Tuesday, February 8, 2011

PANAS : PENTINGNYA FOLLOWER!!

permulaan kata :
isu melibatkan perkataan follower merupakan isu yang seronok nak diperkatakan dalam berblog.sape setuju dengan den sila angguk kepala dan kate "hurm, betol" macam2 isu da timbol disebabkan perkataan yang best tu. antaranya :


i)isu tak suke pakse2 folo -
den kato : ape yang pakse ntah, bukan die bunuh pon klu tak folo.


ii) follower byk blog tak semestinye popular
den kato : sape ntah follower byk yang tak popular tu.


iii) follower bukan penting sgt pon dalam berblog
den kato : pade yang kato begitu sila removekan widget follower kat blog u all tu.hehe


pembuktian bahawa follower menjadi asset penting dalam berblog :



gambar di atas adalah rekod untuk semalam. berdasarkan gambar, dari mane datangnye pembaca blog den yang paling ramai??sila jawab..!!tak nampak sgt??takpe2, bia den jawabkan ; dari : http://www.blogger.com/home

so ape kene mengene dengan followernyer??

1)haaaa,tula u all tak tau, pastu men cakap je follower tak penting la itu la ini la.link berkenaan adalah muka hadapan yang memaparkan blog2 updated dari list blog yang kite follow. masih idak mengerti??nah! lihat gambar agar lebih mudah untuk dikau memahami :




2)ini menunjukkan sgt ramai yang datang ke blog den adalah follower2 den yang men"klik"kan entry den dari situ. mungkin ade dari mereka tak tau pon yang mereka da follow blog den:) mereka mungkin tertarik dengan tajuk2 panas entry den dan sebagainya. <--so buatla tajuk2 entry yang menarik minat.hehe


3) tula, bile orang folo kite, kite patutnyer bersyukur dan berterimakasih biarpon niat asalnya tak ikhlas or memakse kite folo blk. sbb mungkin satu hari nati,bile beliau secara TIDAK SENGAJA membaca blog kite, beliau mungkin jatuh hati dan jadi die hard fans kite pulak.sape tau??


4) isu folo memakse folo blk tak patut jadi isu pon, bende mudah je, klik aje la button folo,lantak la lepas tu u all taknak bace or tidak. ape ade hal. pasal bende ni pon nak men sound2 orang. kesianla. yang buat cmni bukan blogger2 otai pon, ade u all nampak darkbatman buat cmtu??takde kan??yang buatnyer blogger baru yang tak idak tau ape2 pon. klu nak mengajar pon, biarla secara baik. ni men serang ngn perli jer, mane tak dorg kate blogger otai sombongdan belagak, follower baru seribu, danak sound2, ben ashaari ileks je klik2 butang follow 2.


5) isu tak follower tak menjamin populariti tu isu lain, tp sepanjang den berblog, den tak pernah pulak jumpe blog yang popular tp follower baru 100. tu bergantungpada tahap promosi dan kualiti entry u all la kan.



penutup :

ape yang den nak simpulkan disini, ujang gile!! o0ops, follower ni ade nilai kepentingannye, toksah la membantai orang yang suke kumpul follower. biaq p la kat mereka, sian dorg, baru je nak berjinak2 dgn blog da kene hemtam. masing2 ade pandangan tersendiri. klu nak berdebat pon masing2 nak mng kan??so lebih bek kite diam aje, dan enjoy, kite tgk la pandangan sape yang dapat membawak lebih byk kebaikkan kepada blog masing2 kan??hehehe;p

79 comments:

amiey lee on February 7, 2011 at 11:33 AM said...

betu betu betul (upin ipin heee)

Rozuan Ismail on February 7, 2011 at 11:34 AM said...

betul..follower sgt penting..kalau follower byk,maknanya ramai akan baca entri kita..tanpa,follower,apa guna blog kita..

Cik Muda Sae on February 7, 2011 at 11:41 AM said...

boto la... den pon sokong ngn kau jang oi...

sobab eh, den baco entry kau ni,sobab appear dokek reading list den ni, dan tajuk kau tu monarik minat den nak baco...hikhikhik....!!!

somangatt...yo!!!!!!

axelida on February 7, 2011 at 11:43 AM said...

uishh awat lak tak leh komen nih?

td dah komen pjg berjela dah.. skang dah malas nak taip blk...

tp eden setuju ngan ekau tu... hehe

miss epa on February 7, 2011 at 11:45 AM said...

hee.sgt setuju dengan ekau! :)

Sunah Mohammad on February 7, 2011 at 11:45 AM said...

da kecik balik tulisan? hehehe~

meh follow i banyak2 kali~~~ :D

Ir, de entry yang ade nama Ir kat sini~

aanie on February 7, 2011 at 11:45 AM said...

em, tu la..kalo rasa xnak folo, x yah la folo...buat2 xnmpk je la...

tp cmne lak dgn org yg unfollow tuh?cuba ekau buat topik psl ni lak...

sarah-najwan on February 7, 2011 at 11:52 AM said...

follower pemangkin utk berblog..
seboleh2nya..jika yg folo akak..akak akn cuba utk folo balik..

ce igt zmn kita folower seorg dua dulu..zmn bagai nk rak folo org dulu..bukan sedikit dlm hati kita..nk juga org folo balikkan..pasti gtu..

jadi..xtimbullah..org nk tulis kat sbox sila folo balik ke..hape ke..jika ada masa dan line tip top..fololah..jika xnak..sudah..jgn marah2 dorang..hehe..

aliza on February 7, 2011 at 11:56 AM said...

wa setuju sangat ngan lu..hehehe

Ujang9897 on February 7, 2011 at 11:59 AM said...

sengal..aku sepak kau kang...yg gila dan nyah itu khas utk kau jer...!!!!


ade gak blog aku penyumbang trafik ek..,..

aku nk un follow kau la..hahahaha..






P/s : aku suke polo blogger2 yg tak ramai polower..hehe...

sapa nk aku polo tgglkan la link ckp "i follow u..follow la ai balik"

mmg aku drg polo terus..hahaahha. ini serius

~ yus ~ on February 7, 2011 at 12:01 PM said...

follower pemberi semangat untuk terus berblog...

shah-kayrul on February 7, 2011 at 12:02 PM said...

follower bak kawan karib kita....saling sharing and caring info2 terkini

Ujang9897 on February 7, 2011 at 12:05 PM said...

typo pulak aku..

bukan drg tapi dtg

Nordin on February 7, 2011 at 12:06 PM said...

Burungman datang terbang ke sini...

Apa2 pun, memang bernas la entri ni.. Kehkehkeh..

Jom Join Bloglist Burungman

MAKCEK bukan NENEK on February 7, 2011 at 12:07 PM said...

ohh begitu aku ingatkan yg home asyik paling top banyak tuh aku yang klik . rupanya incix mak incik follower pon ada klik sama . huahua bengap betol den . hex

cik ungu on February 7, 2011 at 12:07 PM said...

bunuh tu bukan paksa. tu namanya ugut.

iniialahaku on February 7, 2011 at 12:16 PM said...

bila naz brkata-kata...fulamek..ko nak fllow aku fllowla...xnak sudah..kang nnti ko siapla..aku antar sniper dtg..haha

Nyssa Nuar on February 7, 2011 at 12:19 PM said...

cek sokong hang!

FariehanIbrahim [LBC] on February 7, 2011 at 12:19 PM said...

mantap tuuu, otai kottt. XD

najwa's on February 7, 2011 at 12:20 PM said...

hehe setuju. secara tak sengaja terfollow ujang.. :P

MAPPIAU on February 7, 2011 at 12:36 PM said...

hahahaha nasib baek ambo dah follow ko okeh, kalau tak konpem aku tekan butang follow lagi nih akekeke :P

najihah sahami on February 7, 2011 at 12:40 PM said...

hahaha..xabih2 ngan ujang..jeles btol ngan ujang ni. aihh..

kalo xde folower xsemangat nk update blog kan kan. hahahha

Fariq on February 7, 2011 at 12:40 PM said...

okay2,, kalau dgn point yg diatas ni mmg kawan setuju giler2 la,, kawan pun byk dpt referral dari home.. wee

-Perlukah Memperingati Hari Kekasih aka Valentine Day?
-Kompilasi Aku Seorang Blogger

Cik Nathrah on February 7, 2011 at 12:47 PM said...

cayalah naz! i like i like :)

d_tieah on February 7, 2011 at 12:54 PM said...

Kalo tak sebab aku letak blog ko dalam bloglist aku, takdenye blog ko boleh dapat followers ribu riban..
Hahahaha..
Plus, aku yg kasi tau ben suruh letak link ko dalam bloglist dia sehari je..
Tu yg blog ko up sgt sampai la ni..
So, tak perlulah promote lagi ek..
Hahahaha.. *gelak jahat

eRza farEeha on February 7, 2011 at 1:20 PM said...

bile folower rmi..br smngat cket nk berblog kn..ye idak??haha

gigiAriEma on February 7, 2011 at 1:44 PM said...

gigi syggg follower gigi..hehe :P

Abhamz on February 7, 2011 at 1:46 PM said...

salam, hargai follower yang following blog kita...

iqbalhakimi on February 7, 2011 at 1:49 PM said...

huhu..kupasan daripada dato naz amat mantap...cayalah....traffic cekang =P

psst..ujang cari ko ajak tgk wayang..haha

farhaniza azman on February 7, 2011 at 1:52 PM said...

macam politicians yg tgh berkata-kata.. heehehehe... eh lupe ak kite musuh.. huhu... grrr~

mOoN on February 7, 2011 at 2:06 PM said...

eh,, ang dah follow i ke? i dah follow ang 2, 3 tahun lepas agi... kalau belum,, silalah follow yee...ngeee~

hehehe...suka entry ni...

Mama izan on February 7, 2011 at 2:45 PM said...

Salam tuan rumah..sy new blogger..ohh..penting yer follower..kalo cenggitu mehlah follow sy then sy folow uols..baca x baca blakang kire..tp kalo n3 cantik sure nk baca kan..
sy pun dah berbulan2 follow blog tuan rumah dan salulah baca n3 terkini,xtaulah tuan dah follow sy or belum :)

DeQdEq on February 7, 2011 at 2:47 PM said...

cayalah naz...deqdeq mmg setuju dgn naz...

abg ben dan mat gebu pun msh suka bercerita psl gollower diorang...

abg ben baru je cecah 8888, mat gebu plak 5555...

apa la sgt follow mem follow ni kan...sbb pd deqdeq itu satu penghargaan tau...

Pijahh' on February 7, 2011 at 2:53 PM said...

auchh..
saya sokong..:)

Hanis Azla on February 7, 2011 at 3:06 PM said...

sedang angguk kepala..

Adi Luqman on February 7, 2011 at 3:10 PM said...

satu entri yg menarik. good job

Mimie on February 7, 2011 at 3:15 PM said...

setuju2!ang memang hengbat!

HAZWAN17 on February 7, 2011 at 3:17 PM said...

saya sokong tuan

Ain Zulaikha on February 7, 2011 at 3:43 PM said...

hah, betul sangat lah tu.. heehehehe..

Cik Miera on February 7, 2011 at 3:44 PM said...

oke...sgt stuju..betul3...hihi

~ PIJA ~ on February 7, 2011 at 3:52 PM said...

follower dan blog ni dah macam darah dan daging..tak dpt dipisahkan.....!!!

Encik MamaT on February 7, 2011 at 3:55 PM said...

dah bape entry dah ko tulis pasal follower... hahaha

Aretikz on February 7, 2011 at 3:56 PM said...

Kah Kah Kah (Evil Laugh)
Yezza, aku suka entri yang berbeza point of view.. nice2.. weehuu~

eqbalzack on February 7, 2011 at 4:24 PM said...

boleh recycle tp page yg ada abg eq tu tampal kat pintu rumah ok..hehe

d_LA on February 7, 2011 at 4:36 PM said...

dla x kesah pun org suruh follow balek..hehe..nak marah??buat ape kan??bukak jerlah blog dia..kalo rs nak follow, follow jer..kalo xnak follow xyah bising2 kan..sometimes kite xtaw, ade newbies yg berpotensi jg pemes kan..tgk skang, yg baru cpt je naik kan..x mcm dla ni..haha..

Ummi Iman on February 7, 2011 at 4:40 PM said...

setuju.. betul²betul.. =D
i fOlO.. versi abg jam ;)

garfield88_aini on February 7, 2011 at 4:47 PM said...

follower nie penting dlm blog kita...
kalau xde follower terasa macam sembang sorang2... jadi kera sumbang...
huhuhu...

Amira Naddia on February 7, 2011 at 4:48 PM said...

blogger skrg suke kai tajok entry yg lucah2. pahtu rajen la sume umat g blog die. terbuktilah kite memg suke lucah2 weh..aku pon suke. haha

bakal ibu mertua tak bace kan komen ku ini?

^^

chenta hatie on February 7, 2011 at 4:52 PM said...

yolah tu der...okeh i follow u..huwahaha

Qaseh dalia adelia on February 7, 2011 at 5:20 PM said...

setuju sume entry2 naz hehe

i am S!L4H.. on February 7, 2011 at 5:38 PM said...

klo flower je cmane?nk hentak laju2 x?hahahaha

syuwai on February 7, 2011 at 5:47 PM said...

yup2x.. f0l0wers tu penting sbnrnya..

cuba kalau ada yG unfllw k0rang balik, mesti korang terasa gak tu kan ?? x.x

yad'z on February 7, 2011 at 5:47 PM said...

betol betol betol
(nada upin yer.. harap malum)

AkuMuzikFilem on February 7, 2011 at 5:51 PM said...

Sokong. Sebab pengalaman aku sendiri, aku tahu blog tu update sebab tengok kat dashboard, sebab memang aku follower dorang/

EmanCloud on February 7, 2011 at 6:39 PM said...

ok like this post! seronok bace..

Pendekar Berkuda on February 7, 2011 at 7:15 PM said...

ang tak follow aku lagi kan kan kan??

hahahaha

The Sharkox on February 7, 2011 at 7:23 PM said...

blog ni best, i follow.. jgn lupa follow i balik tau...


chelsea dan manchester unaited kalah

hahaha

S..U..D..@..I..S on February 7, 2011 at 7:37 PM said...

nak folo, folo x folo sudah
no hal
kalau suka aku baca ...
kalau aku sangat suka..folo la

Melur Jelita on February 7, 2011 at 7:45 PM said...

Ada telinga dengar, ada mata tengok, ada akal fikir..baru la aman dunia ini...

Setuju dengan Naz!

MIMIE AIZA on February 7, 2011 at 8:04 PM said...

sokong encik nazhaz
:)

emieysandra on February 7, 2011 at 8:25 PM said...

betoi sgt ;D

fara feroza on February 7, 2011 at 8:34 PM said...

huhu..betul2... tp kalau folower ramai pun tp lepas foloww terus tak mai2 dah kat blog pun sedey gak kan...komen pun hangat2 je..hahah

tak ke sedey..:)???

tp nak folower ribu riban gak.

.•´¯`•♥ »t_3_h_4_h«♥•´¯`•. on February 7, 2011 at 8:38 PM said...

sgt2 btul..so...meh la follow blog sy....lalalala...:D

ecah on February 7, 2011 at 8:45 PM said...

pergh..entry malatop ni weh..

Siti Mashitah Saidin on February 7, 2011 at 8:53 PM said...

PANAS : nak komen nih... hahahahaha

btoi2... slalunya, blogger popular mesti bnyak follower.. idop follower!

*tertiba ja.. hahaha

►AdamXis◄ on February 7, 2011 at 9:34 PM said...

Assalam...follower penting yeah!!!...kat dashboard tuu bagus gak tgk...senang nk bw kan?...tapi situ setakat 300 blog jer yg boleh dimuatkan...kena pandai pilih2

SyafiqaNabila on February 7, 2011 at 9:43 PM said...

sape kate tak penting tu??!! Susah kot nak hidup blog tu tanpa follower. Selalunya, benda first yang akan ditengok bila berBW ialah : JUMLAH FOLLOWER.
kalau ramai follower, konfem follow (haha kejam gile)
Kalau tak ramai follower, tetap follow gak dgn harapan dia follow blog kita balik. Sbb selalunya blogger yg dah rmi follower susah nk 'follow back' blog kita.. :P

Nak tambah follower??
http://syafiqa-belle.blogspot.com/2011/02/saya-ada-satu-cara-nak-tambah-follower.html

Nur on February 7, 2011 at 10:14 PM said...

a ah betul tuh biasanya org yg dtg bace adalah orh yg follow kite since kuar update kat home..

Ellen on February 7, 2011 at 10:17 PM said...

Adik ni dah folo akak lum?hehehe...setuju sangat ngan pendapat ni...ramai follower membolehkan kita lebih bersemangat..kan dik..hehe

Nurul Afiqah on February 7, 2011 at 10:29 PM said...

bilangan follower pnting! mkin rmai follower mkin bnyak traffic!

❤NazirahMoktar❤ on February 8, 2011 at 12:59 AM said...

aku sokong entri ko ni..tmbah2 nom bor 4 tu..kalao die suruh follow balik, follow je la kan..bukan susah sampai berpeluh pon..kelik je..kdg2 ramai gak la blogger otai buat macam ni, siap tulis lagi kate menyampah la ape la..kesian aku tgk blogger2 baru ni..aku tak kisah..aku follow ramai gile org kot, tapi blog yang betul2 aku baca dalam 30 40 je..same gak dgn blogger2 otai yang marah sangat orag yg sruh die follow balik tu..bukan die baca pon entri org lain..grr..geram la aii..hahah

Ciklinn on February 8, 2011 at 2:37 AM said...

i polow u.... dik sihat ke kamu.. sori akak kebizian skrg... (skrg jam 2.30 pagi..) ingat nak hapdet blog tapi sgt letih hhuhuhuh.... so jalan2 tgok blog orang lagi best

alexa yussida on February 8, 2011 at 3:22 AM said...

clap clap clap:)

AMMAR YASIR on February 8, 2011 at 8:07 AM said...

Wow!!!! Banyaknya traffik blog ni. Betul tu, follower sangat penting untuk blog. Boleh tak bagi lagi tips2 untuk dapat traffik tinggi macam blog ni?

eqbalzack on February 8, 2011 at 9:05 AM said...

saya tak ramai followers tapi ramai silent readers je..hehe

Farhana Sahri on February 8, 2011 at 9:47 AM said...

penah org tulis kt chatbox sy, 'awk folo sy..sy folo awk balik'...hermm...dh ramai cmtu..ble sy tgk followers dy, mmg beratus..ad la 400 lebih..huhu...tp ape yg dia kejar??

suffer8zine on February 8, 2011 at 10:48 AM said...

follower itu penting, tapi mengejar2 follower tu x penting sebab kalau entri kita bagus dan diterima pembaca dan blogger3 lain dieorg automatik akan follow kan

Terkini : Fakta Menarik Tentang Tidur

NOOR FATIN on February 8, 2011 at 12:30 PM said...

aahkan. baru terfikir. hehe slalu aku usha situ nak baca update dari kwn2. heheh

pearl jade on February 8, 2011 at 5:20 PM said...

sgt stuju dgn NH...tp yg paling tb2 tersentap blogger popular tp follower 100...tb2 terpikir,haahla kan..hehe.mane ade follower dorg sket kalo yg popular tue..heehe

 

Designed by #