Thursday, January 6, 2011

postmortem : gadis bertudung, shawl melaram

semalam, negara digemparkan dengar isu yang agak2 hangat2 taik ayam. u all pon tau isu yang dimaksudkan. u all tak tau??ish3, nampak sangat u all da tetinggal keretapi ni.orang len da sampai siam, u all still kat jb.hee so, let move on into the postmortem.hee
sesi postmortem :

1. byk sebenarnye pengajaran yang boleh kite ambil dari isu yang dibangkitkan, pada pihak penyokong dan juga pengkritik agung

2. pada pandangan seorang yang neutral, tidak menyebelahi mana2 pihak, kedua2 pihak ade salah dan silap masing2.tu kite tak dapat nak nafikan. cumenyer klu dikira dari jumlah pengundi berdaftar, fatin liyana menang dengan majoriti 134<--da stat mengarot da ni

3. entry yang diwujudkan adalah entry yang sangat baik SEKIRANYA penggunaan gmbr si pemilik tidak berlaku.

4. apa yang menimbulkan kemarahan ramai pihak hanyalah isu penggunaaan gambar si pemilik yang di anggap tidak wajar dan dilihat sebagai membuka aib pemilik. den pecayo, takde sape yang marah dengan intipati nasihat entry berkenaan. sekali lagi di ulang, yang marah cube marahkan penggunaan gambar. sape yang marah sebab isi entry tersebot meh den tampar muke meh.hehe

5. kepada yang masih tak jelas, AIB bukan bermakna bogel! memalukan org dikhlayak ramai, dikira sebagai membuka aib. tak faham2 lagi??sila kembali ke sekolah memandangkan sesi persekolahan sudah kembali dibuka.hehe

6. penyebaran dakwah dengan mendedah aib adalah sesuatu yang amat tidak elok sebenarnyer.

7. Ape??si penulis bukan berdakwah??sekadar pandangan jer??iyola, mmg la pandangan, tp dlm mase yang die tidak sedar die sedang berdakwah. sila blajar balik ape makna dakwah, dakwah tidak semestinye bersama2 hadis dan ayat2 Quran. mengajak kearah kebaikkan udah dikira dakwah. nak contoh??u all jalan2 ke masjid dikala aghrib, nampak la member u all tengah lepak2 men gitar. u all pon ckp cmni " wes, udah2 la men gitar, jom p masjid, solah jemaah, lagi baik " <--ni da dikire dakwahsusah la bai klu dakwah tu nak kene ade hadis ngn Quran jer, tak dapat la orang2 biase nak berdakwah gitu, so takleh la dapat pahala utk dakwah??fisshy la.hehe

8. beware dalam menghemtam seseorang babe. jgn men sodok jer,mulut biar wangi, jangan bau longkang! kite tak tau isu yang akan timbol nati. kesian kat orang yang u all hemtam direct tu. lain babe rase bile hentaman tu direct ker muke compare dengan hemtaman secara umum.

9.Jika tidak dapat berkata-kata yang baik lebih baik mendiamkan diri. Berkata baik itu hendaklah kepada semua orang .Ketika Nabi SAW disarankan agar mengutuk orang-orang musyrik,baginda menjawab : "Aku tidak diutuskan untuk (melemparkan) kutukan,tetapi sesungguhnya aku diutuskan sebagai (pembawa) rahmat." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

10. entry ni jugak seharusnya memyedarkan bloger2 wanita yang rase dirinyer bernilai tinggi utk agak cover2 dalam meletakkan gambar di blog. ingat! dengan teknologi skang, yang bertudung labuh pon boleh dibogelkan. u all nak?kalau taknak, beware:)

kesimpulan : kita bukan manusia perfect, admit mistake bila ditegur, jgn sombong dan ego, ape u all dapat?takde kan?:) ringankan mulut memohon maaf. semuanya akan jadik nice.hehe:)

gambar ni pon den google, ade sape2 nak marah??hehe:P

ops : kredit to awek kawan den yang kasi den aware pasai entry ni semalam. hehe thanks cik puan sharah

57 comments:

forever love on January 6, 2011 at 1:10 PM said...

setelah lama..muncul gak akhirnya..hehe...

betul2 orang marah sebab penggunaan gambar tue je..yg lain kebanyakkan nya xamik port pun

zaL_cdpx on January 6, 2011 at 1:12 PM said...

yerp... sebab tu DIAM dituntut jika tidak terdapat bnda yang BETUL-BETUL PENTING untuk di cakapkan...

aib org mmg salah tp jika di hujahkan dengan sumber yang betul dan TIDAK mempamerkan mangsa kejadian.., okla tu kn ! setiap manusia berhak bersuara n menyuarakan pendapat tp biar kena pada gaya nya !

pada yang nk kritis org.., jgn memalukan org len.. guna je nama ANNON ke ape ke..

Anisa Hang Tuah on January 6, 2011 at 1:14 PM said...

simple jee
buang yg keruh ambil yg jernih.
semua org ada hak menerima & menolak.
be a profesional.
selayaknya,seseorang yg berpendidikan kena menerima,menolak secara rasional & pro.
(:

kita kan saudara seislam..

tamaw lah bergoncang..

Encik MamaT on January 6, 2011 at 1:14 PM said...

takde kje ke geng.... rajin lak ko tulis2 ni... haha...

hehe.. peminat fanatik ke ko geng.. hehe.. aku gurau2 je... jangan amik ati..

memang tak salah geng.. sebab itu dikira aib... memang btol.. tapi ada juga situasi kita patut memberitahu kepada khalayak.. "ini bukan jalan yang btol"
maksudnya dengan tujuan nasihat dan supaya orang tidak mengikut jalan itu...
tetapi dengan penyebaran gambar wanita yang menjadi pujaan ramai itu telah menjadikan ia isu besar.. hehe..

apasal la letak gambar orang tu... letak la gambar lain :D

MAKCEK bukan NENEK on January 6, 2011 at 1:16 PM said...

x sebelah mana-mana pihak .
ohoii tepuk dada tanya iman .
jangan tepuk tangan bila x tao punca.

*aku marah ni ang guna gambaq tuh.aku yg lukis tuh .haha*

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr on January 6, 2011 at 1:20 PM said...

tu la..amik tak minta izin, bila tuan suruh delete pic dia balik, marah plak tuan blog

hahaha...

macam2..

Sae on January 6, 2011 at 1:20 PM said...

setuju..setuju....

syuE on January 6, 2011 at 1:25 PM said...

hahaha..syue p0wn ade taip entry psl kes tu..

tp care die mmg slh la..hmm..mcm2~

aanie on January 6, 2011 at 1:43 PM said...

bagus cara u tego ni...nampak lebih matang dan berhemah dari dia...

p/s: dunia blog ni kecik je..tak guna cari musuh kat alam maya ni...chill ya..

sue on January 6, 2011 at 1:57 PM said...

betul2 hangat bila ramai yg komen dr segi membina & juga mngekondemkan... sbb penilain org x sama.. jd pikirkan lah...

tomatokering :) on January 6, 2011 at 1:58 PM said...

agree with u :)

Peri PiA on January 6, 2011 at 1:58 PM said...

insyAllah,will behave dlm dunia maya ni

Red Apple on January 6, 2011 at 2:01 PM said...

setuju encik nazirul. Masing2 boleh luahkan pendapat tapi yang tentukan hukum hakam nih sume kan yang maha besar dekat atas~

Memang tak elok sangat buka aib orang di khalayak ramai ::

Shag on January 6, 2011 at 2:02 PM said...

Insaf insaf. Lepas ni, tak ada kot tampalan muka Shag kat belog. Majulah belog untuk bangsa. Aik?

alexa yussida on January 6, 2011 at 2:03 PM said...

134> mngarot tp saya baca 134 mengorat..hehe..baik 143 terus:P

ok2 serius2..betolla tu ape yg naz ckp,moga ade pihak yg sedar n p mntak maaf n smoga kami golongn hawa ni beringat sntiasa bila nk letak gambar..tq:)

Pendekar Berkuda on January 6, 2011 at 2:06 PM said...

hello encik nazirul marcello~!

ang nak kena tikam ye naz?? meh sini relakan diri ang tu kena tikam ngan aku..miyahahahahahaha~~~.....

baik ang baca balik... sebelum aku seligi lutut ang dengan lesung batu...

hak hak hak~~!..

nice post mortem~ ! aku bagi ang 8/10...

misyamissyou on January 6, 2011 at 2:06 PM said...

aah kan..isu yg utama xdiulas tp isu aib tu yg dibincangkan..oh..hrp2 bnde ni xberlanjutan..

nama.aku.lynn on January 6, 2011 at 2:10 PM said...

dato'!kenape hah dato' punya ulasan/komen/entri semua meletop?den suko nih..like2..setuju dengan ulasan dato'..*peace..=)

Puteri Iqa Izyan on January 6, 2011 at 2:12 PM said...

tulah psl.. org mrh dgn penggunaan gmbr tu..

isi2 da bgus cume tak perlu nak aibkan org mcm tuh lepas tuh siap mention nme lgi.. ish..

mOoN on January 6, 2011 at 2:26 PM said...

macam-macam dunia blog ni ea..marah org tu,, hentam org ni...

Lydia Miza(Aidyl Azim) on January 6, 2011 at 2:31 PM said...

kena betul lah nak buat apa pun kan?

Nur Mudrikah on January 6, 2011 at 2:32 PM said...

bila dia tunjuk picture, scara tak langsung org macam taw pasal aib tu..huhu. sy ada geram jugak bila terbaca satu entri dalam belog ut, bila dia sesuka hati grab picture kat seorang prempuan kat google tu..huhu.

as conclusion, yg prempuan jgn terlalu berani nak mengexpose picture dkat dunia maya ni..huhu

♥suNa husNa♥ on January 6, 2011 at 2:39 PM said...

setuju2~:)

Ujang9897 on January 6, 2011 at 2:51 PM said...

hurm..mcm2

cik miera on January 6, 2011 at 2:56 PM said...

org yg marah pasal gmbar tu termasuk la ceq..haha

adrinaqamarina on January 6, 2011 at 3:31 PM said...

ecece~ awek kawan. :P

ha kan dah lupa nak komen ape. -.-'

iniialahaku on January 6, 2011 at 3:38 PM said...

buang yg keruh amik yg jernih...2 sja yg mmpu den ckap kat cni

Faezah Hannah Al Baj on January 6, 2011 at 3:54 PM said...

pelik gk naz.. isu gamba fatin paling hOt.. tp isu content n3 xplak dibahaskn sgt..hadui..

ape2 pOn kena berhati2..kn?

btw gud jOb dude :)

ijatnuar87 on January 6, 2011 at 4:04 PM said...

heheheh...xdapat nk menyokong atau membangkang...cuma ambe disebelah pihak yg benar semata2...

yad'z on January 6, 2011 at 4:10 PM said...

betol tuh... admit kesalahan and cube perbaiki....

Syafiq Rosli on January 6, 2011 at 4:59 PM said...

bgus bro..membuat review pada hal semalam..macam gunung berapi jap kt malaysia..

Syafiq Rosli on January 6, 2011 at 4:59 PM said...

bgus bro..membuat review pada hal semalam..macam gunung berapi jap kt malaysia..

Sunah Mohammad on January 6, 2011 at 5:08 PM said...

ok, I like this one~ good job Ir~ :)

Berapa harga sebuah iman?

athirah on January 6, 2011 at 5:32 PM said...

pasni nk kena teliti dulu gmbr2 kat blog kalau centu :)

Phat Lee on January 6, 2011 at 5:44 PM said...

gua neutral.ehe....

cik-terompah on January 6, 2011 at 5:57 PM said...

yg penting mengaku kesalahan..

syuwai on January 6, 2011 at 6:55 PM said...

hmm.. tu la sblm nak p0st entri tu teliti dulu hasil penulisan tu bgs2x kan..

Jejaka Terhangat on January 6, 2011 at 7:15 PM said...

aku rasa aku paham point dia kata dia bkn berdakwah..just bagi pandangan je..sama jgk mcm entri kita yg just bagi pendapat psl isu semasa, pastu sertakan dgn gambar..same goes to him..cuma sbb dia ckp psl tudung, so org akan direct cop pandangan di dari segi agama..

Jejaka Terhangat: Pandangan Jejaka Terhangat Terhadap Isu Gadis Shawl Melaram.

emieysandra on January 6, 2011 at 7:43 PM said...

hormat menghormati sesama kita kn lbih baik..

Nurulbadiah Lai on January 6, 2011 at 8:29 PM said...

nak tegur boleh..
mende yang baik..mnde yag betul..xkn menidakkan apa yang tertulis dlm agama kn?
cume cara tu

kdng2..jgn melukakan hati org lain..
org xfhm..org xtahu apa niat kita kn?
so kalu nk tegur..tegur cara baik..nasihat cara baik..:)

eRza farEeha on January 6, 2011 at 8:52 PM said...

act,isu shawl ni kn da lme diperkatekan..isu hot nye sbb curik gmbr tanpa izin je kn..:)

Miss Yaty on January 6, 2011 at 8:55 PM said...

thanks zai sebab share info ni..tkot jugak kalau gmbr sendiri di copy untuk perkara tak baik...

s h a r a h on January 6, 2011 at 9:00 PM said...

skang wa nak ngamuk buat entry letak gamba hang sebab hang panggil wa puan. terhina owh T_T

p.s. sebenarnye en, setuju gle dengan blogger tuh punye entry smlm, tp sebab gamba je, terus slek, msg terus x smpai sebab dok concern sal gmba je...

najihah sahami on January 6, 2011 at 9:12 PM said...

hurm..dah xtau nak cakap ap. cuma kalau boleh, sila la bertolak ansur sikit privasi makhluk lain. kan kan?hehehe

Fara Dee on January 6, 2011 at 9:22 PM said...

Agree :)

Aretikz on January 6, 2011 at 10:23 PM said...

part last memang sempoi.. gambar giggle yek? haha..

semestinya peringatan buat wanita.. abaikan dulu privasi gambar.. amek yg positif dulu.. yan penting.. tetap dakwah disampaikan xcun.. hehe..

miSz TiQue on January 6, 2011 at 10:33 PM said...

http://sidarapenglipurlara.blogspot.com/2011/01/18sx-dari-kaca-mata-dara-untuk-si-lensa.html

peace no war :P

LehaMY on January 6, 2011 at 10:48 PM said...

suppose si tukang entri tu patut ambl pendekatan yang lain selain dari guna gambar..

MIMIE AIZA on January 6, 2011 at 11:39 PM said...

cayalah u dude. u mmg terbaekkk.. sokong !!
gamba tu yg jadi isu melebih2 sebab tu gamba org femes. kalau org biasa2 yg x dikenali x de la segempar semalam..

Anonymous said...

#serbanitas sungguh

dakwah dan sarcasm itu berbeza lah dol.

Hellioz on January 7, 2011 at 3:24 AM said...

isu negara eyh?
apsal tak masuk utusan malaya?
gwa btol2 tertinggal kereta api berbatu batu ni
kah3~

#sarcasm

gwa syak perkataan sarcasm tu sorang dua je paham maksudnya sekarang ni

unfortunately, u dont.'
kahkahkah

eiffel on January 7, 2011 at 10:13 AM said...

kahkahkahkah!!!komen heliioz memg camtaek! xD

nuriz on January 7, 2011 at 10:46 AM said...

tertinggal keretapi jugak ni..
kesian jugak la kat org yang telah diaibkan tu..pengajaran jugak bagi org lain, jgn letak gambar peribadi byk sgt kat internet ni, bahaya..

p/s..byk peminat dan follower naz ni ye yg pakai tudung atau shawl yg manis manis belaka :)

FasiHaH SupiaN on January 7, 2011 at 1:28 PM said...

semoga menjadi iktibar...bagus penerapan postmortem ;)

sab on January 7, 2011 at 2:07 PM said...

suke yg no 7. :)

akukaukesah on January 7, 2011 at 4:39 PM said...

http://akukaukesah.blogspot.com/2011/01/pakai-tudung-skinny-bagai.html

NuSaNa NoSa 91 on January 7, 2011 at 11:12 PM said...

xsuke la gado2 nih. hu3~ T__T

 

Designed by #