Monday, January 10, 2011

Suam-Suam kuku : Wanita dihemtam dari segenap sudut

Isu yang membabitkan wanita ni sering kali diperkatekan, macam2 isu boleh di gosipkan kalau kiter nak bercerite pasal wanita la. dengan erti kate lain bukan mudah sebenarnyer menjadi wanita.wanita2 acap kali dihentam oleh golongan-golongan masyarakat yang gemar menghentam wanita tanpe memahami keadaan yang sebenar.


meh den bagi contoh kes yang menunjukkan wanita ni adelah golongan yang tertekan. kesian kat dorg, buat yang ni kene kate, buat yang tu pon kene kate. den amek kes yang paling mudah ialah kes kawen. check it out :


kes 1 :

cik senah : aku dengar kate, anak ko nak menikah ujung taun ni gayah o0oi

cik gayah : Aah la senah oii, kalau takde pape, udah raye nati tombang la 5 ekoq lembu

cik senah : anak ko yang mane nyer gayah?si latipah ker?

cik gayah : eh, bukan la senah, anak aku si jijah, yang baru lepah SPM tu senah oii (bebisik pelan2)

cik senah : amboi, gatal bebenor anak ko si jijah tu yer gayah, ish3


kes 2 :

cik gayah : ape yang ko menungkan tu senah oii?

cik senah : ala gayah oi, aku tengah pening ngan anak aku si joyah tu haa

cik gayah : ha?awatnya senah?

cik senah : joyah tu, umur da 28, tp takmonye kawen2 lagi, haih, risau aku dibuatnye

kawen awal salah, lambat sikit pon salah.da kene kritik

see, nampak tak??tu baru satu kes, byk lagi isu yang wanita ni dihemtam dari segenap sudut, tu blom lagi isu kerjaya, isu tudung is ape2 lagi la. penghentam2 harus ingat, wanita ni asalnya dari tulang rusuk yang kejadiaanya bengkok. so, if kite nak luruskan, u all takleh buat dengan kasar, pelan2 kayuh, slow2, sure lurus punyer. nasihati mereka dengan lembut dan berhemah.


klu part bercinta, part2 nak memujuk penghemtam jugak yang selalu kater : hati pompuan, macam kerak nasik, kene air, lembot la die. cesh!part tu pandai la pulak berkate2 dan menilai hati wanita, tp klu dapat can kasi hemtam, mulut dengan jari pantas tak ingat.laju jer mengkritik. sepantas kereta proton inspira di highway PLUS.


nasihat den, berlembutlah dengan insan yang lembut ni. kasar dan tomboy macam mane pon mereka, hati ttp hati seorang wanita. if nak hemtam tengok diri kiter dulu. LAGI2 lelaki la, pompuan hemtam pompuan den tak kesah sgt. ingat lelaki! jgn sibuk kritik pompuan tak reti memasak if u ll takleh nak mengimamkan solat. adios! back to work

gambar hiasan : diciplak dari google. kalau datin tak suke bagitau ea, saye boleh remove:P

62 comments:

Zaiya on January 10, 2011 at 12:54 PM said...

suka ayat ni >>> kalau datin tak suke bagitau ea, saye boleh remove:P


macam.... hahahaha...

http://akumezashi.blogspot.com/

Ujang9897 on January 10, 2011 at 12:57 PM said...

saya wakil pihak datin mohon tuan blog remove pic tue....

jgn tanye kenapa..

kalo tak saya saman..hihi..

siti nur kaxzmilah on January 10, 2011 at 12:58 PM said...

ehehehehehe! saya suka entry ne enchek naz~ ^_^ kalo ada button like ne, da lama like banyak kali~ ahahahaha!

mizz sue on January 10, 2011 at 12:59 PM said...

SUKE2 ENTRI NI

Bulan on January 10, 2011 at 1:00 PM said...

Naz!!!
den suke entri ang.
best!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ on January 10, 2011 at 1:06 PM said...

N3 yg baik...

axuerha on January 10, 2011 at 1:10 PM said...

asenye bukan babitkan wanita je, sume segi sudut heksagon apa2 situasi pom manusia ni nak propagandakan isu...x dinafikan wanita asyik kene kan? Masing2 nak mnonjolkan kelebihan masing2 dan nk menjatuhkan org laen padahal 2kali10...hehe..tapi bab ur advise to lelaki tuh i loikeee!! huuhuu

Lydia Miza(Aidyl Azim) on January 10, 2011 at 1:10 PM said...

ye..sis setuju..like this entry.

mOoN on January 10, 2011 at 1:13 PM said...

me suka part ni,, 'ingat lelaki! jgn sibuk kritik pompuan tak reti memasak if u ll takleh nak mengimamkan solat.'

nice entry! :)

Anisa Hang Tuah on January 10, 2011 at 1:20 PM said...

betapa bahagianya menjadi seorang wanita
:D

Siti Safiyyah on January 10, 2011 at 1:30 PM said...

lepas bace entri ni,bangge kejap ade laki bekap pompuan.nasib dh ade alis surihanis, kalau tak kompem ramai nak ngorat nih. hakhak

sha_qistina on January 10, 2011 at 1:32 PM said...

n3 yg terbaik...

allyza abdullah on January 10, 2011 at 1:33 PM said...

yay jumpe dah haha

komen kite. betul kan. naseb ade laki yg nak back up kite kaum yg lemah. eh bkn lemah, teraniaya

sab on January 10, 2011 at 1:35 PM said...

gentleman! :)

fya zainal on January 10, 2011 at 1:46 PM said...

saya suka entry ni
paling besh yg ni

"jgn sibuk kritik pompuan tak reti memasak if u ll takleh nak mengimamkan solat"

bak kata org jika tidak sehebat nabi yusuf a.s jgn mengharap isteri secantik zulaikha...dan memacam lagilah^^

Shag on January 10, 2011 at 1:48 PM said...

Hahaha. Yes. Sangat banyak aspek perempuan di hentam. Ada hentaman lembut ada hentaman kasar. Salah hentaman boleh meledak gunung berapi neh.

Entri terbaru Shag : Ana Rafali tak patut menang AJL25!!

athirah on January 10, 2011 at 2:00 PM said...

perghhh.. ckp mcm dh faham abis dh.. bgus2... hehehhehe

cik miera on January 10, 2011 at 2:02 PM said...

naz..suka entry ni..betul2..stuju..knp la pompan slalu kene ye?ish2

cik miera on January 10, 2011 at 2:03 PM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ika Elmo on January 10, 2011 at 2:06 PM said...

ayat last tuh paling terbaik! hehe.

laki pon tak suke dihentam, pompuan apetah lagi ;)

missfieza_1525 on January 10, 2011 at 2:07 PM said...

sy suka entry nii..!!^_^

cik miera on January 10, 2011 at 2:11 PM said...

naz..suka entry ni..betul2..stuju..knp la pompan slalu kene ye?ish2

emieysandra on January 10, 2011 at 2:16 PM said...

sb tu pompuan jgk yg mkin berani skg ni, sllu kne hentam..

missSenget on January 10, 2011 at 2:22 PM said...

tp kan..

den frust..
sebab mak den xpenah bising2 suh kawen..

T__T

::wan fadhilah:: on January 10, 2011 at 2:22 PM said...

betul3! salah sikit je, pompuan yang kena.. salah sikit je pompuan yang kena.. balik2 pompuan.. balik2 pompuan.. macam la laki xde salah kn.. huhu..

kiwi on January 10, 2011 at 2:38 PM said...

nice entry..skong 2 jgn hentam truk2 sgt..huhu..wania keras cne pn hati dia lembut jgk ^^

iniialahaku on January 10, 2011 at 3:00 PM said...

gunakan peneguhan positif yer rakan2 dalam kes sedemikian rupa....

sarah-najwan on January 10, 2011 at 3:31 PM said...

xkira laki puang..sama peranan sama memerlukan

jadi..jika jlnkan peranan sosial masing2..xde masalah..

**naz: acu buh gmbr gewe gak..akak n yg lain nok kenal jugok..hehe

izyanty collection on January 10, 2011 at 3:33 PM said...

situasi kat atas cam sama le heheh.. tang bab kawen tu huhu..

Ummi AmnaAmzar on January 10, 2011 at 3:33 PM said...

ummi suke entry nih...lg suke tang gambo datin juma tuh..i likeee her

adrinaqamarina on January 10, 2011 at 3:35 PM said...

betol, macam mana keras pun perempuan tu, hati dye tetap lembut dah sensitif.

tiba3 rasa macam entry ni penuh kasih sayang laaa. :D

hudahazwani on January 10, 2011 at 4:06 PM said...

betul tuh nadz..kahwin awal kene kritik..lambat kene kritik..ishk3..susah sungguh..
buat benda baik pun kene kritik, buat jhat lagi la..
hahaha..ape2 pun aku suke entry ang nadz...
stiap entry ang MESTI berdialog ok! hahahaha... ^__^

BlueberrY CheesE on January 10, 2011 at 4:21 PM said...

perempuan kan cantik. mestilah nak di amik tahu semua bende. hihihi. smpai sume benda nak dikomen. beruntung ramai amik berat =p

syuwai on January 10, 2011 at 4:26 PM said...

yup2x.. menarik entri ni..^^

amy syifa on January 10, 2011 at 5:01 PM said...

suka ayat ---->jgn sibuk kritik perempuan tak reti masak if u all tak boleh nak mengimamkan solat..

klu sy lelaki sy sentap bro..huhu..
thumb's up..

TunTeja on January 10, 2011 at 5:16 PM said...

entri yang sweet ;)

najihah sahami on January 10, 2011 at 5:25 PM said...

naz!!haha..sian btol kat org pompuan kan.huhu

najihah sahami on January 10, 2011 at 5:31 PM said...

uit..npe SB xload ea..ehemm..ni habaq..semalam bukan xnak ajak naz...tp bukan ke naz cakap naz tukar ke seremban. so, takutla naz xdpat dtg. lgpun rncang on the spot tu. huhu..sori yea naz. lain kali jmpe lg. hehe

: JannahSuhaimi : on January 10, 2011 at 6:46 PM said...

hah..setuju sangat !

yad'z on January 10, 2011 at 6:52 PM said...

datin text aku tadi.... die suruh ang remove sekarang...... cepat sebelum anda di ban.. hehe


tau tak pe... napelah golongan kami-kami ini sering dicucuk dengan benda2 yang mcam ni.. ape salah kami??


* nasib ade bro naz membela nasib wanita... ecehhhh ... ngeh3x..

PutriPelangi on January 10, 2011 at 7:03 PM said...

thanks en nazirul . sangat suka entry ini . :)

HAZWAN17 on January 10, 2011 at 7:15 PM said...

wah bro boleh jadi presiden pembela wanita-wanita sedunia..aku jadi naib presiden boleh tak bro?haha

anassuhada on January 10, 2011 at 8:07 PM said...

kesian kannnnnn.... kalau semua lelaki macam u babe, komfem! sweet gila dunia ni. haha

s h a r a h on January 10, 2011 at 8:21 PM said...

naz... xjadi nak kawen lepas grad... saya baru 22 mase tuh... susah tol jadi dak lompat T_T

Faezah Hannah Al Baj on January 10, 2011 at 9:17 PM said...

hehe..siyes ekau mengubat jiwa aku la naz..bhahaha~ kalo laa semua laki berfikirin cm ekau.pergh! aman babe

Sunah Mohammad on January 10, 2011 at 11:30 PM said...

hola Ir..entry best dikala bekerja ye..jangan hentam engineer wanita kat company tu ye...:D

wanita dihentam dan terus dihentam..kerana apa? sebab Rasulullah dah pesan awal2 dulu, wanita tu seluruh tubunya adalah fitnah di akhir zaman..

maka jagalah dirimu wahai wanita, kerana dirimu sungguh berharga...*winkwink*

lelaki pon! jaga diri tu!

Kenapa ek???

Wan Gerrard on January 10, 2011 at 11:48 PM said...

entry terbaik la..^_^
ad budak kt kg gerrard kahwin pas spm sebab xnk g plkn, apekah? lebih baik pikir masa depan dulu.sayang kan?

d_LA on January 11, 2011 at 12:15 AM said...

kes ke2 tu mcm kene kat dla jer..huwaaaaaa.sy ok jer..cool..hehe

~achai wife here~ on January 11, 2011 at 12:16 AM said...

em..suke sgt2 r entry ni..xtau r nk wat cmne ntuk puaskn ati sume org ni..huhu..
follow r my blog ea..

mia on January 11, 2011 at 12:18 AM said...

'aku mmg pecinta wanita, tp aku bukn buaya'..hekehke..seswaiii...

suka ayat 'ingat lelaki! jgn sibuk kritik pompuan tak reti memasak if u ll takleh nak mengimamkan solat'

hhehe..nice entri dato..

pst : mood brblogging turun naek da skrg ni dato..adehaii..

yad'z on January 11, 2011 at 12:41 AM said...

datang lagi menyibok kat komen..
melawat YB naz yang busy keje.. kesian die... rahat2 dulu.. mai secawan... hehehe....

LiLohOnEy on January 11, 2011 at 1:20 AM said...

part imamkan solat tu ai suka :)

ijatnuar87 on January 11, 2011 at 1:24 AM said...

hehehe...paling suker ayat last tu la...& pasal isi entri,biasa la,manusia nih,xpernah puas dengan apa yg berlaku,sentiasa nak ngomen...

ira-yoshida on January 11, 2011 at 8:55 AM said...

okey, suka entry ni..(^,^)
kaum adam jd lah pembimbing kami...

PuanBee on January 11, 2011 at 9:44 AM said...

uih latipah tuh ka ? hikss

cik-terompah on January 11, 2011 at 10:19 AM said...

walaupun terompah kalau diketuk dekat kepala boleh benjol.. tapi hati tuan terompah nih lembut selembut kapas ye.. hahhaa..
*hypebola sgt la pulak..

hans on January 11, 2011 at 12:13 PM said...

yups
aku penah buat entry pasal layanan kepada wanita

P/S : Antara Pukul, Jam, Minit Dan Waktu

S..U..D..@..I..S on January 11, 2011 at 5:05 PM said...

haah..sian kat jijah dengan joyah

kawin awal dikatakan gedik
kalu lmbat pula, memilih

apapun kita hanya merancang.....

nUmara... on January 12, 2011 at 9:19 PM said...

ahhhaaaiii.. ni nk nyanyi lagu dato' m kilau neh.. :p
susah susahhhh.. payah payaaahhh.. :p

nUmara... on January 12, 2011 at 9:19 PM said...

ahhhaaaiii.. ni nk nyanyi lagu dato' m kilau neh.. :p
susah susahhhh.. payah payaaahhh.. :p

momochan on January 12, 2011 at 11:31 PM said...

halooo momo datang HEHE :)

haaa betul juga kan?asyik pompuan je kene..itu salah ini salah.haishh sume bnda asyik xbtol je ish ish

Gayahspears on January 14, 2011 at 4:47 PM said...

kah3... ko ni kalo nk buat pon jgn la gune name aku.. huhuhu

 

Designed by #