Friday, February 4, 2011

Agama : Soalan Cepu Gangsa

Di sebuah kampung di satu petang yang hangat sehangat hot.fm *lebih hangat dari biasa*.tika sang mentari sibuk memancarkan sinarnya. angin bertiup sepoi2 bahasa kantonis. bla bla bla * u all tambah sendiri *

kelihatan dua orang jejaka yang kacak sedang berbual-bual di bawah pokok kelapak. berikot adalah dialog perbualan mereka di penghujung perbualan :

SR : NH, jom kite men soal2 nak?
NH : men soal2 mende nye pulak?

SR : alah, saje2 men nak test sape terer.pengetahuan am sape yang lagi mantop dan bergaya. soal je ape2 bende soalan, sape tak dapat jawab kire lo0ser giler la. jom la
NH : aku malas la, klu aku bagi satu soalan ni, ko terus mati kot.

SR : fergh, belagak gile, meh, bia aku soal ko dulu. ape name ibu negara finland?
NH : soalan kanak2 la ko bagi ni, kompem la helsinki. adeh, soalan jijik la. hahaha

SR : derm. senang sgt ker? cepatla ko soal aku pulak. bagi yang mencabar sket. jgn bagi yang kacang sgt.
NH : aku bagi yang simple jer la, soalan zaman2 aku skola rendah je, tp aku kompem ko mesti mati punyer

SR : arghh!! jgn banyak cakap la, soal jer la.
NH : ADE BERAPA RUKUN SOLAT?LIST KAN KESEMUANYA MENGIKOT TERTIB?

SR : errrr errrr
NH : ape err err? jawab la.hahahaha


ulasan :
soalan yang den berikan memang soalan budak skola rendah, betol tak? tp den pasti, bukan hanye SR yang idak mampu menjawab soalan tersebot, tapi ramai lagi diantara kite yang mesti hancus dan mati akal nak menjawab soklan tu.

cube la kite renung balik, guane kite solat kalau rukun solat pon kite tak expert lagi. haih klu tanye pasal soalan2 hiburan bukan men cekap ye dak? tanye la soklan hape pon,sape suami si pelakon tu,si pelakon tu becinta dengan sapa?sapa name anak penyanyi tu, mmg pantas je kite menjawab. haih

ade sape2 yang boleh jawab soalan den tanpe merujuk sebarang kitab dengan tepat dan jitu??:P kalau ade yang mampu jawab tahniah den ucapkan, bagi yang tak tau, sila rujuk balik buku2 dan kitab2 yang u all penah bukak satu ketika dulu.

p/s : entry ini sekadar mengingatkan kita yang kekadang lupa:) tiada niat untuk memerli dan menyakitkan hati sesiapa sahaja:)

p/s : SR tidak ade kene mengene dengan blogger bajet kacak Syafiq Rosli.noktah.hehe

25 comments:

Tok Esah on February 4, 2011 at 12:56 PM said...

yeah!!! sgt2 setuju dgn naz!!!

MAKCEK bukan NENEK on February 4, 2011 at 1:01 PM said...

kahkah syafiq rosli dh jd musuh hang yg keberapa nih ?

haha *entry ni mmg membunuh .len kali hang tanya plak doa nk berak cmna . msti rmai yg tak tao .hax

Anisa Hang Tuah on February 4, 2011 at 1:03 PM said...

hhehehe
klaka laa

okei.nyway..slamat bersolat jumaat utk kaum adam.

y u y u Z u l a i k h a on February 4, 2011 at 1:05 PM said...

oiiiii! p smayang jumaat oiii!

Sunah Mohammad on February 4, 2011 at 1:11 PM said...

good2...;) syafoq rosli, mana ang? taknak balas dendam ngan soklan cepu perak ke?

Bulan on February 4, 2011 at 1:13 PM said...

tersentap!

FariehanIbrahim [LBC] on February 4, 2011 at 1:14 PM said...

sapa mkn petai, dia kentut busuk. kn3? haha! xD
nice entry.

adeh, cian incik syafiq Rosli. nama dia terselit. =PP

Kalamhati on February 4, 2011 at 1:14 PM said...

hehe btoi btoi btoi..cheq setuju!
cheq bleh sebut tanpa rujuk buku..tp biarlah org lelaki dulu yg jawab..sbb org lelaki kena jadi imam..hehe

yg pasti ado 13 belas dekat nak sama ngan jalur mendera Mesia..=)

Farhana Sahri on February 4, 2011 at 1:49 PM said...

14...

farhaniza azman on February 4, 2011 at 1:59 PM said...

rukun solat yang pertame: niat.

okey... hahaha.. sambung2..mesti kau pun lupe pastu ape...

weit!
i was indirectly tagging u in my post. sila lah cari tangging yg tersembunyi yepp.

kt sini:

http://holylightfarhaniza.blogspot.com/2011/02/school-oh-minemust-read.html

FasiHaH SupiaN on February 4, 2011 at 2:14 PM said...

setuju naz!

Ujang9897 on February 4, 2011 at 2:20 PM said...

aku balas entri kau nie kat sini

http://azfar9897.blogspot.com/2011/02/rukun-solat.html

♥NuR SyAFiQah♥ on February 4, 2011 at 2:34 PM said...

haha..bagos ujang balas entri ko naz :)

iqbalhakimi on February 4, 2011 at 2:41 PM said...

huh..ujang lantas membalas..cepat betol..

betul jugak apa yang cuba ko timbulkan ni naz..sebab boleh muhasabah diri kita..

LehaMY on February 4, 2011 at 2:42 PM said...

betul tu . sokong ! itu lum tanya soal2 yang lain . :D

aliza on February 4, 2011 at 2:46 PM said...

bgoslah soalan camtu ;)

Mohamadazhan hjDesa on February 4, 2011 at 2:49 PM said...

memerangkap semua pak aji kdg2.hehe

Pendekar on February 4, 2011 at 3:41 PM said...

musuh tengah berperang tuh...agagaga..

pendekar sekadar melihat di tepi...

Puan Besar Shag Yahaya on February 4, 2011 at 3:49 PM said...

Haha. Okay. Mmg tak expert lagi kot. Mengaku dgn jujur.

eRza farEeha on February 4, 2011 at 5:10 PM said...

yeah!!btol..n3 sgt bermakna..

Encik MamaT on February 4, 2011 at 6:57 PM said...

kalau tak igt jangn sampai yang wajib p kata sunat.. kang tak sah solat.. huhu

CIK TOM on February 5, 2011 at 1:13 AM said...

rukun solat>>hehehe...

MIMIE AIZA on February 5, 2011 at 2:02 AM said...

rukun solat ada 13 :)

... on February 5, 2011 at 12:31 PM said...

as salam..
ada insan terkena dan mengena lagi rupanya~
beramal dalam blg ;)

EmanCloud on February 5, 2011 at 6:24 PM said...

bila nak filemkan ni? hehe

 

Designed by #