Friday, April 29, 2011

LU ORANG TAK PERNAH NAK AMEK KESAH DAN PIKIR KAN??

Assalamualaikum

Guwa nak tny la kat u all beberapa soklan yang seterusnye membuatkan u all berfikir.

Tiap2 hari makan pizza, tiap2 minggu g shopping, tiap2 hari tgk maharaja lawak, tp kenapa hati kita still rase tak happy?

U all tiap2 hari solat, doa pon tiap2 hari,

Tapi..kenapa susah sangat doa kita nak makbul? Sedangkan Allah ada berfirman. "Berdoalah pada Ku, nescaya akan Ku kabulkan...,"

So apo masalahnye? Pelik kan?

"aahla, pelik la naz, i tiap2 hari berdoa, tp tak makbul2" - kate tiz zaqyah


Tu la, u all tak pernah nak amek tau, tau nak men Farmville kt fb jer, blogwalking samping lenguh kaki kejar duit nuffnang.

Guana hati nak gembira kalau hati asyik nak rase tak cukup, tak pernah nak hargai nikmat yang ade, ade kasut bata nak kasut adidas, ade handbag pasar malam, nak yang shopping kompleks punye, haih, buruknye hati kite kan?

Kita berdoa, tapi kenapa payah sangat doa kita Allah nak makbulkan?

Lah, u all dok mintak nak lulus xm, jadi blogger popular, nak kawen, nak baju baru la, tp pernah lu orang kasi mintak ampun?kasi hilang sume dosa?


tambah pulak, doa2 jugak, tp solat takmau, pakai legging tayang buntut, rambut kasi dye, pakai suar pendek tahap boxer, maunye nak dapat makbul doa.

analogi mudah : u all nak mintak duit kat u all punye mak, mak u all kate, kalau nak duit, p basuh pinggan, tp u all kate xmo, u all ingat mak u all nak kasi duit tu??maap kate la, ntah2 penampor die bagi.hee

kan mudah jer analogi tu, xkn la u all tak leh nak pikir


Pulak tu Mintak pon time2 terdesak jer, time cukup sume, da dapat ape yang nak, perkataan doa pon tak tau ape, camner cara tadah tangan nak berdoa pon haram da lupe kot.

di tambah pulak bile da dapat plak ape yang u all doakan, cakap thank kat Allah pon xde, buat lupe jer, haih, malu wei, tak rase malu ker kalau kite bersikap sebegitu.

Guwa nak tanye lagi la, bape kali la agaknye dalam sehari, kite mengucapkan syukur pada Allah, bape kali? Haa, tak tau lettew, kompem

Jom kite buat kire yang lagi best, berapa peratus la agak2, peratusan solat tahajud+solat taubat+solat hajat kalau dibahagikan dengan usia kite (mengikut kiraan hari) nak kite ikot tahun x aci la kan?? 5 peratus sampai?

Kalau yang ade peratus tu, tu upon mesti zaman2 skolah kan?time2 kalau tak solat warden hemtam lu punye buntut kan??kan??hehe kalau yang buat tu, tahniah laJ

U all agak2 pernah tak rase malu? Semua makhluk di arahkan sujud pada kite sewaktu kejadian kita, mulianya kita, tp skang??, kite memalukan diri, tunjuk sume bende yang ade kat body, dedah sane sini, tekinja2 macam berok tengok Justin bibir ngn super junior, ape bende tu sume tu?sampah!!

“ eleh, lu macam bagus sgt bro ”

Sebab guwa tak bagus la guwa buat entry ni, untuk sama2 kita tgk balik, buat kira2, musahabah semula, bagus sgt ker diri kite ni, kadang2 serius guwa kate, nasihat bek2 mane best, die kene kasi peril baru syiok, sbb manusia skang da degil sgt da, tak makan punye nasihat secara baikJ

Suka guwa memetik kata2 rakan guwa :

Sebelum engko nak p jelajah keluar, cari ape punce masalah hidup engko, nak cari salah orang, engko tgk la balik diri engko, percayola, semua masalah yang engko rase haram tu, boleh settle hanye dengan engko perbaiki dan muhasabah diri.


chiao, pens off

Assalamualaikum

33 comments:

y u y u Z u l a i k h a on April 29, 2011 at 5:28 PM said...

sobbsobb.. nmpak sangat yuyu pikir hal duniawi je :( peratusan tertinggi~

Peri PiA on April 29, 2011 at 5:30 PM said...

walaikumsalam

good entry!!!penah tgk halaqah tajuk "password doa"

doa lah tanpa jemu selepas usaha redha,tawakal

tinggalkam yg dilarangNya

Tok Esah on April 29, 2011 at 5:38 PM said...

like2!!! kita kena muhasabah diri setiap masa!! tengah2 blogwalking, malaikat maut amek nyawa!! nak jawab pe lam kubur nanti!! kan kan

sweet stalker on April 29, 2011 at 5:39 PM said...

huhu, nice entry. makan dalam.

mamawana on April 29, 2011 at 5:45 PM said...

1st visitor to comment. Think! Hehehe... No komen.hikss.

nuanza on April 29, 2011 at 5:52 PM said...

bagus!

Eyka on April 29, 2011 at 6:20 PM said...

sokongg!! :)

Solihin Zubir on April 29, 2011 at 6:23 PM said...

gua setuju gn lu bro..
nasihat elok2 bkn org nk dgr dh skang..
kna kasi ayat pedas skit..

Sunah Mohammad on April 29, 2011 at 6:29 PM said...

manusia...manusia...

Angah Sepet on April 29, 2011 at 7:33 PM said...

setuju2..

CikBulat on April 29, 2011 at 7:42 PM said...

sama2 kita muhasabah diri insha-Allah ;)

chekuduks bacee on April 29, 2011 at 7:52 PM said...

100% agreedddd.....nice one

fatinmmj on April 29, 2011 at 8:20 PM said...

braavoo..laa..bro..trsentak..
trlempang..kt diri..ni..mnusia ni..klu bgi nsihat lmah-lembik..mmg lembiklaa..jdinya..biar bgi kaw-kaw..kasi lempang..bru...trpanass..trbakar..=p

UNA budak BAEQ on April 29, 2011 at 8:31 PM said...

AKU TAK SETUJU !
ada ke orang nak cakap aku tak setuju nih ? memang orang yang ego je akan kata tak setuju . :)

jadi renung-renungkan dan muhasabah diri.

kAmi dAn mEreKa on April 29, 2011 at 8:48 PM said...

tapi kalau hati dah jadi batu, nak kasi lembut mmg payah dah,
kasi lah ayat pedas mana pon, ;)

FasiHaH SupiaN on April 29, 2011 at 9:12 PM said...

i like this entry very muchhhh!

ainraus on April 29, 2011 at 9:32 PM said...

sangat terasa dengan entry ini. thanks NH. :)

eyjalukman on April 29, 2011 at 9:37 PM said...

bro , nice entry lahh !
insaf ! T____T tp lau insaf sekejap pn cmna ? huhuh

Izamir Ridzwan on April 29, 2011 at 9:39 PM said...

setuju....!!! huhu kena byk dekatkan diri kita dgn Allah.. jgn asyik dunia saja.. smpai lupa akhirat.. pesanan untuk diri IR juga

nunui Joe on April 29, 2011 at 9:42 PM said...

:)..

♥NuR SyAFiQah♥ on April 29, 2011 at 9:52 PM said...

sob3....muhasabah diri jap -,-

Marya Hana . on April 29, 2011 at 9:53 PM said...

tu lah kalau nak menuding jari, pikir dulu. jangan main lahaaa je..

kadang kite kena nilai diri, and muhasabah diri..

:)

najwa's on April 29, 2011 at 10:54 PM said...

yup2, bersyukur tu kunci segala nikmat. :)

jom tgk : ♥ mesin masturbate, perlu ke? ♥

najihah sahami on April 29, 2011 at 11:02 PM said...

naz..serius cakap, entry ni memang menusuk kalbu kot..analogi ang bg tu memang mudah. tersentap jap. betol la, kadang2 kehidupan duniawi buat kita leka.

mood : bersyukur dengan hidup sekarang. lpas solat kena banyakkan sujud syukur..:)

etykus on April 30, 2011 at 9:02 AM said...

itu pasal kita kena sama sama doakan saudara seislam kita. agar islam kita dapat diperkukuhkan lagi. agak agak rasa doa kita makbul, doakan untuk org lain sekali. kalau xmakbul pon, doakan jugakk.

“Doa seorang muslim untuk saudaranya (sesama muslim) tanpa diketahui olehnya adalah mustajab. Di atas kepalanya (orang yang berdoa) ada malaikat yang telah diutus. Sehingga setiap kali dia mendoakan kebaikan untuk saudaranya, maka malaikat yang diutus tersebut akan mengucapkan, 'Amin' dan kamu juga akan mendapatkan seperti itu.” (HR. Ahmad)

Allah pon dah seru dlm surah Muhammad ayat 19
“Dan mohonlah ampunan bagi dosamu dan bagi (dosa) orang-orang mukmin, laki-laki dan perempuan.”

apa tunggu lagi? doa la :P Allah akan beri hidayah kepada sesiappun yang dikehendaki-Nya. kita perlu mintak je. siapa yg dh diberi hidayah tu,doa la supaya hidayah x ditarik balik :) insyaAllah.

syaja on April 30, 2011 at 9:05 AM said...

setuju :)

Aku Ibu Muda on April 30, 2011 at 9:11 AM said...

100% tepat analogi itu :)

salwaismail on April 30, 2011 at 2:41 PM said...

suka entry ni. terima kasih.
:)

Qaseh dalia adelia on April 30, 2011 at 2:55 PM said...

MCM PENGALAMAN JE NAZ HAHA (JAHAT TAK)
BETUL KDG MANUSIA YG SELALU HIDUP LALAI MUDAH PUTUS ASA BILA DOA TIDAK DI MAKBULKAN N BILA DAH DAPAT .. BILA DAH SIHAT N BILA DAH SENANG .. NAK MENGUCAP KALIMAH SYAHADAH SEHARI SEKALI PUN TAK DAPAT .. HAIH PASTU NAK SALAHKAN ORG LAIN ..SDGKAN DIRI SENDIRI BYK YG KURENG .. JANGAN JADIKAN ALLAH TEMPAT MENGADU BILA KESAKITAN .. TAPI BERDOALAH SETIAP SAAT SUSAH ATAU PUN SENANG .. KERNA DI SAAT SENANG LAH SYAITAN AKAN TERUS MENGGONCANG NAFSU

ira-yoshida on May 1, 2011 at 7:57 AM said...

untuk renungn bersama..(^,^)

f_aRa_aINa989 on May 1, 2011 at 2:19 PM said...

like the post.... :)

qasehraihan on May 1, 2011 at 7:04 PM said...

bagus entry naz ni..
benarnya part ngeluh bila doa xdimakbul tu pun dh xbaik..

bila susah cari Allah..bila senang lupa..manusia..alpa..bagus entry ni..
moga semua dlm kberkatan..amin

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/05/gores-dan-menang.html

::mak incik:: on July 6, 2011 at 10:49 PM said...

insap jab de.... huhu..

 

Designed by #