Monday, March 21, 2011

TRILOGI AKU DAN NIA : kahwin dan lembu

seperti minggu2 sebelumnya, gua diberi tugasan khas untuk membawa anak buah gua yang tersayang *kononnye* kaisara dunnia duwaijah a.k.a nia berjalan2. minggu ni, lokasi yang kami tuju adelah ke pameran belon udara panas di putrajaya.

sepanjang perjalanan, dari kediaman kami di salak tinggi ke putrajaya gua diam seribu bahasa, tanda protes atas kritikan nia terhadap kerjaya seorang en-ji-yer. tidak lame kemudian, si kecil molek, mula mengajukan soalan2 beliau.

*********************************


"err, uncle naz, kenape uncle naz diam ni? uncle mara nia ke?"

"hurm, tak marah, uncle merajuk je ngn nia" jawab gua acuh tak acuh


"alaaaaa, uncle jgn la marah nia, nia kan tecik lagi, kesian nia, xkan la cbb en-ji-yer uncle nak majuk lame2" nia memulakan godaan memujuk gua dengan menggunakan muke cebik beliau

"xmo,uncle nak merajuk jugak"


"alaaa, uncle, kalau uncle merajuk, nia xde kawan la, kesian nia"

"xmo jugak" balas gua sambil mengeleng2kan kepale


"okey2, kite men teka teki yer, kalau uncle tak dapat jawab uncle kene kawan ngn nia, xleh merajuk2, boleh?" tanye si nia

"eleh, kalau soalan nia, uncle takyah gune otak pon boleh jawab, haa, cepatla soal" ujar gua dengan belagak emsemnye


"pomish dulu kalau uncle tak dapat jawab uncle takleh majuk" soal nia yang inginkan kepastian

"dem yu la, soal jela" ujar gua dalam ati

"baiklah intan payung, uncle pooomish"


"yeaa!okey, soalannye, kenape kite takleh tawen ngan lembu" nia mengajukan soalan cepuemas beliau

"tawen2, kawen la..! pelat.haha"

iklan seketika : gambar dibawah merupakan gambar lembu gua dulu yang bernama UJANG.
disyakki mengalami sakit mental, kini, lembu ini sudah mempunyai belog beliau sendiri
bersambung..

"tgk, uncle da kate, xyah gune otak pon uncle leh jawab, mestilah sebab kite orang, die lembu"

"hahaha, senang gile soalan, betolkan?kan??" jawab gua dengan belagaknye


"haha, uncle salah! yea2!" nia bersuara dengan girangnyer

"erk!salah kenape pulak betol la" soal gua kebingungan "xkan jawapan die uncle manusia nia lembu pulak,huh"

"eh, da nia kate salah, salah la uncle, wek!!" jawab nia lagi dengan muke provokasi terhadap gua

"haaa, abes tu ape jawapan die?" soal gua lagi

"jawapan die, kite takleh kawen ngn lembu cebab kite dengan lembu adik beradi susuan, uncle kan minum cucu lembu, jadi lembu adelah ibu cucuan uncle, uncle takleh kawen ngn anak die, hehehe" jawab nia keriangan sambil terlompat2 dalam kete BMW siri ke-7 gua


"gulp, mane pulak die blaja ni, mesti didikan kurang sihat bapak ngn omak beliau la ni, dem" getus ati gua

"yeaaa2! uncle da takleh majuk!yeaaa!!" sayup2 kedengaran suara kaisara dunnia duwaijah


to be continued

p/s : adekah anda menggemari kisah trilogi aku dan nia?sekiranya suke, sila tinggalkan komen, kalau tak suke pon bgtau, xdolah den nak buat lagi cite ni.hehe


gambar : nia yang nakal(kanan) ; nia ketika berusia 8 bulan didukung oleh pakcik beliau nazirulhazwan(kiri)

54 comments:

Peri PiA on March 21, 2011 at 12:09 PM said...

rock nya itu lembu!!!=))

jem! story ini sgt best!

Ujang9897 on March 21, 2011 at 12:20 PM said...

wahahahaha..bongok gila cerita kau ni...

dah la curik gambar muka sendiri dekat blog aku...aku saman kau kang..!!!!


kalau aku jd nia mmg aku sepak2 jer kau..

LehaMY on March 21, 2011 at 12:27 PM said...

HAHAHAHAHHHA =D . adedededede .

Sunah Mohammad on March 21, 2011 at 12:33 PM said...

oh, ade betulnya tu...bijak budak nia ni...eheheh

~...AmALinA....~ on March 21, 2011 at 12:46 PM said...

hahahahaah~ kelakar lorh.. buley pulak camtu ye..=p

Lydia Miza(Aidyl Azim) on March 21, 2011 at 12:52 PM said...

pasti nia sgt2 cumil...

Izan Ishak on March 21, 2011 at 1:08 PM said...

comel3! nia pandai buat lawak ngan uncle dia laaa...

sambung jgn tak sambung ye naz~

my name is Yana on March 21, 2011 at 1:10 PM said...

emm tk berapa gemar entry sebegini,sesekali boleh kot utk release tension...jgn marah yer,td kan tanye...

FariehanIbrahim [LBC] on March 21, 2011 at 1:17 PM said...

haha! bijak bestari gler nia! >.<

pdn muka pak sedara dia, xpdn ngn engiyer nk majok. ngeh3x ;PP

eRza farEeha on March 21, 2011 at 1:25 PM said...

uncle naz ad ank sedara muke mcm ank tom cruise??hoho

Isteri Yang Comel on March 21, 2011 at 1:32 PM said...

owh terserlah kegedikkan naz biler merajuk.. betullah ujang...

suffer8zine on March 21, 2011 at 1:46 PM said...

heheh skg nia nakal lagi x :P

Terkini : Gambar Supermoon Diseluruh Dunia

FasiHaH SupiaN on March 21, 2011 at 2:07 PM said...

hehehe aku suka, sebab dapat imagine she is so cutee. =)

MiSzy DiaN on March 21, 2011 at 2:53 PM said...

hahaah..
pintarnya anak buah ko nie..
ehh betul ke ni anak buah ko?? ke ko men rembat jak.. eheheheee

Syat0za on March 21, 2011 at 3:31 PM said...

sambung!! =D best2 !

i am S!L4H.. on March 21, 2011 at 3:35 PM said...

hahahahadehhh. suke suke suke....

tp rase mcm nk sekeh2 nia pon ade gak. haha

eh tu suri kn? comeyyy gileee ank si tom tu...

peep on March 21, 2011 at 3:49 PM said...

Best2..smbg lagi..haha

qasehraihan on March 21, 2011 at 4:17 PM said...

alahai so suwitttt...
BMW yang xleh tahan tu..ahaksss

kamu memang memacam je idea..
den suko~!

Pendekar on March 21, 2011 at 5:34 PM said...

aku suka~!!!

kau memang gila~!!

sambung2...

ciss...

Kembali Senyum on March 21, 2011 at 6:54 PM said...

haha. pandai nia pikir jwpn mcm tu
besar nnt boley jd reke teka teki ah

Rafi Nilhan on March 21, 2011 at 7:26 PM said...

ceciter gi..

najihah sahami on March 21, 2011 at 7:35 PM said...

hahhaa...bongoks laaa ang ni naz...adoi..best pe.santai...~

yad'z on March 21, 2011 at 8:06 PM said...

ahahahah...like banyak2... lepas upon ipin. nia pulak ek.. ehehee

CikBulat on March 21, 2011 at 8:15 PM said...

ko ni gila k? adoi. tapi., wujud ke watak nia dlm dunia sbnar ko??

muhammad iqbal hakimi bin tahir on March 21, 2011 at 8:16 PM said...

haha..ada logiknya jawapan dia tu...teruskan naz!

kay_are on March 21, 2011 at 9:51 PM said...

xde2.. mase kecik2 dulu aku minum susu ibu je, so xde terase kat situ.. ahakz!

DoRaEmoN LuRvE on March 21, 2011 at 9:56 PM said...

hahahaha.. suke2.. bijak nia tuh.. nice entry.. lawak2..

Solihin Zubir on March 21, 2011 at 11:34 PM said...

alaaa.. apa susah.. kawen la dgn anak lembu yg ko tak penah minum susu ibu beliau.. heheh..

mr E oSk gurL on March 22, 2011 at 3:16 AM said...

canggih la teka teki ni...trasa cm nk amek wat k0leksi lak...haha...nice2...bijak budak tu...^_^

Gadis on March 22, 2011 at 9:43 AM said...

wow! cantiknya nia..mcm princess gitu.. betul2 cerdiklah budak ni...

Qaseh dalia adelia on March 22, 2011 at 11:56 AM said...

hahaha .. suka lah (amek hati nyah)

chenta hatie on March 22, 2011 at 1:51 PM said...

perasan btoi lah nk puteh cmtu . hahaha . LOL

Izamir Ridzwan on March 22, 2011 at 3:25 PM said...

pandai nye budak tu.. hahah

Aretikz on March 22, 2011 at 10:19 PM said...

Siot, haha.. memang expert tul ajaran sesat itu.. wakaka..

Entri Lelatest
GreatTeacher Aretikz 5

Alinaleen on March 22, 2011 at 11:43 PM said...

bes jugak kisah lembu neyh..oke, sambung~ :D :D

taufiq helios on March 23, 2011 at 4:06 PM said...

hahah!! xpasal2 ko kena dgn budak kecik kan..haha! err..pegi putrajaya xhajak pon..aku nk g tapi xde geng :(

HAZWAN17 on March 23, 2011 at 4:21 PM said...

amek kena setepet hahaha

Tok Esah on March 23, 2011 at 9:46 PM said...

hahah, tok suke!!!! beshnye kalau dpt kenal ngan nia ni!! tok ade spupu name nia gak!! ehhe cute weh

Dda Ly on March 24, 2011 at 9:34 AM said...

sangatt comel! adekah ini kisah benarrr???:)

meh ke rumah..
~dialog danish~
keep in touch ye..♥♥♥

qasehraihan on March 24, 2011 at 12:43 PM said...

naz...tahniah..saser dpt skolah tbaik spm..hiks

mOoN on March 24, 2011 at 3:05 PM said...

ibu susuan ea? haha... comel je nia banding ngan uncle dia tu...ahaks...

Syafiq Rosli on March 25, 2011 at 2:55 AM said...

haha..lu dah bleh jadi bapak..:)

Nur Farah Hani on March 25, 2011 at 7:31 PM said...

ahahahah.. rekaan ker sebenarnya nih.. citer best.. sambung2... huhuh.. xd

Cik Miera on March 26, 2011 at 8:32 AM said...

haha..yela..lembu oh lembu..pasni kene panggil lembu mak la..muahaha

Gimi on March 26, 2011 at 9:48 AM said...

boleh plak jadi beradik susuan ngan lembu...da tu lembu jadi mak la..
da jadi kes kat india la ni..

Nia..nia

Cik Mira Hassan on March 27, 2011 at 3:31 AM said...

nia comel.....

syuwai on March 28, 2011 at 4:02 PM said...

hahaha.. pandai nia ni ;)

bkn cam uncle dia tu..hakhakhak

✿...fazilahpajil...✿ on March 29, 2011 at 9:18 AM said...

kium miut cite ni..ce cite lagi..=)

MIMIE AIZA on March 29, 2011 at 3:06 PM said...

hahah... nia memang pandai dan bijaksana sini

salwaismail on March 29, 2011 at 3:23 PM said...

haha. suka entry ni!
:D

cikpia on March 29, 2011 at 5:02 PM said...

naseb bek nia tak menurun bodoh cam uncle dia..... bijak nia, bijak..... ha ha......

Ifti Larina on March 30, 2011 at 9:28 PM said...

tertarik dgn lembu tu jee. muehehee

Siti Mashitah Saidin on March 31, 2011 at 10:03 AM said...

hahaha... :P

CIK AYU ARIFFIN on April 8, 2011 at 9:53 PM said...

cam cita beruang kutub ngn penguin la plak

 

Designed by #