Wednesday, January 12, 2011

poliTHINKING : Mahmoud Ahmadinejad

motif entry : membuka mata pembaca bezanya kehidupan seorang pemimpin di dua NEGARA ISLAM

tema : poliTHINKING

pemula bicara :
Den da lame berminat dengan seorang pemimpin dunia islam masa kini yang den pasti mungkin menjadi idola sebahagian besar umat islam masa kini (IDOLA UNTUK ZAMAN NI JELA)insan yang den maksudkan ialah, presiden IRAN, sahabat den mase zaman2 skola rendah dulu, En Mahmoud Ahmadinejad(MA)

kenapa :
1.en MA merupakan seorang presiden yang lantang dan berani bersuara berhadapan tekanan US dan sekutunye. PM kite?stakat kat paper utusan dan RTM je kot.

2.Fox News TV (Amerika Syarikat) di dalam temuramahnya bertanya kepada Presiden Iran, Em Mahmoud Ahmadinejad “Apabila anda melihat ke cermin setiap pagi, apa yang anda perkatakan kepada diri sendiri ?” Beliau menjawab : Saya melihat kepada insan yang berada dalam cermin tersebut dan berkata kepadanya, “Ingatlah, anda adalah tidak lebih daripada seorang hamba yang lemah, menanti di hadapan anda hari ini adalah sebuah tanggungjawab yang amat berat dan ianya adalah berkhidmat kepada negara dan rakyat Iran

3.Sewaktu mula-mula tiba di pejabat Presiden apabila beliau mendermakan segala permaidani Iran yang berharga kepada sebuah masjid di Tehran dan menggantikannya dengan permaidani murah yang biasa

4.Salah satu perkara yang amat menakjubkan buat kakitangan-kakitangan di pejabatnya adalah sebuah beg yang sentiasa dibawa setiap hari. Di dalamnya mengandungi makanan sarapan paginya, sedikit roti sandwic atau roti biasa dengan minyak zaitun dan keju yang disediakan oleh isterinya. Beliau menikmati makanan-makanan tersebut dengan begitu ceria sekali.


5. Perkara pertama yang beliau isytiharkan selepas memegang jawatan Presiden adalah pemilikan hartanya yang ‘Besar’ iaitu :
i)sebuah kereta Peugeot 504 model tahun 1977,
ii)sebuah rumah lama yang kecil yang diwarisi daripada bapanya 40 tahun yang lalu di salah sebuah kawasan yang termiskin di Tehran,
iii)akaun simpanannya yang tidak berbaki
iv)sumber kewangan yang masuk ke dalam akaunnya hanyalah daripada gaji yang diterimanya sebagai seorang pensyarah di Universiti yang berjumlah hanya 250 Dolar Amerika sebulan.

6. Beliau tidak mengusik gaji Presidennya dengan sebuah hujjah bahawa segala kekayaan adalah menjadi hak milik negaranya dan beliau mempunyai amanah untuk memeliharanya.

7. Beliau juga telah banyak kali turut bersama-sama dengan pekerja-pekerja majlis perbandaran untuk membersihkan jalan-jalan yang berada di sekitar kawasan rumah serta pejabatnya

gambar 1 : menikmati hidangan di atas lantai bersila baik punyer, ape ade hal

gambar 2 : kediaman rasmi Ahmadenejad

gambar 3 : tak atas tilam vono pon ape ade hal (gambar di ambil oleh adek beliau)

gambar 4 : mencuba sedaya upaya utk TIDAK menyentuh mereka yang bukan muhrim

gambar 5 : u all bagi caption sendiri la ea:P

separuh dari entry di atas di plagiat dari sumber ini : terima kasih
p/s : ape lagi yang kite boleh kate. bandingkan la beliau dengan pemimpin agung negara kite:)

Walaupun beliau bermahzab syiah, namun keperibadiannya mengangkat imej kepimpinan Islam sebenar. Apa yang dilakukannya, jauh berbeza dengan apa yang pemimpin di Malaysia lakukan. Semoga pemimpin sebegini akan hadir memimpin negara ini..

40 comments:

lady XOXO on January 12, 2011 at 12:13 PM said...

YA ALLAH.. patut la US cuba nk attack IRAN pulak sbb lepa tau PM IRAN kuat dan berani.. YA ALLAH sungguh HUMBLE PM IRAN nie.. bagus camtu..

Sunah Mohammad on January 12, 2011 at 12:14 PM said...

MA sentiasa menjadi idol saya...:) teringin nak menjadi rakyatnya...nak gi Iran...join program nuklear! :D

Peri PiA on January 12, 2011 at 12:15 PM said...

Rock Star!!Blog Dr Faisal Tehrani byk kenal kan saya dgn rock star ini

cekal!!!

TIA on January 12, 2011 at 12:19 PM said...

:)

sarah-najwan on January 12, 2011 at 12:20 PM said...

inilah contoh pemimpin yg berkarisma..tgk keadaan dia ingat tgna..

syuwai on January 12, 2011 at 12:40 PM said...

wah~

sangat2x dikagumi.. huk2x

MiSzy DiaN on January 12, 2011 at 12:49 PM said...

kagum dgn beliau..
faisal tehrani selalu cakap tentng dia..
kan bgus PM kita ada sifat macam tue..
^.^

Jejaka Terhangat on January 12, 2011 at 1:17 PM said...

pembetulan utk gmbar 4..sedaya upaya utk "tidak" menyentuh...

mmg patut direspek pemimpin camni..=)

Jejaka Terhangat: Artis Sudah Bersalin Selepas 4 Bulan Berkahwin.

maCy on January 12, 2011 at 1:28 PM said...

macy rasa tulisan sini kecik sangat la =="

Lydia Miza(Aidyl Azim) on January 12, 2011 at 1:40 PM said...

respek pd beliau..solat di mana saja..

nadira shahid on January 12, 2011 at 2:11 PM said...

actually ak mmg ske dgn Presiden Iran, En M.A.. terutamanya gaya hidup die dgan cara die memerintah.. tp ade setengah org ckp sebaliknye.. ak still confuse smpai sekarang.. if u have plus info about him, just update, i like to know more.. ;)

Hanis Azla on January 12, 2011 at 2:31 PM said...

zuhud betul kehidupan beliau.. bagus untuk di contohi oleh pemimpin lain juga ni..

Shag on January 12, 2011 at 2:57 PM said...

Handsome kalau buang jambang :P Moga satu hari nanti wujud pemimpin serupa MA kat Malaysia. AMIN!

iniialahaku on January 12, 2011 at 3:26 PM said...

aku suka dia sbb dia sgt tegas...ciri2 sorg yg ptut jadi pmimpin..dia ckap pmimpin ni adalh hamba kepada rakyat..

FasiHaH SupiaN on January 12, 2011 at 3:29 PM said...

antara manusia yang patut dijadikan contoh masyarakat hari ini..bukan mencontohi artis2..

izyanty collection on January 12, 2011 at 3:48 PM said...

respek pemimpin camni,by the way kalau u berpeluang jadi pemimpin, sgup tak buat semua cam MA? huhuh

ijatnuar87 on January 12, 2011 at 4:58 PM said...

semoga lepas ni bukan stakat pemimpin kiter jadik camnih,malahan semua pemimpin negara islam...kasi bom amerika & israel tu...

adrinaqamarina on January 12, 2011 at 5:47 PM said...

pemimpin macam ni la orang nak kan? pemimpin yang bawak islam.

kat maktab kte dulu, ada sorang ni nama afiq, muka dye sebijik cam MA, sampaikan sume orang tak panggil dye afiq, tapi panggil mahmoud. hehe

Nurulbadiah Lai on January 12, 2011 at 6:29 PM said...

subhanallah..
rendah dirinya rasa bila dibandingkan dengan mereka..

kenapa pemimpin kite xmcm ni?kenapa dan kenapa??
sedangkan kita pon sebuah negara islam..
huhu

sedih..
kecewa..
dengan keadaan politik kotor..taktik2 kt negara kita..
rasa sedih sgt..

nama.aku.lynn on January 12, 2011 at 8:06 PM said...

dato'..bahawasanya..entri ini sangat tuching ok..

dari dolu smpai skrg,mmg nak sgt kenal sapekah gerangan dia sebnanya..mmg kagum gile..pmimpin yg ptot dicontohi oleh pak najib haaa...

p/s::'kawan skolah rendah' yeee???gelakgolekgolek!hahhaha~

miSz TiQue on January 12, 2011 at 8:10 PM said...

tapi dia ni syiah r kn?dia semayng pon ada batu(pic yg last)

btw,dr segi kepimpinan,he's great!

Syafiq Rosli on January 12, 2011 at 8:41 PM said...

bgus betul dia..tiada perbezaan darjat

izuan on January 12, 2011 at 8:42 PM said...

memang beliau pemimpin yang berkarisma dan berpegang kepada syahadah. jangan kira syiah atau sunni, yang penting kita bertuhankan ALLAH dan bernabikan MUHAMMAD menentang musuh agama kita.

Sunah Mohammad on January 12, 2011 at 8:43 PM said...

ouh, update ayat last tu ye? setuju! tadi nak sebut gak..tak tersebut..

Apa khabar hati kita hari ni?

tieha ismail on January 12, 2011 at 9:20 PM said...

oredi noe bout him...humble giler kowt...hurmmmm...

Miss Yaty on January 12, 2011 at 9:33 PM said...

bagusnya....

ermm...PM dan menteri2 kita sekarang macam ni tak ye?

tepuk dada tanya iman..

najihah sahami on January 12, 2011 at 11:48 PM said...

kalau la PM kita macam beliau, mesti tak de atau kurang kes buang bayi, harga barang naik, makan duit rakyat dam masalah miskin tegar ni kan kan??

yad'z on January 13, 2011 at 2:15 AM said...

wah... nice ar naz..... ni baru betul PM berjiwa rakyat... terbaekk derr

garfield88_aini on January 13, 2011 at 3:46 AM said...

Contoh tauladan yang baik...

garfield88_aini on January 13, 2011 at 3:46 AM said...

Contoh tauladan yang baik...

H A N S on January 13, 2011 at 8:03 AM said...

alhamdulillah..smoga trus dijadikan idola umat islam yg lain..amin~

bukan photographer on January 13, 2011 at 11:43 AM said...

nak jugak rasa pemimpim macam ni kat Malaysia

Pendekar Berkuda on January 13, 2011 at 9:21 PM said...

naz...jujur ni..blog ang ni berat la nak loading...adesh...

susah kalau bagi pembaca yang pakai bband...

azzey on January 14, 2011 at 10:28 AM said...

Pernah gak tgk gbr2 ni dlm satu email...

My MiRa on January 14, 2011 at 11:10 AM said...

susah nak jumpa pemimpin macam ni kan
kalau lah pemimpin negara
kita macam ni jugak alangkah bahagia seluruh rakyat ni...
moga2 suatu hari nanti ya...

salam kenal..

MIMIE AIZA on January 14, 2011 at 2:11 PM said...

bagus betul la pemimpin iran. ini pemimpin tertinggi pulak tu. kalau negara kita? pemimpin yang biasa2 pun pergi bercuti pakai duit org kan. dia duit president disimpan untuk negara

Yann Mazian on January 14, 2011 at 3:53 PM said...

betul tuh. wajah MA nih pun tenang jek kita nih melihatnya. :)

Farhana Sahri on January 14, 2011 at 6:01 PM said...

bagus..bagus...hehe..pemimpin malaysia mau folo??hhehe...upppsss

PeNgEmiS dUniA on January 14, 2011 at 6:33 PM said...

nice info . pasni wat entry pasal najib lak ! aku nak bezekan , xpon t bile aku rajin aku nak wt la . haha

alexa yussida on January 15, 2011 at 3:31 AM said...

selalu baca pasal die kat blog faisal tehrani..bagus gila kan..tgk perangai die je teringat pemimpin nik aziz nik mat,sangat2 merendah diri..

 

Designed by #