Monday, April 11, 2011

TIPS BLOGGING : cara tarik pembaca..!

Assalamualaikum
salam hormat

ada satu persoalan yang ditujukan kepada den dari seorang sahabat. soalannya berbunyi
"macam mana nak buat entry yang berkualiti yang macam mana den selalu sebot dalam blog ni"

latipah, benghazi libya.

jawapan untuk soalan tersebot dari sudut pandangan dato CEO :

1. entry yang berkualiti adelah entry yang mampu menghiburkan serta meninggalkan kesan dihati pembaca

2. entry yang berkualiti pada den adelah entry yang mempunyai nilai2 murni, perkongsian ilmu dan bukan sekadar merapu meraban,

berikut di lampirkan cth entry merapu meraban :

"semalam kite pg shopping, kite beli lipstik,eye shadow, eye brow, eye love you, macam2 lagi, kite suke2. tamat~"

"kite ade pakwe, kite sayang sangat die, sila jgn amek die dari kite, kite takleh hidup tanpe die"

"err, harini kite taktau nak tulis ape, tp nak jugak tulis, nak tulis hai sume.bye.hik hik"

pastu ulang2 3 entry tu selama setahun. cm haram kan??

p/s : den tak kate tak boleh nak buat entry sebegitu, tetapi, berpada2 la:)


3. entry juga harus tidak spastik dan plastik. selitkan sikit2 kekreativitian dalam proses pemwujudan entry. elemen2 tambahan seperti dialog, soal jawab boleh
digunakan sebaiknya untuk memberikan kesan umpphh!! pada pembaca.

pendekar berkuda : laaa, cam mane contoh dialog dan soal jawab tu naz??

nazirul hemsem : jangan jadi sengal la perdekar berkeldai, macam ni la. macam mane lagi. sengal (PB, klu ko rase aku aibkan ko buat la entry kutuk aku.hahaha~)

4. harus di ingat, entry berkualiti tidak semestinye entry yang ditulis dengan tahap ke"skema"an dan ke"baku"an bahasa seperti entry ini.


5. entry yang berkualiti lazimnya mampu menarik pembaca untuk meninggalkan komen setelah selesai proses pembacaan. jadi, tidak rugi untuk anda berusaha sebaiknya
mewujudkan entry2 berkualiti instead of balik2 entry artis bercerai dan balik2 entry SEO <-- PB den tak mengata ko ni, serius, den nak bagi contoh je.hehe


itu sahaja dari den, diharap pada mereka yang mempunyai sebarang kemusykilan, bolehla terus mengutarakan soalan di ruangan komen entry ini

sekian

berkhidmat untuk negara

salinan cetakan komputer, TT tidah diperlukan

dato nazirulhazwan

48 comments:

TOJIES on April 10, 2011 at 10:32 PM said...

nice tips bro..tq..

Syafiq Rosli on April 10, 2011 at 10:35 PM said...

cewah..abg blog bagi tips la..haha..nice2..lawa blog yg baru ni..

Amirah Adnan on April 10, 2011 at 10:36 PM said...

tengs for the info!

Peri PiA on April 10, 2011 at 10:39 PM said...

hehe,tenkiuu tok

Cik Miera on April 10, 2011 at 10:42 PM said...

haha..cian lak kt PB..kih2..

Puan Besar Shag Yahaya on April 10, 2011 at 10:45 PM said...

Nombor 4 sangat coolio! Hahahaha ;D

misz nOr on April 10, 2011 at 10:59 PM said...

huraian for tip no2 paling xleh blah. HAHA

eyjalukman on April 10, 2011 at 11:03 PM said...

haha uncle , tips boleh guna nihh . hee

cikmegipama on April 10, 2011 at 11:13 PM said...

baikk..akan dilaksanakan dengan kadar segera!!

FasiHaH SupiaN on April 10, 2011 at 11:14 PM said...

yeay naz muncul lagi!!!

p/s:tinggalkan blog demi final examm.haihh

MiSzy DiaN on April 10, 2011 at 11:14 PM said...

amboi.. dah naik pangkat jadi dato pula.. bila nak terima pingatnya nie?? hehehee

Sunah Mohammad on April 10, 2011 at 11:22 PM said...

hahahaha! okie bosss~

Ayeem Jemain on April 10, 2011 at 11:25 PM said...

aku rasa baru hari ni aku buat entri berkualiti dan berinformasi. hahaha

i am S!L4H.. on April 10, 2011 at 11:38 PM said...

haihhh2. lme btol x jmpe entry cmni lg kt sini. dulu selalu bg tips. hakhak
pkcik nih sibuk bebeno ye.

Siti Fatimah Fuzz on April 10, 2011 at 11:52 PM said...

thanks for the info..^_^

faraa halim on April 11, 2011 at 12:02 AM said...

nice sharing

Pembawa_Wacana on April 11, 2011 at 12:03 AM said...

nice la bro.... aku SEO pun tak tau nih.... entri pakai hentam jer... tapi yang penting ada mesej tersirat..atas kekreativiti pembaca nak menaakul nyer...:)

eRza farEeha on April 11, 2011 at 12:10 AM said...

nice!!tp nk tulis personal xde mslh kn?hhoo

MR. SYAH on April 11, 2011 at 12:18 AM said...

oh.. camtu.. thanks bro atas perkongsian ini..

Mr. Swift on April 11, 2011 at 1:59 AM said...

ahaha ramai terasa entri SEO. :p

*btw nice one.

missSenget on April 11, 2011 at 7:57 AM said...

dato...dato..

entry kt blog saya ok tak??

kay_are on April 11, 2011 at 8:57 AM said...

owh.. macam tu ke.. ok2 tips yang bergune tu.. thanx

qasehraihan on April 11, 2011 at 9:21 AM said...

mksih banyak geng...
kalau semua CEO cmni kan best..hehe

mynameismy on April 11, 2011 at 9:24 AM said...

tenkiu2 for sharing! hehe

Qaseh dalia adelia on April 11, 2011 at 10:46 AM said...

entry saye hokey tak penganalisis tak bertauliah nyah .. kikiki..

Mizz Farah on April 11, 2011 at 11:11 AM said...

whoaa...nice entry naz..farah da tak taw da nk update ape..rse entry2 da tak best da..hehe

Pendekar Berkuda on April 11, 2011 at 11:15 AM said...

ceit....siap ang nanti...hahahah...

Pendekar Berkuda on April 11, 2011 at 11:19 AM said...

entry SEO aku hanyalah selingan... hahah... aku tau ang jeles... wakakakak....

Faizal Fredley on April 11, 2011 at 11:39 AM said...

perghhh...

Ujang9897 on April 11, 2011 at 11:59 AM said...

aku suka buat entri merapu meraban..

semuanya kau yg ajar..hahaha


http://azfar9897.blogspot.com/2011/04/sangap-blog.html

najwa's on April 11, 2011 at 12:21 PM said...

haha skali skala nak merepek takpe la kan tok??

contOon entry merepek meraban : ♥ aku, mereka, kepah, dan kunci rumah ♥

izyantyPersonalTaste on April 11, 2011 at 12:31 PM said...

pakar motivasi blog...cayalah heheh..suka colour baru blog u dik :)

YAYA AZURA on April 11, 2011 at 12:42 PM said...

tq tq...
akan dipraktikkan ...

mizzkechique on April 11, 2011 at 2:41 PM said...

terima kaseh.. :)

Nurulbadiah Lai on April 11, 2011 at 2:48 PM said...

kalau nurul..nurul paling suka entry yang sarcastic..
yang guna ayat2 yang sinis tapi berbekas dihati..
nurul suke baca blog yang entry die agak kasar..straight to the point and ade unsur2 humor..

paling nurul xsuke..entry yang mcm..

itew mencik giler pakwe itew..itew tunggu die datang ambik..die xdatang2..mencik2 betul lah..

yaitu..entry jiwang ntah pape..big NO for me

A retarded kitty on April 11, 2011 at 3:08 PM said...

macam mana entry yang tak merapu tu ye?
p/s: blog ni memamang lawa kaler purple

Lydia Miza(Aidyl Azim) on April 11, 2011 at 3:10 PM said...

nice naz

Isteri Yang Comel on April 11, 2011 at 3:44 PM said...

wah naz, den suko entry ekau nie naz... sok sen dak update belog, tajuk den pakai lipstik baru.. hihihi jgn marah yer sifu naz

Hanis Azla on April 11, 2011 at 4:08 PM said...

oohhh.. gitu.. thanks naz..

PutRi_nAdiA on April 11, 2011 at 5:04 PM said...

YEP BETOLBETOL , MUAHAHAHAHAHA

CikTomyam on April 11, 2011 at 5:53 PM said...

ahhahaa contoh entry merapu tu memang lawakkk...hahaha...

okeyh..! sy ikut..^^

najihah sahami on April 11, 2011 at 5:59 PM said...

alahai...xkreatif laa..nk buat yg best2...asalkan terlepas apa yang dihati sudaaa...sebab tu nmama blog mish belog kaki merapu....hehehe...:P

paper pun,nice entry lah naz!

mia on April 11, 2011 at 6:04 PM said...

huwaa dato..nice entry ni..gelak guling-guling baca contoh entry utk number 2 tu,..kahkahakahka..serius lawak gile..

Ustaz Coklat on April 11, 2011 at 6:45 PM said...

tips2 mantap..tq ya

MIMIE AIZA on April 11, 2011 at 11:08 PM said...

waaaa.. ceo dah keluarkan tipss laaa

Opah Kentang on April 19, 2011 at 8:59 PM said...

opah LIKE this :)

lieynanilaz on April 24, 2011 at 8:30 AM said...

nice tips...tq 4 sharing...kena check balik ni sama ada blog aku tu merapu ke berinformasi...kikiki..

Qaseh Gifts on July 13, 2011 at 10:28 AM said...

Tips yang bagus! Saya ada guna tips2 ni jugak, tapi rasanya bahasa kat blog saya tu kena ubah sikit la... boleh gi jenguk n bagi pendapat ;)

 

Designed by #