Wednesday, April 6, 2011

KAU MEMANG TAK PERNAH PUAS KAN??

sesungguhnya pada kali ni den nak mengutarakan sebuah yang ideanya guwa ciplak sikit ala-ala islamik untuk renungan kita bersama

"alaa, entry islamik ke hari ni, hurmm, bosan nya" getus beberapa hati2 itam sehitam hati ujang

haaa, tak suke la tu, kalau entry islamik2 sket je malas nak bace kan kan kan?nak guwa pukul ?bace bagi abes, xkan tiap2 hari guwa nak sogok ngan entry gelak ketawa dan mengkritik ujang sengal. sape tak bace taknak kawan.

*********************

"bahagia belum tentu tersimpan di dalam istana nan megah"


begitula kata-kata pujangga dari nenek belah emak den yang lahirnye di kuala pilah(nampak sangat bohongnye) yang sering terngiang2 di benak kepala den sejak dari dulu lagi.


"jadi mane letaknya bahagia kalau takdo di istana?" soal ustaz nazirul kepada pelajar2 nya

"bahagia tu bile kite mengadakan hubungan kelamin dengan pompuan sexy..!!" jerit satu suara kat blakang.

i guess u all boleh agak sape punye jawapan tu kan?klik sini bagi yang belum kenal beliau


berbalik kepada soalan mengenai kebahagian, kebahagia pada den bukan la satu perkara yang subjektif sebagaimana subjektif nya kecantikan. kebahagian mampu dikecapi dan dimiliki segenap insan andai kita tahu methodnya.


"kebahagian adalah satu kepuasan"


Den yakin bebenorla, majoriti dari kita, makhluk yang bergelar manusia, tidak pernahnya puas dengan apa yang kita miliki, setiap perkara pasti dirasakan adanya kekurangan, kureng chantik, kureng popular, kureng duit serta kureng ajar.


andai begitula sikap yang sering kita zahirkan, percayalah yang kita tidak akan pernah bahagia, selamanya. bak kata nenek den, selamilah dasar hati andam yakin serta percayalah yang kebahagian itu dizahirkan atas sifat REDHA, ianya bagaikan KOOLfever yang menyejukkan kepala kanak yang demam, umpamanya payung dikala teriknya mentari dan sepertinya aircond hitachi yang mendamaikan disaat isu pemanasan global.


kalau irine sebok dok jual minyak kelapa dara, guwa pulak jual k0ol fever, sape nak order sila tinggalkan komen:)


"REDHA"

"macam mana nak redha tu ustaz" soal sunah aweknye si ujang

"yakinila, segala apa yang anda miliki, adalah sebaik-baiknya untuk anda kerana Allah maha mengetahui segala apa yang tersirat dan telah ditentukan apa yang terbaik bagi kita. Dia yang memilih yang Maha sempurna aturanNya, yang suci dari cacat cela atas segala pentadbirannya"


"ketiadaan sifat redha dalam diri mengundang kesengsaraan. hidup penuh ketidak tenangan, di selubungi rasa takut, benci, amarah"


kesimpulan : kebahagiaan itu kepuasan, kepuasan membawa kepada kebahagian, kepuasan dicapai dari keredhaan, dan kebahagian itu tercapai jika dan hanya jika kita mula redha dengan segala yang capai dan perolehi



Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati

Bahagia itu ada pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu ketenangan

Bila susah tiada gelisah
Bila miskin syukur pada Tuhan
Bila sakit tiada resah di jiwa
Bukankah Tuhan telah berfirman
Ketahuilah dengan mengingati Allah
Jiwa kan menjadi tenang


p/s : idea diciplak dan dimodified dari luvelia

silala kita same2 like dan share :)

47 comments:

eyjalukman on April 5, 2011 at 10:03 PM said...

extra LIKE this part ;

"yakinila, segala apa yang anda miliki, adalah sebaik-baiknya untuk anda kerana Allah maha mengetahui segala apa yang tersirat dan telah ditentukan apa yang terbaik bagi kita. Dia yang memilih yang Maha sempurna aturanNya, yang suci dari cacat cela atas segala pentadbirannya"

wahh , uncle naz da bole jd ustaz dah ni . haha

y u y u Z u l a i k h a on April 5, 2011 at 10:04 PM said...

nyahhh! order coolfever 4keping! rasamaca minggu depan nak demam la!

MR. SYAH on April 5, 2011 at 10:04 PM said...

bila kita redha barulah kita bahagiakan ustaz nazirul??

sarah-najwan on April 5, 2011 at 10:22 PM said...

rentetan itu
kita haruslah
belajar bersyukur..

Mayana on April 5, 2011 at 10:25 PM said...

emm usaha,doa dan tawakkal=redha dgn setiap Allah berikan...percaya setiap sesuatu tu ada hikmahnya...thanks selalu dtg n beri komen...emm template n header baru...like sesangat,ada class...kat mana buetnya?

kay_are on April 5, 2011 at 10:28 PM said...

owh.. macam tu ke ustaz, ni nak tanye sejak bile ustaz tukar profession dari sorang engineer ke ustaz yang bertauliah? ahakz!

Pendekar Berkuda on April 5, 2011 at 10:29 PM said...

cilake.... apesal asyik ujang je masuk list... aku pun nak jugak... hahah...

MAKCEK bukan NENEK on April 5, 2011 at 10:45 PM said...

aku suka entry berbaur islamik .
mcm entry aku kan :p

*bahagia dpt manja2 ngan makbapak aku lagi*

FariehanIbrahim [LBC] on April 5, 2011 at 11:26 PM said...

dgn redha membaca entry nieee. ahahaa
nice! ^_^

Hanis Azla on April 5, 2011 at 11:34 PM said...

entry islamik yg baik utk muhasabah diri.. thanks naz.. ooopppss ustaz naz..

erysweetie on April 5, 2011 at 11:37 PM said...

Dalam bahagia ada derita? huhu~

yaya_flanella on April 6, 2011 at 12:18 AM said...

hee. sukelah entry nih! :')

suffer8zine on April 6, 2011 at 12:19 AM said...

gile ah blog bwewajah baru!

Terkini : Aku VS Nuffnang

ezaty on April 6, 2011 at 12:41 AM said...

wah! student ustaz kebanyakkan member blog. :)

qasehraihan on April 6, 2011 at 2:44 AM said...

nak nitis air mata ngn puisi part bawah..
best entry ni..huhu
syahdu pulak entry awak kali ni ek..hoho
tp dlm pd tu sempat jg ngutuk geng yg dh nk kawen tu ek..hehe

eRza farEeha on April 6, 2011 at 7:38 AM said...

nk cool fever 1..hahaha

Pembawa_Wacana on April 6, 2011 at 8:31 AM said...

aku percayo kalau dialog ni menjadi realiti untuk ujang...eden tau sapo dio sobona....hahaha

Ujang9897 on April 6, 2011 at 8:45 AM said...

Sampah..!!!


wei dah kawin mmg bahagia kalau buat hubungan kelamin la..

kalau sebulan tak main mana bahagia..

hahahah


gila..!!

Qaseh dalia adelia on April 6, 2011 at 10:44 AM said...

tak cukup jiwang neh tambah feel lagi wei hahaha .. wekkk

najwa's on April 6, 2011 at 12:08 PM said...

perghh..bila naz berbicara~ :P

bahagia tu satu nikmat yg tak dpt diungkapkan..

faisal on April 6, 2011 at 12:36 PM said...

kebahagiaan tak dapat dibeli dengan wang ringgit...

Naddia on April 6, 2011 at 1:01 PM said...

BAHAGIA ITU ADA DALAM RICE COOKER..NAMPAK NASIK, NAMPAK LA BAHAGIA..

aliarosli on April 6, 2011 at 1:07 PM said...

bahagia dimana nak cari wahai ustaz naz???

Lydia Miza(Aidyl Azim) on April 6, 2011 at 1:51 PM said...

bg sis cool fever 10 keping....demam ngan blogger sorang ni..demam..hahhh sakit hati ngan dia .nak hancurkan blog sis takpe , jgn hancurkan hidup sis!!!

mynameismy on April 6, 2011 at 5:15 PM said...

hahahaa...
ujang xleh blah!

najihah sahami on April 6, 2011 at 7:12 PM said...

waaa..naz..nak beli coolfever tu tp wat sistem barter ngn bahagia boleh?

yad'z on April 6, 2011 at 7:34 PM said...

wahhh... apekah betul ape yang aku nampak nieh... belog mu berwrna purple.. ahaha... same2,.. sep3 sikit.. ohohoho.... time aku tukar , time tuh jugak ko nak tukar ek.. wakkaakaka....

bahagia.. bile lah aku nak kecapi bahagia yang sebnar2nya.. hahahaha... <--- tatau bersyukur.. :P

Faezah Hannah Al Baj on April 6, 2011 at 8:15 PM said...

ohho.. :)

Isteri Yang Comel on April 6, 2011 at 9:21 PM said...

ujang tak bleg belah komen dier... wah nice enrty budak baik nie... cool fever 2 juta buleh... :p

Izamir Ridzwan on April 6, 2011 at 9:25 PM said...

betul ke jual cool fever?

yaya_flanella on April 6, 2011 at 9:29 PM said...

kesimpulan tu betul. :)
dan bahagia tu jugak macam sebatang pokok. pastu banyak cabangnya. means byk jugaklah dari mana dtgnya bahagia. dari tuhan, family, kawan2, blog. eh. hehe

syairahmohdanuar on April 6, 2011 at 11:09 PM said...

nice entry dear.tak semua org hidup dia bhagia kan.walaupun kite tgk dia mcm hepi je.

syuwai on April 7, 2011 at 9:47 AM said...

owh2x..

ada juga org tnya apa kunci kbahagiaan tp specless..tiba2x blur..hakhakhak

~aYeeN & SuE~ on April 7, 2011 at 2:44 PM said...

demam den dh abis..klu x bley order sepeket cool fever..huhu..

*tanx dtg komen kt blog..:)

A retarded kitty on April 7, 2011 at 4:55 PM said...

bahagia itu er subjektif

farhaniza azman on April 7, 2011 at 6:29 PM said...

hehehehehe..okey.. klakar

eiela on April 8, 2011 at 11:17 AM said...

suka dengan entry nih. setiap orang boleh bahagia, takde siapa yang tak boleh bahagia. redha dan ikhlas itu penting buat apa-apa pun, then baru dtg kebahagiaan. macam kita buat kerja, kalau kita tak redha dan tak ikhlas, camne nak bahagia, hari2 merungut je la nampaknya.

Latest Entri :
Biasiswa Tak Cukup, Sedikit Sangat

alexa yussida on April 8, 2011 at 6:37 PM said...

kebahagiaan akan tercapai kalau hati sntiasa rindukan Dia yang satu :)

btw,koolfever mmg best dipakai tyme kepala panas nk meletop.

i am S!L4H.. on April 9, 2011 at 1:06 PM said...

pkcik engiyeer bile b'kate2.....
asik2 ujang je. kreko la plak ! hohhh

ucu keyna on April 9, 2011 at 1:36 PM said...

salam..
wa...
lagu hakikat bahagie ni..
suke lagu ni^_^
mule2 ana wat blog,ana pasang lagu ni la..
entri yg bgs dari akhi ^^,

♥NuR SyAFiQah♥ on April 9, 2011 at 7:56 PM said...

hahaha...ko ngan ujang mmg tak habes2!!

ko pehal bahagia2 ni..hahaha

Sunah Mohammad on April 9, 2011 at 9:18 PM said...

ahaha~ nape ceq jadi awek ujang lak niiii??? ahahahaha~ adoiiii...

puas + redha = bahagia ye Ir? ;)

MiSzy DiaN on April 9, 2011 at 11:05 PM said...

dah jadi ustaz laa plak dia.. heehehe..

Bakri Hussin on April 10, 2011 at 12:56 AM said...

Bro jom join http://www.dunialelakimaskulin.com/2011/04/bloglist-1-bulan-bersama.html

syuwai on April 10, 2011 at 10:55 AM said...

datang sini balik seba nak bgtau ada entri tuk hang sekali..hehe

http://syuwaistory.blogspot.com/2011/04/bila-bercerita-tentang-cita-cita.html

Hayati Hamzah on April 11, 2011 at 5:20 PM said...

woh cool fever plis. nak demam baca entry nih :))

MIMIE AIZA on April 11, 2011 at 11:10 PM said...

cool fever satu lorry plissss

 

Designed by #