Tuesday, February 15, 2011

SUAM : AKU NAK POPULAR!!!

pendedahan sehelai akhbar, megenai pendapatan sesetengah blogger yang boleh mencecah ribuan ringgit sebulan udah pasti menggalakkan dan meramaikan lagi jumlah blogger di alam blogger ni*fuh, gile lambat den response pasal ni*
selamat datang dan selamat maju jaya den ucapkan.

satu persolan yang kini timbul dikepala sesetengah blogger mungkin, bagaimana pendapatan ribuan ringgit boleh dijana?logik ke. siap sampai rm12k. masyukkk wooo!


bagi yang belom merasai, mmg jumlah ribuan ringgit tu agak2 tak logic, tp itula kebenarannya bagi blogger2 bertaraf bintang. klu UV sampai 5000 sehari, ape adehal. betol tak?


so, hape masalahnya sekarang? masalah kini timbul, mereka2 yang mendapat pendapatan ribuan ribu ringgit ni tergolong daripada mereka2 yang dikenali dengan istilah blogger2 popular.yola, kalau tak popular mane nak dapat viewer tinggi sehari. den takmo sebot name, kerana u all tau sape yang tergolong dalam ketegori tersebot. blog suratan kebetolan?belom lagi kot*wink*

kini wujud pulak masalah baru, ade aduan dan juga keluhan dari mereka2 yang kurang popularnya atau tidak popular langsung yang mengatakan blog2 mereka2 yang popular ni, bukan best mane pon. entry kosong, tade makne. balik2 tempek gampak. satu entry besepah gambar, gmbr beg baru la, make up la, gmbr p photoshoot la, tak best. ntah mcm mane boleh popular ntah. nonscence!

1)popular kerana kejadian semula jadi yang chantek



gambar 1 : perkenalkan awek baru den, yang ni orang lain jgn nak rebut, korang rebot la lisa surihani ngn heliza tu * firzah sila jgn marah yer, gurau2 jer*

meh den gelak besar hahahaha! betol3(gaya upon ipon), byk yang begitu, lagi2 blogger gadez,okeyla, yang ni kite boleh akui, mmg ade yang popular kerana kechantikan wajah mereka.
kite idak boleh nafikan. tapi wajar ker kite dengki dengan kejayaan yang they all kecapi??nope3, perasaan hasad dengki sewajarnya dijauhi dalam apa jua keaadaan biarponkadang kala kite rase mereka2 wajar DIDENGKINI.haha
tapi nak buat guane, mmg ada pembaca yang gemarkan entry cmtu, lagi2 gadez, kerana gadez mmg tertarik dengan bende2 yang chantek.nak salahkan sape, even orang yang dengki dengan they all yang bukak blog they all.betol tak?? tp apepon, KEBANYAKKAN mereka adelah blogger2 yang udah lame bertapak di dunia blog ni sebenarnyer.

2)popular kerana terbaik/keunikan


gambar 2 : tafsirkan sendiri

walaubagaimanapon, utk mereka2 yang tidak mampu berbuat demikian, chillex! bukan semua blogger popular kerana mempertaruhkan wajah2 yang chumel dan cute.ade blogger2 popular lahir dari keunikan entry dan kretiviti mereka. yang ni den boleh sebot.

den bagi due cth jela ea. enchek zackzukairi dan hamzah seks. zack, dengan entry sempoi jiwang karat yang kreatif telah mengoncangkan dunia blogging. begitu juge dengan blogger lucah seks no 1 malaysia, encek ahmad hamzah ian dengan blog nya terbang rendah2 juga berjaya mengoncangan nafsu pembaca2 blog beliau.haahah u all ade terpikir nak buat entry2 cmtu??takkan??so mmg unik la mereka ni. tp amek mase jugakla, mereka berdua ni pon da lame berblog.

3)popular kerana kesenioran


gambar 3 : pendekar berkuda. itam kan beliau, sbb tu die taknak tunjuk muke

yang part ni takde pertikaian,KEBANYAKAN nama2 besar yang popular adalah mereka2 udah lama bertapak dalam dunia blog. yang ni jangan nak dengki, sape suh u all buat blog lambat.yang part ni u all nampak tak guane.
den amek ben ashaari sebagai contoh, sbb die tak men amek2 gambar n blog die mmg biase aje, akhir2 ni je die buang tebiat sket men tiru2 awek blogger.die da lame dalam dunia blog, let say,setahun yang lepas, if ade org baru nak buat blog, mereka akan cari blog utk dijadikan guide. then die kenal ben. begitula seterusnya, blogger baru akan cari blogger yang lame sbg guide, dan kemudian sebarkan info pasal ben kat bloger2 baru lain. smpila ben popular. begitula jadinya pada blogger2 popular yang lain.

ayat2 penutupan :
sepanjang pemerhatian dan pengalaman den hanya ade 3 jenis blogger ini ajela la wujud dan menjadi popular,

ade care lain, susah sketla, u all kene la jadi awek seorang penjaga gol.hehe so, based pada 3 jenis ni, u all pilih la u all nak tergolong dari ketegori mana. for me, den pilih utk jadi yang kedua, beri yang terbaik, jadi yang terbaik, sure, populariti akan datang seiring dengan teknik dan juga promosi yang baik la:) usah nak dikejar populariti tu, tak lari kemanenyer die, chillex babe

tp kalau u all tenung2 dan renung2kan bebetol,ketiga2 jenis blogger tu ada persamaan yang jelas yes!!"mereka telah berblog dlm tempoh yang lama" so u all nampak tak ape yang tersiratkat situ??klu tak nampak sile p mengaji balik kat tadika...!!

ane ade orang boleh popular dengan sekelip mata, mawi je yang naik cepat, jatuhnya?cepat jugak kan?? pelan2 kayuh babe, mula2 kene la susah sikit, den nak sampai tahap ni pon susah, apetah lagi nak smpi tahap they all. kalau idak masakan orang tua2 buat pepatah yang berbunyi :

berakit2 ke hulu, bernaik motobot ketepian,
bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian.
am i rite?:P

66 comments:

Anisa Hang Tuah on February 14, 2011 at 11:32 AM said...

popular kat kolej je.
memule best
lame2 cam tak best
cewahh

i am S!L4H.. on February 14, 2011 at 11:38 AM said...

perlu ke??ats tujuan ape?agagagaga

Ujang9897 on February 14, 2011 at 11:40 AM said...

menangis aku bace entri kau nie..,

nie aku nk puji kau.., kau pun best...

demmm...!! kenapa aku puji kau nie




apa pun awek aku lagi cun..., dari awek kau tue...
* jgn mara ek yana <---tiru kau



apa pun kau tetap orang gila dan musuh aku..!! noktah..!!

Encik MamaT on February 14, 2011 at 11:41 AM said...

best la blog ni.. tak lama lagi riban2 la.. kongsi sikit.. haha

Faizal Fredley on February 14, 2011 at 11:55 AM said...

wah best la blog ko ni..bagi nasihat sikit....i peminat u tau...

adrinaqamarina on February 14, 2011 at 12:00 PM said...

sedang berfikir

agaknye adrinaqamarina dalam kategori mana eh? :)

Sunah Mohammad on February 14, 2011 at 12:02 PM said...

salam Ir~

ceq pon nak jadi yang kedua tu...ceq takde pakwe penjaga gol...

ceq nampak ang memang yang kedua tu..bagus2..keep it up ye..:)

laskar rainbow on February 14, 2011 at 12:08 PM said...
This comment has been removed by the author.
laskar rainbow on February 14, 2011 at 12:09 PM said...

fuh!bila la nak pemes dan amous..tp semua tu tak penting kan;)
jangan rebut populariti;))
ikut cara sendiri lagi baikk kan =)

atie on February 14, 2011 at 12:10 PM said...

tak dinafikan ramai blogger perempuan menggunakan kecantikan utk menjadi famous..hoho..tp saya..saya..akan mengekalkan pendirian, tak mahu letak gmbr..

chenta hatie on February 14, 2011 at 12:26 PM said...

semoga blog ang pon popular. hisop dato naz!

*jgn lupe bhgian haku.huwahaha

chenta hatie on February 14, 2011 at 12:26 PM said...

*hidop..

Bulan on February 14, 2011 at 12:29 PM said...

best!
msg2 fikir sendiri wat blog utk ape kn.

mofaizmz on February 14, 2011 at 12:32 PM said...

hooo.. asmirandah

BRO_MONDAY on February 14, 2011 at 12:32 PM said...

naz : salam geng, nice entry.. ai laik it...terbaik...('',)

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1.New Entry "^ ujang9897 REVIEW BLOG saya ^"
2. New Entry "VALENTINE DAY? katakan TIDAK!!!!"
3. New Entry "Saya nak first Give away from De'din"

iniialahaku on February 14, 2011 at 12:37 PM said...

perlu ke weh nk jadik fofular ni ha???

hurm...xpala,ko popular aku tmpang jela populariti..

Hanis Azla on February 14, 2011 at 12:42 PM said...

sedang gigih berkayuh utk bersenang2 kemudian..

FariehanIbrahim [LBC] on February 14, 2011 at 12:50 PM said...

I fofular sbb I plg comel kt dunia nie, ahaks! peace~~ (^^)v

stiap org de rezeki msg2 mengikut usaha msg2, depend lar kn. ^^,


pss; xleyh blah btoi lar c ujang uh! hahaa XD

mR.sYaH on February 14, 2011 at 12:50 PM said...

asmirandah mmg cantik... betul tu..

aanie on February 14, 2011 at 12:52 PM said...

den mmg dok perati blog awek cun mesti fofular...
even diorg br je buat blog, follower dia mencanak2 naik...yg tu kita xleh nak marah la..dh diorg ditakdirkan cun cmtu...
tp kita kena berusaha jd yg no 2 dan no 3 tu...

Fariq on February 14, 2011 at 12:57 PM said...

1st time kawan sokong lu CEO.. kahkahkah.. walau ape pun cara nak jadi popular.. kena bertapak lama dulu kat dunia blog ni.. baru la boleh kukuh.. tak gitu.. :p

latest -
-Kenapa Perempuan Selalu Dijadikan Contoh.
-Jom Menang Hadiah Lumayan

ermayana a.k.a mrs mahzan on February 14, 2011 at 1:03 PM said...

atas masing2 wat blog utk ape kan?ade yg nk share ilmu,ade yg nk fofular..yg pntg dlm blog jgn usik atau jatuhkan org lain...tu dh kira langgar etika...if nak maju kena lah usaha...bak kata pendekar berkuda,pendekar terulung tk lahir sehari dua...blog suratan kebetulan blog yg penuh info+humor+ilmu...i like..

ⒸⒶⒽⒶⓎⒶ on February 14, 2011 at 1:05 PM said...

kite tak tersenarai dalam sume kategori . tak popular lah T__T

darkbatman on February 14, 2011 at 1:08 PM said...

haha..speechless jap.. sume 2 pd rezeki dan usaha bro.

sarah-najwan on February 14, 2011 at 1:19 PM said...

yang penting..menulis blog kerana minat
jika ada yg sudi baca dan komen..mmg bonus..

najihah sahami on February 14, 2011 at 1:28 PM said...

buat ikut terdaya. sebab kalau nak ikut selera dan nafsu serakah rakyat mesia ni. alamtnya, ko kena bukak banyak blog based on a genre. berkurun kot nak boleh ke update setiap satu blog tu. hahahahahaaaaaaaaaaaa..

menulis dari hati pakai jari!

aibaks on February 14, 2011 at 1:30 PM said...

bro.. aku nak gak fofula cam ko ni.. leh ke?

eRza farEeha on February 14, 2011 at 1:40 PM said...

wahh..best2..hik3..
nk popular mcm ang jgk!!hehe

sab on February 14, 2011 at 2:05 PM said...

yup. betul :)

syuwai on February 14, 2011 at 2:41 PM said...

betul.betul.betul..hehe

OrenLimau on February 14, 2011 at 2:49 PM said...

tak popular pun xpe..janji x copy paste dengan tipu blogwalking sahaja.woohaaa!

farhaniza azman on February 14, 2011 at 2:51 PM said...

aku x nak popular..aku nk feymes je

kay_are on February 14, 2011 at 2:56 PM said...

panas2 isu.. betul2.. jadi yang number 2!! tu paling sesuai kot bagi aku..

azzey on February 14, 2011 at 3:07 PM said...

Rezeki masing2 kan.....

kakchik@ella on February 14, 2011 at 3:14 PM said...

KC tak popular dan terpkr .. best ke jadi popular? nak popular kena masuk majalah, suratkabar, TV, pastu tk da privacy. best ke camtu?

Kalo hajat nak cari duit dgn blog mmg kena camtu la kot dik.

Eh .. tk lma lgi naz pn blh popular gak tau. tgk tu .. fllower ribu riban. hihi ..

Faezah Hannah Al Baj on February 14, 2011 at 3:58 PM said...

popular?glemer?cantek? semua tak kekal lama..nnt mati tinggal juga..kalo glemer yg membawa kepada kebaikan sy sokong 200%.. ingat..bumi sudah tua..

hu~ i bkn bersikap pasif. tetapi sekadar mahu mengingatkan..passaipaa?? pasai sudah ramei yang lupa diri..adehh~ kasihannn..

She's retarded on February 14, 2011 at 4:03 PM said...

blogger cun menggunakan wajahnya untuk popular while blogger yang cun style penulisannya pun popular gak.

kita kena start dari bawah right?

qasehraihan on February 14, 2011 at 4:26 PM said...

tetiba rasa nak menangis baca entri ni..padahal datuk xmengarang benda sedih pun..

agaknya sebab xsangka datuk boleh mengarang sehebat ini kottt..mmg best a datuk~!!!

ujang ngn pendekar mesti marah ni~!!ahakss

Qaseh dalia adelia on February 14, 2011 at 5:59 PM said...

emm banyak benda agy nak kena belajar..naz kalau de benda yang teruk or pape yg ase xbes kat blog qaseh ..bagitahu eh.. i need some advice maybe..(siyez)

miszATIN on February 14, 2011 at 6:02 PM said...

yela belog saya tak fofular pun abg naz hihihihi

Hanim Mahali on February 14, 2011 at 7:42 PM said...

betol betol. semua tu kena amek masa... bersabar and berusaha je la... ^_^

Solihin Zubir on February 14, 2011 at 8:56 PM said...

yeah! aku setuju sejuta peratus ngan ang...
blog hg pon di ambang populariti! cayalah!

titirara on February 14, 2011 at 8:56 PM said...

ewaahh . comel nye awek abg naz :P

Karat on February 14, 2011 at 9:06 PM said...

Tu pasal. ang pon dah lama blogging. ramai tol peminat ang. keep writing...

Mizz Farah on February 14, 2011 at 10:42 PM said...

best entry naz..btol pe yg naz ckp..farah sokong..kalo wat belog smata mata nak kejar populariti bek tak yah kan...

kalo nak femes, kena la usaha lebih..sabar..huhu... >.<

Piah Becok on February 14, 2011 at 10:44 PM said...

saye setuju. lagipun, duit takkan datang bergolek, popularity takkan datang sendiri. kena usaha baru nampak hasil.

hepi blogging!

cik-terompah on February 14, 2011 at 10:53 PM said...

popular laju2.. merudum pun laju2..

MIMIE AIZA on February 14, 2011 at 11:14 PM said...

mimie aiza popular dengan kaayuaanya. hahahaa....

saya nak pilih no 2. heee

Cik Nathrah on February 14, 2011 at 11:15 PM said...

blog ko pon ape kurangnye naz. aku pon jeles nie.wuwuwuw

TeAqArH on February 14, 2011 at 11:45 PM said...

hahaha..perlu ke jeles??
mcm x perlu je..
ptotnye timbul dlm hati tu..
mcm mane nk jd mcm dorg...
bukannye jeles x tentu pasal..ish3

suffer8zine on February 15, 2011 at 12:12 AM said...

aku juga x popular2, heheh

Terkini : Utusan Rasmi Dari Devilzc0de

Sharifah nor on February 15, 2011 at 12:26 AM said...

tuan blog ni yg mula2 popularkan akak..kes undi marcello tu..Lepas tu akak beralih arah,menumpang kasih pada pendekar berkuda tu..sempat ler akak tepuk belakang kuda tu..setelah lama bergantung kat ekornya saja..hmmm..terima kasih semua..Naz..dah boleh dah kalau nak buat segmen pun..

zety on February 15, 2011 at 12:27 AM said...

kalau popular sgt nnti takde privacy la..kan

azrinrahim on February 15, 2011 at 2:50 AM said...

setiap blog mempunyai kelebihan masing-masing..sama macam blog abg kan..hehe semoga abg pon incya-Allah akan menjadi seperti mereka ya..hehe

FasiHaH SupiaN on February 15, 2011 at 2:55 AM said...

naz,yang kedua!hehe setuju dgn sunah..
haih, ye, setuju, yang baru2 kena faham, orang yg popular tu bukan seharii buka blog terus popular...

~ ナフィルザ ~ on February 15, 2011 at 6:29 AM said...

tak popular lagi best,ahahaha`~

qasehraihan on February 15, 2011 at 8:15 AM said...

saya tahu awak akan setuju dengan entry ni..


http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/jagalah-dara-dan-kegadisanmu.html

Ain Zulaikha on February 15, 2011 at 12:19 PM said...

ooo maksudnya kalau nak duit byk kena jadi femes ke? adeehhhhhh.. susah tu... hahahahhaa

♥ eyka elisha ♥ on February 15, 2011 at 2:17 PM said...

blogging ni bkn sbb nk femes tp sbb nk berkomunikasi kn..tp klu de rupe tuh kira pakej gkla.plus entry yg besh n blogger tuh mudah mesra.hehe ^^

d_LA on February 15, 2011 at 4:13 PM said...

naseb bek aku x popular dan aku x kisah pom dorg ni popular ke x, entry best ke x..hehe..

cekcila awek baru naz..psnn penaja, soh beliau pakai tutup2 sikit..barulah sjuk mate den nengoknye..hehe

yad'z on February 15, 2011 at 4:23 PM said...

nak tergolong nombor dua lah.. *sigh.. hehe..

jenis ke empat:

4) blogger terkenal sebab sifat sengal n poyo beliau

* naz n ujang... hehehe...

Izamir Ridzwan on February 15, 2011 at 8:30 PM said...

hamzah ian tuh... huhu awek dia tgh pns dgn cik epal tuh.. setel ke belom?

nur aisya humaira on February 15, 2011 at 8:47 PM said...

nak fofular gak boleh???NH,tulun2...hak2..
comeynye pepatah kat bawah tu...
ye betul,bersakit2 dahulu, senang2 kemudian...ble da senang jgn lupa syukur plak kan?...hehe

hamzah ian on February 15, 2011 at 11:22 PM said...

celah mana la aku popular.. kah kah kah.

hang wat lawak ke..

tapi btl gak ape yg ko ckp sal budak2 cun ni..

aku sendiri follow org cun.. har har

btw time kasih pada link itu... lama tak update tetibe trafik mencanak naik..

NUUR AN NOR on February 16, 2011 at 2:31 PM said...

ish2...ni memang betul, suratan atau kebetulan. dari dulu dah terbuka belog ni. tapi sy tgk follower yg terlalu ramai, jadi segan nak follow.takut kehadiran tak diperasani.hoho..

aleh2..tuan punya belog ini mengomen dibelog ku yg tak seberapa.hukhuk..laghilah terharu...
http://amyno-amyno.blogspot.com/2011/02/aku-tau-dia-cemuh-blog-aku.html

biarlah kita bertatih dulu, buat entry gempak-gempak MAKA popular akan dtg dengan sendirinya.

siapa setuju, sila ke blog sy.ngeh~
dengan ini, secara rasminya sy menfolow blog ini

Pendekar Berkuda on February 16, 2011 at 8:31 PM said...

kenapa ang kutuk aku?? apa salah aku?? demm~!

hahaha... pandai pun ang tulis... aku ingatkan jari ang dah kontot... tu pasal la bila menaip jadi sengal.. hoho..

 

Designed by #