Friday, February 4, 2011

HANGAT : Bila BLOGGER jadi PELAKON

motif entry : menyokong industri filem dan blog tempatan

tajuk filem : gila-gila remaja the recon part 1 : aku dia dan kamu


alkisahnya bermula pada tahun 1990 di sebuah kampus terkemuka di ibu kota.di kampus tersebut wujud satu kumpulan remaja nakal namun kacak yang dikenali sebangai group da blogger boys diketuai oleh jejaka pujaan gades di kampus, nazirul hazwan. ahli2 lain group tersebot adalah : syafiq rosli, iqbalhakimi, ben ashaari dan seorang jejaka dua alam yang bernama ujang!


gambar 1 dari kiri : iqbal, ujanyah!, nazirulhazwan, ben Ashaari dan syafiq rosli

namun, disangka panas sampai kepetang, upenye ujang ditengah hari. group paling berpengaruh di kampus mengalami pergolakan dalaman yang amat dasyat, bermula dari proses perampasan aweknya syafiq rosli yang bernama cik bulat oleh ben ashaari


gambar 2 : CB mase muda remaja
CB : abg ben, biarpon abg sedikit gelap, kite ttp sayang abg ben. kite takmo syafiq rosli, duit nuffnang syafiq sikit.huh

pergolakan dalaman kumpulan dijangka tetambah dasyat dengan kehadiran pelajar baru di kampus tersebot. gades yang dimaksudkan adalah heliza helmi anak dato bandar kampung pandan


dipendekkan cerita, ketampanan dan sikap nakal nazirulhazwan telah memikat hati heliza. sifat nakal beliau yang mencuit hati acap kali mengelitik hati heliza. udah mmg idak dapat dinafikan lagi yang nazirulhazwan turut sama menyimpan perasaan terhadap heliza, namun begitu, segalanya tidak diluahkan kerana pada masa yang sama rakan karib nazirulhazwan, ujang turut menyimpan perasaan terhadap heliza.

rasa sayang dan cintanya dipendamkan demi menjaga hati sahabat karibnya itu, baginya nilai sebuah persahabatan itu lebih indah dari nilai sebuah cinta. beliau tidak sanggup lagi melihat kumpulannya berpecah hanya kerana insan yang bernama wanita.



gambar 3 :pertemuan rahsia naz dan ujang. dialog seperti dibawah

Ujang : ko tau naz, aku sebenarnye menyimpan rasa cinta pada heliza
Naz : yeker jang??haha, ko da bagi tau die ker?

Ujang : argh, aku rasa malu la naz, malu andainya cintaku bertepuk sebelah tangan
Naz : alah, ko jgn la risau, aku yakin yang die juga menyimpan perasaan pada kau jang. nati kau bilang la padanya

Ujang : ko rasa begitu?klu ko sudah memberikan semangat, akan ku bilang padanya nanti.
Naz : aku mesti sentiasa berada bersama kau jang. selamat maju jaya! (sambil mengenggam tangan sahabatnya spt dalam gambar)

malam tersebut sebaik sahaja bertemu ujang, nazirulhazwan menghubungi heliza..

naz : halooo ija
heliza : haloo naz. eh?naz kol ija ni ade ape naz?
naz : aku cuma ingin katakan yang aku tidak boleh menerima cintamu ija.
heliza : ttttaapi kenapa naz? bukankah naz turut mencintai ija??(mula teresak2)
naz : aku tidak pernah cintakan kau ija, aku cuma mengamgapmu sbg adikku. selamat malam..(meletakkan telefon)
heliza : naz! naz!!

(tut tut tut tut tut)

tidak lama selepas itu, heliza menerima lamaran Ujang. naz?naz menerima tawaran melanjutkan pengajian ke New Zealand akibat rasa pedih yang hadir setiap kali melihat gadis yang dicintainya bersama teman karibnya. kata orang cinta tidak seharusnya memiliki.



"Cerita rekaan semata-mata, nama yang digunakan ialah nama sebenar dan untuk promote kawan2 blog..." - idea filem dijana oleh Ujang. den ubah suai

p/s : dialog agak skema memandangkan rakaman dijalankan pada tahun 1990

53 comments:

Ujang9897 on February 4, 2011 at 5:18 PM said...

hahahahah...sengal la kau nie., hampeh..

takde maknanya..heliza mmg suka kat aku jer..takder mase die minat dkt kau...

NYAH sebenar adalah naz

Lydia Miza(Aidyl Azim) on February 4, 2011 at 5:20 PM said...

haha..cerita yg sis ingat melekat dlm otak sampai bila2.suker sgt cerita ni.

MAKCEK bukan NENEK on February 4, 2011 at 5:28 PM said...

arghhhhhhhhhhhhh apa ni apa nih ?
kenapa aku baca smpai habes cita nih.

*kalao dr rojmey nampak nih msti dia amek buat pilem .

mR.sYaH on February 4, 2011 at 5:42 PM said...

hahah.. boleh plak macam tu.. kot2 ada tak org nak buat filem ni..

eRza farEeha on February 4, 2011 at 5:48 PM said...

best la cte nieh!!haha

CikBulat on February 4, 2011 at 5:51 PM said...

hahaha ! wey,asal lak nama aku ni. haha. mata duitan? cish ko naz ! NYAH ! hahahaha !!

Mimie on February 4, 2011 at 5:56 PM said...

ngee~hope kat real life si naz ni jadi pelakon la yer.

TunTeja on February 4, 2011 at 5:57 PM said...

hahaha.sengal betul post ni :p

NOOR FATIN on February 4, 2011 at 6:02 PM said...

haha best! bleh jd pngarah filem ni :P

Sunah Mohammad on February 4, 2011 at 6:11 PM said...

haha~ da la sama gambar ngan paknyah! dialog jek tukar...apepun memang kreatif!

eh, nape ade tulisan yang clear, ade yang tak? yang clear tu ok la~~ ;)

Mesir Memanggil!

Along Usop on February 4, 2011 at 6:14 PM said...

ujanyah..

! Nurida Ardy on February 4, 2011 at 6:20 PM said...

ceweh...ang reject heliza na..ujang jadi penganti..huar huar..

~...AmALinA....~ on February 4, 2011 at 6:24 PM said...

wah3!~ nice2..naz ina pinjam naz jd pelakon kt blog ina plak..hak3

http://aremelyna.blogspot.com/2011/02/segmen-bila-blogger-jadi-pelakon.html

Bulan on February 4, 2011 at 6:35 PM said...

leh jd box office nie.ahakss

waveX on February 4, 2011 at 6:37 PM said...

berkorban untuk sahabat..gud2..

Atiqah ab.Samad on February 4, 2011 at 7:06 PM said...

hihi =D
mampu tegelak jek la

Izamir Ridzwan on February 4, 2011 at 7:47 PM said...

cerita GGR ni memang best..

EL MARIACHI on February 4, 2011 at 7:54 PM said...

terbaikkk filem ni...aku suka!!!5 bintang...

muchas gracias...

She's retarded on February 4, 2011 at 8:11 PM said...

tak boleh bla
kekeke

Tok Esah on February 4, 2011 at 8:30 PM said...

hahahahha, tak leh blah!!! ingatkan naz terima cinta liza!! adoi!!

M I A J A M A L U D D I N on February 4, 2011 at 9:00 PM said...

berangannnnnnnnnnnn!!! hahahhaa..

hudahazwani on February 4, 2011 at 9:01 PM said...

hahahaha tak ley bla ar kau ni naz...pape pun terbaekkkk laa! ^__^

d_tieah on February 4, 2011 at 9:07 PM said...

Lepas ni tengok ape plak citer aku ek..
Jgn marah haaa..

Latest entry : Istimewa di Hari Ulangtahun ke-23 Deen Hotfm

Pendekar on February 4, 2011 at 9:13 PM said...

korang semua ni sengaja bikin aku jeles tahap skema nak masuk RAJA LAWAK ye?? Miahahahahaha~!

farhaniza azman on February 4, 2011 at 9:33 PM said...

adoiiii...crite pebende ni naz? aku x paham.... *as usual BM aku kan lemah*

Cikgu Fikri on February 4, 2011 at 9:40 PM said...

hahahhahhhah..
cemerlang lah filen ni..
huuhh :)

Cik Muda Sae on February 4, 2011 at 9:58 PM said...

"nati kau bilang la padanya" ... cit, mcm da filem p.ramlee plak... ttbe...

KU JEJAK...JALAN YANG BERLIKU....
membara jiwaku memburu impian ...

hihi

azrinrahim on February 4, 2011 at 10:18 PM said...

smart lah bro..okaylah jalan cerita nie..sesuai..huhuh

Solihin Zubir on February 4, 2011 at 10:54 PM said...

ahahaha.. ujang lagi! heheh...

darkbatman on February 4, 2011 at 10:54 PM said...

hahahaa.. pandai ko wt lawak.. tp nape ujang?heheh.. giler arhh bro..ramai follower. hebat giler ko!

najihah sahami on February 4, 2011 at 11:19 PM said...

hahaha..ngarut la ang ni naz. adeh..ni baru teaser kan kan??bile nak tayang full movie ni. hahha

Kalamhati on February 4, 2011 at 11:32 PM said...

ahahahadeh senak pankreas den baco nih ujang oii!
wakeke

udin on February 4, 2011 at 11:47 PM said...

haha! macam2.. :D

Sharifah nor on February 5, 2011 at 12:04 AM said...

weyyyy..mana sis marcello punya watak hah?? oooo..janji kosong tau!!!! sepatutnya gambar heliza tu gambar akak kan..!!!! ngeh..ngeh..ngeh...

Faezah Hannah Al Baj on February 5, 2011 at 12:06 AM said...

senget~ XD

CIK TOM on February 5, 2011 at 1:12 AM said...

hahhahaha,....kreatif la naz..amik pi berebut heliza tue ngan ujang...

MIMIE AIZA on February 5, 2011 at 2:05 AM said...

hahaha.. tragiss

tia on February 5, 2011 at 2:25 AM said...

cis! nk heliza jugakkk dak ni!

KizZ on February 5, 2011 at 7:02 AM said...

Hahakz..Besh Besh...Kreatif juga yaa kamu...


Jom sini,
Sebuah sajak buat mukabuku

Cik Ungu Violet on February 5, 2011 at 8:08 AM said...

fulamak cite baik punya. nanti kalo ada filem lagik, panggil cik ungu yee. hak3 :P

DeQdEq on February 5, 2011 at 10:09 AM said...

nih kena minta david teoh produce filem nih....heroin dh mmg comel...
mst meletup punya citer nih...hehehhe

Miss Yaty on February 5, 2011 at 10:36 AM said...

hihihi..best2...kreatip lah naz ni...hihi

... on February 5, 2011 at 12:27 PM said...

as salam..
wahh..memang bernas idea baru segmen ni~
ending gila menarik~ sesuia dengan tajuk cerita ni~
gila-gila remaja gila.
bwetap baiknya seorang sahabtanyang sanggup berkorban demihasrat sahabatnya yang gila-gila remaja gila.
moga kita yang masih 'muda' ni mengambil ikhtibar dari kisah gila-gila remaja gila diatas~

... on February 5, 2011 at 12:29 PM said...

kesilapan teknikal:

sesuai*
betapa*
yang*
hasrat*

0_0"

Siti Mashitah Saidin on February 5, 2011 at 12:29 PM said...

hahahhaha... hensem sungguh abg ben dlm gambar tuh... hahhaha

*jgn marah~

ini q i L L on February 5, 2011 at 5:42 PM said...

amboi. heliza tuu. ;p

FariehanIbrahim [LBC] on February 5, 2011 at 5:58 PM said...

kreatip2!
de hrpn nk diterbitkn. xD

Heidi Shafiq on February 5, 2011 at 6:54 PM said...

best.. :)

yaya_flanella on February 6, 2011 at 12:51 AM said...

hahahha. comell. XD

AIMAN on February 6, 2011 at 1:42 AM said...

hahahaha.. rekaan kalau jadi realiti baru bes.. kan2?

iqbalhakimi on February 6, 2011 at 10:35 AM said...

asl watak aku sikit jer?..hahaha

anamizu on February 6, 2011 at 2:49 PM said...

gile semart lakonan! hik3
kembara dari SB :)

recent post : |kenal mohsen namjoo???|

Biela Sapine on February 6, 2011 at 3:27 PM said...

Haha. Releks je wat peace derr

 

Designed by #