Thursday, January 20, 2011

Politikus : Debat Anwar Ibrahim dan Najib Razak

motif : menyatakan pandangan peribadi selaku salah seorang rakyat malaysia yang tidak menyokong mana2 parti politik secara extreme.

masalah : Penolakan pelawaan debat yang dikemukakan DS Anwar Ibrahim oleh DS Najib Razak berhubung " Pelan 100 hari" pembangkang.


Pandangan Peribadi DS NazirulHazwan :

1) Alasan DS Najib utk tidak menerima pelawaan debat atas alasan tiada kepentingan pada negara dan tidak membawa sebarang makna menunjukkan yang DS Najib tidak berfikir sedalam2nya ataupon hanya berfikir menggunakan kepala paip sebelom berkata2 dan mngungdang perasaan pelik pada den.

2) Debat tersebot memberi peluang yang luas untuk DS Najib boleh membuktikan pelan tersebot sekadar tindakan populis untuk meraih undian, sekiranya beliau berjaya, ianya ibarat memberikan tumbukan KO yang padu pada muka DS Anwar Ibrahim dan pembangkang.

3) Sekaligus, pembuktian tersebot mampu membuka mata rakyat yang pihak pembangkang mmg hanya tahu menabur janji DAN situasi sebaliknya berlaku sekiranya DS Anwar mampu membuktikan tawaran pembangkang itu mampu direalisasikan.

4) DS Najib juga mampu menarik sokongan rakyat yang berada diatas pagar kepada BN sekiranya beliau berjaya membuktikan PR berbohong dan begitulah sebaliknya.

5) Tindakan DS Najib utk tidak menerima pelawaan pasti membuat kebanyakan rakyat melihat negara mempunyai seorang PM yang penakut dan kredibiliti DS Najib sikit terjejas.

6)Apekah DS Najib takut beliau juga akan diperbudak2kan oleh DS Anwar sebagaimana DS shebery diperbudak2kan sehingga bebuih2 mulut utk mempetahankan diri dalam debat isu harga minyak yang lepas.

7)Penerimaan debat dapat membuka mata rakyat yang kerajaan mampu bersifat terbuka dan berani berhadapan pembangkang face 2 face, tidak sekadar bergantung penuh pada media massa yang dikuasai mereka terutama rtm dan utusan

kesimpulan : DS najib seharusnya menerima pelawaan debat dan tidak terus memberikan alasan2 murahan kerana pada den debat antara DS Anwar Ibrahim dan DS Najib Razak seharusnya mampu menjadi pentas yang kukuh untuk menunjukkan kepada rakyat siapakah PEMBOHONG rakyat yang sebenar, pembangkang ataupon kerajaan?

p/s : entry ini merupakan entry autopost, DS CEO kini berada di kota london memenuhi jemputan ....... sahabat beliau.sekian

22 comments:

y u y u Z u l a i k h a on January 20, 2011 at 4:21 PM said...

ayya... mungkin ada sebab kot kenape PM tak nak terima.. kita dengar nanti ape alasan PM.. :)

She's retarded on January 20, 2011 at 4:31 PM said...

saya tidak minat dengan politik

mOoN on January 20, 2011 at 4:32 PM said...

macam-macam hal politik ni...buatkan me semakin tidak bersemangat untuk follow up...huhuhu...menyedihkan...

liyanaziz on January 20, 2011 at 4:39 PM said...

whatever.. politik kotor masing2

Puteri Iqa Izyan on January 20, 2011 at 4:40 PM said...

haih.. politikus2 nih buat otak semak je.

cesh. bajet mcm den amek tau je. hehe..

tp kne gak amek tau even den mude lagi :P

athifah saidi on January 20, 2011 at 4:42 PM said...

wah politik-politik

ahsfantasy24 on January 20, 2011 at 4:50 PM said...

alasan penolakan PM
tak munasabah..huhu~

ira-yoshida on January 20, 2011 at 5:08 PM said...

should be PM terima baru lah nmpk yg pihak kerajaan betul2 kuat dan bersedia dlm apa jua keadaan...

sarah-najwan on January 20, 2011 at 5:10 PM said...

bab politikus ni..hehee
akak xamik port mane nazirul..
yg akak amik port 150% ialah bab
"skolokus@sbpipus...keh3..

ijatnuar87 on January 20, 2011 at 5:31 PM said...

hehehe...tajuk ni takleh nak dikomen lebih2,kang ader yang terkena..tapi btol la aper yg DS tuan blog cakap tu...kita sebagai rakyat pom boleh pikir camnih,jadi bagi la alasan yang lebih kukuh

Jejaka Terhangat on January 20, 2011 at 5:43 PM said...

haha..like entri ni..shaberi mmg diperbudakkan pon masa debat dulu..mungkin PM taknak hal yg sama jadi kat dia kot..

tp patutnya pendebatan antara anwar ngn PM sebenar, Rosmah Mansur barulah betul..kalo dgn DS Najib mmg la awal2 lg dia dah tolak..kahkah..

[Follower BloG Review] Cahaya Cinta Ilahi Membawa Kebahagiaan Di Dunia Blog.

yuyu on January 20, 2011 at 5:50 PM said...

kalau kita x minat dan campur tangan politik,camne negara nak maju.kita rakyat,kita yang memilih.kalau tak tahu pasal politik caner nak mengundi pilihan terbaik.plih pemimpin negara tuh,bukan ketua kelas..haaha

Solihin Zubir on January 20, 2011 at 5:51 PM said...

apa nak heran..
ngan bini pon takot...

Fariq on January 20, 2011 at 6:16 PM said...

no komen la psl ni,, DS najib masih trauma kot, dia kalah masa lawan debat kat sekolah rendah dulu.. :p

EP2 - Aku Seorang Blogger

Izamir Ridzwan on January 20, 2011 at 9:53 PM said...

waa x ambik port bab ni

S..U..D..@..I..S on January 21, 2011 at 12:53 AM said...

bukan saja najib cik det pun takut debat ngan anuar...

thniah pd shabery , offer diri dan sekurang2 berani.....wpun berbuih..

Anonymous said...

naz....bahaya debat ngn DS Anwar...Kelebihan tuhan anugerah kat beliau ialah beliau pandai berkata2...dan mungkin boleh memutarbelitkan kata2....mcm peguam la nak menang kes....Dalam kes debat die mmg juara...

izyanty collection on January 21, 2011 at 9:02 AM said...

ingat jd PM senang ke, banyak benda nak kena fikir dan handle..by the way org yang tak buat keja just pandai cakap n kate je...tu je kelebihan yang dia ada, so buat pe nak buang masa ngan benda remeh temeh, boleh sakit jiwa ooo bila cakap ngan orang pandai bercakap n putar belit huhuhuhu...itu lah politik...

Ujang9897 on January 21, 2011 at 10:43 AM said...

Najib tgh lepak dgn aku nie haaa...die bace entri kau nie..

~ PIJA ~ on January 21, 2011 at 11:36 AM said...

kemain lagi layan teh tarik due org datok nih..aisehhh

Sunah Mohammad on January 21, 2011 at 11:55 AM said...

'besarnye' tulisan no 6 ngan 7 tu~~! kalau tak nampak lagi, tak tau lah...hehe

.::: Princess MOMOY :::. on January 21, 2011 at 1:16 PM said...

entry yang matang
syabas bro

Peristiwa itu masih menhantui diriku...

ATTENTION Kawan-kawan: Blogger Ini DIKEHENDAKI

Beza Antara HARIMAU MALAYA Dengan HARIMAU MALAYSIA

 

Designed by #