Tuesday, January 18, 2011

PANAS : Isu membesarkan Payudara WANITA HARI INI (WHI)

KUALA LUMPUR – Segmen bertajuk Salahkah besarkan payu dara? yang disiarkan dalam program Wanita Hari Ini (WHI) terbitan TV3 pada pukul 12 tengah hari semalam mengundang reaksi kurang senang pelbagai pihak di negara ini.
Paparan visual yang memfokuskan kepada bentuk payu dara model-model yang lengkap berpakaian dalam laporan segmen tersebut juga dianggap tidak sesuai kerana ia ditonton oleh segenap lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak.
Aksi nakal jurukamera TV3 yang didakwa sengaja memfokuskan kepada payu dara pengacara dan tetamu jemputan semasa segmen itu juga dikecam -
"sungguh jijik dan tidak bermoral" ulas dato CEO suratan kebetolan bila diminta mengulas isu tersebut - SUMBER kosmo dapatkan ulasan lanjut dato CEO suratan kebetolan di blog beliau





ulasan dato CEO suratan kebetolan :

1) tindakan TV3 mengulas isu ini melalui rancangan WHI sebenarnya satu tindakan yang jijik dan tidak berasas sekiranya motif perbincangan sekadar untuk mendapatkan rating penonton yang tinggi

2) isu berkaitan payudara yang wajr dibincangkan bagi den hanyalah berkaitan dengan KANSER payudara.

3) Seharusnya, soalan sebegini lebih wajar di soal dalam rancangan TANYA USTAZ agar isu boleh dikupas oleh orang yang mahir dalam skop AGAMA dan perbincangan akan lebih matang dan menjurus kepada hukum <-- sape ahli panel semalam ea??

4) Pemwujudan topik sebegini boleh menampakkan hilangnya secara pelahan sifat malu dikalangan wanita di Malaysia

5) kenapa tidak dibincangkan sahaja tajuk : SALAHKAH TIDAK MENUTUP AURAT? yang den fikir lebih baik diutarakan dari membincangkan isu membesarkan payudara.

6) Stesen2 TV dan juga mana pihak diharap tidak mengetepikan agama, sifat malu dan segala2 yang berkaitan hanya untuk mewujudkan satu isu yang bersifat populis semata2.

7) Dapatkan pandangan dari semua pihak sebelom satu2 isu diutarakan. ingat, bukan hanya wanita yang menonton WHI.

8) sanggupkah TV3 menanggung dosa sekiranya, seorang lelaki keluar merogol akibat terangsang melihat gabar dalam bual bicara di WHI?

9) so, fikir2 kanla, jgn letakkan akal di jari kaki.

38 comments:

Jejaka Terhangat on January 18, 2011 at 8:54 AM said...

mak aih..yeke..hampess btol la TV3 ni..nak lawan Harian Metrosexual la tu kot. ish2..

Voting Kontest Tidak Lagi Relevan. Kesian Kat Blogger Baru.

cik Ladies on January 18, 2011 at 8:54 AM said...

tkut3x ..
sptut nye dyorang tau risiko2 buat program macam tu .. kan3x ?/

sarah-najwan on January 18, 2011 at 8:58 AM said...

bila siaran ini nazirul??
akak dah lama xtgk ranc ni sb disiarkn masa kita seme kejekan..ehhe

sama2lah kita beringat..

ira-yoshida on January 18, 2011 at 9:08 AM said...

macam-macam ragam stesyen tv

Gayahspears on January 18, 2011 at 9:08 AM said...

ape ni??? mmg panas isu ni... aku lame tak tgk WHI... so tak tahu la pekembangannya..kah3

y u y u Z u l a i k h a on January 18, 2011 at 9:10 AM said...

ayaaaa.. yuyu pulak tak nak kate ape.. kadang kadang, benda tu sebagai ilmu..

Tuan-Belog on January 18, 2011 at 9:11 AM said...

diorng ni bkn pk sgt hal2 lain tu...just nk dpt rating penonton je tu...

Izamir Ridzwan on January 18, 2011 at 9:17 AM said...

siapla kameraman tuh lepas ni

Wahida Nasution Thakhrim on January 18, 2011 at 9:26 AM said...

ada tgk semalam..tak puas hati juga.. tapi rasanya isu ni memang sentiasa jadi bualan tak kira lelaki atau perempuan.. kalau semua wanita berpuas hati dengan 'aset' masing2, tak wujud la produk2 pembesaran atau perkhidmatan pembesaran di pasaran..

Ujang9897 on January 18, 2011 at 9:35 AM said...

ada ek smlm...aku tak tgk ape yg di bincang tak..tak dpt nk komen...

iklan besarkan payudara pun banyak..

suffer8zine on January 18, 2011 at 9:35 AM said...

yg aku pelik tu bro pasai pa die x jemput ustaz ke ustazah ke bersama2 kupas isu tu kalau nk kupas sgt la, aku rasa ustazah or ustaz pun x nk dtg la kupas isu kemaluan wanita secara terbuka di khalayak lelaki mcm tu

Terkini : Mengurangkan Kadar Kolesterol Dalam Dara?

mOoN on January 18, 2011 at 9:36 AM said...

kalau nak share benda ni sebagai pengetahuan,, berpada-padalah jugak kan...even x tengok but nak tayang and fokus pada benda tu apa kes...even juz pic,, it still aurat kan?! hurm...agak-agaklah...

emo skit pepagi ni...

misza on January 18, 2011 at 9:37 AM said...

sebelum ni memang tak pernah tgk whi. tapi semalam tertgk sebab mc. tajuk tak salah tapi prbincangan tu. patut huraian lebih dari sudut agama, sebab semua yang terlibat adalah melayu. artis jemputan pun melayu. ini lebih pd rawatan dan cara plk.

ierayahaya on January 18, 2011 at 9:40 AM said...

yupe.. aksi jurukamera tu mmg x ptt...

Qaseh dalia adelia on January 18, 2011 at 9:42 AM said...

tak tengok pulak semalam.. busy2 ..huhu...

Hanis Azla on January 18, 2011 at 9:47 AM said...

kdg2 rasa mereka ni mcm tak peka dengan reaksi dan kesannya pada penonton..

aibaks on January 18, 2011 at 9:57 AM said...

bro.. tang rogol tu aku rase yang takde payudara yang besar pun kene rogol gak.. nafsu ni lain2 la bro..tapi pe yang pentng iman..

Farhana Sahri on January 18, 2011 at 9:59 AM said...

no3 betol...

Si Sangkar Hitam on January 18, 2011 at 10:15 AM said...

tv3 memang mereng ckit...

cik-terompah on January 18, 2011 at 10:20 AM said...

alahai.. mis la pulak whi tu.. pe2pun aku malu!!!
(--") x patut..

Faezah Hannah Al Baj on January 18, 2011 at 10:21 AM said...

ish ish..pengaruh tv sebenarny lebih kuat..berhati2 lah stesen tv yg berkenaan~ sibuk promo zero buang anak lah, zero dera lah, zero rogol lahh..tp isi channel tak menyokong promo ke arah yg betul..aparra

rainbowcloudy on January 18, 2011 at 10:30 AM said...

tajuk entry ni pon panas meluap2 daah..

setuju ngn sume komen di ats (aci kan)

gaung on January 18, 2011 at 10:45 AM said...

sepatutnya mereka perlu lebih sensitif sikit... kanak kanak mcm kami pom tgk WHI.. :p

iniialahaku on January 18, 2011 at 10:49 AM said...

aku ngaku yg aku tgk smalam..siap da sorang DR laki2 lagi tu...tpi aku tgk kjap jela...tertido..xbest pon..

MAKCEK bukan NENEK on January 18, 2011 at 10:52 AM said...

betul weyh .
selamat aku x tgk semalam lao x terangsang cmna .kahkah
dah la den masih kanak-kanak riang yg innocent .hax
dorang mmg suka buat somting tanpa pk apa kesannya . tao nak untung ja. hee

Sunah Mohammad on January 18, 2011 at 12:19 PM said...

semalam dengar jugak...(dengar jek kat dapur sebab tengah masak, yang tengoknya, mak ayah)..n memang sakit hati gak dan boleh agak, mesti kameraman akan wat gitu. huh!

Cieri said...

I'm wondering la, Kalo Menda camni kire mencabuli hak wanita memalukan wanita, how about iklan2 pasal alat membesarkan penis, ubat penambah tenaga sexual y Ada di iklankan kat mana2 including kat tv n surat Khabar. And Kalau Dgr/baca perkataan payudara pun Dah terangsang, camne la reaksi org2 tu bila kat overseas esp Jepun where you can get or see women breasts easily cam Kat majalah berlambak (bukan majalah porno ya). Mau berdarah hidung 14 hari kot~

d_tieah on January 18, 2011 at 2:30 PM said...

Soalan no8 tu..
Haha..
Sape boleh jawab..

yad'z on January 18, 2011 at 3:23 PM said...

aduhh.... dasatttt giler... sempat lak naz tenok WHI.....hehehe..

dierang pon patutnye nak ketengah isu ni, kena pikir pro and contra nye... jgan maen redah jek.. ish2..

adrinaqamarina on January 18, 2011 at 6:49 PM said...

dah baca jugak pasal benda ni semalam. kalau cerita pasal kanser ke oke jugak. ni sebab dah takde idea atau apa?

Abhamz on January 18, 2011 at 9:12 PM said...

salam, kalau nak isu yang sensasi pun tengoklah sensitiviti orang ramai yg terdiri dari pelbagai golongan dan umur...

garfield88_aini on January 18, 2011 at 11:31 PM said...

setuju dgn naz...
Isu nie xsesuai ditayangkan dlm tv mcm 2...
hal nie ibarat meludah ke muka sendiri...
Memalukan je...

garfield88_aini on January 18, 2011 at 11:32 PM said...

maksiat mata...o.O

ijatnuar87 on January 19, 2011 at 1:18 AM said...

TV3 sekarang ni dah kurang sensitif dengan hal2 camnih...diorang ni main taram jek siar...tak pikir baik buruk btol la...ader jek yang kena ban nanti

luvYOU on January 19, 2011 at 12:38 PM said...

btol2 ! :D

setuju sgt!
sepatutnya kene tanye org yg lebeh mmpunyai pengetahuan agama sbb kita islam..isu ini melibatkan aurat dan spesifkinya aurat wanita islam (pengacara). dan sebagaimana yg kita tahu aurat wanita itu dr mana ke mana.. :)

sekian lah dr sy yg tak seberapa pandai nih :)

uMMUhabibahMohdH!Lm! on January 19, 2011 at 2:15 PM said...

Saye tgk jgk smlm dgn my mom. Dorang ltk tajuk 'salahkah besarkan payudara?' tapi point kesemua ahli panel adalah tentang how dan who. Hanye sikut jek kait point tntg haram, tu pun pengacara yg bace dalil dan hadis tntg hukum tuh di akhir rancangan dengan memakai skirt yg teramat pendek. Dah lah xmalu.

Dimana kemaluan mereka ketika membacekan hadith dan dalil2 firman Allah SWT smbil memakai pakaian mcm tu? TV3 nih kdg2 betul2 sesat lah. Memalukan agama kite. Xsalah klau bincangkan isu tuh, kalau bertepatan dgn tajuk. Ini x, semua yg dorg cerita tentang how the process being done. Siap tanye lagi penyanyi tuh, xterfikir ke nk besarkan payudara. Die jwb depends on the individual. Sah2 lah salah. Hadoi~ Wallahua'alam.

Siti Fatimah Fuzz on January 19, 2011 at 4:20 PM said...

da lama tak tgk WHI....sebab makin lama, makin bosan ja rancangan tuu...tgk cartoon lagi best....hehe

syaja on April 18, 2011 at 8:28 PM said...

setuju :)

 

Designed by #