Monday, January 17, 2011

Tak hangit : rumah baru pengasas facebook, Mark Zuckerberg


PALO ALTO, Amerika Syarikat - Pengasas laman sosial popular Facebook, Mark Zuckerberg, 26, memilih untuk mengamalkan gaya hidup sederhana apabila dia berpindah ke rumah baru dua tingkat yang sederhana, lapor sebuah akhbar semalam.

Walaupun kekayaan Zuckerberg dianggarkan AS$15.86 bilion (RM48.53 bilion) dia lebih selesa menyewa sebuah rumah bersama teman wanitanya, Priscilla Chan yang terletak di pinggir bandar dengan keadaan sekitar yang biasa sahaja.

Rumah sewa itu yang tidak mempunyai sistem kawalan kamera tertutup dianggarkan berharga kira-kira AS$2.38 juta (RM7.3 juta) dan mempunyai lima bilik berbanding rumah sewa lamanya sebelum ini yang mempunyai empat bilik.

Selain tinggal di kawasan penempatan biasa, Zuckerberg selesa menggunakan kenderaan lamanya, Honda Acura berwarna hitam yang bernilai kira-kira AS$20,628 (RM63,131).
ulasan :
1) bile den terlihat tajuk di atas di akhbar kosmo, den terus bayangkan sebuah rumah yang grand ala2 rumah PM kite kat putrajaya.
2)namun, alangkah terkezutnye den bile melihat rumah billionair termuda dalam sejarah cikai jer.
3) mmg la based on harga nampak sangat mahal, tp if kite bandingkan dengan kekeyaan beliau, rumah tu mungkin sekadar beharga rm100K ajer
4)kete pon cikai jer tu. mantop2:)
5) tibe2 den terbayang gaye hidup yang rakyat malaysia . gaji baru cipot da sebok2 nak pakai kete2 mahal, baju branded2 jename padini, seluar dalam jename renoma, dan macam2 lagi la.
6) pelik bile ade orang terus berpegang pada prinsip : BIAR PAPA ASAL BERGAYA.fishhy
7) den??lagi gemar simpan harta dalam bentuk wang ringit, dari membazir beli barang2 yang yang tidak ade kepentingan.

37 comments:

Hanis Azla on January 17, 2011 at 9:47 AM said...

bagusnya low profile macam ni.. lebih kurang macam warren buffet juga kan..

ierayahaya on January 17, 2011 at 9:48 AM said...

betul-betul.. kena ikut kemampuan diri. biar papa asal bergaya.. haha, orang tak reti fikir je wat mcm tu.

aliza on January 17, 2011 at 9:54 AM said...

cantik gak rumah dia :)

misz sheyla on January 17, 2011 at 9:55 AM said...

huarghhhh..ni duit kompem die simpan kasi beranak..xpun die labur neh...uhuuuu...

black forest said...

setuju dengan ulasan tuan blog.
biar rumah nampak sederhana, janji dekat dalam bank duit kepul2.
boleh wariskan dekat anak bini bila dah takda nanti.

PEACE. :)

Daniela on January 17, 2011 at 10:02 AM said...

bagus2..simple but nice!!...
suka org yg tak bermegah2 heheh

MamaEma on January 17, 2011 at 10:16 AM said...

BIAR PAPA ASAL BERGAYA...

hahahah sini pun ada juga...

mOoN on January 17, 2011 at 10:18 AM said...

biar papa asal bergaya? nonsence!

xde duit tepuk kepala...cam tu ea..

-[miracle]- on January 17, 2011 at 10:21 AM said...

great.
low profile & ta menunjuk2.
:)

Ujang9897 on January 17, 2011 at 10:22 AM said...

lama aku tak lepak dgn mark nie...sama belaja dgn aku nie..

syuwai on January 17, 2011 at 10:24 AM said...

wah~

bagusnya dia..

ok lah tu

ingat trdemark sepakah itu ??

hee

Anisa Hang Tuah on January 17, 2011 at 10:35 AM said...

tetibe nak kawen dgn beliau
wahahaha

Farhana Sahri on January 17, 2011 at 10:38 AM said...

cantik nye umah dia...nk buat umah cmni gk la..aheheh

Abhamz on January 17, 2011 at 10:46 AM said...

salam, wang bukan segala-galanya, walau ada banyak wang hidup tetap sederhana...

MiSzy DiaN on January 17, 2011 at 10:49 AM said...

walaupn rumah dia murah tp still cantik nie..hehehe..
berbeza sgt kan ngn mentaliti org kt cni..hehehe

نورّالعينِ on January 17, 2011 at 11:00 AM said...

sgt merendah diri..

Lydia Miza(Aidyl Azim) on January 17, 2011 at 11:01 AM said...

bagusnya sikap dia.

Faezah Hannah Al Baj on January 17, 2011 at 11:07 AM said...

org kafir pon tahu bersederhana~ org melayu kite? hurmmm

ieyza on January 17, 2011 at 11:09 AM said...

akk rasa cam berkenan la plak kat mark nie...leh akk kawenkan ank akk dgn dier tak??hehehe.....

schaze zainn on January 17, 2011 at 11:11 AM said...

ok what, umah dia.. :)

sarah-najwan on January 17, 2011 at 11:23 AM said...

mungkin di fikir ttg keselamatan kot
jika buat rumah besar2 atau pkai kete besar2..mudah org syak
baik dia low profileje..ada gak privacy tu...hehee

jika di tmpat kita
org fikir ttg kepuasan diri
keinginan diri
tapi wajib ukur baju di badan sendiri
jangan sb nk kepuasan..hutang keliling pinggang..tu aniaya diri..

Qaseh dalia adelia on January 17, 2011 at 11:26 AM said...

bersederhana je dia kan..

nadira shahid on January 17, 2011 at 11:54 AM said...

sgt low profile, klau beli rumah n kete murah, x payah nk abeskan duit utk maintenace mhal2..
klau wat rumah cm istana, kne isi perabot mhal2, aircond nk 5o bijik, kne ade 50 orang bibik ag..

cik miera on January 17, 2011 at 11:56 AM said...

dier kedekut kot.hihi

lalink7 on January 17, 2011 at 12:07 PM said...

jgn kodokutt yo...xsalah beli barang yang memang kite nak sangat sebelum nie dan yg xpernah dpt..huhuuh

iniialahaku on January 17, 2011 at 12:27 PM said...

steadylah..kdekut gak dia ni..hahaha

tieha ismail on January 17, 2011 at 1:06 PM said...

alaa...dok la kat umah yg best2 cket...tak pon derma cket kekayaan tuh pada diriku ini...huhuhuhu

najihah sahami on January 17, 2011 at 1:11 PM said...

waa..giler besederhana..huhu...kalau Mish meang tak andai la nak kawal duit ni naz. kalau tak habiskan untuk makan, habiskan untuk baju. camane nak belajar save bajet ea? any suggestion ke naz?

ijatnuar87 on January 17, 2011 at 1:27 PM said...

walaupom dier ni bukan islam,tapi ciri2 dier memang menjadikan dier ni salah sorang dari idola ambe,walau kaya berjuta2,tapi tak meninggi diri...

Izamir Ridzwan on January 17, 2011 at 2:46 PM said...

bgus.. jimat cermat

HAZWAN17 on January 17, 2011 at 3:25 PM said...

bagus betul mamat ni..
low profile jerk....

FasiHaH SupiaN on January 17, 2011 at 3:41 PM said...

betul tue naz..ingatkan umah dia besar macam mahligai tadi...

d_LA on January 17, 2011 at 4:33 PM said...

baik low profile je kalo tak sah2 kene rompak

iqbalhakimi on January 17, 2011 at 5:24 PM said...

bagus tol mamat nie..low profile..haha

Izan Ishak on January 17, 2011 at 7:17 PM said...

baguslah kalau semua org kaya cam dia kan. lain bebeno kalau org kita, semua brg nak beli yg branded2 aje. padahal gaji pun tak seberapa~

Miss Yaty on January 17, 2011 at 8:49 PM said...

wah! low profilenya...bagusnya..

garfield88_aini on January 17, 2011 at 11:36 PM said...

cantik je kan rumah dy... xterlalu mewah pun xpe...

 

Designed by #