Saturday, February 26, 2011

PANAS : GADOH, BENCI SEBAB ENTRY YANG NI JER??

Bloggers 'muda-muda' sekarang ni ramai yang mengejar populariti berbanding dengan kualiti post mereka.. Penting yer disini, biar entry nampak ringkas, tapi isinya mantap.. Panjang sangat pon reader takde masa nak baca.. Kalau gua baca blog, gua suka baca point utama ja.. Pastu kalau gua ada pandangan, gua akan komen entry tuh.. Biarlah kejar popularity melalui post/entry yang memang mantap.!

Mengenai Gathering pulak.. Setiap kali pegi gathering mesti upload gambar kat blog.. Bukan tak suka.. Tapi, sana sini dok menayang gambar mereka.. Entah apa-apa.. Gathering mini ke besar ke sama ja.. Tak percaya tengok lah.. Contohnya esok ada satu group buat gathering kan, 50 orang blogger hadir.. For sure kebanyakkannya akan update pasal gahering tuh.. Sekali update sudah la.. Ini tak.. petang nak update, malam pon nak update.. Ehh bosan lah baca topik sama..

Kemudian pasal sekarang yang kecoh-kecoh pasal VLOG kan.. Semua nak buat.. Adoiyaiii.. Ko nak kejar glamour ke apa dik..?? Ntah ape-ape yang ko cakap dalam video tuh.. Tak de mesej langsung.. Bila sorang buat, maka yang blogger kecil-kecilan ni mula la nak buat jugak.. Jangan tiru 'diorang'.. Diorang cakap semuanya berisi.. Bila buat sebab nak popularity tanpa memikir isu yang nak diketengahkan memang hampeh vlog ko.. takpe lah kan nak buat tak kesah, tapi yang gua kesah, makan bandwidth broadband owh.. Mana nak tengok video kosong ko lagi, nak blogwalking lagi.. Kesian la kat orang yang inginkan isi dalam video ko tuh..

Update: Semalam gua tengok vlog 'orang tuh' ntah apa2.. dah lah tak smpai seminit.. pastu bergelak-gelak je dengan member sorang lagi.. eh mna isi..?? tak jumpa pon.. tu yang sedihnya.. paling tak pon ade 1 isi dan 1 nasihat dalam vlog tuh pon dah memadai.. berbaloi tengok


ulasan guwa :

1)Gua bukan nak backup sape2 or pertahankan sape2 mahupon gado ngan sape2. pada yang terase ngn entry diatas, u all mungkin boleh konsider dan cube fhmkan entry tu dari sudut berbeza pulak kot:)

2)Gua da bace 83 kali entry ni and gua tak rase dan tak dapat nak rase pon entry ni sepatutnyer menjadi satu offense kepada mereka2 yang buat perkara2 di atas.

3)Yups, mungkin ade sikit sebanyak gaye penyampaian serta bahasanye agak2 kasau, tp biase la tu bhai n babe. mak ayah pon kadang2 merotan anak.

4)Ape yang cube beliau sampaikan pada gua secara overall adelah kepentingan mewujudkan entry2 yang berkualiti dari sibuk2 buat2 perkare yang agak sia2. tu haje.

ulasan perenggan 1 :

yes betol ayat terakhir " Biarlah kejar popularity melalui post/entry yang memang mantap.!" biarpon ade sikit menghemtam kat permulaan ayat<--tp ape adehal, sume org pon kejar populariti, gua pon kejar sket2;p

ulasan perenggan 2: gathering

pon ade kebenarannya lagi untuk ayat "Sekali update sudah la.. Ini tak.. petang nak update, malam pon nak update.." takkan seminggu nak update pasal gath lagi?:) walaupon ade jugak sikit tajam pada ayat "Ehh bosan lah baca topik sama.." dan "Entah apa-apa.. " ( yang ni gua pon terasa, kuang ajaq, tp leks la, ade betolnyer jugak.hurmm)



ulasan perengaan 3 : vlog

yang ni gua setuju. vlog biarlah berpoint. toksah la ckp 10 saat gelak 80 saat kemudian. cube la berisi sket.
ni memang perenggan menasihati, so try la terima, bukan die nak menghancurkan karier korg pon. jgn la bengkek
kitorang buat suke2 her, xkan takleh?? : laaaa, ade kate takleh ker??cube cari perkataan takleh dalam perenggan tu??takde kan??:) tu sekadar pandangan dan nasihat beliau, u all nak terima utk jadi lebih bagus terima la, klu tak, abaikan, tak perlu panas2:)

ulasan penggeng 4 : penutup

tak perlu ulas kot:P


kesimpulan : see, sume point point nasihat jer, klu gua buat sume bende yang die kate tu gua akan terima jer, chillex la, xkan kite nak jadi manusia yang takbleh menerima pandangan dan nasihat??gile bongkak dan ego namenyer tu.

mungkin ade kasarnyer teguran tu, but then the point is die tidak menamekan spesific person, so entry ni wajar diterima umum sbg entry bersifat nasihat

p/s : cube klu ben ashaari yang buat entry cmtu, sure korg tadah je kan?takde nak marah2.kan?/:)

p/s : sekadar cube memperbetolkan keadaan, maafin gue andai ade yang nak marah gue pulak:)

p/s lagi : kepada yang terlibat, ayuh la maafin bermaafin, steady dude.nothing la bende ni.

sodarlah dunia blogging ni kocik jer, takkan nak begado2 plak.mamat tu da pon mengambil keputusan behenti berblog.haih

67 comments:

FasiHaH SupiaN on February 25, 2011 at 11:07 PM said...

nak jd org 1st komen!!!
saya sgt setuju! biar berkualiti....
jgnla gado2, cepat sgt melenting...haihh

amiramukri on February 25, 2011 at 11:07 PM said...

setuju ayat dlm perenggan satu :)

"Biarlah kejar popularity melalui post/entry yang memang mantap.!"

Pendekar Berkuda on February 25, 2011 at 11:07 PM said...

ko gila ke weh??

www.pendekarberkuda.org..

Hariz on February 25, 2011 at 11:08 PM said...

tu la pasal...huhu...

Nyssa Nuar on February 25, 2011 at 11:09 PM said...

emmmm..
ade isi nye...
betol3...

MAKCEK bukan NENEK on February 25, 2011 at 11:10 PM said...

tadi aku nampak ada matang2 terus aku terjah .haha

*tu lah aku pon bukan nak sebelah sapa2 tapi betol lah kan kalao 'org biasa2' nih bagi nasihat ada jek yg hentam .cuba kalao otai tak yah cakap banyak semua tulis agree . heh

*pandai2 la bawak diri walaopon dalam alam maya .

*budak muda sekarang memang tak matang . eh eh aku separa matang lain . heheh

iqbalhakimi on February 25, 2011 at 11:11 PM said...

semua point ulasan ko aku setuju..sebab itu semua nasihat..tapi orang salah paham sebab cara penyampaian yang orang anggap seperti menghentam..

Izamir Ridzwan on February 25, 2011 at 11:13 PM said...

manusia yang tidak boleh menerima pendapat orang lain baik dok dalam hutan

Pendekar Berkuda on February 25, 2011 at 11:13 PM said...

toksah la ang pi sebut naz oii... dia cuma suarakan pendapat dia...

benda-benda macam ni ada pro n kontra dia...

kalau semua asyik post pasal pro dia... kontra dia mana? macam mana nak seimbangkan diri?

ayoyoyo...

aku paling pantang kalau blogger cari gaduh pasal benda kecik macam ni... nak terasa-terasa bagai...

open your mind dude~!

ang kena bersikap berkecuali bro... kalau ko post macam ni... orang ingat ang bersikap memihak..

ang kena post yang pro n contra sekaligus... baru orang boleh berfikir... compare2 mana yang baik...

kat situ, kita boleh ambil yang mana elok... buang yang mana tak elok...

adesh~! gila panjang aku taip.. ang punya pasal la ni naz~! demm yu~!

aku pun jadi gila sama. Ciss~!

hahaha...

www.pendekarberkuda.org

fara feroza on February 25, 2011 at 11:13 PM said...

sy pun tak mo gado..dah la tak penah g gathring..hehe..:)

eyjalukman on February 25, 2011 at 11:15 PM said...

betol2 .
haha
sometimes pergi blog org suka baca kisah hidup .
tapi kalau satu blog dy kisah dy dan bf or gf ,
mmg haram J laa kott .
huhu T___T

Tim Cik KupuKupu Ungu on February 25, 2011 at 11:15 PM said...

tim ni newbie..
so bile ade senior2 blogger yang gaduh2..tim jadi xseronok..jadi tak happy nak berblogging..rase takut pun ade..

ermm..nazirul salu datang blog Tim komen entry ! happy sebab senior blogger datang komen !

thanks nazirul ! ^^

Ayu Rashidi on February 25, 2011 at 11:16 PM said...

hehehe..setuju!

hasrul hassan on February 25, 2011 at 11:19 PM said...

Aduhhhh ... heheehe ... jaringan woot-IR ahh ni ... tgh nak baca isi-isi ni. IR ... tak nak kacau dia ... biar dia cool .. tgh kecamuk tu.

Bulan on February 25, 2011 at 11:19 PM said...

howt howt.
terasa aku wat entri gathering kecik aku tue.ahakss tp skali je aku update.
terasa aku sal gaduh2 nie.ade blogger ckp aku nie penghasut seperti seekor syaitan. tang mne aku hasut pn aku tak tahu.hahaha.

pape pn naz.great job!amik yg jernih buang yg keruh

Syafiq Rosli on February 25, 2011 at 11:19 PM said...

weh emo semacam..haha

Sunah Mohammad on February 25, 2011 at 11:23 PM said...

erm....A- :p









-juga sedang meningkatkan kualiti-

Farhana Jafri on February 25, 2011 at 11:26 PM said...

klau gaduh, mkne ny dy terase la tu.. chillex sda.. org tgur terime je la~~ salah sndiri kn~~ hahaha

zaMir on February 25, 2011 at 11:28 PM said...

hurrmmm...susah betul nak kasi sume org puas hati...sakit dibuatnya....manusia sekarang susah betul nak terima pendapat@teguran org lain....pelik2 je...=P

Fifyjammieasbim on February 25, 2011 at 11:31 PM said...

menulis belogg ni bukan mencari publisiti :) sebenarnya ingin mencari ilham dlm hidup . ehhh betul ke ? gheee ape2 sy SOKONG 120 % hehe dgn entry anda

Fakhrul1409 on February 25, 2011 at 11:31 PM said...

hahahahah...Naz, akhirnya ayat aku pn ade kua kt ko nye ulasan tu gk..wakakaka..terbaik bro..! nih la isi n penerangan berita sepenuhnya..

cik pulau on February 25, 2011 at 11:31 PM said...

errr,,nak cakap no komen la..
tp gatal nak mengomen.. kih3..^^,

Miss Ran on February 25, 2011 at 11:35 PM said...

skong isu ni dr sebelom solat jmaat..msih belom surut..sian IR

Pendekar Berkuda on February 25, 2011 at 11:35 PM said...

nah~! Hameekkk ko~! aku derma~!

http://www.pendekarberkuda.org/2011/02/panas-gadoh-benci-sebab-entry-yang-ni.html

naz gila~!

Encik Blogger on February 25, 2011 at 11:40 PM said...

yup.. agreed! vlog tu biaq nmpk ilmiah sket.. promosi sket.. hoyeah..

Fariq on February 25, 2011 at 11:41 PM said...

mmg tak patut ada yg sakit hati dgn entri camtu.. patutnye kena la amek sebagai panduan utk majukan diri. iye tak.. ni nak gi hentam orang balik.. huh

latest -
-Apa Kata Mereka Tentang Blog Lucah

Fariq on February 25, 2011 at 11:41 PM said...

mmg tak patut ada yg sakit hati dgn entri camtu.. patutnye kena la amek sebagai panduan utk majukan diri. iye tak.. ni nak gi hentam orang balik.. huh

latest -
-Apa Kata Mereka Tentang Blog Lucah

Diary of Mine on February 25, 2011 at 11:58 PM said...

sy xkejar popularity... sy x popular... tp sy wangi.... =.=

She's retarded on February 25, 2011 at 11:59 PM said...

kepala lain-lain, pendapat lain-lain.

Afiq Din on February 26, 2011 at 12:01 AM said...

yup... btol2...

Mirashada on February 26, 2011 at 12:25 AM said...

ahhhhh! sangat curious. sapakah mamat tuu??

The Sharkox on February 26, 2011 at 12:29 AM said...

aku suka sorang Vlog, semua nak ikut VLog...

hahah.. aku pun terpikir, apajadah semua sebuk nak ber VLog ni? Ini ikut trend namanya.. Trend menatang apa kalau takat tunjuk muka, lepas entah apa2...

Aku gelak guling2 bila ada yg buat VLog2 bagai tu...

lantak koranglah Vloggers oi

nak tau apa sebab semua ni? traffik...

.:|kamaryeah|:. on February 26, 2011 at 12:29 AM said...

da kate berblog public kan~ klo org kondem tue biase lah tue~
lumrah hidup bermasyarakat~
mcm la sendiri x penah berkata2~
klo xnk org komen pedas2 privatekan blog~
xde org kco~
klo xnk jgn melenting~

peace~

NadiRah on February 26, 2011 at 12:37 AM said...

yup!!! sokong...! huhu

De' Nurul on February 26, 2011 at 12:41 AM said...

berblog untuk kepuasan sendiri. tua tua esok bole belek belek balik sejarah hidup. haha

nama.aku.lynn on February 26, 2011 at 1:01 AM said...

ai sokong je entri ni dato..

Mr. Swift on February 26, 2011 at 1:06 AM said...

Yeay! Bijak sekali disitu. :p

penyisir rambut on February 26, 2011 at 1:06 AM said...

krooohhh...krooohhh...
krooohhh...
eh??da abes gado ke blom??
busan la gado2 neh...
tak sedar plak smpai tetido...

Ery Farieha on February 26, 2011 at 1:15 AM said...

agak2 vlog gwa korang nak komen apa? sila ke blog gwa. haha

Melur Jelita on February 26, 2011 at 1:23 AM said...

Orang bersuara je, kalau nak ikut, terima, tak mau ikut, abaikan je...Buat apa nak bersengketa..hidup hanya seketika...

Sebenarnya bagus juga kalau ada yang nak menegur. Baru la kita tahu kat mana yang senget kat mana sumbing...

darkbatman on February 26, 2011 at 1:27 AM said...

aku stuju ngn pendekar.. cara ko ne mcm memihak xde pro n kontra bro.. lgpun, bende kecik..kita semua berblogging.. menulis n wt video cz utk kepuasan diri..mcm ak sendiri, berlog utk kepuasan diri sendiri jd org nk ske o x blog ak, ak x ksh.. klau x ske, xperlu msk.. entri berkualiti o x bg aku, yg penting berblogging ngn ikhlas sbb bkn dpt markah ker ape.. yg penting kita x sakitkan hati sape2.. peace no war!

MIMIE AIZA on February 26, 2011 at 1:41 AM said...

rasanya sekarang ni encik nazhaz semakin beremosi lahh..

tapi kann.... ada jugak point yg betul tu. saya terima sebagai nasihat. terima kasih :)

najihah sahami on February 26, 2011 at 2:05 AM said...

peh!!mantap punye entry. konpom ramai blogger tersentap ni naz!!hahaha..

salute ah!!

Fariq on February 26, 2011 at 2:20 AM said...

uit.. darkbatman marah ke tu??

latest -
-Bila Pandangan Orang Disalah Ertikan

HAZWAN17 on February 26, 2011 at 2:23 AM said...

berani buat berani tanggung lah
ape kes nak sentap2 kalau kena tegur hahaha sabo je lah...

HazHand on February 26, 2011 at 2:32 AM said...

haaa.sbb ni ke..hahahha

qasehraihan on February 26, 2011 at 3:07 AM said...

uiksss..apa sudah jadi~??hehe

ujang xkomen pun..
sbb dia dlm golongan yg di perli..kuikui..

saya stuju dgn awak..
sy stuju gak ngn pendekarberkuda..

farhaniza azman on February 26, 2011 at 3:09 AM said...

ala..kenape aku salu ketinggalan..sob3..wat hapen ni

yaya_flanella on February 26, 2011 at 3:28 AM said...

oh pasal ni ke.. hm.. ada betul nya jugak..lagipun setiap manusia mcm2 pendapat. cuma penilaian orang je. nak amik dari sudut positif atau sebaliknya..

iniialahaku on February 26, 2011 at 4:27 AM said...

kjadah apa vlog tu pon aku xtaw smpai skang...gath???hram xpenah pegi skali pon lagi...popular???aku popular...gila spa ckap aku popular

alexa yussida on February 26, 2011 at 4:38 AM said...

kes ape lak ni naz..aku msti ketinggalan zaman je kan..haha ni la padah bukak belog kekadang jaaa:P layann la labuu..ko asek buat isu je naz,babab kang..tetibe:p

awEEN on February 26, 2011 at 8:35 AM said...

saye tertinggal ketapi.. lambat sket nak tau isu panas ni.. tapi tetap sokong review dr naz.. sume org ade pendapat masing2.. tinggal nak tgk hati org yang terase gan pendapat org lain tu je.. klu hati kental ok la.. klu hati rapuh bak biskut meri jenuhhhh...
nota tmbahan. hati saye rapuh juge somtime hehehe... peace

sarah-najwan on February 26, 2011 at 9:06 AM said...

akak sarahnajwan likes this..hehe

tapi kdg2 bergantung pada si blogger..mcm hakak ni..byk citer2 pasal keluarga/kerja..

yg sebaik2nya..setiap n3 kita tu..ofkos stori tersurat iaitu cerita yg berlaku dan di sebaliknya setiap cerita itu pasti ada mesej tersirat yg boleh digunakan sebg panduan utk parenting skill ke dlm berkeluarga..atau suasana bekerja

bg blogger muda2 yg msih dok study ke..bole gak buat gtu..jgn tulis n3 yg emosi ke..cintan-cintun bgai nk rak ke..asik dating ke..gaduh2 ke..

**sekadar pandangan hakak yer..jgn ada yg sentap deh..

hud aikara on February 26, 2011 at 9:46 AM said...

betul gak apa ko cakap ni..tapi Vlog yg aku sukeee si vlog si Luthfi...kelakar dan penuh sindiran..

Juli on February 26, 2011 at 10:53 AM said...

nk cari blog yg ada beneficial msg pon sket pnyer payah, spanjg aku bw, inikan lagi vlog. perlu ker??

Ain Zulaikha on February 26, 2011 at 12:08 PM said...

yang saya perasan sekarng ni VLOG lah, dah ramai dah yang buat VLOG.. saya sendiri tak tengok pun.. kecuali kalau terasa nak tengok.. hehe.

lagi kesian kalau VLOG tu kualiti gambar dia tak bagus.. input takde.. emmm apa2 pun suka hati diorang lah nak buat VLOG, kita je yang kalau tak nak tgk tak yah tekan play :)

tapi bagi saya mungkin diorang nak buat VLOG or BLOG as a diary, sebab tu isi tak de kot.. macam saya , saya suka merepek meraban je dalam BLOG.. kuang kuang kuang..

hakeem kira on February 26, 2011 at 12:22 PM said...

haha aku suka ps ko yg mula2

"p/s : cube klu ben ashaari yang buat entry cmtu, sure korg tadah je kan?takde nak marah2.kan?/:)"

memang terbaik .

suffer8zine on February 26, 2011 at 2:17 PM said...

bila la nak matang asik gado2 je, boleh diselesaikan dgn baik sebenarnya, jadi la manusia yg profesional

Terkini : Akuarium Paling Kecil Di Dunia

Firdaus Kasim on February 26, 2011 at 3:47 PM said...

Tadi aq baru g blog izamirradzwan, dia pun ada ckp pasal hal nie.. yg penting aq x nk campurtangan.. haha!

Bro, aq dah letak banner kau.. kita tukar2 banner yeww

http://firdauskasim.blogspot.com/p/share-banner_26.html

Popular post bulan ini : Cara-Cara Blogwalking yg Betul

aLieF si Muncung ManiS on February 26, 2011 at 4:07 PM said...

bro,,saya sokong pendapat bro nizrul dan bro woot woot...

ni entry baru alief..tekan link ni...dtg la kalau free..hhuhuhu..
ENTRY baru ALIEF..rahsia di sebali kentut...wajib baca!!! haha..datang la blog alief...k...hehe.""

Kembali Senyum on February 26, 2011 at 5:18 PM said...

comel sungguh entry ni.

Lagenda on February 26, 2011 at 7:45 PM said...

Buang yang jelik,
amik yang jernih..

Pro dan kontra pd penerimaan masing2

cik ciput on February 26, 2011 at 11:40 PM said...

aku tak pernah play mana2 vlog..except for..

hanis zalikha..

dunia sebelah zara..

hahaha..

qasehraihan on February 27, 2011 at 9:02 AM said...

dtg cari naz...
wpun xde entry bar..cm biasa datin komen kat entry sama...

hahaha..samat pg datuk~!!

d_tieah on February 28, 2011 at 10:48 AM said...

Tak pernah pun aku tengok vlog tu..
Jujur..
Sekali tengok yg ujang post, then tetiba tersekat, tutup terussssssssss..

Entry Terbaru: Ketahui Apa Yang Berlaku Di Tahun Kelahiran Anda

my name is Yana on February 28, 2011 at 12:51 PM said...

nilah bahana berblog kan?entry dibalas entry..kontroversi makin menjadi-jadi...dislike..dislike...biarlah semua berblog dgn hati yg ikhlas tp itulah darah sama merah hati lain2...harap2 esok dh reda...harini mood tk happy langsung...(T_T)

Newbie on February 28, 2011 at 6:01 PM said...

setuju dgn De' Nurul. sok tue2 boleh belek2 blog sendiri..

tulis blog untuk suka2, kalau org tak suka n x follow n x glamour, x kisah pun..

 

Designed by #