Sunday, May 22, 2011

Bongok : Hentikanlah perangai macam setan.!!

nak dijadikan cerita, semalam, waktu guwa sedang beriktikaf di masjid, guwa terpandang telatah anak2 kocik yang sedang menganggu rakan beliau yang sedang solat, guwa ape lagi, guwa halau la dengan garangnye

muke guwa yang memang tak dapat dinafikan bengis ibarat vin diesal dalam fast furious 5 mampu menghalau budak pengacau dengan sekali jeling sahaja.


gambar : imej terbaru guwa. botak dan garang


namun, lantas guwa terkenang zaman ke”setan”nan guwa sewaktu guwa sama2 dizaman hantu bersama bob lokman dulu, naseb bek kitorang da sama insaf dan berjuangcdidalam parti PAS. erk! *off record*

guwa pon pernah kaco dan berkomplot mengaco orang solat gak, hehe jom kite imbas kembali dua situasi gangguan guwa :

**************************

situasi 1

lokasi : kolej kediaman kelima, UM

waktu : zuhur kot

mangsa : rakan sebilik dan se"course" : john dan sup

sinopsis :




john merupakan pemilik kete kancil merah diconvert kpd "dihatsu mira" ngan sup si penunggang honda ex5 solat sesama, tp bukan berjemaah, sebelah2. *bongok betol,xmo solat jemaah*

nak jadikan cite, john solat dulu, sup follow satu rakaat di belakang, tetiba ade komentator berbunyik kek blakang :


guwa : owh, sup mengejar dari belakang.dengan kelajuan luar biasa *sup mmg dikenali dengan gelaran si penyolat kilat*

odeng*rakan sesetan* : argh!nampaknya mira merah telah dipotong oleh ex5 di selekoh!!

ape lagi, menyembur la due member guwa yang tongah solat, dengan guwa2 tersembur, men kaco dengan nama da biasa, tp siap keluar jenis kete ngan moto mmg luar biasa, dem!!

tak caye?cube la try test tengok camner:P

******************************

situasi 2

lokasi : kolej kediaman kelima, UM

waktu : zuhur jugak rasenye

mangsa : rakan sebilik encik sup

sinopsis

nak jadikan cite, guwa mmg bengang ngan cara sup solat yang agak laju dan pantas, tp setiap kali guwa cakap, die kate biasela, dem yu! jadi, hari tu den nekad, camane pon, den kene buktikan yang die solat memang laju.

sedang sup tongah konon2nya kusyuk solat,

guwa dengan perlahan bergerak ke PC beliau,

guwa cari software bacaan ayat2 Quran, guwa open itu software, setting sub woofer kasi baik punye volume

timing baik, bile die naik je dari sujud,time die nak bace je fatihah

*KLIK* guwa bukak bacaan Al-fatihah dari software tu

fergh, kebetolan yang bace tu pulak yang jenis baca mmg slow gile * bukan saad saiyed al ghamidi*

hambek!! ape lagi, maka terberhentila solat beliau,huahuaha

*****************************

situasi 3

tapi2, guwa ade ade satu lagi part cerita yang bagi pukulan maut kat orang2 islam yang suke main2 camni, memang sape yang kene camni memang terase seperti penampar hinggap di muke:

lokasi : matrix melaka

waktu : isyak, pas balik cuti raya

mangsa : guwa yang dikaco

sinopsis :

tengah sedang kusuyuk guwa mmperhambakan diri solat, tetiba, POM! POM! * bunyi mercun *

guwa dalam hati da tak kusyuk da

"dem, men mercun plak time guwa tengah solat ni"

tetiba, pintu bilik dibuka, ade sorang mamat cine ni nak jumpe salah sorang pemain mercun

POM POM!! bunyi lagi mercun dibakar,

Saat itu, sayup kedengaran..


"syyhhh!!senyap la, kawan u tengah solat la, tak baik bising2" &~~SPECIAL_REMOVE!#~~lt;-- kata2 si cina yang membuatkan member guwa terkedu.


hahahah, memang makan dalam punye la,guwa ape lagi, terus solat laju punye*tak saba nak mnganjing* abes jer solat, terus guwa menganjing member2 guwa!


Kesimpulan :

Kepada yang ade hobi camgini, guwa tau, ramai yang suke mengaco ni, hentikanla, ayuh la kite sesama kembali kejalan yang benar, orang cine pon tau tak elok ngaco orang yang tengah solat, kite pulak boleh buat bebal. Haih

p/s : cerita adalah cerita benar yang diolah kembali untuk menambah perisa dan kemudahan pemahamanJ

45 comments:

peep on May 21, 2011 at 11:11 PM said...

len kali smayang kt surau, baru xleh men2..

muhammad iqbal hakimi bin tahir on May 21, 2011 at 11:16 PM said...

haha..baik punya member..tp yang cina tu memang bagus r..memamng makan dalam..

Syafiq Rosli on May 21, 2011 at 11:19 PM said...

haha..ramai betul syaiton2 ni..

eMMe on May 21, 2011 at 11:20 PM said...

lawak la lu ni..guwa baca pun tergelak2, hahaha! tak baik tau kacau org ngah solat, takpe, lu dah insaf kan, guwa rasa sejuk hati, hehehee....tapi lawak educated, guwa suke la.....hahahaha....

FasiHaH SupiaN on May 21, 2011 at 11:24 PM said...

hahaha xpenah kacau org solat, tp pernah dikacau smpai menangis, pastu terus cari mak menagdu...hehehe

Cik Miera on May 21, 2011 at 11:25 PM said...

haha.. mmg lawak.. hadoi, setan apakah ini naz? haha

NURUL NADIAH MAMAT on May 21, 2011 at 11:29 PM said...

haha....suka entry nie.......
mcm2 rgm manusia nie...

laskar pelangi on May 21, 2011 at 11:52 PM said...

tang situasi no 2 tu best gilewww=D mmg mangsa tu akan tergelak kot dalam hati..sbb hawat duk pasang bacaan al-fatihah..mula la kena baca slow2 kan..HAHA =D

nice entry:)

hana on May 21, 2011 at 11:56 PM said...

hahaha..
sama la ngn saye zaman dulu,,
kite same matrik..haha

Haryz Khairuddin on May 21, 2011 at 11:58 PM said...

setan betul perangai. tapi dah insap kan.. bagus la.
kawan aku pon ade yg semayang kilat. macam mee maggi 2 minit tu. cepat giler..

HAZWAN17 on May 22, 2011 at 12:06 AM said...

dulu kat sekolah asrama
dekat surau time orang tengah semayang
ade member2 aku yang nakal sebut kuat-kuat allahuakbar...ada ramai gak yang ingat imam yang sebut pastu dorang pun rukuk..padahal suara member aku kat belakang..memang berdekah hahahaha..apetah lagi peremppuan dekat belakang tirai mesti dorang follow jugak

Mohd Shukri Fadzillah on May 22, 2011 at 12:50 AM said...

haha.. nakal2 jugak... nanti jgn lupe muhasabah :)..

Fakhrul1409 on May 22, 2011 at 1:02 AM said...

HAHAHAH...mmg berperisa abih solat nih wei...wakakak..kalau org kelate oyak, "maye khusyuk supo make budu terlajok dop beringat" Hahahhaha...mmg da flashman abih mat sup tu... :P

Faiz Tapit on May 22, 2011 at 1:12 AM said...

kah3... setan tu ada di mana-mana

Tok Esah on May 22, 2011 at 1:14 AM said...

hahaha, best2.. tp jahat tau kcou org solat.. hehe

teringat zaman sekolah dulu!! haha

Wanie on May 22, 2011 at 4:31 AM said...

yg paling lawak situasi no 2..
gelak guling2~hahaha

zih@n on May 22, 2011 at 10:31 AM said...

lawak je baca situasi 1..xbaik tau kaco org solat..hehe

ELENA on May 22, 2011 at 10:40 AM said...

singgah sini.. nice blog...
support me k..

follow me back

http://piecesofniaron.blogspot.com/

mia on May 22, 2011 at 11:13 AM said...

part last tu memang terbaekk wokkk..ehehee..

Qaseh dalia adelia on May 22, 2011 at 11:18 AM said...

tak pernah lak kena .. biase lelaki je suke main2 nakal solat neh .. tapi dulu2 ade jugak tersuka dlm solat ..gilaaa betul .lepas buat lawak g solat mmg xleh solat lah haha

Hishyamuddin on May 22, 2011 at 1:11 PM said...

terbaik dari ladang ah..haha
sentap kena marah kat cina..hahaha

pearl jade on May 22, 2011 at 1:17 PM said...

adeh!!!! cmni rupanya solat dak laki kt um...akak kolej 9 dulu dik..
ko kolej 5 rupanya..huhu
mangaii...lawak r korg ni...
leh lak ade idea nk bahan kwn cmtu..hahaaahahhaha
stakat ni akk gk adk2 akk suka kaco solat time kt rmh je
rupanya kt kolej pun same
huhu
terbaikla mamat cna 2

dhilla nazli on May 22, 2011 at 1:30 PM said...

ahaha bongok giler la kot...
pompuan ta maen kaco2 cmniy..
laki je suke.. muahahah

yatie Awang on May 22, 2011 at 1:46 PM said...

no komen nak tumpang ketawa je ek hahaha....

eiela on May 22, 2011 at 1:51 PM said...

jahat betul la, tapi apa-apa pun tuh la kenangan paling best kan, bila ingat balik.

Latest Entri :
Panggilan RM1 Setiap Hari Ahad – Super Sunday Offer

Lydia Miza(Aidyl Azim) on May 22, 2011 at 2:29 PM said...

hehehe...semuanya bergantung pd pemahaman dan tinggat iman seseorang tu sebenarnyer naz

pikah W on May 22, 2011 at 2:44 PM said...

matrix melaka!! =)

hawiz on May 22, 2011 at 3:16 PM said...

hihih....macam3...biasa la..mmg teruk

Ed.Na on May 22, 2011 at 3:19 PM said...

haahhaa..aku pun suka kaco org dulu.
tpi ada spesies yg khusyuk sampai tak lut,terus aku fedup.tpi ada yg main2..aku suka tenung ja time dorg pas angkat takbir..pastu nak gelak2.haha.jahat2!

zaman kanak2 nakal.

zirconia on May 22, 2011 at 4:18 PM said...

hai naz lama x menyinggah sini..hiks..nasib baik dah insaf yyea :D

Ainismaira on May 22, 2011 at 4:44 PM said...

kalau smua solat jemaah same2 xde la yg blh kacau kite kan.. :)

Pendekar Berkuda on May 22, 2011 at 5:20 PM said...

pergh...kau memang setan~!! hahahaha... cilake... kenapa aku tak ingat aku pernah jadi cenggitu gak time kecik2 dulu... dem yu~!!

wanda arry on May 23, 2011 at 11:19 AM said...

aduhai..memang style kejam la kacau org camtu

Lagenda Teragung on May 23, 2011 at 2:20 PM said...

tertarik dengan entry nie..haha.. tapi xelokkan wat mcam nie... pernah gak tgok member2 cmni kat hostel dulu

opss..tersesat sampai ke sini..sorri

salwaismail on May 23, 2011 at 3:11 PM said...

haha. tak guna punya setan. :DD

zarazueyin on May 23, 2011 at 5:18 PM said...

ish3..naseb baik dah taubat...hehe

najwa's on May 23, 2011 at 6:25 PM said...

hehe puas menyetan ye. :p

cantekk on May 23, 2011 at 11:14 PM said...

hahaha... ;-D penceritaan yg klaka

oo nakal ea masing2 dlu..

skang mst da makin soleh...

Opah Kentang on May 24, 2011 at 12:23 PM said...

hai.
paling tak boleh blah yang honda sedang memotong tu.Opah penah gak kacau orang solat.tapi dah lupe la peristiwa tu..huhuhu..

Tapi kalau bab terkentut mase tengah solat tapi terus kan jugak solat pernah la..hak3

Cahaya Kehidupan on May 24, 2011 at 6:57 PM said...

la,sabar jela,betul lah tu,pulanglah ke pangkal jalan,kita tak tahu ajal kita bila,semoga kita semua dicabut nyawa dengan cara yang baik,bukan dari cara yang mengaibkan...amin ^_^

yad'z on May 26, 2011 at 12:58 AM said...

bahaha... respect gilerr that cina lah naz...

titan on May 27, 2011 at 12:48 AM said...

ohoho..semayang pun boleh rempit ye. hehe..

Sunah Mohammad on May 27, 2011 at 12:27 PM said...

hurmmm... baru perasan tak komen lagi sini..hahahahahha~ tapi betul la Ir, kadang2 yang bukan Islam pulak lagi tau lebih ape yang patut n tak patut daripada yang dah sedia Islam..

Gimi on May 29, 2011 at 2:58 PM said...

Pernah jadi camni...tapi masa form 1 dulu...tak matang lagi..

ain revival on June 1, 2011 at 3:25 PM said...

dulu aku selalu duduk depan orang sembahyang..bersila lagik...kalau mak ng ayah aku kuat iman lagi, tapi aku wat gitu kat kakak aku or abg aku mesti dyeorang tenung tajam kat aku time dy smbahyang...

maseh ingat smpai skrg dat moment..muahhaha~

 

Designed by #