Thursday, January 6, 2011

panas : gadis bertudung, shawl melaram

motif entry : mengulas dan cube menyebok menyampaikan padangan den.hehe
punca entry : entry yang diterbitkan oleh blog lensarosak yg bertajuk :


ulasan den :
1. tahniah kepada penulis blog lensa rosak kerana cube menerbitkan satu entry yang berunsurkan dakwah. nice job utk itu.

2. walaubagaimanapon, pendekatan dakwah dengan konsep mendedahkan aib seseorang bukanlah satu perkara yang baik dan betol. dakwah hendaklah dijalankan dengan strategi dan teknik yang baik. tidak salah utk perlian dan tembakan padu ke muka dilakukan, tp bukan dengan modus operandi encek lensa rosak lakukan.

3. kenape : haih, manusia babe, bukan sampah. ade hati bai, lagi2 wanita. pompuan dengan lelaki lain bai. dua makhluk yang penciptaannya sangat berbeza. klu nak faham lebey?? p beli buku men from mars, women from venus. agak2 la,if u all kene hemtam, perli baik punye tepek kat muke, agak2 u all suke ke tak suke?maka biol la otak orang yang kate die suke.

4. implikasi : mane ade orang da nak dengar da bai, orang akan pelan2 lari, jalan jauh2 dari dakwah ekstrim yang u all buat tu. ape tujuan utama kite berdakwah ni?nak bagi orang dengar ker nak bagi orang lari?

5. pesanan :
kepada yang bekenaan, if u all cube nak berdakwah n sampaikan satu perkara yang baik, sampaikan lah.toksahla berdakwah dengan cara membuka aib seseorang,aib bai, ang kene faham aib tu ape. aib tu bukan bogel (maka bodohlah orang yang beranggapan aib tu bogel semata-mata)
secara tidak langsung ang sekadar menunjukan yang islam ni agama yang mengizinkan pembukaan aib seseorang utk berdakwah. bukan semua pembaca blog u all jenis cerdik(tukang tulis pon entry tu pon kurang cerdik kot).ade orang yang jenis men ikot je kate tanpe selidik betol ke tak. contohnye dalam kes yang mengaitkan upin dan ipin dengan agenda yahudi. ang akan membuatkan mereka2 yang ingat care ang tu betol akan buat bende yang same dan kemudiannya membuat perkara yang same cm ang buat.

ingat babe, matlamat tidak menghalalkan cara. faham kan?ke ang nak den explain?pemilik gambar da mintak ang buang gambar die, so please show some respect to her as the owner. lantak la if heliza or yuna tak marah gmbr dirang ditayangkan. tu yuna or heliza, bukan pemilik gambar tu.

teruskan berdakwah, tp dengan cara yang lebih baik, jangan rosakkan keindahan islam.

tapi, ang pon dok men tanyang gambar pompuan2 seksi kat blog ang tu, amacam?agak2 baik ker tayang gambar pompuan cmtu??menaikkan syahwat pembace jugak kot.hee nak contoh :

p/s : ni mungkin pengajaran utk u all sume, blogger2 perempuan, utk mengalihkan gambar u all dari blog, ingat, dengan teknologi sekarang ni, orang boleh bogelkan u all even yang bertudung dan menutup aurat dengan sempurna:)


p/s : den boleh ulas care beliau berdakwah, tp part isinye den takbely nak ulas, kerana isi yang disampaikan benar, den tidak boleh menidakkan perkara yang benar:)

75 comments:

eymma on January 5, 2011 at 9:22 PM said...

sekarang org semua cakap nak berdakwah tapi tak kena cara.
cara nak nasihat org adalah dengan menggunakan hikmah.
org kalau paksa2 sape nak buat kan?
nice entry btw. tahniah.

alexa yussida on January 5, 2011 at 9:24 PM said...

berdakwah itu perlu sbb stiap manusia dicipta sbg khalifah,pimpin diri sndiri n org lain..tp must make sure using the right way la..kalau tak makin haru biru la..terima kasih suratan kbetolan:D

zaMir on January 5, 2011 at 9:25 PM said...

betul ape lu ckap naz...setuju sgt2...nak dakwah tu msti kna caranya...

psstt...gmba 1st tu mcam gmba blogger la..pnah bukak blog dia dulu...muka dia pun familiar...prasan x??

ierayahaya on January 5, 2011 at 9:30 PM said...

lebih suka ambil pendekatan mana yg baik dijadikan teladan. yang buruk dijadikan sempadan. Hehe~ bukak aib orang itu dosa. kalau kita buka aib orang, one day Allah akan buka aib kita. I used to read lots of artikel pasal benda ni. hehe~ nak berdakwah pun ada cara. suka artikel ni. as a reminder to me la juga.

Anisa Hang Tuah on January 5, 2011 at 9:30 PM said...

hai naz..dtg sini skodeng
:D

btw nice entry

AlexiaAqram on January 5, 2011 at 9:34 PM said...

bila masa aku nak buat dakwah der..

aku tak kuat hadis der, apatah lagi ayat al-quran.

aku cuma menulis benda yg menjengkelkan je der.. guna psikologi je der..

tapi takpelah der, aku tak heran der..

bye2 der.

Zainatun Adilah on January 5, 2011 at 9:35 PM said...

Nice one! :) Tegur biar berpada. janganlah jatuhkan maruah orang lain dengan memberitahu nama mereka sekali.

Ingat Allah tidak akan membuka aib kita jika kita tidak membuka aib saudara sendiri. Stuju? :)

Izamir Ridzwan on January 5, 2011 at 9:38 PM said...

bhya betul lah sekarang ni.. blogger laki jugak perlu kot buang gmbr.. kalau tak kena jugak.. hehe

efa on January 5, 2011 at 9:41 PM said...

nice 1 entry ni..

Afraa Maisa on January 5, 2011 at 9:43 PM said...

hm.. mmg x patut.. dh mengaibkan org.. -_-"

oshin on January 5, 2011 at 9:43 PM said...

huhu seram eh . sedikit terasa sbb i pun bertudung @ bershawl jugak . aiyark . pndang kiri kanan before say something bole tak ? melibatkan maruah owg ney

MAKCEK bukan NENEK on January 5, 2011 at 9:46 PM said...

memang panass !
heheh

farah farhana on January 5, 2011 at 9:51 PM said...

congrats! totally agree with u..dahsyat kot nak guna nama org macam tu..setiap org ad pendapat msing2..spatutnya kalo nk nasihat kena pikir privacy org len huhu

p/s: terasa gak bahang bc entry lensarosak tu huhu

Nurfatin Liyana on January 5, 2011 at 9:52 PM said...

totally right ! :)

CIK TOM on January 5, 2011 at 9:55 PM said...

betul..berdakwah ada caranya...tak perlu sampai buka aib seseorang cuma maybe dia nak cuba sekadar untuk contoh je kot...huhu...

cik-terompah on January 5, 2011 at 9:56 PM said...

apsl tepek gamba "individu" lak kan.. klu nk buat entri pun.. biarlah bercorak terbuka tanpa spesifikasi tuk seseorang .. x baik kot.. agama kita pun tak ajar nak buruk2kan orang..

pendapat jer..

Bulan on January 5, 2011 at 9:57 PM said...

setuju!
clap to nazirul.

s h a r a h on January 5, 2011 at 9:58 PM said...

penat wa suh hang review entry beliau. kasi arr credit sket! ahahhaha

bw nice one naz!

Fxysche Nas on January 5, 2011 at 10:04 PM said...

SETUJU!

~naddy~ on January 5, 2011 at 10:04 PM said...

betol tuh. huhu aid tuhh.

Pendekar Berkuda on January 5, 2011 at 10:06 PM said...

hehehe~~... dah jenuh dah naz... dah selalu dah bagitau jangan dedah aib orang... masih ada lagi ke spesis macam ni?

hadoiii... kalaulah dia kat depan mata... ku lempang sahaja~~...

mekaseeeyyhhhh~~~...

cik miera on January 5, 2011 at 10:08 PM said...

woo..knp perlu wat cmtu..isk3..

nama.aku.lynn on January 5, 2011 at 10:11 PM said...

dato' dr.nazirul hazwan..den sgt sukoooo ulasan dato' bkaitan entri di blog lensarosak tu..point2 dia semua diterima,just part pic tu yg kurengg sikit..thumbsss up!jari kaki skali..like2..

Zainatun Adilah on January 5, 2011 at 10:15 PM said...

http://eyla-comtesse.blogspot.com/2011/01/panas-sedikit-ulasan-mengenai-gadis.html

Jom baca entry saya juga semua! :)

Anonymous said...

huu..mmg rs cm nk mara je ble tgk entry tu..nk tgur ke nk luahkn isi ati ke..sukati la..tp knela ngn carenye....wt umum sudaa..tuan punye pic da suh dlete da pn..tlgla hrmt hak msg2..cbe klo ltk pic ahli family die ke awek ke..pe diorg ske ke..??ermm..nth la..btw..nice entry naz..sokong awk slalu..^_^'

alyaaboolat on January 5, 2011 at 10:34 PM said...

kot ye pom nak berdakwah,guna la cara yg berdiplomasi mcm rasulullah saw kite..

MIMIE AIZA on January 5, 2011 at 10:34 PM said...

erkk nak tulis entri pun kena berhati2. takut jugak kalau mengaib atau buat org terasa hati

Miza Yusof on January 5, 2011 at 10:38 PM said...

entry yang sangat bagus :)
betul tu. miza sokong. nak berdakwah tak perlu sampai nak buka aib orang. apa kebenda dah tu.

*naz, kenapa kecikkan tulisan ? besarkan sikit boleh? nak baca berpinau mata -.- (jangan marah naa)

Shag on January 5, 2011 at 10:51 PM said...

Yay! Akhirnya ada orang jugak yang sound sikit pendakwah tak berpelajaran kat belog ni. Shag dah banyak jugak tegur dorang. Jangan lah smp tayang gambar org. Mengaibkan. Tapi dorang buat bodoh. Mungkin sbb Shag tak pemes. LOL~

Sokong Miza. Tulisan macam dah kecik :P

http://shagcomot.blogspot.com/

MATAHARI on January 5, 2011 at 11:08 PM said...

alamak. lensarosak buat entri itu bukan untuk berdakwah. cuba tengok dari perspektif lain.
n, kejujuran menjadi 1 dosa, bukan, sekarang. ayat aku dalam. jangan terbabas.

Siti Noraisyah on January 5, 2011 at 11:12 PM said...

Setuju sgt!! Berdakwah dgn membuka aib orang lain memang tidak wajar.

“Siapa yg melepaskan dari seorang mukmin satu kesusahan yg sangat dari kesusahan dunia niscaya Allah akan melepaskan dari satu kesusahan dari kesusahan di hari kiamat. Siapa yg memudahkan orang yg sedang kesulitan niscaya Allah akan memudahkan di dunia dan nanti di akhirat. Siapa yg menutup aib seorang muslim niscaya Allah akan menutup aib di dunia dan kelak di akhirat. Dan Allah senantiasa menolong hamba-Nya selama hamba-Nya itu menolong saudaranya.”

adrinaqamarina on January 5, 2011 at 11:12 PM said...

terang3 orang tau sape tu. haish.

dye kan belajar balik konsep dakwah yang kte belajar time form 2 tu oke.

-.-'

OrenLimau on January 5, 2011 at 11:23 PM said...

haish...nak tegur pun ada cara la.
pendekatan tu yang penting.tegur baik2 tak ape...tapi jgnla sampaikan aib kan orang.tu dah mcm ape jek.orang pun x respek.mmg la isu ni dah ramai yang bersura(rasanya) sebabkan trend kot.Tapi apa pun

tepuk dada,tanya iman.

btw,nice one naz! ;)

misyamissyou on January 5, 2011 at 11:29 PM said...

huhuu..mmg panas..takut gak dgn hal2 yg superimpose gile sape cipte bnde tu..haih..tp, xkne care tu..kne hormat hak peribadi..boleh kne saman 2juta cm ni..

Halusinasi on January 5, 2011 at 11:34 PM said...

kenapalah tak fikirkan sensitiviti tuan punya gambar tu..walaupun ada betulnya apa yg dia cakap tu tp jgnlah mention nama2 org atau letak pic org tu...isu ni sgt2 sensitif, sehingga membuka aib org.
tak patut sungguh..

miszlullaby on January 5, 2011 at 11:36 PM said...

Salam.ML baru je bace. Tu pon sebab datang blog ni.Hihi..Tapi ade betulnya ape yang nak disampaikan. Ape pun,ambikla nasihat yang baik tu.Part letak gambar and labelkan nama sipulan2 tu agak melampau la,sebab bab blog ni terpulang la pada sesiapa nak melontarkan idea and ape yang diorang nak cerita. Macam yang awak kate,sampai mengaibkan org tu,xbaik la kan.=)

cik miera on January 5, 2011 at 11:47 PM said...

bila baca entry dier, mnyampah giler..mmg saje kan nk up kan trfik ngan isu yg panas siap guna pic org lain.kalau berani, knp xletak pic adik pompn or kakak or mak dier?knp nk aibkan org lain..
dh la xrespek hak privasi org lain..guna pic org sewenang2nye..nyampah betul ngan blogger cmtu.patut ban je..

fya zainal on January 6, 2011 at 12:16 AM said...

saya sokong kamu juga
berdakwah itu ada caranya
kalau dgn aibkan org xkan kemana
org akan tambah marah dan akhirnya dakwah x sampai

apapun sy suka baca entry kamu

iniialahaku on January 6, 2011 at 12:20 AM said...

dri perspective sseorg dn pndgn org lain...lain org lain cra pemikiran..

kay yea on January 6, 2011 at 12:25 AM said...

amek yg baek jekk~~

emieysandra on January 6, 2011 at 12:38 AM said...

jgn la main dedah aib orang lain..

Anonymous said...

geram baca belog dia. oke fine,memang betollah apa yang dia cakap. tapi,,.. sila0lah bertamadun seket.
macam dia cakap kat situ, even teman wanita dia pon macam da pakai shawl cam tuh, why not dia pamerkan gambar teman wanita kesayangan dia ha?
aishh.emo ni.sian kat fatin liyana.
patotlah feeling dia celaru haru biru hape bagai tuh. tak baek tawu. :(

p/s:: terkena kat muka sendiri baca blog dia sebab kita pakai shawl jugak,tp tade la hape2 bagai yg ketat tuh :(

Cik Nathrah on January 6, 2011 at 1:04 AM said...

geram gak baca blog dia. mmg la point dia tu ade jugak yg betol kan. tp kesian fatin tu. dah suruh delete still tak nak. kalau aku pon berapi der

tenangsudey on January 6, 2011 at 1:19 AM said...

biasa la kan manusia.. tapi memang x patut tuh.


Cik Tenangsudey peminat wanita shawl... memang pantang ah org kata camtuh...

Kalau salah pon... ada cara nak tegur... teguran membina.. bukannya main serkap jarang n petik2 name org je.. isk2...



Mari singgah ke Official BLog for Tenangsudey.

Nur Mudrikah on January 6, 2011 at 1:23 AM said...

ramai yg nak jadi pedakwah, tp tak berhikmah. suke buka aib. kami pernah rasa macam ni tym buat program blan lepas. yg diaibkan tym tu lelaki. even lelaki pun dah rasa terbakar, ni an pulak kalo prempuan yg sensitif..huhu

Nurul chumel on January 6, 2011 at 1:24 AM said...

U mmg pandai mengulas pendapat la naz! sebab tu I rajin baca entry u. i like it!!

d_LA on January 6, 2011 at 1:30 AM said...

tol tu..nak berdakwah kene ada cara..terkejut gak bile bc blog bro tu..adehhh..yg baik dijadikan teladan..yg buruk tu sm2 kita perbaiki oke jgn main hentam jer..Wallahualam

Syafiq Rosli on January 6, 2011 at 1:50 AM said...

manusia ni..kalau buat pun salah..kalau tak buat lagi lah kan..aish

Gayahspears on January 6, 2011 at 2:34 AM said...

betoi tu...
klo kena la ade batas2... dan cara.. bukan men sedap hati ja nk ckp..

kerana mulut badan binasa~lalala

Pendekar Berkuda on January 6, 2011 at 2:56 AM said...

ang pun terikut-ikut dengan rentak dia ek naz?? haha~~...

Solis on January 6, 2011 at 3:45 AM said...

Mm...nice entri...^^

Amna.Qadeeja on January 6, 2011 at 4:02 AM said...

yup,taw xpe da bce entri psl ni..
pergghhh,komen berjela2 xberani nk menyelit haha baek komen cni heheh..

btw,xslh kalo nk brdkwah tp kena cre yg btol la..xperlu nk aibkan owg laen cyap letak gmbr segala.. pmilik gmbr da tegur ngan cara yg baek xnk trime plk..bkn nk sbelah mane2 pihak tp bab2 cmni mmg sensitif cket tmbh2 post dlm ruangan sesawang cmni agk tdk sesuwai huuu

zacky ~786~ on January 6, 2011 at 4:03 AM said...

bahaya toll laa erkk.. ishkk3..

Deeyaudeen Sabri on January 6, 2011 at 7:02 AM said...

terbaik entri ko ni.. :)

::wan fadhilah:: on January 6, 2011 at 7:11 AM said...

walaupun dia cakap cara dia bukan utk dakwah, tapi kalau nak tegur orang tu agak2 la.. budi bahasa, budaya kita.

i am S!L4H.. on January 6, 2011 at 7:13 AM said...

ambik yg jernih2 je..yg keruh cmpak kat laut atlantik....kannnnnn
ngee~

safura zahari on January 6, 2011 at 8:18 AM said...

u r ryte.actually kite kena bg dye bc buku mars n venus tu lah.nk berdakwah bukan tak boleh.boleh,but dye kena ada cr.cr mcm yg dye buat tu just menimbulkan sakit hati dan dendam.n i tak rasa slh ble nama2 yg dye mention tu akan berdendam ngn si penulis tu..hai~dh timbul lagi 1 isu lak nt.pk sebelum menaip tu.aib kan org,lagi truk.jatuhkan maruah org.bagus ke?

Hanis Azla on January 6, 2011 at 8:58 AM said...

agree with u.. nak tegur perkara yg betul tu takde masalah.. Tp aib org tu kalau kita sorokkan tentu lebih elok, tak buka langsung aib orang itu tentu lebih baik..

Jejaka Terhangat on January 6, 2011 at 9:03 AM said...

aku dah terjah entri dia..dan dari segi penulisa dia mmg takde masalah. ok je, bleh diterima..

kalo psl gmbar tu, dia kata dpt dr google..tuan gmbar pon dah mintak diremove secara baik2 dan dia dah buat pon..

maksudnya, bkn niat sbr dia nak tygkn si tuan blog tu..cuma cara dia mmg tak brape nak btol..

tp mcm aku kata, kita dok mngata org, blog kita sndiri pon kita kena jaga..

Jejaka Terhangat: Header Baru Jejaka Terhangat Tajaan SayaAnonymous

Qaseh dalia adelia on January 6, 2011 at 9:25 AM said...

dah tgk entry nye...
ntah lah nak cakap pe..isu tudung ni makin luas pulak ye....
batul pe naz cakap nasihat tak perlu mengaibkan siape2..lebh2 lagi bgtau name or gmbar sekian2x...
sometimes ade yg buat isu untuk naik name ... sometimes ade yg betul2 ikhlas berdakwah...so tanye lah hati betul ke care berdakwah itu... yup tgk jugak2pic2 seksi kat blog dia...haissyyy nauzubillah... berdakwah untuk orang perempuan melibatkan isu tudung.. tu boleh di terima n why not berdakwah pula... nasihat menasihati pula supaya xperlu nak letak gmbar2 seksi or ape..itu pun dah merosakkan mate... :)
sekian time kaseh...

lalink7 on January 6, 2011 at 9:47 AM said...

hazwan ~ kite sokong dengan anda..dakwah beliau agak ektrem..susah orang nak dengar tp mmg isi yang dicakapnye benar2 belaka..

psl letak muka fatin liyana tue, mungkin dia nak naikkan rating blog la tuee..biase la..hehe..dia pun kdg2 mencapub dalam tak sedar..hehe
yetak? tp mmg xptut la wat camtue..

lalink7 on January 6, 2011 at 9:48 AM said...

eh pasal teknologi yang boleh bogelkan perempuan even dah menutup aurat memang sangat jahat..sebab tue elok kalau nak letak gambar..letak yang muka sahaja..gmbar kt fb pun xleh dedah2 sangat..

iszieylyanziy on January 6, 2011 at 9:54 AM said...

die kata kalau nk bergay biar bertempat,so nk ckp balik,,nk berdakwah pon biar bertempat aka kena pad cara :)
die da ganti gmbr n mntk maaf,,,ok lah tu

sarah-najwan on January 6, 2011 at 10:14 AM said...

bagus n3 ni..

lagipun hal ini atas diri masing2..
jika hdk menyampaiakn kebenaran..ada caranya
bukan dgn cara mengaibkan org..

tepuk dada tanya iman..

Jejaka Terhangat on January 6, 2011 at 10:32 AM said...

okey..aku pon dah buat review pasal isu ni..meh terjahh sini..

Jejaka Terhangat: Pandangan Jejaka Terhangat Terhadap Isu Gadis Shawl Melaram.

d_tieah on January 6, 2011 at 11:10 AM said...

Kan..
Betul tu..
X baik dow..
Siap buat pantun lagi dgn meletakkan nm fatin liyana..
Kesian..

mia on January 6, 2011 at 11:11 AM said...

hehee..hebat kupasan dato..

acely, pndapat saya, ape dia ckp tu betul..cume part gambar dan petik name tu je masalahnye, lagi3 bila owner da mntak remove, dia pulak buat degil die, jadi hot la..

mostly komen kat situ cume tgur pasal gambar dan nama blogger, itu aje..bila jadi mcm ni, maksud yg baek yg dia nk sampaikan tu, jadi xnmpak da..adehai..cara tu silap kot..

deqdeq on January 6, 2011 at 11:53 AM said...

emmm...panas tul isu ni...apsal la DeQDEq lambat tau ni...huhuhu

cuma mmg betul apa yg naz kupas dan juga apa yg lensa rosak tu cuba kupas ada kebenarannya...cuma dia perlu juga hormatkan hak seseorang tu...

tp pd DeQdEq, isu gambar blogger terkenal tu pun agak sulit juga...mcm ada sesetangah komen yg mengatakan blogger tu dah letak gambar dan xpose pd org lain di alam siber ni dah menjadi punca segala hal..pendek kata boleh timbulkan fitnah...sbb tu la wanita ni sgt2 perlu dijaga dan dihormati demi mengelakkan fitnah...

tapi cabaran masa skrg nih...dah moden...lagi satu..budaya kita plak dah menjadikan yg salah itu pun perkara betul...nampak yg salah pun mcm perkara biasa...

panjang plak komen DeQDEq ni...huhuhu

Dunia Mayaku on January 6, 2011 at 12:03 PM said...

Kdg2 kita sendiri tk sedar diri sendiri pn byk kelemahannya...manusia memang tk lari dr melakukan kesilapan,semoga semua ni beri kita pengajaran...

PeNgEmiS dUniA on January 6, 2011 at 3:57 PM said...

nice entry . kita pon ade buat entry

yad'z on January 6, 2011 at 4:14 PM said...

hurm..... ape tang die cakap tuh, sedikit sebanyak boleh diterima... juz that gambar uh.... hishhh... x faham lah manusia nie...

respect lah... tak baik mengaibkan orang lain...

Sunah Mohammad on January 6, 2011 at 5:19 PM said...

aib...
kena jaga aib..
aib siapa?
aib semua...:)

Dakwah damai-damai jek~
Berapa harga iman ek?

SyafiqaNabila on January 6, 2011 at 8:31 PM said...

berat jugak isu ni.
Saya setuju dgn abg Naz. Matlamat tak menghalalkan cara. Niat dia dah okay, cara tu je salah.
By the way, dakwah ni bukan sng. byk cabaran. Tak semua org dpt terima.
Harap Lensa Rosak dpt meneruskan niat baiknya dan tak cepat putus asa, cuma perlu kena dgn gaya.

Miss Yaty on January 6, 2011 at 8:58 PM said...

setuju dengan naz...nak tegur biarlah dgn ppenyampaian yang baik bukan dengan cara yang kasar...
tak semestinya berlembut orang tak dengar dan ikut dan tak semestinya guna cara kasar org ikut dan patuh....

FasiHaH SupiaN on January 7, 2011 at 1:25 PM said...

yup..berdakwah kena ada cara..bil hikmah..bukan main hentam sahaja..kalau nak beri contoh sekalipun, janganlah sampai buka aib orang...

 

Designed by #