Wednesday, March 16, 2011

Rosemah Mansor. Cakap tak pakai ilmu geografi II Rosmah Mansor CNN


Gambar diciplak dari blog pendekar berkeldai
News Update : link ke CNN : http://ireport.cnn.com/docs/DOC-571969


Rosmah yang mendakwa kejadian tsunami di Jepun sebagai pengajaran kepada kerajaan Jepun yang tidak menitikberatkan faktor alam sekitar dan perubahan iklim dalam pembangunannya


kenyataan Rosmah yang dilaporkan kepada Awani, menjadi tajuk utama berita antarabangsa CNN, dan kini menjadi pendebatan hangat di laman sosial Facebook dan twitter - sumber berita

Ulasan :

1)err, agak2 malaysia banjir selalu tu kenape yer?bukan sebab bende yang same ker?

2)tahniah, sekali lagi nama negara diangkat tinggi selepas kejayaan kartun ultraman dan lee chong wei dalam pertandingan badminton All England.

3)udah semamangnyer menjadi ketentuan Allah yang mana Jepon letaknya didalam klinkaran api pasifik, bersama2 negara2 lain yang menyebabkan mereka amat2 terdedah pada gempa bumi. adekah beliau tak mengaji bende ni kat skolah dulu?

4) err, jap, datin rosmah ni grad university mane yer??


5) kenyataan yang beliau keluarkan langsung tidak bersandakan fakta dan dilepaskan sewenang2nya ibarat cube menunjukkan beliau baguih.


6) kesilapan beliau kita harus jadikan iktibar.lain kali berfikir dulu sebelom melepaskan kata2, kalau idak masakan wujud kata peribahasa yang berbunyi,


"terlajak kereta boleh reverse. terlajak kate jangan dok sibuk mintak maap"



104 comments:

Zainatun Adilah on March 16, 2011 at 11:30 AM said...

Masalah betul lah isteri Pm kita ni. Tak tahu nak kata ape dah. =.='

Anisa Hang Tuah on March 16, 2011 at 11:32 AM said...

pathetic.

Miza Yusof on March 16, 2011 at 11:36 AM said...

wah! statement. agak malu disitu -.-"
mungkin dia dah lupa subjek kajian tempatan masa sekolah rendah dan subjek geografi di sekolah menengah kot.

~ PIJA ~ on March 16, 2011 at 11:37 AM said...

salam...

mmg memalukan...baik dia diam dari memberi pendapat...aduhai......

Riha NCL on March 16, 2011 at 11:38 AM said...

kadang-kadang diam itu lebih baik.
kadang-kadang bersederhana itu perlu.

Yaya^Pink on March 16, 2011 at 11:38 AM said...

aiiii pas satu satu masalah...
yg nie memg cari masalah....

apezs shah on March 16, 2011 at 11:38 AM said...

salam

menyampah gilerh laa ngan dia tu..
cakap bukan main sakan lagi.
kalau kena nanti harap dia yg kena hanyut dulu.. cilapok betolla..
hampeh!! pas satu satu..

Peri PiA on March 16, 2011 at 11:40 AM said...

aduhai,malunyaaaaaaaa

teman memang kurang selesa dgn dia ni,sorry

FariehanIbrahim [LBC] on March 16, 2011 at 11:41 AM said...

LOL! nie org pggl ckp xpikir dlu. adehhh!
mmg bikin malu. -.-'

y-A-n-A on March 16, 2011 at 11:45 AM said...

tu lh.. berlagak pandai lg.. ckap guna akal, jgn keluarkan kata2 semata2 nk trik perhatian org.. isy2..

man yusoef on March 16, 2011 at 11:46 AM said...

btol tu...ada yg ckap Rosmah ni tak bukan mcm 1st lady yg lepas2 mcm isteri Mahathir...sbb terlalu menjaga hal kerajaan...

Amirah Yusof on March 16, 2011 at 11:46 AM said...

perghh terbaek...

KAMIHIDUP on March 16, 2011 at 11:47 AM said...

haiya. :)

Finaz Jaafar on March 16, 2011 at 11:48 AM said...

kesilapan dia tu agk bahaya..huhu
da la isteri PM

Siti Nurul Ain on March 16, 2011 at 11:49 AM said...

hurm..nama malaysia harum dan gah di persada dunia...kerana perkara nie..

what a shame..;P

aanie on March 16, 2011 at 12:01 PM said...

wah, panas nih....:)

Pendekar Berkuda on March 16, 2011 at 12:03 PM said...

kau pun satu... menaip tu pakai bahasa yang elok tak boleh ke?? rosak bahasa melayu weh~!!

aku nak baca kat sini pun kadang2 tersedak2.... adush...

tapi...

memang dia tak belajar abis geografi SRP ngan MCE dulu kot...

eh... betul jugak.. dulu2 mana ada PMR dengan SPM kan kan kan??

haiiyyaaaaaaaaaa..........

bikin malu kaum saja la....

orang tu kena gempa bumi nun kat dasar laut tu ha.. apa kaitan dengan alam sekitar kat atas darat tuh??

HADOIII LAAAA~!!!

siapa la ajar kaitan alam sekitar dengan pergerakan kerak bumi kat Datin Rosmah ni ek? AKu betul-betul nak bagi pelempang je la kalau depan-depan... Cissdell sungguhhhhh~!!!

qasehraihan on March 16, 2011 at 12:08 PM said...

cisdell sungguh~!!miyahahaha~!! tiru pendekar..

tu namanya bodoh piaang~!!

memalukan~!
meloyakan~!
memualkan~!

miss husna on March 16, 2011 at 12:09 PM said...

macam2...huhu~

Eyqasara on March 16, 2011 at 12:13 PM said...

mmg bahaya maen ckp je.. nak plak dia mmg dikenali rmai.. hadoooiii...

misz sheyla on March 16, 2011 at 12:14 PM said...

die kan PM malaysia...huaaaaa

CikBulat on March 16, 2011 at 12:17 PM said...

aisyyy... memang bunguk gila betina..

zikeryhassan on March 16, 2011 at 12:18 PM said...

aku rasa dia kena masuk kelas darjah satu sampai tingkatan lima balik la.

cikmimmie on March 16, 2011 at 12:22 PM said...

macam isu yg orang malaysia cetuskan ketika tsunami kat jepun...entah apa la org2 puar fikir pasal malaysia lepasnie..kalau takdir allah kita pulak di timpa bencara...sudi tak mereka pandang kita nanti..wallahualam..

RashAtie on March 16, 2011 at 12:26 PM said...

hmmm..tatau nak kata apa....malu wehhh...~~

jgn sampai satu masa bila malaysia yg dilanda musibah, kata2 tu kena balik kat dia udah le....aiyakk~~

mOoN on March 16, 2011 at 12:27 PM said...

masalah jugak if x fikir sebelum cakap...huhu...asik tuding jari salahkan orang...

Novelgurl on March 16, 2011 at 12:28 PM said...

Salam..asudh..habislh Malaysia..lps stu..stu..adehh!! jtuh2.

Sunah Mohammad on March 16, 2011 at 12:44 PM said...

hurmmmm....

axuerha on March 16, 2011 at 12:51 PM said...

Malaysia pun adalah salah satu negara berada dlm lingkaran api pasifik (try google wikipedia)... apa nak komen jika negara sndiri terkena?

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ on March 16, 2011 at 12:53 PM said...

Ni ke digelar wanita no.1 Malaysia ?

eerrr...Geografi mesti fail nie...=.='

Isteri Yang Comel on March 16, 2011 at 1:00 PM said...

buleh plak dier cakap camtu...

Hansyirah Takezur on March 16, 2011 at 1:00 PM said...

mak aih.. camni laa Mlaysia maju...
Maju sangat laa...

syuwai on March 16, 2011 at 1:18 PM said...

iskh, tu la.. mo femes sangat smpai ckp pun tak nak tapis2x lagi dah..

kan dah kena sejibik..h0h0

Dawa on March 16, 2011 at 1:33 PM said...

asyik org dok angkat chong wei dan kes tsunami je dlm media. mesti dia rs dia dh tenggelam. tu yg nak kasi up balik dgn kenyataan cmtu

The Sharkox on March 16, 2011 at 1:42 PM said...

Weh, rosmah ni siapa? apasal CNN kecoh2 pasal rosmah ni? Siapa rosmah ni? Kantin sekolah mana dia meniaga?

ibuintan on March 16, 2011 at 1:45 PM said...

HAAAAAAAAAAA....

no komen!

siti on March 16, 2011 at 2:08 PM said...

SALAM..Setuju sgt2 dgn suratan kebetulan,,,tak pakai otak langsung cakap..memalukan tul..

Cik Miera on March 16, 2011 at 2:11 PM said...

malu kan..hmm macam mana la dia leh cakap xpakai otak. Fakta ape yg dia guna ntah..macam la pandai sgt. Padahal, kalau la dia ni rajin membaca, dia patut tau yg Jepun adalah negara yang sgt2 menjaga eco sistem negara dorg. Tp Rosmah ni mana la membaca..agaknya la kan. Haish, malu Malaysia.Ape la agaknye masyarakat dunia akan label kan Malaysia nanti.

-cikucukchantek- on March 16, 2011 at 2:11 PM said...

x0xo!!itulah dia 'pes'[1st] lady kita...cakap main-petik-je..isk..isk..isk

Pendekar Berkuda on March 16, 2011 at 2:14 PM said...

MEH AKU NAK JOIN SEKAKI SEPAYUNG~!!

SAMBIL MENYIKU HIDUNG KAU DENGAN KAKI PAYUNG... wakakakakakkaa

http://www.pendekarberkuda.org/2011/03/panas-bila-datin-seri-rosmah-cakap-tak.html

zaMir on March 16, 2011 at 2:27 PM said...

hahha...mmg pelik orang mcam nih...ckp x menggunakan ilmu...

zaMir on March 16, 2011 at 2:28 PM said...

hahha...mmg pelik orang mcam nih...ckp x menggunakan ilmu...

Daniela on March 16, 2011 at 2:28 PM said...

act/talk before think...very dangerous meh =(

She's retarded on March 16, 2011 at 2:30 PM said...

pergh!

qasehraihan on March 16, 2011 at 3:25 PM said...

namamu disebut di entry rosmah ini..


http://qasehraihan.blogspot.com/2011/03/pabila-dua-orang-blogger-hot-bicara.html

iqbalhakimi on March 16, 2011 at 3:29 PM said...

ayoyo..panas2..apa da..suami dia pun keluar kenyataan biasa2 je..itu perdana menteri...

kay_are on March 16, 2011 at 3:44 PM said...

"sekalung penghargaaan" tahniah2.. tepuk2 ade harapan naik CNN lagi x?

fyna on March 16, 2011 at 3:51 PM said...

adddoooiii...better tak yah ckp pape kn..

Nazim Nasri on March 16, 2011 at 3:53 PM said...

Tengok video ni, tgk minit yg ke 1:08 hingga 1:12

ape kes tah RM ni.

http://akunaziem.blogspot.com/2011/03/bila-melayu-layu-malique-mnasir-vc.html

sape tu?

efa nur on March 16, 2011 at 3:53 PM said...

panas..panass...huhh..

d_LA on March 16, 2011 at 4:12 PM said...

huishhhh..bile dh ckp ikut sedap perut camtula jadinye..Kronik dah beliau ni..

nora on March 16, 2011 at 4:20 PM said...

PANAS! PANAS!

aku nk g dulu ar
panas sangat ar kat sini :p

ENTRY HOT : Lucah Day :p

Mask-roll on March 16, 2011 at 4:25 PM said...

as far as i know, dia ni product UM.. product UM biasenye the best! dia ade master sain sosial lg dr obesi..xkan xtau kot...hurm.. xhbs2 nama Malaysia buruk time tsunami JAPAN ni... pas kartunis, artis sengal..now wife PM plak? hurmmmm.

starsyeea on March 16, 2011 at 4:30 PM said...

ermmm...rasanya dia dah terlalu amat menjaga alam sekitar sehingga semua sampah sarap dibuang ke mulut...

"masalah betul malaysia ni ek...asek cari pasal je dgn jepun...siaplaaa..."

kata jepun kut...

Hanis Azla on March 16, 2011 at 4:31 PM said...

kdg2 kita nampak tak bijak dgn kebijakan kita berkata2..

My MiRa on March 16, 2011 at 4:54 PM said...

teeehheeeee nak tergelak..ni la padahnye kalau org bercakap die nak bercakap...ni la padahnye kalau nak bercakap tanpa ilmu didada heheheh

Qaseh dalia adelia on March 16, 2011 at 4:56 PM said...

panassss !

HAZWAN17 on March 16, 2011 at 5:05 PM said...

cakap tanpa berfikir macam ni lah jadinya

*luv Syahnia* on March 16, 2011 at 5:27 PM said...

aiiyyooo sgt brani ckp cam tu

najihah sahami on March 16, 2011 at 5:45 PM said...

ntah pape je minah sarang tebuan nih. seriyes pelik ngn die. hari tu pasal minggu pertunjukan fesyen ISLAM yang ntha paper tu. skang pasal kata2 dr bibir juih tu pulak. aihh...tapi yang peliknya kenapa tak d seorang pn nak suarakan hal ni direct eh.

hurmm..................dunia2...

Aisyah on March 16, 2011 at 6:17 PM said...

whuteva la PM's wife,,ngeks

yuyu lar on March 16, 2011 at 6:19 PM said...

kelakar la rosmah nih...hahahhahaha...tanya dia sebab apa muka dia ketat time nak senyum?mesti dia jawab salah teknologi buat muka kot...ngeh ngeh ngeh

d_tieah on March 16, 2011 at 6:24 PM said...

No komen! :)


Entry Terbaru 1 : Sudah Tertulis Dalam Al-Quran Tentang Musibah Di Jepun
Entry Terbaru 2 : Malaysia Selamat Dan Jangan Percaya SMS Kesan Radiasi

bedpet on March 16, 2011 at 6:58 PM said...

rosmah ni dulu ngaji pondok je kot. tu taktau pasal fakta semua. huhuhu

farhaniza azman on March 16, 2011 at 7:16 PM said...

perghhhh...malu sial... senoir sape ni weyyyy...deymmm la.. memalukan sekolah aku je

Anak Ulu Cheka on March 16, 2011 at 7:39 PM said...

hmmm...

dia x lulus pun SPM ...BM x kreadit...geografi x lulus

memalukan betul laaaa...

tu la lebih2 sangat dari PM...,oooooooooppp lupa dia PM kan bukan najib

iniialahaku on March 16, 2011 at 7:48 PM said...

pikiaq lama sangat sampai kluaq ayat bukan2...aku tgk vdeo ni pon rasa.....mak ai kau...ngara sndiri pon bnjir sana sini...tnah rntuh sna cni...

lovetobetauke on March 16, 2011 at 8:20 PM said...

habis la ta lame ag kene serang jepun la..

mia on March 16, 2011 at 8:31 PM said...

ahahhaa..yuyu, patut nampak muka datin tu laen macam saje..aduhai..tu la dia gaya nak tunjuk bijak..sangatla bijak..

FasiHaH SupiaN on March 16, 2011 at 8:34 PM said...

haih....ape ni naz.....ape nak jadi dgn 'PM' nie??haih..malu wey..malu...

AdiSuda on March 16, 2011 at 9:20 PM said...

errr..errr..boleh bagitau tak???siapa pompuan nie??orang malaysia erk??

Nur Azila Ismail on March 16, 2011 at 9:26 PM said...

erkkk . sy bru balik plkn . baru2 je update pasal beberapa kekecohan tntg hal ni , ultraman dan beberapa kesilapan org malaysia tntg bencana yg terjadi tu . huhu . amat menyedihkan , macam org x belajar je cara dia bercakap . huhhh

Aretikz on March 16, 2011 at 10:07 PM said...

weehuu ~ Sadisnya statement.. dalam keadaan susah.. ditambahkan susah... huhu..

Entri Lelatest
Ku Bertanya Dan Tertanya: Dari Lelaki Buat Wanita

IftiMonstaa on March 16, 2011 at 10:38 PM said...

ishh. ape ke hal nyee beliau bersedemikian?

Solihin Zubir on March 16, 2011 at 11:18 PM said...

apa nak dihairankan...
hukum Allah pun dia tak endah..

nurkaloi on March 17, 2011 at 9:31 AM said...

hahah sbar sbar bwk bertenang
t tak pasal-pasal kene shoot ngan dye uh huhuh

Lydia Miza(Aidyl Azim) on March 17, 2011 at 11:46 AM said...

agak memalukan rakyat malaysia...huhu.

Siti Mashitah Saidin on March 17, 2011 at 12:09 PM said...

panassss...

Che Sakinah on March 17, 2011 at 12:27 PM said...

isk2 kesian... penat erobik tu ;)

Isteri Yang Comel on March 17, 2011 at 12:30 PM said...

aduhai, cakap tanpa berfikir

Syafiq Rosli on March 17, 2011 at 1:37 PM said...

pergh malatop la malysia lepas ni..

Kembali Senyum on March 17, 2011 at 2:36 PM said...

aku rasa pasni ramai nak cari gaduh ngan malaysia.
nnt tengok ah kalau malaysia ade kene bencana ke ape, mesti ramai duk bg ulasan. sabar ehh

lalink7 on March 17, 2011 at 2:58 PM said...

apa boley buat..masa nak cakap berkobar-kobar alih2 xsedar ntah ape yg kuar tue menononggg ke gaung..

amek iktibar semua..kite pun pernah ada kesilapan mcm nie samada sedar atau tidak..

Cik Bidadari on March 17, 2011 at 6:58 PM said...

menyedeihkan betul kata2 tu keluar dari mulut 1st ledy

Anonymous said...

Gara Gara Bini,
Suami Jadi Manga

P0polita on March 17, 2011 at 10:49 PM said...

kalau tak tau baik diam je.. dia ni.. haishh

Miss Yaty on March 17, 2011 at 11:47 PM said...

ckp tak pakai akal memang macam ni kot..haha..sebab tu tak reti beza pakaian muslimah ke tak... =,=

mia.lia on March 18, 2011 at 1:43 PM said...

nma mlsia sgtla popular skarang ni
sblum buat tak fikir =,=

MIMIE AIZA on March 18, 2011 at 11:12 PM said...

betul ke ini isteri pm malaysia??? memalukan laaaaa.. at least jepun negara yang maju. boleh membangun dengan bahasa mereka sendiri. malaysia???
kedudukan geografi salah satu punca tsunami. patut dia bersyukur lahir dekat malaysia

Nazirul on March 19, 2011 at 12:05 AM said...

rosmah ni budak tkc tahu.haha

udin on March 19, 2011 at 11:00 AM said...

rosak2.. bikin malu negara jer.. huh!

Nur Fannun on March 20, 2011 at 12:00 PM said...

mmg masalah le klu bckp tnpa berfikir/tnpa guna akal..lbh2 lg klu prcakpn tu jd perhatian ramai..

PeNgEmiS dUniA on March 20, 2011 at 4:27 PM said...

dulu die blaja ke ? cm orang xbelajar je -_-

Amalia Izzati on March 20, 2011 at 5:03 PM said...

alahai mcm2.

alexa yussida on March 20, 2011 at 11:01 PM said...

diam lebih baik dari bersuara kalau tahu ilmu tiada..

Eiza on March 26, 2011 at 4:40 AM said...

fuyooo..statement die...arghhhhhhhhhhh.... malu malu.... haha

Eiza on March 26, 2011 at 4:40 AM said...

fuyooo..statement die...arghhhhhhhhhhh.... malu malu.... haha

mynameismy on March 28, 2011 at 9:06 AM said...

hehe ni citer betol ke tak ni naz?
suke suke!;)

Fareha Rahmat (Bos Besar) on March 29, 2011 at 4:14 PM said...

cop-cop..nak nyampuk sikit boleh? tang ekspresi muka lembu tu paling tak tahan tengok...huhuhu, okbai

Fareha Rahmat (Bos Besar) on March 29, 2011 at 4:14 PM said...

cop-cop..nak nyampuk sikit boleh? tang ekspresi muka lembu tu paling tak tahan tengok...huhuhu, okbai

Anonymous said...

hahaha.. kelakar... memang aku akui.. secara geografi nya mmg la jepun tu dalam kawasan gempa bumi..tapi dari segi agama.. jika Allah tu menghendakkan sesuatu untuk menurunkan musibah.. Dia tak perlukan kedudukan geografi sebagai faktor..

" Telah timbul berbagai-bagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan-tangan manusia, timbulnya yang demikian kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali ( insaf dan bertaubat ). " surah al-Rum ayat 41..

jelas menunjukkan.. bahawa tangan-tangan manusia jugak yang membuat kerosakan sehingga turun bencana dari Allah..

akhir kata.. jangan belajar geografi je.. agama tu yang nak bawa bila di akhirat nanti...

sekadar berkongsi..

wallahua'lam

Anonymous said...

kalau boleh izinkan lah comment saya tu di post... untuk informasi bersama... tak berpihak mana-mana pun..

wan.once on November 1, 2011 at 4:55 PM said...

ala rosmah tu kaki kikis dwet rakyat je....kalo jd bncana alam kt luar negara dia la y nk jd volenteer y nk mnyumbang tp gna dwet rakyat..pastu rakyt sndri y miskin tu xda plk nk bantunye....nk tggu ad plihan raya bru la laki dia nk bt baik bg sumbangn itu ini....pas tu nk pancing pngundi ja lbh...bodoh pnye rosmah...akhirat ang duk kat patak api neraka sbb x tutup aurat pastu mkn sumber rakyat untuk kpntingan sendri...kalo btol la isu2 y jd kluar kat tv tu x btol cm mna plk pokok bgoyang kalo xde angin...btolll x????

Anonymous said...

she make the rubbish statement

Jepun awal 20-30 tahun lebih maju dari malaysia
untuk perlaksanaan loji nuklear kat jepun tu diorg buat research pasal gempa bumi terlebih dahulu.
mereka buat kajian berdasarkan kekerapan @ kebarangkalian gempa bumi akan berlaku sebelum memilih kawasan yang sesuai
untuk mendirikan kawasan loji tersebut.
dari kajian tersebut didapati untuk berlaku gempa dikawasan tersebut 0.01% untuk berlaku gempa.
setelah didapati BETUL-BETUL SELAMAT baru org jepun nie buat loji nuklear kat kawasan tersebut.
Kawasan lingkaran selamat dari diduduki penduduk di luaskan dari 50KM ke 70KM.Bermakna Tiada penduduk dibenarkan duduk dalam mana2 kawasan 70Km tersebut.
Jika berlaku tumpahan sisa nuklear ia akan mengambil masa yang lama untuk smpai ke kawasan penduduk.

back to Malaysia
we compare with Lynas, yeah maybe it small compare with Jepun punya loji nuklear. what our practice to implement to ensure our safety is secure from nuklear effect.

This is fact

 

Designed by #