Saturday, January 29, 2011

Tips Blogging : Cara mempopularkan diri ??

motif : mengkisahkan peribadi blogger yang gua suspek tinggi dan secara tidak langsung memberi tips untuk mempopularkan diri anda

nilai murni : peramah dalam erti kata lain idak sombong

perenggan permulaan bicara

dalam kita berbelog, kita ketemu dan berhadapan dengan beratus2 blogger setiap hari *utk yang rajin blogwalk* tapi apekah yang anda lakukan terhadapberatus2 blogger itu? setakat membalas jejak, p kat blog n then say "singgah sini" "terjah semula" dan lain2 ayat yang sama makna dengannya.


tidak naz nafikan*ngada2 nak bahasakan diri dengan name* tujuan utama blogwalking adalah untuk meraih trafik yang agak2 cool. namun yang demikian sampai bila u all nakmengharapkan trafik dari blogwalking semata2. bagaimana pule kiranya satu hari nanti u all mengahadapi hidup yang pernah ke busy an ?adekah trafik u all akan terus jadi kosong?ini la silapnya kebanyakan dari kita, mata dikaburi dengan trafik yang ntah tak tau ape yang best ntah. blogwalk bagai nak muntah, tafik tak cecah jugak 1000 uv. betol tak?


perenggah klimaks

1.seharusnya, kesempatan berblogwalking digunakan sebaik mungkin utk berkenalan serta beramas mesra dengan rakan2 blogger yang lain.

2.sikap peramah dan mesra akan memberi impak yang baik kepada anda, tidak langsung membawa sebarang kerugian, yang nyata mahupon tidak.

3.dengan sikap ramah dan penyayang, anda akan membuatkan diri anda lebih diingati dan kehilangan anda satu hari nanti bila tiba musim kebusyan akan membuatkan blogger2 lain kerinduan dan tertanya2 akan kehilangan anda,sekaligus mereka akan cuba menjejaki anda di blog. yeahh!!*satu sumbangan trafik disitu*

4.janganla pule kite sebok2 berblogwalking, setakat tinggal jejak, blog mane yang kite singgah pon kite tak tau. tajuk entry pon kite tak jeling.semuanya pakai main redah jer.sebok nak trafik beribu2, tp orang tak sedar pon yang u all tu sebenarnya wujud. u all nak ke camtu? syok sendiri, bajet diri da popular sebab trafik beratos2. eleh, stakat trafik beribu sebab blogwalking sape2 pon boleh dapat.pasang unifi pekej rm250, bukak dalam 100 tab sekaligus.settle!


perenggan dekat2 penutup

nampak idak, sebab itulah, naz idak menggalakkan prinsip berblog semata2 untuk mengejar populariti dan trafik semata2.berbaiklah2, berkenal2la, bermesra2la.steady2 jer. nati pelan2 u all akan naik. keluar dari perut ibu nak terus berlari mmg ngak dapat la. betol tak. berblog dengan steady, populariti dan trafik akan folow u all punyer.

78 comments:

Syat0za on January 29, 2011 at 2:46 PM said...

yep, betul2 ^_^

cik-terompah on January 29, 2011 at 2:47 PM said...

yes!!! saya peramah!!

nur dhiya' aida on January 29, 2011 at 2:48 PM said...

terimas for the sharing heeeeeeee

iqbalhakimi on January 29, 2011 at 2:49 PM said...

aku sangat setuju !!!..kita kena tinggalkan jejak yang kekal..hehe

ana_liyana on January 29, 2011 at 2:49 PM said...

bukan stakat kjar trafic aje kan..huhu~ yg pnting niat ikhlas dlm berblogging..syukran trompah sudi kongsi..hehe~

FIFIEY LYCHEE MARATION on January 29, 2011 at 2:50 PM said...

tq naz for sharing this. :)

Marya Hana . on January 29, 2011 at 2:50 PM said...

sgt setuju dgn entry ni.. :)

Marya Hana . on January 29, 2011 at 2:50 PM said...

sgt setuju dgn entry ni.. :)

Puteri Iqa Izyan on January 29, 2011 at 2:50 PM said...

keh keh. bahasakan nama den paling tak leh blah. hak3.. :D

btw, den ni bukan ghajin sgt blogwalking. tp bile blogwalking akn seramas mungkin.hahaha :D

akuanakpahang on January 29, 2011 at 2:51 PM said...

Salam terima kasih berkongsi pandangan.
Jom Singgah "Jalan-jalan Ke akuanakpahang. "

Aizat on January 29, 2011 at 2:51 PM said...

pendapat yang bernas sekali.
harimau mati meninggalkan belang manusia mati meninggalkan blog.. apekah

taufiq helios on January 29, 2011 at 2:53 PM said...

mari beramas mesara :)

Sab Buenoo on January 29, 2011 at 2:53 PM said...

saye peramah tapi saye seringkali malas nak blog walking. jadi saye tak kesah pasal traffic blog saye.

ehehe XD

Eyka on January 29, 2011 at 2:55 PM said...

nice entri~ eyka suke!! :) t awk buat la entri anon pulak ek~ heheXD

Ujang9897 on January 29, 2011 at 2:55 PM said...

ramai jugak awek2 cun komen kat blog kau nyah..jap2..aku nk beramas mesra dgn dorg...nasib baik takleh raba..kalo tak nak raba skali...hahahaha

mati aku yana bace nie

Azuan on January 29, 2011 at 2:57 PM said...

stuju..hihi

Kamal Effendi on January 29, 2011 at 2:59 PM said...

agree! great thought. kudos to the writer :))

Hishyamuddin on January 29, 2011 at 3:01 PM said...

yeah..setuju

Rozuan Ismail on January 29, 2011 at 3:03 PM said...

alamak terkena jugak la btg hidung sdiri..tp dulu la..skang ni dh ok dh..

suhaimikassim on January 29, 2011 at 3:05 PM said...

nasihat yang berguna untuk insan bergelar bloger. terima kasih

Zulfahmi Abidin on January 29, 2011 at 3:06 PM said...

kalau org pames yg cakap mmg betul jer.^_^

tia on January 29, 2011 at 3:08 PM said...

hahaha! klu masok contest yg blogger popular buat pon automatik bole jadi pemes jugak! perasan x ? perasan x? :P

aima in luv on January 29, 2011 at 3:14 PM said...

setuju 101%
Lg 1 banyak join contest, segmen, pon boleh bagi popular... hehe

Ujang9897 on January 29, 2011 at 3:16 PM said...

aku tggu lagi awek2 cun komen..nk ramas2 mesra

farhaniza azman on January 29, 2011 at 3:16 PM said...

hehe... ye naz, awak memang sgt stg dirasekan 'presence' dia.. LOL~ im kidding.. hehehe...aiyo.. beramas mesra ke

mottymot on January 29, 2011 at 3:19 PM said...

setuju sgtsgt ! (:

mottymot.blogspot.com

Izan Ishak on January 29, 2011 at 3:30 PM said...

betul tu naz...bila org ingat kita, kehilangan kita dlm dunia blog satu hari nnti pasti dirasai kan~

~ yus ~ on January 29, 2011 at 3:37 PM said...

Nice tip bro...

iniialahaku on January 29, 2011 at 3:38 PM said...

aku nk join ujangla...beramas2 mesra jap kat cni..hahaha..

yad'z on January 29, 2011 at 3:38 PM said...

kategori blogger yang suke ramas mesra ang lah naz,,, hehe.,.,

den akan komen berdasarkan etry yg menarik ubun2 n buah pinggang den unyuk megomen...hohoho

AesyaZealous on January 29, 2011 at 3:40 PM said...

ehem, beramah, bukan beramas ye :P

Si DauN CeRi on January 29, 2011 at 3:43 PM said...

yeah.. menulis bukan karena nama.. (cam tagline blog cegu sudirman)

Si DauN CeRi on January 29, 2011 at 3:44 PM said...

yeah.. menulis bukan karena nama.. (cam tagline blog cegu sudirman)

Izamir Ridzwan on January 29, 2011 at 3:49 PM said...

SOKONG...!!

ZACK ENTRY on January 29, 2011 at 3:57 PM said...

masing-masing popularkan diri dekat shoutbox..

"eh, awak follower yang ke +++"
"saya follow awak"
"nice blog, follow"

entah baca entry ke tidak..
kalau ada komen, ok la jugak..

y u y u Z u l a i k h a on January 29, 2011 at 4:10 PM said...

yuyu peramahh ^^

kakngah on January 29, 2011 at 4:12 PM said...

terlalu kejar traffik.. nikmat berblogging tu hilang...
kene balik pada akar umbi. apa tujuan kita berblog.

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji on January 29, 2011 at 4:30 PM said...

tak cek pon trafik seharian..heheheee....

setuju dgn kakngah...
,,.ape tujuan kite berblog?..kite je yg tahu kn....

suffer8zine on January 29, 2011 at 4:47 PM said...

heheh aku skg melebihkan mengkomen dpd jejak shoutbox, kasihan la kawan2 buat entri x komen

Terkini : Trend Gigi Bercahaya di Jepun

She's retarded on January 29, 2011 at 5:50 PM said...

beramas mesra dengan semua blogger
kekeke

NOOR FATIN on January 29, 2011 at 5:56 PM said...

setuju dgn naz. penah ada blogger mengeluh, tensen BW sbb xde pn org dtg blog dia. pnat je dia view bratus2 blog, yg datang cuma dua tiga org. alahaii~~~

stkt tggal jejak mcm tu, sapa pn xlayan. hakhak

Mimie on January 29, 2011 at 6:48 PM said...

beramas mesra?hahaha.disengajakan ker encek NAZ spelling yg salah ni??btw.SETUJU sangat,jangan hanya mengharapkan popularity.menulis kerana hati baru org suke nak jejak.

~eZmALiZa~ on January 29, 2011 at 6:53 PM said...

tips yg baik bro!! akan diikut nasihat itu.. :)

sarah-najwan on January 29, 2011 at 8:17 PM said...

akak sokong n3 kamu ni nazirul
kalu asik kejar traffics..gig berukben pom abis..hahhaa

lebih baik kita berentry utk mmberi info dan berkongsi sesuatu yg boleh dijadikan pglmn dan iktibar..

itu juga diselarikan dgn hubungan baik dgn blogger lain walau dlam alam siber~~..dgn kata yg mudah..berkomen2 sbg tanda respons..

hepi2 blogging dan beRAMAH MESRA yer...jgn salah guna bahasa tau..ni cikgu BM..nanti konotasi jadi berbeza..

Faezah Hannah Al Baj on January 29, 2011 at 8:36 PM said...

kalo u perasan kn naz.. blog i selalu xtules pasal isu yg sedang hanget.. suke tersasar jauh menulis ape2 jer yg i rasa nk tules atau share..

mula2 berblog dulu, teringin juga nk traffic beriban..follower berderet.. tp lame2 pk xguna semua tu..since got no much time..menulis lah seikhlas yg mungkin.. mudah2an dpt menambah pahala dan membuat saham utk akhirat..insyaAllah..

walopun kdg2 byk refleksi jiwa sendiri..but still got to share somthg that benefited to us..

fya zainal on January 29, 2011 at 9:29 PM said...

yup setuju!!!! suka entry ni

emieysandra on January 29, 2011 at 9:37 PM said...

setuju33!!

nur aisya humaira on January 29, 2011 at 9:57 PM said...

aah laa,betul2..ble da ramah mesra ni kte pn jdi makn dekat kan..?walaupn tk pernh berjumpe...:)
tips yg bagus ni..:)

Ratu Sulaman on January 29, 2011 at 10:06 PM said...

ok, akan Ratu praktikkan :D

Solihin Zubir on January 29, 2011 at 10:54 PM said...

i setuju sejuta pratus ngan u naz.. auw.. heheh..

MiMie AddNin on January 29, 2011 at 10:54 PM said...

benar skali tu..
penat update blog tp yg dt blogwalking tu x bace pun..
kucewa...hehehe!!
n mekaseh yee...

MAPPIAU on January 29, 2011 at 11:04 PM said...

vavavava steady la datuk CEO huhuhu :P

tya on January 29, 2011 at 11:05 PM said...

betul betul betul ^^

sabree hussin on January 29, 2011 at 11:05 PM said...

blogging tu memang sangat mencabar, especially untuk yang baru nak mengenal apa itu blog macam saya ni :-)

najihah sahami on January 29, 2011 at 11:38 PM said...

wuahahhaa..naz yang femes amos dah bagi tips. hehehe....

puanbee on January 29, 2011 at 11:45 PM said...

yup sokong beramas mesra lah selalu!

zirconia on January 30, 2011 at 12:27 AM said...

ai cukup peramah tak encik naz? hik3

faradeeba on January 30, 2011 at 12:48 AM said...

kite setuju pendapat naz.
kdg2 kalo dah blogwalking mesti try nk tinggalkn komen sbb kalo stkt tulis dkt shoutbox apelah sgt.
:D

Farhan Zulhusmi on January 30, 2011 at 1:00 AM said...

menarik nie...betul tu...sy sokong.,...thanz ye sharing....
sharing is caring kan??hehehee

maya on January 30, 2011 at 1:38 AM said...

maya setuju ngan naz...yang penting kita berblog sbb ape?? kita berblog sbb kita suka baca dan komen...hehehe...lecturer maya aim maya sbb maya kata maya blogger...lecturer kata maya suka bergosip sbb pikiran lecturer maya, blog tempat umpat umpatan...hohoho...salah tafsir pulak lecturer maya ni...

cek chun on January 30, 2011 at 1:58 AM said...

apa sangat pada popular, kalau orang dah datang tapi tak mau datang lagi.

garfield88_aini on January 30, 2011 at 3:26 AM said...

bkn sekadar follow tapi terus menerus support blogger masing2... setuju dengan entry naz...=)

.:reine:. on January 30, 2011 at 4:40 AM said...

agreed! :)

Fakrul Naim on January 30, 2011 at 4:42 AM said...

stuju dgan naz. so tggalkan jejak y kekal k.ehe
sharing is caring..
sharing is meaning..
:)

Fakrul Naim on January 30, 2011 at 4:42 AM said...

stuju dgan naz. so tggalkan jejak y kekal k.ehe
sharing is caring..
sharing is meaning..
:)

CIK TOM on January 30, 2011 at 8:02 AM said...

berblogging utk suka2...kalau kerja trafik semata2 boleh tertekan jadinya...

NuSaNa NoSa 91 on January 30, 2011 at 11:48 AM said...

terbaik la naz.. suke2~ ^_^

syuwai on January 30, 2011 at 12:37 PM said...

setuju sangat entri ni >.<

betul.betul.betul

d_LA on January 30, 2011 at 4:18 PM said...

SAYE PERAMAH TAK NAZZZZ??HEHE...OKE, KENE SETUJU DGN EN3 NI..TOL SGT2

Puan Besar Shag Yahaya on January 30, 2011 at 6:47 PM said...

Gulp. Shag tak cukup mesra akam lagi. Kalau internet laju baru baca entri sambil beramas mesra :P

Kalamhati on January 30, 2011 at 6:50 PM said...

saya setujuuut!!(sambil angkat laptop)

ijatnuar87 on January 31, 2011 at 2:03 AM said...

haaha...btol tu bro...yg penting reader,bukan stakat orang menyinggah,

... on January 31, 2011 at 5:45 AM said...

as salam..
betul tu~
sokong ;)
blog yangs atu ni pun, follower tak ramai, tak semuanya saya kenal.sekadar hai-hai tanya perkhabaran hari ni.isu semasa..
haih..kena banyakkan masa untuk mengenal mreka..namun kesibukan dan internet yang lembap menjadi penghalang kecil..
kena usaha lagi ni ;)

reader ;)

FaizFizy39 on January 31, 2011 at 10:58 AM said...

huhu. berguna ni. :)
blogwalking

lalink7 on January 31, 2011 at 11:00 AM said...

wan ko nye xpyh nk populerkan diri pun xpe..tempek je gambo or camwhore lam belog nie..confirm ramai awek2 yg datang mengomen..hehehehe

i am S!L4H.. on January 31, 2011 at 11:48 AM said...

betulllllll tuuuuu...hehehhh
salute pkcik....ngeee~

Along Usop on January 31, 2011 at 2:41 PM said...

dah lambat bace artikel ni.. =p

tapi mmg biase sgt jumpe..
kalau kat SB pon byk tinggal link je..

cik pulau on January 31, 2011 at 8:41 PM said...

lepas ni nak kena jadi peramah la ni..

memang terbaek la.. sharing is caring... hehe..^^

 

Designed by #