Tuesday, March 15, 2011

PANAS HATI : engineer kerje kelas bawahan

semalam gua memandu kereta BMW siri ke-5 bewarna putih kepunyaan gua ke one utama. tujuan? bejalan2 menghabiskan masa. untuk pengetahuan u all, den membawa bersama anak2 buah gua yang comel.

salah seorangnyer seorang budak tecik yang sangat byk soalnye yang bername nia.sedang asyik gua melayan lagu anuar zain diradio, tiba2,suara si kecil nia memecah kesunyian.

"uncle naz, nia nak tanye uncle sikit boleh kan?? soalan nia memecah kesunyian siang

"boleh nia, tanye la nia, banyak2 pon boleh" jawab gua dgn konon2 gentlemannye

"uncle2, uncle kejer ape ye?"

"uncle keje engineer la nia comel" jawab gua dengan gah nye

"haaa, engine engine ape uncle?" soal mia lagi dengan muke berkerot2

"en-jee-ni-yer" jawab gua bersungguh2 dengan niat murni mengajar anak buah kesayangan gua

"o0oo0o0, engiyer tu buat ape yer uncle?" soal beliau lagi yang tak pernah2 benti menyoal

"dem, byk soal pulak minah ni, nasib baik comel, klu tak gua da humban kat lua" getus hati gua

"en-jee-ni-yer la nia, bukan engiyer" gua membetolkan beliau

"haa, yang tu la nia sebut tadi, die buat ape uncle?

"buat2 rumah, bangunan2 ni sume engineer buat la nia, buat2 kete yang nia naik ni pon engineer buat" jawab gua secara sempoi.

"yeker uncle?maknenyer uncle ni orang tak pandai la ea uncle?" soal nia lagi dengan lancang dan lajunyer

"eh?pesal pulak uncle tak pandai nia?" soal gua semula kehairanan dengan soalan panas beliau

" sebab ayah nia ckp, nia kene blaja betol2, klu tak blaja betol2,ayah cakap nati nia mcm orang2 indon ngn bangla yang tak pandai tu, keje buat2 rumah ngn bangunan tu, keje panas2.
haaaa, macam tuu, yang kat atas2 bumbung tinggi2 tu" sambil menunjuk kepada beberape orang buruh indon yang sedang membina sebuah bangunan




Gambar satu : ujang dan pendekar berkeldai


"dorg tu engi-giyer macam uncle la yer??" soal beliau lagi muke innocent tak reti2 nak sebot engineer
"dem, nasib bek ko comel, kalau tak gua da humban kelaut" ati gua berkato.


p/s : nah, gambar anak buah gua tu.mane la sampai ati nak humban :


motif cerite : err, takde motif, sekadar nak bercerite. dan nak menunjukkan betape kerjaya engineer adelah kerjaya yang tidak popular. kesian engineer, padahal, kata punjangga pernah mengatakan,

"without engineer, the world is nothing"











68 comments:

MIZZ SUE (ASAMGARAMGULA) on March 14, 2011 at 3:07 PM said...

SETUJU!! BANGGA!! TANPA KITA SIAPALAH BANGUNAN..HIHI

Salim Harmanain on March 14, 2011 at 3:07 PM said...

sabar je la... :)

Ujang9897 on March 14, 2011 at 3:08 PM said...

bongok...!!!!!!!1


tu gambar kau dgn Pendekar takda kaki la...!!!

ENTI NAZIRUL HAZWAN on March 14, 2011 at 3:08 PM said...

SAMPAH..!!!

apezs shah on March 14, 2011 at 3:14 PM said...

salam

hahah banyakkan bersabar jelaa yea.
Biasalaa budak2 kan..
lain permahaman yg jelas.. tapi
kelakar pulak.. and u right..
without enginer is nothing.

ainraus on March 14, 2011 at 3:20 PM said...

hahahaahha! gila kalau ada anak buah tanya macam tu. tak tahu nak jawab apa.

eRza farEeha on March 14, 2011 at 3:25 PM said...

humabn jgn xhumban..ahhaa

mOoN on March 14, 2011 at 3:30 PM said...

hahahahaha...

ades...gelak guling2 depan pc...even dah jangka celoteh dak nia tu but still so funny....ngehehee..

HATYCIKNUURUL on March 14, 2011 at 3:33 PM said...

lahh,kesiannyer,..sile maafkn kanak2 xberdose tuh,.hehe

MiaJie on March 14, 2011 at 3:37 PM said...

Hhahaha..
Awesome posting!
Naseb mia cumell ye..
Mia or Nia actually??

ain alias on March 14, 2011 at 3:37 PM said...

huhu.aku ambik engineering tapi tak sempat rasa nak jadi engineer sebab mak aku cakap, nanti orang kg kate "blaja tinggi-tinggi tapi jadi minah kilang".sebak jer rasa dalam dada.
ape-ape pun, engineer adelah yg terbaik :)

Yuslia Suhana on March 14, 2011 at 3:39 PM said...

waaaaaa... kena cari keja lain ni.. hehe

Sunah Mohammad on March 14, 2011 at 3:49 PM said...

diorang yang bukan engineer tu, buruh2 tu kira da pakar dalam bidang diorang tu...expert tu wehhhh..cuma orang tak pandang sebab namanya bukan "engineer"...

me suya on March 14, 2011 at 4:00 PM said...

lawak.tp itu la kan.. kalau nk trgkan, mesti hurai paling ringkas.. takkan nk advance term kan.. lain pulak jdnyer pemahaman nia tu.. hehehe takpe, belajar bersama masa

Nordin on March 14, 2011 at 4:18 PM said...

ok la tu.. nasib anak buah ko x cakap keje engineer ni orgnya byk gay.. keh3

FasiHaH SupiaN on March 14, 2011 at 4:19 PM said...

naz!!!!!!comel gila ank buah...hahaha sian kat engineer...mereka dikatakan kelas bawahan..haih...xpe naz, nanti sok dia besar dia faham punya...

missSenget on March 14, 2011 at 4:38 PM said...

hahaha...

comel giler nia..

kiss die sket...*muah*

kakakakaka...

MiSzy DiaN on March 14, 2011 at 4:56 PM said...

ahahaha..
macam tu plak yaa..
pnya laaa.. hehe..
napa laaa naz tak jawab je enjin air.. hehehe

syuwai on March 14, 2011 at 4:59 PM said...

muahahahaha <=ni gelak simpati ^^

Bulan on March 14, 2011 at 5:06 PM said...

sangat cerdik anak buah mu naz.ahakss

My MiRa on March 14, 2011 at 5:17 PM said...

hahhaahhaah suke citer ni..hik3....lucu2...ehhehe
comey sunggoh anak buah die macam mat sallhe nye baby haha..
hope one day betol2 dapat anak buah secomel itu ok?hehe

enjoy with your entry..lalala

qasehraihan on March 14, 2011 at 5:32 PM said...

oooo..nazla yg tgh buat bangunan kt sblh umah den ni ek??ngeh ngeh ngeh..

Kalamhati on March 14, 2011 at 5:33 PM said...

aloh cian inchik injeeeniyer kita..huhu hidup engineer!

iqbalhakimi on March 14, 2011 at 5:34 PM said...

haha..jangan camtu..cian uncle naz..ramai lagi bakal engineer jugak ni..

~ PIJA ~ on March 14, 2011 at 5:36 PM said...

ujang dengan pendekar jugak jadi bahan kajian...kesian..hihiii

emieysandra on March 14, 2011 at 5:58 PM said...

kerja susah mne pn, asalkan dpt rezeki yg halal, cukup la..ni kje yg gah,tp blkg mkn rasuah..tarak gah. huh.

zaMir on March 14, 2011 at 6:08 PM said...

haha....notty betul anak buah hang nih....ehh, mane citer pasal upon n ipon lagi....lame dah xde....

i am S!L4H.. on March 14, 2011 at 6:11 PM said...

hahah. engiyer ! comel gilakkkk.

eh likeeeee engineer. macho la sape kje engineer. tettt

NUUR AN NOR on March 14, 2011 at 6:17 PM said...

hehe..agak petah yer anak buah kamu berkata-kata.

kalau nuur jadi kamu, nuur tak humban dia ke laut. tp nuur yg akan mencampakkan diri sendiri ke lautan tersebut. ngeh~

Pendekar Berkuda on March 14, 2011 at 6:42 PM said...

cisss~!!! nasib baik la pendekar berkeldai... bukan aku letteww... ekekekekeke....

d_tieah on March 14, 2011 at 6:43 PM said...

Buruh kasar lagi banyak jasa kot.. Kan? Hahahaha..



Entry Terbaru 1 : Isu Ultraman, Power Rangers, Doraemon Dan Tsunami
Entry Terbaru 2: Loji Nuklear Jepun Meletup Dan Pencemaran Radioaktif Berlaku?

Jeely jelly on March 14, 2011 at 7:03 PM said...

haha ! kelakooooo.. kesian engineer2 di malaysia nie.. haha

alexa yussida on March 14, 2011 at 7:17 PM said...

engiyer~~comell jee sbut..haha
nia..nme ank sdare aku gak..ingtkn sape la anti pendekar berkuda..heh..c naz upenyer:P

NURUL NADIA ROSLAN on March 14, 2011 at 7:54 PM said...

kahkahkah nak tukar kos la camni. haha~ :D

Puan Besar Shag Yahaya on March 14, 2011 at 8:21 PM said...

Hahahaha. Mat indon dengan mat bangla yg dapat title engineer tu. Tak payah belajar pun. Kakaka ;D

biskut chipmore on March 14, 2011 at 8:44 PM said...

setuju... saya la bakal engineer yang xberapa nak jadi..

S..U..D..@..I..S on March 14, 2011 at 9:30 PM said...

special kat Ir tu ....

bardboo on March 14, 2011 at 9:37 PM said...

hehe..penat je blaja susah2..tp bdak kecik ckp xpandai plak

Tim Cik KupuKupu Ungu on March 14, 2011 at 9:39 PM said...

haahaha ! siyes lawak.
anak buah naz tu otak bijak...
budak tu mesti pandai kan..hehe

Syat0za on March 14, 2011 at 9:44 PM said...

wakakkakaka .. nia nia.. :)

engiyer tu leh kayo woh :D

MAKCEK bukan NENEK on March 14, 2011 at 9:44 PM said...

uncle uncle engiyer tu macam buat reban ayam tu jugak eh ?

*sambil buat muka comeyy harap2 tak kena humban.haxhax

Tok Esah on March 14, 2011 at 10:39 PM said...

hahha, aku klakar tengok gambar ujang dan pendekar!! demmm... lawak siot...

FariehanIbrahim [LBC] on March 14, 2011 at 11:01 PM said...

terimalan kenyataan anak sedara lue itu. haha! ;PP

kay_are on March 14, 2011 at 11:26 PM said...

pening kot keje engineer.. proposal x siap g.. sempat g aku terjah blog ke blog.. T_T

H A N S on March 15, 2011 at 7:25 AM said...

hahaha..namer pun budak2, aper diorg tau..sabar jerla, layankan jer :)

lalink7 on March 15, 2011 at 10:10 AM said...

wan oii...

tanye dak kecik confirm dia tak tau..cuba ko bgtau kat pempuan-pempuan muda..aku rasa silap2 ko kene rebutt..gaji engineer kan masyukk..

huhu..

sape ckp kerjaya engineer xpopular? uishh..bagi aku sangat popular ok..semua mmbe aku pakat nak jd engineer blaka..walaupun aku xpasti tahap keengineeran mrk.

hahahaa

merahitujambu on March 15, 2011 at 12:22 PM said...

BMW x thn..ahahahaha..

pakai kat rambut..rambut mana tu x th la..heeeee

merahitujambu on March 15, 2011 at 12:22 PM said...

BMW x thn..ahahahaha..

pakai kat rambut..rambut mana tu x th la..heeeee

chenta hatie on March 15, 2011 at 12:32 PM said...

hahaha . padan muko ko . yer nia . ni hengenier yg men blog jew kojenye . !
hahaha

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ on March 15, 2011 at 1:32 PM said...

naseb baek my bf marine engineer..T____T

misz sheyla on March 15, 2011 at 1:59 PM said...

hahahaha..gile class mat bangla ngan endon.... engineer tuu

Adlan on March 15, 2011 at 2:30 PM said...

hahaha..krm salam kat anak buah yang comel tuh;p

kakchik@ella on March 15, 2011 at 2:44 PM said...

Naz, jgn tak tau .. buruh Indon dan Bangla kat site kakchik ada yg 'qualified engineer' tau. Tapi ye lah .. kat negara diaorg tak da kerja, terpaksa la jadi buruh di tempat org.

Diaorg siap pandai baca drawing lagi. Pastu siap boleh komen kerja kita lagi.

Izzati Hashim on March 15, 2011 at 3:54 PM said...

anak buah2 yg comel dan bijak2 :D

cian engineer tu yer =P

CikBulat on March 15, 2011 at 4:32 PM said...

hahaha. kesiannya. its okey. engineer, satu subjek n kos yg susah , biar tak popular janji berjaya. eh ! siyesly, yg btopi mcm ujang. hahaa LOL

Cikgu Fikri on March 15, 2011 at 6:03 PM said...

HAHAHAAHAAHHHAA..
humban jerk anak buah hang tu..
heehe :)

NOOR FATIN on March 15, 2011 at 7:29 PM said...

haahhaha sabar je la..

keje berkaitan engineering kna byk pngalaman..wuu.. sy xdapat keje lagi ni ha. mcm mana nak dapat pngalaman. hehe tgh usaha lagi ni!

iniialahaku on March 15, 2011 at 7:40 PM said...

without teacher, engineer is nothing...ha melawan2...

yaya_flanella on March 15, 2011 at 9:52 PM said...

xde indon n bangla, malaysia is nothing jugak. -.-

*haha. so cute si nia. :D

mia on March 15, 2011 at 10:08 PM said...

kehkehek..dato, wa ternampak nama wa terselit di situ..ok, itu je nak komen..haha

teringat bila borak dgn adik sepupu umo 4 tahun n 6 tahun..bila tnya yg umo 4 tahun nak jadi ape, 'nak jdi org buat bangunan', yg 6 tahun menyampok 'hahaha, macam org indon la kaw'

hehe, en-jee-ni-yer yer..

farhaniza azman on March 16, 2011 at 12:40 AM said...

hahahaha...tacink! hahah

yad'z on March 16, 2011 at 4:20 AM said...

buruh kontrak tu pun berjasa weyh.. tak de dierang mana siap rumah.. ahahaha... kesian2... luahan hati seorang engiyer

•´`•♥ »t3h4h«♥•´`• on March 16, 2011 at 7:47 AM said...

terdiam sat bc entry ni....erk!!

•´`•♥ »t3h4h«♥•´`• on March 16, 2011 at 7:47 AM said...

terdiam sat bc entry ni....erk!!

Peri PiA on March 16, 2011 at 11:44 AM said...

without abah n umi ,grand pa grand mum great2....we are nothing hehehe

there just kids

Qaseh dalia adelia on March 16, 2011 at 12:02 PM said...

ape enjin nyor ke uncle naz hahaha .. kelakar ~
relex lah ngan budak kecik pun nak panas hati ke der ..kih2 enjin nyor

MIMIE AIZA on March 18, 2011 at 11:17 PM said...

cikgu saya cakap, kalau nak cari suami cari engineer sebab pandai kira2. nanti senang hidup. hahah.. entah laaaa

erysweetie on April 4, 2011 at 10:12 PM said...

yeahh...my dearie is an engineer.. =p

 

Designed by #