampak kebebalan dia sendiri..kalau nmpk tp still wat x nmpk itu memang sah bebal!cuma2 yg kadang2 tak nampak tu yang kita perlu tegur kebebalannya..

 

Designed by #