Thursday, May 5, 2011

BODOH! DA TAU MISKIN NAK POYO CAM ANJING~

pepagi lagi sesudah subuh, den udah di dalam kenderaan pacuan 4 roda den menuju ke tempat kerja yang letaknya kira2 100 km dari rumah. itula yang den harus tempuhi demi sesuap rejeki yang halal. namun dalam keghairahan den ke tempat kerja, tiba2 den terdongar :


"sari berita penting : kira2 lebig 3000 penjawat awam diishtiharkan muflis, berita selanjutnya, bla bla bla"


bile aje dengar berite begitu, den mmg tak rase nak heran, lagi nak bagi padan muke adela, mau takknye, den semak dengan perangai sesetengah dari kite yang mmg gomar berpegang pada prinsip

"biar papa asal bergaya"


padahal, kalau nak ikotkan logic, mmg susah nak muflis sebenarnyer, tapi tula, bile da duit dan kad kredit di tangan, hancus segala2:DD kemuflisan ni bagi den berpunca akibat dari berbelanja mengikut nafsu, da la ikot nafsu, di luar pule kemampuan. kalau ikot nafsu dan mampu takpe la jugak.haih mmg da perangai manusia kan? nak berbini dua pon camtu, ikot nafsu, mampunye tidak.sengal~


den, biarpon bukan penjawat awam, den tak muflis:DD

meh tengok bagaimana den berbelanjo sehingga den mampu megelak tersenarai dari golongan2 muflis :


1. den punye seluar jeans hanye ade 2 pasang, harga rm50, uptown setapak.kedua2nya da mencecah usia 5 tahun, xpernah bernafsu nak tukar pon.elok lagi maaa


2. da 3 tahun rasenye den tak beli baju baru, pakai baju yang lame pon orait, yang paling latest pon hargenye baru rm20, tu pon mase offer


3, den tak minat nak makan2 mewah selalu sgt, selagi boleh jumpe yang murah makan, mahal2 pon jadi taik jugak


4. selipar yang den pakai hanya berharga rm 15, da hampir genap setahun


5. tali pinggang yang den pakai? 2nd hand punye.kawan den hadiahkan mase kat U. tu pon da dekat 3 tahun kot:DD


6. kasut jalan?mmg tak pernah nye ade, kalau jalan2 pon pakai slipar crocs jer.


7. kasut sukan? den men basketball, paling murah kasut pon dalam rm200, tp ampa ingat den beli??takdonye. tu pon orang bagi second hand,free, tak payah nak bayar:DD ini idak, main tahap kampung, kasut sampai rm500. gile~


8 sling bag? baru rm30, pakai mahal2 buat pe, beli mahal pon member2 sure ingat yang murah punyer.hahaha


9. kete?murah jer, 40k punye kete biarpon member2 akai vios, honda dan sebgainye, ape ade hal, toksah nak mengikot orang


10. part mengikot ni lagi satu, jgn sesekali folo cara hidup orang biarpon u all rase gaji u all cam same ngan mereka, coz, u all tak tahu side income yang mereka ade, mane la tau duit nuffnang dog tiap2 bulan sampai rm2000 ker, lu ade??


11. kad kredit??mmg takde,mmaf ckp la, den tak nampak lagi keperluannye. stakat nak book tiket AIRASIA jela kot


12. senang kate, ukurla spendar di alat kelamin sendiri, jgn sebok2 nak ukur kan orang lain punye. kan sengal tu bunyinye.



lagi satu, ni penting!!

gua tgk perkahwinan pon jadi punce ramai muflis, mau idaknye, start kerje gaji 2000 sebulan, baru pas kerje 3 bulan awek ajak kawen, hantaran pulak nak Rm20000, gilo!

kalau aku mmg takkan kawen punye, jangan jadi bodoh sbb cinta la. pastu mula la nak loan ngan bank rakyat. kawen ape camtu pakai loan sampai 20000. jangan jadi bebal~ cari je awek lain yang ade timbang rase, cube break/clash tgk, awek yang korang puja konon cun sgt tu boleh jadi yang paling huduh kot:DD



kla, sambung kerja, pens off:DD

70 comments:

tieykah on May 5, 2011 at 3:01 PM said...

yup.rmai gak kwan2 yang wat loan just tok kawen.

muhammad iqbal hakimi bin tahir on May 5, 2011 at 3:07 PM said...

haha...jauh bebenor tempat kerja ko naz..

bahaya weh kad kredit..bapak aku ajar gne time isi minyak je...bagus kan?..haha

man u menang weh!..man u power!

sejak bila ko org bn?..keh3

Puteri Iqa Izyan on May 5, 2011 at 3:18 PM said...

heee. bagus3.

ni barunye jimat cermat ^_^

[k]o{q}i[n] on May 5, 2011 at 3:21 PM said...

style la bro ayat lu... suke aku.. setuju sgt.. aku pun dh lme x ber sopink2 ni.. last sopink, bulan 3 tahun lepas.. wuaahaaaa...

Miza Yusof on May 5, 2011 at 3:25 PM said...

kesimpulannya tak payah nak ikut orang sangat. berbelanjalah mengikut kemampuan diri sendiri :)

alah membeli menang memakai :)


Jemput ke:
1. Blog Miza Yusof
2. Miza Yusof & Photo Blog

G on May 5, 2011 at 3:27 PM said...

haha nas..terbaik wook entri ni.klakar2...XD

mOoN on May 5, 2011 at 3:27 PM said...

Hantaran 20000?? giler apa...

Aretikz on May 5, 2011 at 3:54 PM said...

Hoho, yang buat bankrap sal meminjam pinjaman peribadi lah tu.. lagi2 bank rakyat.. hari ni sain, sok dah dapat.. haha..

Eyka on May 5, 2011 at 3:56 PM said...

eyka pon pelik manusia yg guna trademark "biar papa asal bergaya" perghh~ memang tak leh jalan derr~ waterpishh! haha:)

aliarosli on May 5, 2011 at 4:00 PM said...

huisy, seluar 50, baju 20 selipar 15?

okkkkkk, kaye gak la tue

kite bandel je 5inggit

janji tutup aurat dan kemas

Faezah Hannah Al Baj on May 5, 2011 at 4:02 PM said...

biasa lah tu..tipikal manusia bernafsu, selalu nk lebih2 dan tak beringat..

tapi ada juga depa muflis atas sbb2 lain, contohnya duit kena songlap dgn bisne parner. tak meraung setahunnn..kesiann..

yang penting setiap rezeki yg kita dpt kena ingt kt org lain,perbanyakkanlah bersedekah, memberi pada yg berhak atau kata lain, tak reti2 nk bayor zakat????

Izan Ishak on May 5, 2011 at 4:13 PM said...

respek ngan naz...bukan senang nak cari org mudah bersederhana camni. tabikkk!!!

org skrg kalau boleh sume nak berjenama, makan pun kat tmpat mahal2...padahal, guna kad kedit je.

Scarlett O'Hara on May 5, 2011 at 4:14 PM said...

Itulah penyakit namanya.Tak boleh nampak orang lain lebih senang dari kita.Biar nampak gempak di luar sebab di dalam orang tak nampak.

d_tieah on May 5, 2011 at 4:18 PM said...

Biasalah naz.. Sekaang ni semua orang berlumba kot nak barang branded.. Nak kawen hantaran beribu.. Padahal laki tu gaji setahun pun tak lepas wang hantaran yang di mintak.. Huhuhu.. Kadang2 lelaki muflis sebab bini gak.. Tu lah, kena cari pompuan yang sederhana je.. Toksah cari ratu cantik.. Ngee :)



Entry Terbaru : Cara Dapat Topup Free Secara Berhemah

Hanis Azla on May 5, 2011 at 4:32 PM said...

setuju bab jgn dok nak ikut org tu..

aNaYaNa on May 5, 2011 at 4:33 PM said...

hahaha..

gua tgk perkahwinan pon jadi punce ramai muflis, mau idaknye, start kerje gaji 2000 sebulan, baru pas kerje 3 bulan awek ajak kawen, hantaran pulak nak Rm20000, gilo!

best quote ever..:p..sokong 700%

cik bAtu on May 5, 2011 at 4:39 PM said...

hahaha...terbek !

sha on May 5, 2011 at 4:53 PM said...

bagus la klu berjimat dan pandai cari duit.

Tapi, klu perempuan, susah sikit la tak beli pakaian bertahun2.. mesti nk kena ada bju trend terkini jugak dalam setahun. baru la tak nmpak macam mak cik2.. hehe~

... on May 5, 2011 at 4:53 PM said...

as salam..
huhu~ memang ada tak center orang2 sekarang. nak menunjuk jer kejenya. tu la..gaji ciput je..nak lebih2. cam kat putrajaya. entah ebrapa ramai camtu

>_<

asalkan sekdar mencukupi keperluan asas untuk meneruskan kehidupan ok la..ni dah terlajak2..kesian..

=_="

moga pandai berjimat dan tak terlebih2.huhu

Amalina Jo on May 5, 2011 at 5:13 PM said...

den pakai selipar bata sepoloh hinggit je , selesa pun selesa :)

WANIFIERDANI on May 5, 2011 at 5:29 PM said...

wahh bagus nye kalau tak bernafsu sgt nak beli belahh ni..

HIHI

sarah-najwan on May 5, 2011 at 5:35 PM said...

ikut ckp pak mentua akak..bair napok sekin..duit penuh banko...hahhaa


ni biar napok bergaye..tapi pape kedane..

hak paling penting ialah..SEDAR DIRI..jgn nk berlagak mcm org lain yg kayao rayo...

Kaka on May 5, 2011 at 5:48 PM said...

hee, orang terlalu inginkan nampak "kaya" susahlah mcm tu :P

S..U..D..@..I..S on May 5, 2011 at 6:23 PM said...

terpulang nak puas dimata orang atau jaga poket sendiri.....

mamawana on May 5, 2011 at 6:41 PM said...

Assalam,

Mwana tudung RM10, baju kurung sepasang RM20 - RM40 dah guna 5-6 tahun masih cantikkk.

Tapi bab duit sekolah anak2 takleh jimat. Uwarrgggg... banyak belanja kos kat U. Jimat camno pung tak kayo2 gak.

Siti Mashitah Saidin on May 5, 2011 at 6:51 PM said...

kah kah... btoi3... nak kawen pon wat loan skrg,.. ish ish...

missSenget on May 5, 2011 at 6:51 PM said...

part kawen tu aku sokong~!!

tp aku nk majlis kawen aku grand..

maknanya kene cari org kaya siap2??

chekuduks bacee on May 5, 2011 at 8:16 PM said...

pakai mne yang ade jekk.....x mampu nk kedit2 card bagai.....hahaha

Mimie on May 5, 2011 at 8:33 PM said...

Mok,airasia tak pakai kad kredit pun takpe.I slalu pakai M2u jek bro.huehue..tula,kerja pun xconfirm lagi..dah ajak kawen gan hantaran beribu2.waa.

syafiqah redzwan on May 5, 2011 at 9:05 PM said...

MMH BERJIMAT CERMAT..PATUT DI CONTOHI...MMG PATUT UTK LELAKI YG XRETI NAK BRJIMAT..BAGUS2 TERUSKAN BERJIMAT CERMAT..

cucu umie on May 5, 2011 at 9:10 PM said...

seriusly btol apa yg bro cakap..huhu wlopon ayie bljo ag kan..tpy jimat cermat tu perlu disamping gunakanlah kedah mane yg pntng didahukukan..huhu dh xad biasiswa, pky PTPTpu, so, memang kne adjust wet btol3x lh..hhehehe

Sunah Mohammad on May 5, 2011 at 9:25 PM said...

bagusnyeee...anak sape la ni...boleh la buat menantu nanti..ehhhhh...:p

♥NuR SyAFiQah♥ on May 5, 2011 at 9:30 PM said...

betul3...org la ni memang budget kaya padahal duit sesen pon tada..

syuwai on May 5, 2011 at 9:30 PM said...

ishk.. agak2x la kalau nak bergaya pun..

tgk2x juga duit dlm poket tu..grr

najihah sahami on May 5, 2011 at 10:18 PM said...

nah...dh tau semua sal barang2 naz. haha..mmg smpai 100 taun pun naz xkan muflis.hehe..

tang kawen tu pun ai setuju u! sbb tu kalau ikutkan mmg nak yg grand, sape xnk mak oi. sekali seumur hidup kot. tapi xnak la mmbazir kan. asal halal sudah. bukan org pandang pun yg lain..:)

najwa's on May 5, 2011 at 10:19 PM said...

hehe tajuk entri ni tak bley blah la wei. :d

Awangku Johan on May 5, 2011 at 10:53 PM said...

salam..
betul tu nazirulhazwan.. awang pun seiring sama dgn apa yg nazirul nyatakan ni.. huhu.. awang pun pakai yg biasa2 jer... x nk membazir.. duit yg ada simpan.. coz tuk kegunaan d hari betul2 nk guna.. g pun duit yg ada nk simpan tuk sambung master nanti.. insyaallah.. amin

cik-terompah on May 5, 2011 at 11:05 PM said...

number 12 tu paling best lah . :)

FasiHaH SupiaN on May 5, 2011 at 11:14 PM said...

naz....sokong bebenor entri hang nie...aku pun bukan penjawat awam.hehehehe

adan on May 6, 2011 at 3:21 AM said...

perghhh.. memang terbaik la cara nak berjimat klu macam ni.. kita serupa..

pasal kawin sampai beribu2 tu.. jual anak ke ape woooooooo

Putri Malu @ ima salsuzaima on May 6, 2011 at 10:06 AM said...

hehe..senyum je.. taknak kata apa..:)

Green Apel on May 6, 2011 at 10:22 AM said...

part cube break/clash tgk, awek yang korang puja konon cun sgt tu boleh jadi yang paling huduh kot:DD..tak tahn ayat di situ, tapi betullah tu...haha, marilah kita berjimat cermat=D

Shamsuddin Amin on May 6, 2011 at 11:09 AM said...

haha... nice entry...
btul tu
ramai kot yg papa asal bergaye...
ak ramai kenalan mcm tu...

ak suke ayat last tu,
jgn bodoh sbb cinta... sokong 100%
hahaha...

AizA on May 6, 2011 at 11:30 AM said...

ahahhahaha... manusia tetap manusia... xper lah... bgs lah kalau berjimat cermat... cerah masa depan mikee

cik aisha on May 6, 2011 at 1:10 PM said...

semua point yang di nyatakan tersebut tepat sekali dengan gaya hidup org skang ni...nak sgt nmpk mewah, nmpk branded, hambik ko muflis terus.

Ini Kisah Tia on May 6, 2011 at 2:13 PM said...

waa ! yang last tuuu . Tia okey je berapa pun . tapi mak yang nak lelebih . waa ! takkan nak suruh abg carik lain kotttt ..

Maya Mayana on May 6, 2011 at 4:06 PM said...

tk bleh nk cakap gak..lain org lain tastenya...selera besar,tk main bundle...tkpelah as long as my money is my money... :-)emm dh muflis sendiri susah kan,ape pulak pendapat yg berjawatan besar,kereta besar tp PTPTN pun tk mahu bayar lg tu?

wanda arry on May 6, 2011 at 4:21 PM said...

xmo pkai kad kedit takot xleh than time shopping..skunk pun dok kurangkn shoppng

Muhamad Luqman Hakim Mahmud on May 6, 2011 at 5:16 PM said...

waa...sama la dengan kwn aq...mak bapak buka kedai roti ja...tapi pinjam duit tak pernah nk byr..sampai
hutang dengan aq pon tak nk byr...

Lieyly ︱ Alia on May 6, 2011 at 6:50 PM said...

HAHA , terbaikk larh alia ckp ! sng kl0w semua 0wg cm neyh , sifat sderhana ja , xlarhh mewah2 ~
hmm.alia 0wg kampung ja , besa2 jgk . apa yg alia pkirkan , apa yg kita mampu , kita beli larh . kgn smpai membazir..xel0k cm tuh .

yad'z on May 6, 2011 at 7:11 PM said...

hahaha... memang pon.. ramai yang bajet loaded padahal sengkek.. ahaha.. amnede alah tuh.. " biar papa asal bergaya" hahaha.. cam harommm

yad'z on May 6, 2011 at 7:11 PM said...

hahaha... memang pon.. ramai yang bajet loaded padahal sengkek.. ahaha.. amnede alah tuh.. " biar papa asal bergaya" hahaha.. cam harommm

sarah mohamad on May 6, 2011 at 9:22 PM said...

kalau ada kad kredit, nafsu membeli memang tak terkawal. kalau tak mampu, beli lah yg mana mampu. tak semestinya perlu branded.

Gayahspears on May 6, 2011 at 10:19 PM said...

steady lah bro...
hahahah.. agak2 dia poyo kite bako je..huhu

Gayahspears on May 6, 2011 at 10:19 PM said...

steady lah bro...
hahahah.. agak2 dia poyo kite bako je..huhu

: husna : on May 6, 2011 at 11:10 PM said...

wohaaa....macam kedekut sangat la pulak at first bace entry ni..haha

berbelanja biar berpada, ikut kemampuan, jangan sampai berhutang and then terus papa kedana masuk longkang kambus lubang..

dan jangan pulak kedekut taik idung masin..kan kan kan? hahahahahhh

Qaseh on May 7, 2011 at 12:45 AM said...

budak nepal tempat aku buat part time penah cakap kat aku... " malaysia guy, banyak malas, pigi kerja, sikit2 lepas itu duduk2 minum lama.. masuk kerja lepas itu makan lagi..kerja pun ada main2..keluar dating2, perempuan kasi bayar.. takda bagus.. saya kalau boleh mau kerja ini 16jam u tau ka, tapi sini punya org bagi limit 10 jam saja..."
hohohoho... tapi mmg pun, kadang2 yang datang makan tempat aku keje tu, rata2 memang poyo. order bukan main banyak... 2 orang makan macam 5 orang... tapi tak habis..bayar beratus. time gaji lagi poyo berebut nak bayar, time tengah bulan masing2 buat menyembang konon2 x alert bil sampai... huh!

athirah on May 7, 2011 at 12:52 AM said...

entry ko kali ni memang berjaya tarik aku refresh byk kali semata untuk nak komen.... pephm lerr wifi um ni ceggane kan.. hahahaha...



MEMANG KO LA IDOLA PEMBELANJAAN AKU LEPAS NI... hehehheehhe... mesti berjaya kumpul duit n yg penting berjimat... hoyeahhhhh...

Lulu Rahman on May 7, 2011 at 1:33 AM said...

jimat mmg bagus tapi jgn smp kedek . tu punah . aahahah

Opah Kentang on May 7, 2011 at 11:21 AM said...

haiii..
memang terbaik la..
bab makan ke kad kredit tu opah setuju sangat3.. :)

Budak Botak on May 7, 2011 at 1:43 PM said...

yg kes muflis ni sb berbelanja beribu-ribu, pastu lambat byr. Tambah bunga apa semua dh x mampu nak bayr...

Entry terbaru -> Jangan Cuba2 Meraba Peramugari Hong Kong Airlines... (",)

belogkiter on May 7, 2011 at 9:29 PM said...

ramai yang macam ni.. paling bengang kalau dah takder duit nak pinjam kat orang.. sedngkan kita ni berjimat cermat ikat perut

qasehraihan on May 8, 2011 at 9:13 AM said...

nice entry...sangat stuju..
xmampu wat cara xmampu..

paling geram..
orang yang suka meminjam duit orang tapi xreti nak byor..
masa pinjam manis mulut..ntah apa2..

Ujang9897 on May 8, 2011 at 11:38 PM said...

gua pun pelik...ramai member gua pinjam loan..!! tanye utk apa..jwpn dia entah..!! mmg bongok!

gua bukan nak POYO..tp mmg gua kawin mmg elak buat loan..apa susah kawin pun nk beban2..grrrr

CT NoArIzAh ArIs on May 9, 2011 at 12:47 PM said...

Assalam...den suko statement ni tu pasal den komen...w/pun kita swasta yg penting x muflis wat malu je keja gomen status muflis pastu berlagak.. poyo jooo!!!

Isteri Encek Bard on May 9, 2011 at 12:55 PM said...

naz kekadang buat loan sebab keadaan medesak gak kot.... ada yang ieb dengar sebab nak bantu emak siapkan umah, nak bantu adik amsuk universiti... lepastu gaji dah kecik, dengan keperluan meningkat di era yang serba mahal nie.. tu yang ramai muflis tu...

lalink7 on May 9, 2011 at 4:02 PM said...

aku stuju sangat dengan ko wan...rmai sgt orang zmn skrang nie suka ukur baju kat badan orang lain..badan sendiri dah gemokss p ukur kat badan aku yg kurus keding niee..memang tak lahhhhhhhh kan..

eh btol ke ape aku ckp nie..eeehhehehe

cantekk on May 9, 2011 at 7:43 PM said...

waa..nice bro ;-D
ni pon bole jadik panduan utk aku..

thanx.

eyjalukman on May 9, 2011 at 9:05 PM said...

lelaki mmg slalu berjimat kan ?
haha bgos2 , teruskan .
kdg2 tk fhm bnyk btol bg hntran smpai nk 99999.99 lagi .
lain lahh suami uh bakal datuk ke apa kan .
haha

hana nabihah on May 12, 2011 at 9:25 PM said...

haha sempoi tol abg naz !
tiru la gaye abg naz potpet :p

 

Designed by #