Saturday, February 12, 2011

UPON IPON COMEBACK SPECIAL : KEMPEN ANTI HARI VALENTINE!!

satu kisah di pagi14 february, kelihatan abang upon dan ipon sedang bersiap siaga untuk merendek bersama kekasihnya

abang : lalaalalal, bercanda di tepian pantai, lalala
upon : abg2! abg emsem2 ni abg nak pegi mane bang?? (bersemangat)

abang : err, upon sila jangan sibok yer, lalala kasih, mengapa membisu, jeng jeng jeng, membuat atiku..lalala
upon : kedekot!!bukan upon mintak duit pon, tny pegi mane jer, huh xmo kawan abg (mncebikkan bibir)
abang : yela2, abg nak pegi dating ngan kak elfira lui ni. hari ni kan velentine day.
upon : o0oooooooooo0o0, hari ape abg?oveltine?yang air tu??
abang : velentine day la botak!hehehe
upon : wo0ooo, upon tau upon tau hari ape tu!!vevelentine day tu hari kekasih kan?
abang : aah, bijak jugak adik abg ni.hehe
upon : abang tunggu jap yer!(sambil berlari kebiliknye menyelongka beg sekolahnya mencari sesuatu)

ketetak ketung keletang keletung (bunyik barang yang dicampakkan upon)

upon : haaaaaaaaaaaaaa, jumpe pon, abang!!!!
abang : ape die jerit2 ni!

upon : ni haa, kertas ni ustazah lica suruh bagi kat abg, tengok la.hehehe(gelak nakal)

sejarah sambutan valentine :

Salah satu versi terkuat menyatakan asal usul sejarah Valentine’s Day
bermula di sekitar tahun 270M, di zaman pemerintahan Maharaja Rom iaitu Maharaja
Claudius II yang zalim. Rom ketika itu terlibat di dalam beberapa peperangan
yang berdarah dalam usaha untuk meluaskan empayarnya.Claudius menghadapi
kesukaran untuk mendapatkan tentera.

Pada pandangan beliau sebab utama pemuda-pemuda Rom tidak berminat menjadi
tentera ialah kerana mereka sukar meninggalkan kekasih dan keluarga mereka.
Untuk mengatasi masalah ini, Claudius telah mengharamkan semua perkahwinan dan
pertunangan di kalangan masyarakat Rom.

Saint Valentine merupakan salah seorang paderi Rom ketika itu. Beliau
bersama seorang paderi lain bernama Saint Marius secara rahsia telah membantu
mengahwinkan pasangan-pasangan yang ingin berkahwin. Akibatnya beliau telah
ditangkap, dipenjara, dan dijatuhkan hukuman bunuh pada tanggal 14 Februari
tahun 270 M.

Beliau dianggap ‘syahid’ oleh para penganut Kristian ketika itu.Sebelum
dijatuhkan hukuman bunuh, ramai golongan muda menziarahi Saint Valentine semasa
beliau di dalam penjara sebagai tanda sokongan dan simpati. Salah seorang yang
kerap mengunjungi beliau ialah anak gadis kepada seorang pengawal penjara yang
akhirnya membibitkan perasaan kasih sayang di antara mereka.

Pada hari Saint Valentine dijatuhkan hukuman bunuh, beliau telah
meninggalkan sekeping nota kepada gadis tersebut dengan menulis ucapan terima
kasih dan diakhiri dengan perkataan "Love from your Valentine". Menurut sejarah,
nota inilah yang memulakan budaya Valentine’s Day. [Sumber dari SINI]


abang : errr, errr
upon : eh?sejak bile abg upon jadi bisu ni??abg abg!!hehe bisu yer? abg nak g sambut lagi ker hari vevelentine tu?;P upon takmo la, upon sayang agama upon, abg sayang tak??

abang : abg pon sayang juga..(pelan2) kuang asam punye adik (dalam ati) tp bagus jugak ade adik cmni.lalala~
upon : abg jangan terasa2 yer, upon kan sayang abg, nati abg p sambut hari vevelentine tu tak pasal2 ipon jadi pakcik luar nikah pulak.ki3 (sambil memelok abgnyer)
abang : iyola botak. hahaha tp kan sebenarnyer abg bukan nak p sambut hari tu pon, abg nak g bandar, nak beli boxer vaentine limited edition. hahaha
upon : haaa, ape tu?
abang : ni haaa kt gambr ni.nah tgk(sambil menghulurkan katalog kepada upon)

upon : cesh!hahaha

p/s : gua anti sambutan valentine, sape nak p sambut tu, gua pesan awal2, klu terlajak sampai termengandung, anak jangan buang, kontek gua kt FB, nairulhazwanws. gua nak jage anak tu. sekian~

p/s : ketika pengambaran, ipon sedang membantu nenek beliua memasak di dapur.sebab tu hanya upon yang wujud dalam dialog.ngeh3

kempem ini ditaja oleh sahabat blogger cik sunah sakuragi

55 comments:

muCux on February 11, 2011 at 9:12 AM said...

untung dpt adeq mcm upon nie
saLing ingat mengingati
hihihihihihi

k h a d i j a on February 11, 2011 at 9:13 AM said...

nk g cari juga boxer yg best tu. HAHA

aanie on February 11, 2011 at 9:22 AM said...

den x penah sambut valentine ni sb dlu xde pakwe pun...wakakak....

atie on February 11, 2011 at 9:35 AM said...

hahah..

... anak jangan buang, kontek gua kt FB, nairulhazwanws. gua nak jage anak tu. sekian~

suka ayat ni..haha..tabik la!

MIZZ SUE on February 11, 2011 at 9:42 AM said...

saya sokong!!!

Sunah Mohammad on February 11, 2011 at 9:51 AM said...

haha~ nice one la Ir! godd, good!

erk, sakuragi u cakap? adoiii...

Mama izan on February 11, 2011 at 9:57 AM said...

Salam...bagus ni peringatan untuk semua umat islam..xde pekdahnyer sambut hari ingat valentine tu..
lebih baik banyakkan berselawat dan mengagung2kan Nabi Muhammad s.a.w.
Ade baiknyer saya dan hubby sambut birthday saya 16feb ni..he..he

misz sheyla on February 11, 2011 at 10:00 AM said...

upon best...minat upon...

Biela Sapine on February 11, 2011 at 10:03 AM said...

Hari - hari adalah hari kasih sayang, yeahhh

lionteen on February 11, 2011 at 10:15 AM said...

hehe..bgus2..jgn sambut2 k

cikmimmie on February 11, 2011 at 10:23 AM said...

syg upin....moh kita boikot.

sarah-najwan on February 11, 2011 at 10:34 AM said...

akak hari2 hari kekasih dgn hubby ..cewahhhh..xpyh nk tggu hari velentaing tu..ececece

qasehraihan on February 11, 2011 at 10:55 AM said...

hahaha...terbaek!!
den sokong!!

iniialahaku on February 11, 2011 at 10:58 AM said...

mslahnya birthday awexs aku 14 ri bulan 2...huhhuhu

suffer8zine on February 11, 2011 at 11:09 AM said...

dalam khutbah pun ade mengingatkan

Terkini : Hotel Paling Pelik Di Dunia

ermayana a.k.a mrs mahzan on February 11, 2011 at 11:16 AM said...

alhamdulillah sejuk perut omak yang ngandungkan naz...Amin..

BRO_MONDAY on February 11, 2011 at 11:19 AM said...

naz : yes!!! sei no tu velentain dei....go away from mi...ai don laik...koh koh koh apa² pun nais entry ni...mesej yam cuba disampaikan sangat jelas...ai sokom stetmen² rakan² blogger di atas...

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "1st-GiVeaWaY ConTesT From PembaWa WacaNa"
2. New Entry "* Karnival WOW Putrajaya *"
3.New Entry "* Fes Taim ai menam GA!!! *"

qasehraihan on February 11, 2011 at 11:51 AM said...

sori datuk..datin usik datu lerr..haha


baca ni..
http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/kehendak-melebihi-kemampuan.html

azrinrahim on February 11, 2011 at 12:06 PM said...

betol tu bro...xbgus smbt valentime day ie..kalo smbt maknanya kita sokong bnda lain... lagipon, mealui hari kekasih nielah bnda yg tidak baik boleh berlaku..mintk dijauhkan..incya-Allah

MIMIE AIZA on February 11, 2011 at 12:18 PM said...

kalau upon muat kot boxer tu.. kalau abang ?? errrkkkk

Izan Ishak on February 11, 2011 at 12:20 PM said...

sokong naz 200%...hari2 pun hari kasih sayang sesama ahli keluarga kan~

Puteri Balqis on February 11, 2011 at 12:23 PM said...

huhuhu...upon2..=)

Ujang9897 on February 11, 2011 at 12:40 PM said...

baik kau nie rupenya

najihah sahami on February 11, 2011 at 12:50 PM said...

haha..ape la naz ni..seb baik ade geng Mish (upon) tolong nasihat..ish2..

She's retarded on February 11, 2011 at 12:58 PM said...

masa valentine nanti mesti banyak couple2 kat shopping complex,disco dan etc.

H A N S on February 11, 2011 at 1:25 PM said...

sy sokong!!

iqbalhakimi on February 11, 2011 at 1:26 PM said...

bagus upon...hehe..

harap2 aku di jauhkan dari benda2 cni..amin..

fyna on February 11, 2011 at 2:15 PM said...

so far tak pernh nk sambung mende2 nih...
;)

Bulan on February 11, 2011 at 2:18 PM said...

nice kempen ^_^

NOOR FATIN on February 11, 2011 at 2:24 PM said...

hhaha nak beli boxer rupanya. hehe

zmanja on February 11, 2011 at 2:50 PM said...

jom reramai sambut maulidur rasul...

BRO_MONDAY on February 11, 2011 at 2:59 PM said...

naz : tadi ai solat jumaat kat masjid pekan sungai besi, khutbah tajuk API CINTA!!! kupasan isu velentain dei...hope anak muda skam ni jauhi yam dilarang olehNya...

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "1st-GiVeaWaY ConTesT From PembaWa WacaNa"
2. New Entry "* Karnival WOW Putrajaya *"
3.New Entry "* Fes Taim ai menam GA!!! *"

laskar rainbow on February 11, 2011 at 3:18 PM said...

sungguh menarik..lebih2 lagi dengan boxer tu! ;DD
beri pengajaran dan gelak tawa.. eheee!

syafiqah khadiron on February 11, 2011 at 3:33 PM said...

td dekat sekolah pun ustad bg tau tentang valentine ni. tapi sejarah valentine yg ustad cerita tu bukan mcm ni. HAHAHAHA

haram !!!!!!

i am S!L4H.. on February 11, 2011 at 3:44 PM said...

adik upon tu nakal gak cm abg die..haha
kempen ni patut wat kt kmpus2...

FariehanIbrahim [LBC] on February 11, 2011 at 4:07 PM said...

cheq sokong kempen nie 450%! ^^

Melur Jelita on February 11, 2011 at 4:29 PM said...

Salam naz, kalau buat tak tahu kat valentine ni , camna. akak tak tahu pun tapi dah orang dok kecoh maka akak pun tahu la...hehe

LiLohOnEy on February 11, 2011 at 5:04 PM said...

yeahh!!

hari2 adalah hari kasih syg.

jd sy syg blog sy secara banyak!!

:DD

nkara on February 11, 2011 at 5:47 PM said...

gua pon tak layan valentine!

FIFIEY LYCHEE MARATION on February 11, 2011 at 5:55 PM said...

support this campaign:)

suffer8zine on February 11, 2011 at 8:34 PM said...

sokong! jgn sambut!

Terkini : Hotel Paling Pelik Di Dunia

Ratu Sulaman on February 11, 2011 at 8:42 PM said...

katakan tidak pada vday!

yad'z on February 11, 2011 at 9:59 PM said...

kucing den baru plan nak gi sambut valentine... nanti dah melambak anak die, den kontac ekau la yo...

Ayiep Lavera on February 11, 2011 at 10:05 PM said...

semangat lg tuh nak jaga "anak" org..
haha..
Anti-V

DeQdEq on February 11, 2011 at 10:13 PM said...

best la siri upon dan ipon nih....suka sgt baca...hehehhe

Along Usop on February 11, 2011 at 11:13 PM said...

somel je boxer die.. hahahah..

pengajaran menyentap kalbu.. heheh.. =)

farhaniza azman on February 12, 2011 at 12:13 AM said...

weh naz, aku x sangke kau sgt FATHERLY (if u noe wt it means)... tibe2 rase kau sgt suci..T_T

FasiHaH SupiaN on February 13, 2011 at 12:26 AM said...

yup, itu yang sepatutnya naz..

p/s:baru dapat mengonlinekan diri..

Nur Fairies on February 13, 2011 at 11:07 AM said...

Yeah..i likee~. Say no to VD.Mcm lawak lak bace entry ni. Betul3..baby tu jgn buang..leh jaga..mesti comeyy..waa~ Jatuh cinta suda sama itu baby yang comeyy..kyaa~!

ijam ismail on February 13, 2011 at 12:20 PM said...

SAY NO TO VD...!!
=D

hOney n' cLOver on July 20, 2011 at 7:28 AM said...

smart gak stoRy ni...^^
sentiasa memperingati dan mengingati...^o^

adanhayad on August 2, 2011 at 1:39 PM said...

"gua nak jage anak tu. sekian"

p/s : kalo dh berlebih, kontek gua plak.

Namee Roslan on February 13, 2012 at 10:43 PM said...

kau tak celebrate ke ?

hudahazwani on February 13, 2012 at 10:45 PM said...

terrbaekkk la nazz :D

Eera Shera on February 13, 2012 at 10:48 PM said...

tu la cari gak mana ipon haha..pejadahnya la nak sambut valentine ni adei..tmbh maksiat!

 

Designed by #